Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Prof.Dr.Mustafa TAYAR Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Prof.Dr.Mustafa TAYAR Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Prof.Dr.Mustafa TAYAR Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Prof.Dr.Mustafa TAYAR Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi."— Sunum transkripti:

1 Prof.Dr.Mustafa TAYAR Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Prof.Dr.Mustafa TAYAR Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü

2 KABUĞUNU KIRAMAYAN YUMURTA Kümesten sofraya yumurtanın öyküsü

3 KABUĞUNU KIRAMAYAN YUMURTA Kümesten sofraya yumurtanın öyküsü

4 Embriyonun anne karnındaki gelişiminde 5. haftadan itibaren oluşan omurilikte çok süratli bir üretimle saniyede 5000 tane nöron(beyin hücresi) üretilmeye başlanır. Bu bölgede daha sonra beyin oluşur. Yeni doğmuş bir bebeğin beyni 400 gr’dır. Emekleme döneminde beynin ağırlığı grama ulaşmaktadır. Beyin gelişiminin % 90’ını yaşamın ilk beş yılında tamamlamaktadır. Beyin Gelişimi

5 Sinir Sistemi hücresi NÖRON Ortalama 1.4 kg olan insan beyninde 100 milyara Yakın nöron vardır. Bu nöronların her biri komşu nöronla arasında bağlantı noktası oluşturmaktadır. Kurulan bu bağlantıların kimyasal yapısı ve sayısı ne kadar fazla ise zihinsel gelişimde o oranda artmaktadır.

6  Beyin, vücudumuzun “gelişim ve yeniliklere açık” en önemli organıdır  Beynin de, vücudumuzun diğer organları gibi antrenman yapmaya ve beslenmeye ihtiyacı vardır. 6

7 Beyin Beslenme İlişkisi  Beyin vücut toplam ağırlığının % 2’si kadardır.  Alınan oksijenin % 25’i beyine gider.  Gıdaların % 20’sini beyin kullanır.  Vücuttaki kanın % 15’ini beyin kullanır. 7

8

9 0-5 yaş döneminde proteinlerle dengeli beslenen çocukların zeka seviyeleri büyük ölçüde olumlu etkilenir.

10 Okuma azmi yüksek, okuduğunu anlayabilen, anladığını yorumlayabilen, yorumları ile kaliteli projeler ortaya koyabilen ve bu projeleri takım çalışması şeklinde uygulayabilen yüksek beyin gücüne sahip bireylerden oluşan bir toplumda, insanlar iyi yetişmiş, kendine güvenen ve başkalarına saygı ve sevgi duyan bir yapıda olacağından, bu toplumda YAŞAM KALİTESİ yüksek olacaktır.

11 Çocuklar için beslenme  Besinsel çeşitlilik  Gelişme için kaliteli protein  Kalori dengesi  Okul başarısı için kahvaltının önemi  Yemek kültürü

12 Yumurtanın besleyici özelliği •6% Enerji •20% protein •53% esansiyel aa •30% Riboflavin •12% vitamin A •16% vitamin B 12 •12% folate •12% vitamin D •16% phosphorous •8% vitamin B 6 •34% Selenyum •8% Demir •8% Çinko •6% vitamin E İki yumurta= 155 kalori

13 Protein-enerji yetersizliği: Beş yaşındaki çocukların yaklaşık olarak 1/6 sı kronik beslenme yetersizliği göstermekte; buna bağlı olarak % 8’ i olması gereken ağırlığın altındadır. Ülkemizde beslenme sorunları

14 Bebek beslenmesi Barker Hipotezi: Düşük doğum ağırlığı ileri yaşlarda kronik hastalıkların (diabet, obezite, yüksek tansiyon..) ortaya çıkma riskini arttırmaktadır. Anne adayının hayvansal proteinlerden eksik beslenmesi bebeğin düşük canlı ağrılıkta doğmasına neden olmaktadır. [Godfrey ve ark BMJ 312, 410-4] “Egg good for your Egg.” Dr. David Barker, 23 September 2003

15 Kolin & cenin/ yenidoğan  K olin insanlar için dışarıdan alınması gerekli bir besin öğesidir.  Erkekler için 550 mg/gün  Kadınlar için 425 mg/gün miktarında alınmalıdır  Hamilelik ve emzirme sırasında gereksinim artar.  Kolin ilavesi  Artırılmış yeni sinir hücresi  Bellek merkezlerin formasyonu  Programlı hücre ölümü azaltılması

16 YUMURTA KOLİN Yumurta bir kolin kaynağı olduğu kadar, düşük kalorisi ve protein kalitesi ile anne karnında ve doğum sonrası mükemmel bir gıdadır. Kolin, sinir iletiminde rolü olan asetil kolin için iyi bir Kaynaktır. Beyin gelişiminde önemli rol oynar

17 %2 yağlı süt Tavuk yumurta Tavuk karaciğeri Karaciğer Soya fasulyesi Bazı gıdaların kolin içeriği (mg/100g) Brokoli Somon balığı Brokoli

18 YUMURTA Protein Hayat Boyu YUMURTA Protein Vit-Min Lutein YUMURTA Protein Kolin YUMURTA Protein Vit-Min YUMURTA Protein Kolin Doyurucu Düşük kalori Beslenme Doyurucu Kullanışlı Yaşam boyu sağlık faydaları

19 Yumurta Hakkında Tüketici Davranış ve Eğilimleri Ocak yaşının üstünde 1069 Bayan Yüzyüze Anket İstanbul, Ankara, Bursa, Konya, Sivas

20 Ev Kadınlığı dışında uğraşısı bulunmayanlar55.6 Çalışan Kadın39,6 Ev kadınlığı ile birlikte ek iş yapanlar4.8 Anket uygulanan bayanların %43,6’sı ilkokul veya daha düşük, %40,0’ı orta-lise %16,4’ü ise yüksek öğrenimlidir.

21 Ailedeki Birey Sayısı (Adet) Oran (%) Aile Başına Ortalama Birey Sayısı (Adet) Toplam veya Ort

22 Tüketicilerin Yumurta İle İlgili Düşünceleri Yumurta İle ilgili DüşüncelerDoğruYanlışFikrim Yok Sindirimi Kolaydır Hazırlanması Kolaydır Yumurtalı yemekler ucuzdur Yaşlılar çok yumurta yemelidir Kışın yumurta iyi bir gıdadır Çocuklar için yararlıdır Yumurtanın kolesterolü yüksektir

23  Ankete katılanların %58,8’i büyük, %26,0’ı orta, %1,2’si küçük yumurtayı tercih ederken, %14,0’u yumurta büyüklüğünün satın almada önemli olmadığını belirmişlerdir.  Tüketiciler satın aldıkları yumurtanın markasına pek dikkat etmemektedirler (%81.2). Markaya önem verenlerin %8,5’ i düşük gelir, %57,5’i orta gelir ve 34.0’i ise yüksek gelir grubundandır.

24 “Üniversite öğrencilerinin Yumurta Tüketim Alışkanlıkları Araştırma kapsamında 10 ayrı fakülteden sahip toplam 505 öğrenci ile görüşüldü.  %51,1 Kız,  % 48,9Erkek Sonuçlar Hiç Tüketmiyorum Adet Adet ve üzeri “Haftada ne kadar yumurta tüketiyorsunuz? Kız % Erkek %

25 Yumurtanın anne sütünden sonra tüm besin öğelerini içeren tek gıda olduğunun bilinirliği Sonuç “Ankete katılan öğrencilerin yarıya yakınının yumurtanın önemli bir gıda olduğunun farkında olmadığı, uygun bilinçlendirme yapılması ile tüketimin artacağı sonucuna varılmıştır” Evet54.9 Hayır45.1

26

27

28

29 Kabuğunu kıramayan yumurta

30 Bir yumurta hiçbir zaman elinize paketlenmeden ulaşmaz.

31 Yirmi dört saatlik bir üretim faaliyetinin sonucu üretilen bu gıda mutfağımıza kadar güvenle ulaşabilmesi için son derece dikkatle planlanmış bir ambalaj içinde sunulur.

32 Yumurtanın sarısı ve akı, tavuk vücudunda ayrı ayrı yerlerde üretilir. Sonra bu ürün yaklaşık on altı saat süren bir işlemle ambalajlanır.

33 Yumurtayı paketlemekle görevli olan bez, tavuğun vücudundaki bütün kalsiyum ve karbonat iyotlarını çekecek şekilde düzenlenmiştir. Öyle ki, tavuğun besininde kalsiyum eksildiği zaman, kabuğun hammaddesi olarak tavuk, kendi kemiklerini kullanır.

34 Öyle bir fabrika düşünün ki, tavuk kanı gibi pek de iştah açıcı olmayan bir maddeden hem yumurta sarısını hem yumurta akını hem de kabuğunu ayrı ayrı çıkarsın ve beş-on santimlik bir üretim şeridi içinde bütün bu işleri tek tek gerçekleştirdikten sonra kan ve dışkı gibi iki pisliğin içinden yumurta gibi tertemiz ve faydalı bir gıda üretsin.

35 Her yumurta kırışınızda, kabuğu atmadan önce ona uzun uzun bakın.

36


"Prof.Dr.Mustafa TAYAR Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Prof.Dr.Mustafa TAYAR Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları