Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATATÜRK’ÜN HAYATI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATATÜRK’ÜN HAYATI."— Sunum transkripti:

1 ATATÜRK’ÜN HAYATI

2 Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında o yıllarda Osmanlı Devleti’ne bağlı olan, şuanda Yunanistan’a bağlı Selanik kentinde bu evde doğdu.

3 Babası Ali Rıza Efendi, Selanik’in yerlilerinden olup, Söke’den Selanik’e göçmüş Türkmenlerden Kırmızı Hafız lakaplı Ahmet Efendi’nin oğludur.

4 Atatürk’ün annesi Selânik civarında Langaza’da  tarım ve ticaretle meşgul olan Sofuzade Feyzullah Efendinin kızı  Zübeyde Hanım’dır.

5 Mustafa Kemal Atatürk’ün Fatma, Ömer, Ahmet ve Naciye adlı kardeşleri küçük yaşlarda ölmüştür. Kendisinden altı yaş küçük kız kardeşi Makbule Hanım ise 1956 yılına kadar yaşamış, 69 yaşında vefat etmiştir.

6 Mustafa okul çağına gelince anne ile baba arasında görüş ayrılığı belirdi.
Geleneklere bağlı olan annesi onun dinîtörenle ilâhîlerle mahalle mektebinegitmesini istiyordu. Aydın görüşlü olduğu anlaşılan babası ise onun yeni açılan ve modern eğitim yapan Şemsi Efendi İlkokulunda eğitim görmesini arzu ediyordu. Mustafa önce ilâhîlerle, dinî törenle mahalle okuluna başladı, birkaç gün sonra da oradan alınarak Şemsi Efendi okuluna başladı (1887).

7 Mustafa Kemal yedi yaşındayken babasını kaybedince ailesi geçim sıkıntısına düştü. Annesi ve kardeşi ile birlikte dayısının çiftliğine taşındılar. Mustafa Kemal çiftlikte ata binmeyi ve silah kullanmayı öğrendi. Daha sonra Zübeyde Hanım oğlunun okula gidememesine üzüldü ve Selanik’e geri dönmeye karar verildi.

8 Gönlü öteden beri askerî okuldaydı
Gönlü öteden beri askerî okuldaydı. Ancak annesi biricik oğlunun asker olup aile ocağından ayrılmasını istemiyordu. Mustafa annesine haber vermeden Selânik Askeri Rüştiyesi’nin sınavlarına girdi. Sınavı kazandı. Annesini ikna etmesi zor olmadı. Mustafa Kemal başarılı, çalışkan bir öğrenci olarak hocaların dikkatini çekti, ve sınıf çavuşu oldu. Özellikle matematik hocası Yüzbaşı Mustafa Sabri Bey, zekâ ve çalışmasını taktir ettiği öğrencisine “ Senin de adın Mustafa, benim de, arada bir fark olmalı. Senin adının sonuna bir de Kemal (olgun anlamında) koyalım.” Önerisinde bulundu. O artık Mustafa Kemal adıyla ünlenecektir.

9 Mustafa Kemal okul yılları boyunca çok çalışkan başarılı bir öğrenciydi. Çok kitap okur, ülkesi ile ilgili her konuya ilgi duyar ve bilgi sahibi olurdu. O lisede okurken Osmanlı Devleti savaş içindeydi. Ülkesinin savaşta olması Mustafa Kemal’i çok etkiliyordu. Harp Okulu’nu yüzbaşı rütbesi ile bitirdi.

10 19 MAYIS 1919 TARiHiNDE BANDIRMA VAPURUYLA SAMSUN’A ÇIKARAK KURTULUŞ SAVAŞI’NI BAŞLATTI.

11 TÜRK MiLLETi ATATÜRK’ÜN LiDERLiĞiNDE KURTULUŞ SAVAŞI’NI KAZANDI.

12 SADECE CUMHURİYET’İ KURMADI.
O, SADECE CUMHURİYET’İ KURMADI. BİR MİLLETİN YAŞAMINI DEĞİŞTİRDİ. Yaşamı boyunca Türk Milleti’nin çağdaş ve rahat bir hayata kavuşması için pek çok yeniliği hayata geçirdi. Ülkemize yeni ve çağdaş tarım araçlarını tanıttı. İlk şapkayı bizzat giyerek halkın giyinişine çağdaş bir görünüm kazandırdı. Davranışları ve benimsettiği yasalarla Türk kadınını hakettiği yüksek seviyeye ulaştırdı. Eğitim ve öğretime latin alfabesini getirerek okuma yazma öğrenmeyi kolaylaştırdı.

13 SAĞLIĞININ BOZULMASINA NEDEN OLDU.
BU YOĞUN VE YORUCU HAYAT, SAĞLIĞININ BOZULMASINA NEDEN OLDU.

14 BİR MİLLETİN KADERİNİ DEĞİŞTİREN O BÜYÜK İNSAN,
BİR MİLLETİN KADERİNİ DEĞİŞTİREN O BÜYÜK İNSAN, KARACİĞERİNE YENİK DÜŞTÜ. 10 KASIM PERŞEMBE GÜNÜ DOLMABAHÇE SARAYI’NDA, SAAT 09:05 DE YAŞAMA VEDA ETTİ.

15 GÜÇLÜ BİR TÜRK MİLLETİ BIRAKTI
ARDINDA GÖZÜ YAŞLI AMA ... O’NA İNANAN, O’NU İZLEYEN VE O’NA MİNNETTAR GÜÇLÜ BİR TÜRK MİLLETİ BIRAKTI

16 ARTIK O’NUN ANITKABİR’DE HUZUR İÇİNDE UYUYABİLMESİ İÇİN, ÇALIŞACAK OLAN BİZLERİZ. ÇÜNKÜ O, BİZE GÜVENDİ VE BU CUMHURİYETİ BİZE EMANET ETTİ.


"ATATÜRK’ÜN HAYATI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları