Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EĞİTİMİN F E L S E F İ TEMELLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EĞİTİMİN F E L S E F İ TEMELLERİ."— Sunum transkripti:

1 EĞİTİMİN F E L S E F İ TEMELLERİ

2 FELSEFE NEDİR? Phillia: Sevgi Sophia: Bilgi, bilgelik
Filozof: Bilgelik, hikmet yolunu arayanlar FELSEFE GERÇEĞİ TÜMÜYLE ELE ALIP İNCELEYEN VE BUNUN SONUCUNDA ULAŞILAN BİLGİLERİ YORUMLAYAN VE SİSTEMLEŞTİREN BİR UĞRAŞ ALANIDIR.

3 FELSEFE – BİLİM İLİŞKİSİ
BİLİM, gerçeği parçalara ayırarak, FELSEFE, gerçeği bir bütün olarak ele alır ve inceler. Bilim bilgiyi araştırırken, Felsefe bilginin ne olduğunu, neyi ve nasıl bileceğimizi araştırır. Felsefe, evren ve insana ilişkin gerçeklerin neler olduğunu bu alandaki bilgilere nasıl ulaşılacağını ve insan davranışlarını inceleyerek çeşitli ilkelere ulaşmak ister.

4 Varlık (Ontoloji) Felsefesi
FELSEFENİN ALANLARI Varlık (Ontoloji) Felsefesi İlk büyük araştırmacısı Aristoteles’tir. Varlığın kendisini, temel özelliklerini ve varlıkları soyut bir şekilde araştırır; varlığın doğasının ne olduğu, varlığın kendi başına ne olduğu soruları ile ilgilenir. Madde, insan, hayat, dünya ve evrenle ilgili bir bütünlük arayışı içerisindedir. Var olanın ilk kaynağının veya başlangıcının ne olduğu üzerinde yoğunlaşır. Bu var olanlar maddi olabileceği gibi manevi de olabilir.

5 Evrende var olan her şeyi inceler;
insan ve evren ile ilgili hakikati arar. Var olmanın doğasını, kaynağını ve sınırlarını araştırır; varolanın ortaya çıkarılamayan yönlerini düşünsel olarak ortaya koymaya ve hakikatlere ulaşmaya çalışır. Bilimsel bilgileri temel olarak alır ve bilimlere yol gösterici görüşler ve hipotezler ortaya koyar. Evren akıllıca bir düzen içerisinde midir? Olaylar önceden belirlenen bir düzen içerisinde mi meydana geliyor; yoksa raslantısal mı? İnsanın evrendeki yeri ve önemi nedir? Bir amaç için mi yaratıldı? gibi soruları tartışır.

6 Bilgi (Epistemoloji)Felsefesi
Bilgiyi genel olarak ele alır ve bilgi ile ilgili problemleri; bilginin kaynağını, doğasını, doğruluğunu, sınırlarını ve geçerliliğini araştırır. Bilginin oluşumu ve sınırları gibi sorunlarla uğraşmaktadır. Bilginin bir ucunda bilen insan, diğer ucunda ise her türlü olay, olgu ve nesne yani gerçek vardır. Bilgi felsefesi insanın nasıl bilebildiğini incelemektedir.

7 özne ile nesne arasında bir bağ kurmaktır.
Felsefede bilme, özne ile nesne arasında bir bağ kurmaktır. Özne insanı, nesne ise evrendeki her şeyi karşılamaktadır. İnsan hem özne, hem de nesne olabilir. Bu durumda insan hem bilen hem de bilinen konumunda olabilir. Çünkü insanın bilmek istediklerinden biriside kendisidir.

8 Değerler (Aksiyoloji)Felsefesi
Etik ve estetik konularını kapsar; insanın davranışlarının dayandığı ilkeleri ve değerleri araştırır. İyi-kötü, güzel-çirkin, doğru-yanlış, ahlaklı-ahlaksız, vicdanlı-vicdansız Değerlerin insan hayatında önemli bir yeri bulunmaktadır. İnsanların davranışlarının temelinde değerlerin yer aldığı kabul edilmektedir. Değerlerin kaynağı var mı, yok mu; varsa bunlar insanda doğuştan mı? Yoksa içinde yaşadığı çevreden mi kaynaklanıyor? gibi soruları tartışır.

9 Değerler felsefesi, etik ve estetik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Etik, ahlaki değerleri, estetik ise sanatsal değerleri konu edinmektedir. Felsefenin, ödev, yükümlülük, sorumluluk, gereklilik ve erdem gibi kavramları analiz eden, doğruluk ya da yanlışlıkla, iyi ve kötüyle ilgili ahlaki yargıları ele alan, ahlaki eylemin doğasını soruşturan ve iyi bir yaşamın nasıl olması gerektiğini açıklamaya çalışan felsefenin bir dalıdır.

10 İDEALİZM İdealizm, evreni ve gerçeği açıklamada temele, metafizik, ahlâk, ruh zihin ve düşünce kavramlarını alır. Gerçek ve değerler; mutlak, zamanla değişmeyen ve evrensel özellik taşır. İdealizme göre gerçek bilgi aklın ürünüdür. Çünkü asıl gerçek, fizik alemde değil, aklın içerisindedir. Batıda idealizmin temellerini Platon atmıştır. Platon’a göre gerçek düşünsel ve zihinsel yolla keşfedilebilir. Bunun için de en iyi eğitim zihinsel eğitimdir. İdealizmin eğitim anlayışında bilimden, matematik, fizik ve mesleki çalışmalardan çok, toplumsal etkinliklere, felsefe, matematik ve teoloji ve edebi bilimlere önem verir. Gerçek bir eğitim evrensel ve edebidir. Eğitim, çocuğun kendisini ve evreni akıl yada sezgi yoluyla kavrama gücünü sağladığı ölçüde başarılı olabilir.

11 Gerçeğe gözlem ve deneye dayanan bilimsel yöntemlerden çok
sezgisel, düşünsel yolla ulaşabileceğini ileri sürmektedir ve eğitimdeki bütün yöntemlerin amacı çocuğun kişiliğini kültürlemektir. Her dersin konuları aşamalı olarak sıralanmalıdır. İdealizme göre en uygun eğitim şekli, öğrenciye seçme fırsatı veren liberal eğitimdir. Öğrenciye kendi yetenekleri dikkate alınarak en geçerli tutum kazandırılmalıdır. İdealizme göre eğitim, bireyi, iyi, doğru ve güzele teşvik etmeli ve bireyin doğuştan getirdiği yetenekleri ortaya çıkarmalıdır. Eğitimde kültürel mirasın aktarılmasına ve değerlerin öğretilmesine önem verilmelidir. Eğitimin merkezinde konular, evrensel doğrular ve bunları öğrencilere sunacak öğretmen bulunmaktadır. Öğretmen bu etkinlikleri yürütürken iyi bir model olmalıdır.

12 D A İ M İ C İ L İ K Realist ve idealist felsefelerin etkisinde gelişen, MUTLAK, DEĞİŞMEZ İLKELER VE GELENEĞE önem veren bir eğitim akımıdır. R. M. Hutchins, M. C. Adler, R. Livingstone 1. İnsan doğası, ahlaki ilkeler ve değerler, her yerde aynı olup, hiçbir zaman değişmez. Bunun için de eğitim, değişmez bazı gerçek, ilke ve değerler üzerine kurulmalıdır. 2. İnsanların ortak ve en önemli yanı aklıdır. Eğitimde insan aklının geliştirilmesini sağlayacak entelektüel eğitime önem verilmelidir. 3. Eğitimin temel görevi,insana evrensel, değişmez doğruların bilgisini kazandırmaktır.

13 4. Okul, gerçek yaşamın bir parçası,
taklidi olmayıp yapay bir ortamdır ve gerçek yaşama hazırlık yeridir. 5. Okulun temel görevi, toplumun kültürel mirasını yeni yetişen kuşaklara aktarmaktır. 6. Programın merkezinde insani bilimler yer almalı, öğrenciler klasik eserleri ve bunlarda ifade edilen değerleri tanıtmalı ve bunları içselleştirmelidir.

14 REALİZM İdealizmin tam aksi yönde hareket eder.
Realizme göre varolan her şey gerçektir; maddeyi gerçek olarak kabul eder. Evrendeki her şey insan zihninden bağımsız olarak vardır ve önce varlık sonra da kavram vardır. Bu görüşün temelleri Aristo’ya kadar dayanmaktadır. Realizm, nesnelerin zihnimizden veya düşüncemizden bağımsız olarak var olduğunu, biz insanların bizden tamamen bağımsız olarak varolan bir dünyada yaşadığımızı kabul etmektedir. Realizme göre insan rasyonel bir varlık olarak duygularını ve aklını kullanarak gerçek bilgiye ulaşabilir.

15 Bu felsefeye göre gerçek bilgi,
doğruluğu gözlem ve deneylerle kanıtlanabilen bilgidir. Eğitimin temel amacı akıl gücünü geliştirmek olmalıdır. Eğitim, kültürel birikimi yeni kuşaklara aktarma ve onları topluma uyum sağlamaya hazırlama sürecidir. Eğitim sürecinde öğretmen kilit konumundadır ve görevi gerçeğin ortaya çıkmasına olanak ve ortam hazırlamaktır. Eğitimin kapsamı öğrencilerin isteklerine değil, gerçek dünyanın bilgisine bağlanmalıdır. Yürütülen eğitim öğrenciye bilgi aktarmalı ve araştırmaya teşvik etmelidir. Anlatım, tartışma, deney, gözlem gibi yöntemler kullanılarak eğitim faaliyetlerinin düzenlenmesi söz konusudur.

16 E S A S İ C İ L İ K Realist ve idealist felsefelerin izlerini taşıyan,
muhafazakar bir eğitim akımıdır. 1. İnsan, sosyal ve kültürel bir varlıktır ve kafası doğuştan boştur,hiçbir bilgiye sahip değildir. 2. Yeni yetişen kuşaklara insanlığın deneyimlerinden geçmiş bilgi birikimi ve kültürel miras aktarılmalı; insanın zihinsel yönü geliştirilmelidir. 3. Okulun görevi bilgiyi, kültürü aktarmak, bireyin dünyayı tanımasını, topluma uyumunu sağlamaktır.

17 4. Öğrenme zorlu bir iştir.
Bunun için öğrencilere, kendilerini disipline etme alışkanlığı kazandırılmalı, çok çalışma ve uygulama yapmaları sağlanmalıdır. 5. Konu merkezli bir eğitim anlayışı temeldir. Temel güç öğretmendedir. Öğretmen entelektüel yönden bir lider olmalıdır. 6. Değişme, bir takım çalışmaların kaynağı olacağından değişmeden kaçınılmalıdır. 7. Klasik eserlerin öğrencilere tanıtılması ve bunlarda ifade edilen değerlerin öğrencilere kazandırılması önemlidir.

18 PRAGMATİZM 20. yüzyılda Amerika’da ortaya çıkmıştır.
Geleneksel felsefi görüşler doğrunun insanın deneyimlerinden bağımsız ve zamana göre değişmezliğini ileri sürerken, Pragmatistler, doğrunun insan yaşantısından kaynaklanan deneysel bir olgu olduğunu ileri sürerler. John Dewey’in deneyci düşünce sistemi üzerine kurulmuştur. Dünya devamlı değişmektedir ve bu nedenle gerçeğin özü de değişmedir. Bunun için değişmez bir gerçekten söz edilemez. Gerçek, insanın deneyimlerinin ürünüdür. Değerler ve ahlaki ilkeler göreceli olup zamana, topluma ve kültüre göre değişir. İnsan biyolojik ve sosyal ilişkileri olan bir varlıktır.

19 Pragmatizme göre eğitim sosyal bir süreçtir.
Okul, deneysel öğrenme için en uygun çevre ve demokratik, özgür bir toplumdur. J. Dewey’e göre okulun üç işlevi vardır. 1. Basitleştirilmiş bir çevre sağlamak, 2. Özel olarak düzenlenmiş yaşantı ortam sağlamak, 3. Sosyal çevredeki çeşitli öğeleri dengelemektir. Bilgi bilimsel yöntem ile elde edilebilir. Eğitimin amacı akıl ve zekayı kültürleme ile devamlı değişen şartlara bireyin uyumunu sağlamaktır. Okul, hayata hazırlık değil, hayatın kendisi olmalıdır. Eğitim programları öğrencilerin ilgi, yetenek ve hazırbulunuş düzeyine göre düzenlenmelidir. Etkinlikleri yaparak yaşayarak olacak şekilde yürütülmelidir.

20 İ L E R L E M E C İ L İ K Pragmatik felsefenin eğitime uygulanmış halidir. 1. Gerçek ve ahlaki değerler, göreceli ve sürekli değişme özelliğine sahiptir. 2. Okul, çocuğu yaşama hazırlayan bir yer değil, yaşamın kendisi olmalıdır. 3. Eğitim, çocuğun ilgi ve gereksinimlerine göre düzenlenmelidir. 4. Eğitim, insan yaşantılarının sürekli olarak yeniden düzenlenmesidir; eğitimin içeriği değişen bilgi ve çevreye göre sürekli gözden geçirilmeli, güncelleştirilmelidir. 5. Bilgi kullanmak içindir ve öğretilecek bilgilerin bir işe yaraması, yararlı olması gereklidir.

21 6. Eğitimde öğrencilerin öğrenmeye aktif olarak katılmaları,
problem çözerek öğrenmeleri sağlanmalıdır. 7. Öğretmenin görevi öğrenciyi yönlendirmek değil; yol göstermek, kendi gelişimlerini planlarına rehberlik yapmaktır. 8. Eğitimde bugünün olduğu kadar, geleceğin de gereksinim ve beklentileri dikkate alınmalıdır. 9. Eğitimde eleştirel düşünceye önem verilmelidir. 10. Okulda bireysel yarışmadan çok yardımlaşma, paylaşma ve işbirliğine önem verilmelidir. 11. Okul, demokrasinin kurallarına göre kurulmalı ve işletilmelidir. Okul ve sınıf içi süreçlerde demokratik ilke ve değerlere önem verilmeli, öğrencilere de bu değerler kazandırılmalıdır.

22 YENİDEN KURMACILIK Pragmatik felsefeye dayanmaktadır. Bilim ve teknikteki gelişmelerin Batı uygarlığında kültürel bunalımlara yolaçtığı ve insan yaşamını tehdit ettiğini ve bundan kurtulmanın da eğitim aracılığı ile olacağını saavunmaktadır. 1. Eğitim, ortak değerlere dayalı, bir dünya toplumu oluşturmanın aracıdır. Kültürel krizden kurtulabilmenin yolu, eğitim aracılığı ile toplumu yeniden oluşturmaktır. 2. Dünyayı paylaşan uluslararasında ve içinde ırk, din, cinsiyet gibi yönlerden ayrım yapılmamalı; sevgi, barış, hoşgörü gibi ortak değerlere dayalı bir dünya kurulmalıdır.

23 toplumsal yapıda geçekleştirilecek reformların bir aracı olmalı;
3. Okul ve eğitim, toplumsal yapıda geçekleştirilecek reformların bir aracı olmalı; öğretmen, öğrencileri toplumdaki gereğine inandırmalı, bu konuda aktif rol üstlenmelerini sağlamalıdır. 4. Toplumsal değişme sürecinin merkezi okul olmalı, bu süreçte öğretmen de aktif bir rol üstlenmelidir. 5. Okul, toplumda yapılması gereken reformların gereğine halkı inandırmalı, bu amaçla onları da eğitmelidir. 6. Eğitimde toplumun ve dünyanın geleceğine yönelik konulara ağırlık verilmelidir. 7. Toplumda tam demokrasi egemen kılınmalıdır.

24 VAROLUŞÇULUK Özellikle batı dünyasında sanayileşme, ekonomik bunalımlar, I. ve II. dünya savaşları sonrasının getirdiği şartlar sonucu gelişen ancak bütünsel bir düşünce sistemi olmaktan çok bir felsefi eğilimdir. Varoluşçu felsefede toplum karşısında bireyin özgürlüğü ön planda gelir ve bütün insanlar var olma ile kendini tanımlama sorumluluğunu taşırlar anlayışını temel düşünce olarak kabul ederler. Akıl insanı tanımlayan en temel nitelik olarak kabul edildiğinde özgürlük gözardı edilmektedir. Varoluşçulara göre okul, bireyselliği yaratmalı, özgürlüğü geliştirmeli ve bu konulardaki her türlü baskıyı etkisiz hale getirmelidir.

25 VAROLUŞÇU EĞİTİM 1. Her insan eğitimle ilgili kararlarını kendisi vermelidir. 2. Eğitim, öğrenciye sadece seçenekler sunmalı, her konuyu öğretmeli, ancak her öğrencinin kendi gerçek ve doğrularını seçmesine fırsat verilmelidir. 3. Eğitimin içerisinde insancıl psikolojinin konuları ve beşeri bilimlere (felsefe, edebiyat, sanat, tarih...) ağırlık verilmelidir. 4. Eğitim insanın kendisini gerçek özellikleriyle tanımasına fırsat vermelidir.

26 5. Eğitimde en uygun yöntem Sokratik tartışmadır.
Ancak, öğretmen tartışmalarda tarafsız olmalı, öğrencilere herhangi bir doğruyu empoze etmemelidir. 6. Öğretmen, ne bir bilgi kaynağı, ne taklit edilebilecek bir model, ne de bir danışmandır. Onun görevi, sadece öğrencinin kendisini tanımasına yardım etmektir. 7. Eğitimde sezgiye ve yaratıcılığa önem verilmelidir. 8. Eğitim, insanın özgürleşmesine, kendisini oluşturup gerçekleştirmesine fırsat vermelidir.

27 Yaklaşımlarının Karşılaştırılması
Eğitim Felsefesi Yaklaşımlarının Karşılaştırılması

28 DAYANDIĞI FELSEFE NEDİR?
DAİMİCİLİK Klasik Realizm. İdealistler de destekler. ESASİCİLİK Bir felsefeye dayalı olmaktan çok, eğitim hareketidir ve birçok felsefi sistemle uyumludur. İLERLEME-CİLİK Pragmatizm YENİDEN KURMACILIK İlerlemecilik akımının devamı olup, dayandığı felsefe pragmatizmdir. VAROLUŞ-CULUK Varoluşçuluk

29 EĞİTİMİN ÖZÜ / ESASI NEDİR?
DAİMİCİLİK Akıl ve zihni geliştirmek. ESASİCİLİK Bilgi ve beceri kazandırmak İLERLEME-CİLİK Doğal gelişmeyi sağlamak. Uyum değil deneyimin, eğitim yoluyla sürekli yenilenmesi ve gelişmesi. Gerçeğin esası değişmedir. YENİDEN KURMACILIK Toplumun gelişimi ve toplumsal dönüşümleri gerçekleştirmek. VAROLUŞ-CULUK Seçenekler sunmak; öğrenci kararları kendisi vermelidir. Her insan kendisinden sorumlu tutulmalıdır.

30 ÖĞRENCİNİN DOĞASI NEDİR?
DAİMİCİLİK Rasyonel ve ruhsal, zihinsel bir varlıktır. ESASİCİLİK Edindiği bilgi ve becerileri kullanan bir varlıktır. İLERLEME-CİLİK Yaşayan organizmadır. YENİDEN KURMACILIK VAROLUŞ-CULUK Zeka ve duygu sahibi eşsiz, serbest seçim yapan sorumlu bir varlıktır.

31 EĞİTİM İNSANIN GEREKSİNİMLERİNİ
NASIL KARŞILAMALIDIR? DAİMİCİLİK İnsanın ayırdedici özelliği zekadır. Eğitim öğrencilerin entelektüel gereksinimlerini karşılamaya yoğunlaşmalıdır. ESASİCİLİK Her insanın sahip olması gereken temel bilgi ve becerileri kazandırmalıdır. İLERLEME-CİLİK İnsanın gereksinimleri farklı olduğundan eğitim, öğrencilerin bireysel farklılıklarını geliştirmeye yoğunlaşmalıdır. YENİDEN KURMACILIK Bireyden çok toplumu öne çıkaran ve kültürel mirası aktaran ya da toplumsal sorunlarla ilgilenen bir kurum değil, bu sorunları çözmeye talip bir kurumdur. VAROLUŞ-CULUK Öğrencinin yaşamın sonsuz sorunlarıyla sevginin acısı ve coşkusuyla, gerçeklikle, özgürlükle, eylemlerin sonucuyla, ölümün kaçınılmazlığıyla karşı karşıya getirecek bir arzuya gereksinim vardır.

32 EĞİTİM ORTAMI NE OLMALIDIR?
DAİMİCİLİK Eğitim yaşamın aynen taklidi değildir. Çocuğun entelektüel potansiyelini geliştiren, geleceğe hazırlayan yapay bir ortam hazırlanmalıdır. ESASİCİLİK Öğrencilerin maddi ve sosyal dünyaya gerçekte olduğu gibi kendilerini uyarladıkları bir ortam olmalıdır. İLERLEME-CİLİK Yaşamın kendisi olmalıdır ki, öğrenci yaşayarak öğrensin. Okul yaşama hazırlıktan çok, yaşamın kendisi ve demokratik bir ortam olmalıdır. YENİDEN KURMACILIK Toplum merkezli, orta sınıfın gereksinimlerini vurgulayan değil, etnik ve sınıfsal ayrımcılık, işsizlik ve yoksulluk gibi sorunları gözardı etmeyen bir ortam olmalıdır. VAROLUŞ-CULUK Serbest girişimi, yaratıcılığı ve bireyselliği teşvik eden; ne grup düşüncesine, ne de normlarına uymayı teşvik eden bir ortam olmalıdır.

33 EĞİTİMİN AMACI NE OLMALIDIR?
DAİMİCİLİK Eğitim kesin, evrensel değişmez gerçekliği öğrenciye öğretmelidir. Eğitim doğru karakterli öğrenci yetiştirmelidir. ESASİCİLİK Eğitimin amacı, yeni gerçeklerin asimilasyonuna karşı öğrenciler için bir bilgi çerçevesi sağlamak olmalıdır. İLERLEME-CİLİK Gelişim, yaşamın tekrar inşa edilmesi olarak eğitimin doğasını oluşturur. Bu nedenle eğitimin amacı açık uçlu olmalıdır. YENİDEN KURMACILIK VAROLUŞ-CULUK Eğitimin amacı, öğrencilerin eşsiz olan bireyselliklerini geliştirmek olmalı; insanın özgürlüğü esas alınmalıdır.

34 OKULUN İLGİ ALANI NE OLMALIDIR?
DAİMİCİLİK İnsanın farklı kişilik ve zihniyle ilgilenmeli ve rasyonelliğin geliştirilmesine yoğunlaşmalıdır. ESASİCİLİK Çocuk, dışarıdaki gerçek dünyayı anlamak için temel bilgiye ulaşması yönünde eğitilmelidir. İLERLEME-CİLİK Çocuğun tüm gereksinim ve ilgilerini dikkate alan, onu bir bütün olarak ele alan eğitim verilmelidir. YENİDEN KURMACILIK VAROLUŞ-CULUK Çocuğun kendini gerçekleştirmesi yolunda ona yardım edilmelidir.

35 OKULUN HAVASI NE OLMALIDIR?
DAİMİCİLİK Öğrencileri klasik eserlerle donatmalı, entellektüalizm ve yaratıcı düşünce atmosferinde bireyselliği geliştirmelidir. ESASİCİLİK Öğrencileri, kendisi hakkındaki gerçeklerin algısal incelemesiyle buluşturan yenilikçi teknikleri kapsayan zihinsel bir disiplin atmosferini korumalıdır. İLERLEME-CİLİK Rekabetten çok işbirliğini geliştiren demokratik bir ortamda grup ruhunu sağlamalıdır. YENİDEN KURMACILIK Bireysel rekabetten çok toplumsal statüyü öne çıkarmalıdır. VAROLUŞ-CULUK Öğrencinin kendi gerçeğini bulmasına ve belli bir akıntıya kapılmadan görevini yerine getirmesini sağlayan otantik bir özgürlük sağlamalıdır.

36 UYGUN ÖĞRENME NASIL OLMALIDIR?
DAİMİCİLİK Öğrenme, bazı temel metinler aracılığı ile öğrencileri dünyanın sonsuzluklarıyla ve daha sonraki yaşantılarında uygulayacakları kurumsal ilkelerle tanışık hale getirdikçe oluşur. ESASİCİLİK Öğrenme, yoğun çabalarla, öngörülen ders konusunun öğrenci tarafından özümsenip konuya hakimiyeti sağlamak için oluşur. İLERLEME-CİLİK Öğrenme çocuğu pratik konularda, kuramsal ilkelere (somuttan soyuta...) götüren problem çözme projelerinin yaşanmasıyla oluşur. YENİDEN KURMACILIK VAROLUŞ-CULUK Öğrenme, öğrencinin bireysel sorumluluklarını ve kişiliğinin olası sonuçlarını tartarken, seçenekler arasından özgürce seçim yapmasından oluşur.

37 ÖĞRETMENİN ROLÜ NE OLMALIDIR?
DAİMİCİLİK İnsanın evrensel ilgilerinin en iyi ifade edildiği literatürdeki büyük / klâsik eserlerin incelenmesi aracılığı ile öğrencileri entelektüel açıdan disipline etmedir. ESASİCİLİK Sorumlu otorite olarak, yetişkin dünyasıyla çocuğun dünyası arasında bir arabulucu olmalıdır. Henüz olgunlaşmamış öğrenciler, yetişkinlerin doğasını ve taleplerini tek başlarına anlayamazlar. İLERLEME-CİLİK Öğrencilere rehberlik edip,örgütlemelerde bulunmalıdırlar. Çocukların kendi ilgi alanlarının, ne öğreneceklerinin belirlenmesi gerekir. Öğrenilecekleri ne otoriteler, ne de ders kitaplarındaki konular belirlememelidir. YENİDEN KURMACILIK VAROLUŞ-CULUK Öğretmen, öğrencilere ilkeleri, değerleri ve gerçekleri sunmalı; ister kabul etsinler, ister etmesinler, kendileri için seçmeleri amacıyla bunları incelemeye teşvik edilmelidirler.

38 PROGRAMIN KAPSAMI NE OLMALIDIR?
DAİMİCİLİK Entellektüel ders ve konularda yoğunlaşmalı; dil, tarih, matematik, doğa bilimleri, sözel sanatlar ve felsefeyi içermelidir. ESASİCİLİK Zaman testinden geçen edebiyat, tarih ve matematiğin sembol ve fikirlerini, fiziksel dünyanın bilimleriyle birleştiren konuları içermelidir. İLERLEME-CİLİK Öğrencilere sosyal bilimler, amprik (görgül) bilimler ve teknolojideki problem çözme etkinlikleriyle değişimi nasıl başarabileceklerini öğretmeye yoğunlaşmalıdır. YENİDEN KURMACILIK Tüm sınıfların gereksinimlerini dikkate alan bir düzenlemeye gidilmelidir. VAROLUŞ-CULUK Edebiyat, tarih, felsefe, sanat-insan doğasının derinliği gibi dersler aracılığıyla dünya ve insan doğası arasındaki çatışmayı ortaya çıkarmaya yoğunlaşmalıdır.

39 TERCİH EDİLEN ÖĞRETİM YÖNTEMİ NE OLMALIDIR?
DAİMİCİLİK Konferanslar, metinler ve tartışmalar zekayı geliştirmek için tercih edilen yöntemler olmalıdır. ESASİCİLİK Bilgi ve becerileri öğretmek için gösteri (demonstrasyon) yöntemi tercih edilmelidir. İLERLEME-CİLİK Projeler öğrencilerin problem çözme yaşantılarına rehberlik edebilecek yöntem olarak tercih edilmelidir. YENİDEN KURMACILIK VAROLUŞ-CULUK Benliği bulmak için tercih edilen yöntem, sokratik diyalog/tartışma (bilinmeyen gerçekleri keşfeme) olmalıdır.

40 DEĞERLENDİRME NASIL OLMALIDIR?
DAİMİCİLİK Bilgilerin kazanılıp kazanılmadığının ve akıl yürütme yoluyla bilgilerin ortaya koyulup koyulamadığının saptanmasına yönelik değerlendirme yapılmalıdır. ESASİCİLİK Öğrencinin aklının çalışıp çalışmadığını yoklayan sorular sorulmalıdır. Soruların içeriği gerçek yaşamı değil, ideal ve evrensel gerçekleri kapsamalıdır. İLERLEME-CİLİK Öğrenciye yaşamda karşılaştığı/karşılaşabileceği sorunlar ve doğal problemler sorulmalı; bunların çözümünde bilimsel yöntemi kullanmaları istenmelidir. YENİDEN KURMACILIK Gelecekle, toplumsal ve doğal olgularla ilgili; öğrencilerin eleştirel düşünme ve bilimsel yöntemi kullanıp kullanmadığını ölçecek nicelik ve nitelikte ve gizil yeteneklerini ortaya çıkaracak sorular sorulmalıdır. VAROLUŞ-CULUK Öğrencinin kendi varoluşunu gerçekleştirip gerçekleştirmediğini yoklaya, sezgiye dayalı, özgürce seçme yapıp yapmadığını, sorumluluk duyup duymadığını, yaratıcılığını ortaya koyup koymadığını ortaya koyacak uygulamalara gidilmelidir.


"EĞİTİMİN F E L S E F İ TEMELLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları