Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SEVİYE BELİRLEME SINAVI (SBS) 2013

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SEVİYE BELİRLEME SINAVI (SBS) 2013"— Sunum transkripti:

1 SEVİYE BELİRLEME SINAVI (SBS) 2013
KARABAĞLAR 75. YIL ORTAOKULU ULVİYE ANIL REHBERLİK SERVİSİ

2 SEVİYE BELİRLEME SINAVI (SBS) 2013
8. sınıf sonunda yapılacak olan SBS, 700 puan üzerinden değerlendirilecek. (Eski SBS’de bu 500 puandı.) Yeni SBS’de, 6-7 ve 8. sınıf sonunda hesaplanacak olan Yılsonu Başarı Puanlarının yarısı (%50’si) doğrudan Ortaöğretim Yerleştirme Puanına (OYP’ye) eklenecek. Öğrencinin 6, 7 ve 8. Sınıf, Yılsonu Başarı Puanları (YBP) her sınıf için 100 üzerinden hesaplanacak ve 700 puanlı SBS ile birleştirilecek. Bu şekilde elde edilen puan toplamı ikiye bölünerek OYP bulunacak

3 SEVİYE BELİRLEME SINAVI (SBS) 2013
Yeni puan hesaplamada; çok tartışılan “okuldaki en yüksek öğrenci başarısını ölçü alma” uygulamasından da vazgeçiliyor. Böylece okuldaki en başarılı öğrencinin başarısından diğer öğrenciler etkilenmeyecek. Bu sistemde öğrencinin okul başarısı; sonuç olarak OYP’yi % 30 etkilerken SBS başarısı % 70 etkili olacak. Ortaöğretim kurumlarına (liselere) yerleştirme işlemi Orta Öğretime Yerleştirme Puanına (OYP) göre yapılacak.

4 ORTAÖĞRETİME YERLEŞTİRME PUANI (OYP) NASIL BULUNACAK?
OYP =  (YBP) + SBS / 2 Örnek OYP Hesaplamaları: Örnek 1: Ali’nin puanları: 6.sınıf YBP: sınıf YBP: sınıf YBP: 100 SBS Puanı: 700 OYP = ( ) / 2 = 1000 / 2 = 500 OYP = 500

5 ORTAÖĞRETİME YERLEŞTİRME PUANI (OYP) NASIL BULUNACAK?
Örnek 2: Ayşe’nin puanları: 6.sınıf YBP: 90 7.sınıf YBP: 85 8.sınıf YBP: 75 SBS Puanı: 650 OYP = ( ) / 2 = 900 / 2 = 450 OYP = 450  Örneklerde de görüldüğü gibi OYP’yi bulmak için; Öğrencinin 100 üzerinden hesaplanan; 6,7 ve 8. sınıf Yılsonu Başarı Puanları ile 8. sınıf SBS puanı toplanıp 2’ye bölünüyor.

6 YILSONU BAŞARI PUANI (YBP)
NASIL HESAPLANIR?

7 Öğrencinin her dersten aldığı Yılsonu Notları, o derslere ait haftalık ders saati sayısı ile çarpılıyor ve Ağırlıklı Yılsonu Puanı elde ediliyor. Ağırlıklı Yılsonu Puanının haftalık ders saati sayısına bölünmesiyle de Yılsonu Başarı Puanı bulunuyor. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılıyor. Sınıf tekrarı yapan öğrencilerin Yılsonu Başarı Puanı da sınıf tekrarı yapılan yıl esas alınarak belirleniyor.  

8 YILSONU BAŞARI PUANI (YBP) NASIL HESAPLANIR?

9

10 10 SORUDA YENİ SBS 1- “Tek SBS”’nin OKS’den farkı nedir?
OKS’de son üç yılın; 6, 7, ve 8. sınıf müfredatından sorular gelirken yeni SBS’de sadece 8. Sınıf konularından soru gelecek.

11 2- 6. ve 7. Sınıf konularından hiç soru çıkmayacak mı?
Bu sistemin en karmaşık konusu burası. Her ne kadar yeni SBS’de sadece 8. sınıf konuları sorulacak dense de gerçekte bu konuda kesin bir çizgi çizmek zor. Çünkü sarmal öğretim sistemine göre hazırlanmış olan yeni Müfredat Programlarında aynı konular hem 6 hem 7 hem de 8. Sınıflarda birbirini tamamlamaktadır.

12 Bu nedenle sadece 8. sınıf konularına çalışılarak SBS’de yüksek başarı elde etmek zor olabilir.

13 Yeni SBS'de OKS'den farklı olarak sorular sadece 8
Yeni SBS'de OKS'den farklı olarak sorular sadece 8. sınıf müfredatından yöneltilecek. Sınavda soru içeriğinin 8. sınıf öğretim programına odaklı olması, okulda sunulan eğitim ve öğretime dayalı olarak hazırlanması esas alınacak. Ancak soru ve sınav tekniğinin gereği olarak daha önce elde edilmiş kazanımlar da sorularda kullanılabilecek

14 10 SORUDA YENİ SBS 3- SBS'de testlerin ağırlık katsayıları nasıl olacak? Sınavda Türkçe ve Matematik test ağırlık katsayıları 4, Fen Bilgisi ve Sosyal Bilgiler test ağırlık katsayıları 3, Yabancı Dil test ağırlık katsayısı 1 olacak.

15 4- SBS'ye katılmak zorunlu mu?
SBS'ye katılım zorunlu olmayacak. Ancak merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede kullanılacak puana etkisi bakımından öğrencilerin bu sınava girmeleri öneriliyor. Sınava herhangi bir sebeple katılamayan öğrenciye o yılın en düşük puanı verilerek Ortaöğretime Yerleştirme Puanı hesaplanacak.

16 5- Bütün soruları doğru cevaplayan öğrenci kaç puan alacak?
SBS puanı aralığında gelecek. Böylece hem her üç yılın okul başarısı (YBP) (100) tam puan hem de SBS’de bütün soruları yaparak (700) tam puan bir öğrenci toplamda yine 500 puan almış olacak.

17 6- SBS’de hangi derslerden soru gelecek?
Seviye Belirleme Sınavında; Türkçe (23), Matematik (20), Fen ve Teknoloji (20), Sosyal Bilgiler (20), Yabancı Dil (17), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden soru sorulacak; Müzik, Beden Eğitimi, Resim İş ve Seçmeli Derslerden ise soru sorulmayacaktır.

18 7- Yeni SBS ile girilecek ortaöğretim kurumları hangileridir?
FEN LİSELER SOSYAL BİLİMLER LİSELER ANADOLU LİSELERİ ANADOLU ÖĞRETMEN LİSELERİ ÖZEL OKULLAR ANADOLU MESLEK

19 8- SBS’de kaç soru sorulacak?
Yeni SBS’de öğrencilere 100 soru sorulacak ve 120 dakika süre verilecektir.

20 9- SBS ne zaman yapılacak?
Yeni SBS de eskiden olduğu gibi yine her yıl haziran ayında merkezi sistemle yapılacak.

21 10- Öğrenciler, liselere (Ortaöğretim Kurumlarına) nasıl yerleştirilecek?
Ortaöğrenime yerleştirme, eskiden olduğu gibi yine öğrencilerin tercih başvuruları, ve OYP (Ortaöğrenime Yerleştirme Puanı)  ile puan üstünlüğü esasına dayalı olarak,okulların kontenjanlara göre, merkezsi sistemle yapılacak.


"SEVİYE BELİRLEME SINAVI (SBS) 2013" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları