Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bolu Orman Bölge Müdürü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bolu Orman Bölge Müdürü"— Sunum transkripti:

1 Bolu Orman Bölge Müdürü
BOLU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BİYOKÜTLE ENERJİSİ ÇALIŞMALARI Sırrı KÖSTERELİ Bolu Orman Bölge Müdürü

2 İklim Değişikliğine karşı savaş Dünya ormanları olmadan kazanılamaz
İklim Değişikliğine karşı savaş Dünya ormanları olmadan kazanılamaz. Ban Ki-moon Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri

3 ORMAN VARLIĞIMIZ Bolu orman Bölge Müdürlüğü Ormanlık sahası ha. Dikili serveti m3 tür. Ormanlarımızda ki cari artım m3 tür. Yıllık genel toplam etamız m3 tür.

4 BOLU ORM.BÖLG.MÜD. YENİLENEBİLİR ENERJİ ÇALIŞMALARI
Bolu Orman Bölge Müdürlüğü olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının bir kısmını kullanmaktayız; -Rüzgar enerji tesisimizi ,Bolu Orman İşletme Müdürlüğümüze bağlı Sarımustan Orman İşletme şefliğinde kurarak 5 Kw lık enerji elde etmekteyiz.

5 BOLU ORM.BÖLG.MÜD. YENİLENEBİLİR ENERJİ ÇALIŞMALARI
-Suyu kullanarak yine Bolu Orman İşletme Müdürlüğümüzde 15 Kwa lık enerji elde etmekteyiz.Hatta ulusal şebekeye yakın olsa 10 kwa sını satarak para kazanabiliriz.

6 NİÇİN BİYOKÜTLE ENERJİSİ ?
Enerjide büyük oranda dışa bağımlı olan ülkemiz de yenilebilir enerji kaynaklarına baktığımızda; su, güneş, rüzgar ve biyokütle açısından hiçte küçümsenemeyecek bir potansiyele sahip olduğumuzu söyleyebiliriz.

7 BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜMÜZ BİOKÜTLE POTANSİYELİ
-Biyokütle olarak: Bölge müdürlüğümüz ormanlık alan açısından Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde bir alana ve servete sahibiz.Yıllık dikili üretimimizin 1.2 milyon m3 çıkmış durumda.

8 BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜMÜZ BİOKÜTLE POTANSİYELİ
Yıllık üretim kapasitemizi dikkate aldığımızda sanayide ve köylü ihtiyaçlarının dışında kullanılmayan ormanda atık olarak yıllık bin ster biyokütle tahmin etmekteyiz. bin ster süceyrat odunu elde edilebilecektir. Yaklaşık olarak yıllık

9 BİOKÜTLE TESPİTİ çalIşmalarIMIZDA birkaç örnek nokta
Bolu-Elmalık orman işletme şefliğinde alınan bir deneme alanında, Meşe, kayın ilk aralama sahasında, 11 ağaç kesilerek çalışma yapılmıştır. Dikili gövde hacmi 1 m3 ağaçtan, çapı 5 cm nin altında 0.4 ster biokütle tespit edilmiştir.

10 BİOKÜTLE TESPİTİ Aladağ-Ardıç orman işletme şefliğinde alınan bir deneme alanında, Sarıçam tensil sahasında, 10 ağaç kesilerek çalışma yapılmıştır. Dikili gövde hacmi 1 m3 ağaçtan, çapı 5 cm nin altında 0.15 ster biokütle tespit edilmiştir. Kökez orman işletme şefliğinde alınan bir deneme alanında, Göknar bakım sahasında, 8 ağaç üzerinde çalışma yapılmıştır. Dikili gövde hacmi 1 m3 ağaçtan, çapı 5 cm nin altında 0.19 ster biokütle tespit edilmiştir

11 ENERJİ ÜRETİMİNE GEÇİŞ
Orman Genel Müdürlüğümüzün yoğun desteklerini arkamıza alarak ilk aşamada bazı noktalarda kendi ısı enerjimizi üretmeye karar verdik. Bu çalışma için iki noktayı seçtik.

12 1.DEĞİRMENÖZÜ MİSAFİRHANESİ
Aladağ Orm.İşlt. Müdürlüğüne bağlı değirmen özü misafirhanesinin ısı ihtiyacını biyokütle enerjisiyle karşılamak için ön çalışmada, üretim artıkları toplatılarak maliyet fizibilitesi yapıldı.

13 1. Değirmen özü misafirhanesi
ilk aşamada üretim artıklarını çipe dönüştürecek parçalayıcı yaptırdık.

14 1. Değirmen özü misafirhanesi
1 TON TALAŞ ELDE ETMENİN DEĞİRMEN ÖZÜNDE Kİ MALİYETİ : Odunun Toplatılması Bedeli : 101,43 TL Yakıt Bedeli : 17,84 TL Talaş Üretme İşçilik Bedeli : 99,17 TL Talaş Çuvallanması Bedeli : 24,80 TL Talaşın nakli için Yakıt Bedeli : 4,46 TL Talaşın Taşınması,Yüklenmesi Ve Boşaltılması İşçilik bedeli : + 45,08 TL T O P L A M = 292,78 TL’dir. Fizibilite çalışmamızda mali yönden biyokütlenin kömüre oranla daha avantajlı olduğunu gördük.

15 1. Değirmen özü misafirhanesi
Mali olarak daha uygun olmasaydı dahi ithal kömür yerine hem kendi öz kaynağımız hemde daha temiz yakıt olan biyokütleyi kullanmayı tercih edecektik. Daha sonra biyokütlenin yanmasına uygun kalorifer kazanı yaptırttık. Aladağ da yaptığımız çalışma başarıyla sürmektedir.

16 2. AYDINPINAR ORM.İŞLT.ŞEFLİĞİ LOJMANLARI
Gölyaka Orm.İşlt Müdürlüğüne bağlı Aydınpınar orm.işletme şefliğne ait idare binası ve 4 adet lojmanın ısıtma sistemlerini, kömürden enerji yerine biyokütle ( üretim artığı) enerjisi üretir hale getirdik.

17 2. AYDINPINAR ORM.İŞLT.ŞEFLİĞİ LOJMANLARI
1 TON TALAŞ ELDE ETMENİN AYDINPINAR ORM.İŞL.ŞEFLİĞİNE MALİYETİ İşçilik maliyeti : 20 TL / Ster Emval maliyeti: 0.60 TL / Ster Yakıt maliyeti : TL / Ster TOPLAM : TL / Ster 1 Ster yapraklı üretim artığından 490 kg yonga elde edilmiştir. 2 Ster yapraklı artık yongası 1 ton olduğuna göre 1 Ton yonga = 2x = TL / Ton Biyokütle kullanıldığında :11.88 TL/Gün Kömür kullanıldığında: TL / Gün

18 ÖZEL SEKTÖRLE ENERJİ ÇALIŞMALARI
“Biyokütle enerjisi üretiminde orman artık ve ürünlerinin kullanımı” başlıklı Orman Genel Müdürlüğümüzün düzenlemiş olduğu, ülkemizde biyokütle enerjisi ve teknolojisi üzerine çalışan 16 yerli bir yabancı firmanın katılımıyla 26/02/2009 tarihinde gerçekleşen çalıştaya ev sahipliği yaptık.

19 ÖZEL SEKTÖRLE ENERJİ ÇALIŞMALARI
Çalıştayın ilk oturumu, biyokütle enerjisi ile ısıtılan Değirmen özü misafirhanesinde gerçekleştirildi. Ormanlardaki kullanılamayan üretim artıklarının yerinde görülmesi için arazi çalışmaları yapıldı. Arazi çalışmalarının ardında değerlendirme toplantısı yapılarak firmaların çözüm önerileri ve teklifleri değerlendirildi. Orman Bölge Müdürlüğümüzle çalışmak istediklerini söyleyen yerli ve yabancı firmalarla görüşme yapıldı.

20 ÜRETİM ARTIKLARININ ARAZİDE GÖRÜLMESİ

21 Bölge müdürlüğümüz ve özel sektör çalışmalarI
Yaptığımız çalıştay sonrası bir çok özel firma bizimle irtibata geçti. Bunların içerisinde somut adımlar atan Bizim Gaz firmasıyla ilk çalışmalara başladık. Bizim Gaz firması Düzce de kurdukları merkezleri vasıtasıyla elde edecekleri biyokütleyi pazarlamayı düşünmektedir. Bizim Gaz firmasıyla maliyet hesabı için ilk çalışmalarımıza Aladağ Orman İşletme Müdürlüğünde başladık.

22 Bölge müdürlüğümüz ve özel sektör çalışmalarI
Sayın Orman Genel Müdürümüzün de katılımıyla Aladağ işletme müdürlüğümüzde özel sektörün temin ettiği talaş makinesi ile arazide biyokütlenin parçalama işlemi gerçekleştirilmesine mütakip Bizim Gaz firmasının arazide atık maddeleri toplatarak tesise kadar götürülmesi için yapılan harcamaların maliyeti firma tarafından çıkartılmıştır.

23 Bölge müdürlüğümüz ve özel sektör çalIşmalarI
Maliyetin fizibil olması durumunda Bizim gaz firması Bölge Müdürlüğümüz çalışma alanında geniş kapsamlı yatırım yapmayı düşünmektedir. Bizim gazın maliyet hesabı özet olarak tablodaki gibidir. Masraf Kalemi Ton Maliyeti Birim Orman köylüsü işçilik 71,0 TL ton Çavuş işçilik 19,2 TL Saha sorumlusu 16,2 TL Toplam işçilik 106,3 TL Diğer, malzeme 1,0 TL I. nakliye 20,5 TL II. nakliye 39,2 TL Mal bedeli 18,0 TL Chipsleme ? Toplam 185,0 TL

24 ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ POTANSİYEL ALANLARI

25 Bolu Orman Bölge Müdürü
TEŞEKKÜRLER Sırrı KÖSTERELİ Bolu Orman Bölge Müdürü


"Bolu Orman Bölge Müdürü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları