Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZAMANI İYİ KULLANMA VE VERİMLİ ÇALIŞMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZAMANI İYİ KULLANMA VE VERİMLİ ÇALIŞMA"— Sunum transkripti:

1 ZAMANI İYİ KULLANMA VE VERİMLİ ÇALIŞMA
BJK KOLEJİ REHBERLİK SERVİSİ

2 Zamanı İyi Kullanmak Ne Demektir?
Zaman paha biçilmez bir kaynaktır ve geri çevrilemez. Birçok öğrenci zamanının kendisine yetmediğinden yakınır. Bunun bir sorun değil de, hedeflerin belirsiz olduğu, önceliklerin iyi sıralanmadığı ve zamanın iyi planlanmadığı yolunda bir belirti olduğunu anlayana kadar. Zaman, belirli bir ritimde amansızca akıp gider. Aslında planlayabileceğimiz tek şey kendimizdir.”Kendinizi Planlamak” bu çalışmanın asıl başlığıdır. Konu sizsiniz, hayatınızı nasıl yaşadığınızdır.

3 Önceliklerimiz…. Çocuklarımızın zamanlarını planlamalarına yardımcı olurken ilk yapmamız gereken ;sorumlulukları ve çalışma saatleri arasında bir kaldıraç dengesi oluşturmaktır. Bunun için de uzun saatler ve amaçsızca çalışmaktan çok, önemli işleri öne almaya ve önceliği onlara vermeye ihtiyacımız vardır.

4 Kaldıraç dengesinde yer tutan önemli unsurlar
Ders konuları ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmak. Çalışma ortamını düzenlemek. Planlama yapmak. Bir sistem oluşturmak. Hedefleri saptamak Öncelikleri belirlemek.(İlk sırada olan derslere hemen ağırlık vermek ve diğerlerini de hızlıca bitirmek.)

5 Çalışma Ortamı Oluşturma
Çalışma ortamı çalışma davranışını güdüler.Her gün aynı yerde çalışmak ön hazırlık sağlar. Ortamın sessiz,uyarandan uzak, rahatsız etmeyecek ısıda ve her türlü materyalin ortamda hazır olması esastır. Çalışma ortamının (masa ya da çalışılan herhangi bir ortam) organize ve düzenli olması düşünce sistemimizin de belli bir düzen içinde çalışmasına neden olur.

6 Erteleme: -Bu ders çok zor, nereden başlayacağımı bilemiyorum.
Ertelemek insanı güçsüz düşüren bulaşıcı bir hastalıktır. Ertelemek zaman hırsızıdır ve oyalanma biçimidir. Örneğin; -Bu ders çok zor, nereden başlayacağımı bilemiyorum. -Daha sınava çok var, ne acelem var ki ? -Kendimi pek iyi hissetmiyorum ve bu iş için yeterli enerjim yok. -Sabah ve öğleden sonra derse başlamakta güçlük çekiyorum. -İşlerimi kolay kolay bitiremiyorum. -Önce sevdiğim şeyleri yapmak istiyorum.

7 Kesintiler: Önemli bir işe yoğunlaştığınızda birisi beş dakikalık bir iş için sizi rahatsız etse belki bu rahatsızlık sizin yarım saatinize mal olacaktır. Rahatsız edilmekten korunmak için bir yönteminiz olmalı ve bunu sıkı bir şekilde uygulamalısınız ki insanlar kabul etsin. İnsanlar engelinizi aşıp ta sizi rahatsız ettiğinde onları nazikçe uyarmalısınız.

8 Bellek: Öğrendiğimiz şeyleri unutmak büyük bir zaman israfıdır.
Unutmamak için,kendinize bir öğrenme sistem geliştirelim. Bir seminere katıldığımızda, bir kitap okuduğumuzda ve bir şekilde hatırlamak istediğimiz bir bilgi bulduğumuzda, bazı özel notlar alalım. Sadece birkaç anahtar sözcük,ya da ufak bir çizim. Bir gün sonra bu notlara baktığımızda, hepsinin birer anahtar gibi çalıştığını birçok ayrıntıyı anımsattığını göreceğiz. Bu ufak notlar sık sık hatırlanınca öğrenilen her bilgi uzun süreli belleğe geçer ve uzun yıllar yaşamımızda bize eşlik eder.

9 Çalışma Saatleri: Önemli olan uzun zaman çalışmak değil, gerektiği gibi,çalışarak işleri halletmektir. Yorulduğumuzda buna değmelidir. İnsanları uzun çalışma saati tuzağına düşüren üç büyük neden vardır: Tembellik, Kötü zamanlama Hayır diyememe.

10 Zaman Çizelgesi: Bir öğrenci için zamanı nasıl geçirdiği çok önemlidir.Zamanı sınırlı ,öğreneceği konu ise çoktur.Zamanımızı gerçekte nasıl harcadığınızı bir zaman çizelgesi kullanarak bulmak; asıl sorunları bulmanıza da yardımcı olabilir.Öğrencilerden öncelikle gününü saat saat yazmasını isteyebiliriz.Böylece hangi işe ne kadar zaman harcadığını öğrenmek kolay olacaktır.Yaşarken fark etmediğimiz zaman kayıplarını belirleme ve düzeltme fırsatı buluruz. Ders çalışma periyotlarını artırmak,her bir dilimi dk. ile sınırlamak aralarda mutlaka mola vermek önemlidir. Oturarak yapılan çalışma zamanlarına,fazla yorucu olmamak koşulu ile hareketli mola zamanları eşlik etmelidir.

11 Düzeni Bozmak ve Hayır Diyememek….
Bir çok durumda planlarımız ve doğrularımız başka şey söyler ama başka türlü davranırız. Perhiz yaparken güzel bir pasta ikram edilse yer-o anki lezzeti düşünerek-perhize yarın devam ederiz. Uzun vadeli planlarımızı ihmal etmemize yol açan bu engelleyiciler,hedefe ulaşma yolunda karşımıza çıkan engellerdir.Anlık mutluluklar yerine ulaşacağımız noktanın(kazanacağımız sınav,alacağımız iyi not,yeni bir konuyu öğrenmenin hazzı..) bize sağlayacaklarına odaklanalım.

12 Alışkanlıklar: İyi alışkanlıklar hayatımızı kolaylaştırır.Zamandan ve
enerjimizden kazandırır. Kötü olmasına rağmen sürdürdüğümüz alışkanlıklarımız da vardır ve bunların değiştirilmesi gerekir. (Örn:Plansız çalışmak,zamanı iyi kullanmamak….)Bunun için: Nasıl bir değişiklik yapmak istediğinize karar verelim ve hemen bu değişikliği yapalım. Bir anda çok şey değiştirmeye kalkışmayalım.İlk değişiklikte ustalaştıktan sonra ikincisine geçin. Yeni davranışlarınız için kendinize net ve ölçülebilir başarı standartları belirleyin. Asla ve asla istisna kabul etmeyin. Sonuçların aniden değişmesini ummayın. Bu iş zaman ve çaba gerektirebilir.

13 Hedef Belirleme Ve Değerler:
Neye ulaşmak istediğimizi bilmezsek zamanı kontrol edemeyiz. Hedefler zamana anlam verir ve yapmamız gereken seçimler için bir iskelet oluşturur; net hedeflerimiz olmazsa zamanı iyi kullanmak anlamsız kalır. Her alanda net hedeflerimiz olmalıdır. Hepimizin yaşamımıza anlam katan, bizi insanlığın bir parçası yapan sonuç olarak uğruna savaşacağımız değerlerimiz vardır. Değerler ilerleme güdümüzün dayandığı noktalardır. Davranışlarımıza heves, bağlılık ve enerji verirler.

14 Hedef Belirleme Ve Değerler:
Hiç bir baskı bizim içimizden kaynaklanan bir baskıdan daha güçlü olamaz; bu baskılar yaşamımızın renklerini belirler ve her olaya karşı davranış biçimimizi düzenler. Önemli olan sadece plan değil,bu plana bağlılıktır. Hedeflerinizin kendi hedefleriniz olduğuna ve bunlara gerçekten ulaşmak istediğinize emin olun. Bunları yazıya dökün ki sık sık bakıp hangi yolda ilerlediğinizi bilesiniz ve bu hedefleri hep olumlu cümlelerle tanımlayın; “Yapacağım......”. Bunlara ulaşmayı ummuyorsanız, ulaşamazsınız.

15 Eski bir Çin Atasözü şöyle der: “Balık tutmak amacıyla ırmağa
gitmek yeterli değildir,yanınızda ağ da götürmelisiniz. Yani, plansız hedef sadece bir düştür.Çocuklarımızla birlikte hedefle koyalım ve plan yapalım.Her plan açık bir hedef ve bunu izleyen adımları kapsamalıdır. Bu adımlar: -Kolay tanımlanabilir -Ölçülebilir -Zaman çizelgesi olan -İlerlemeyi karşılaştırmak için denek taşları bulunan -Geribildirim alınabilecek adımlar olmalıdır.

16 Ajandalar: Ajandalar, kendimizi düzene sokmak için kullanılan
araçlardır.Çocuklarımızla beraber ajandalar oluşturalım.Günümüzü ,haftamızı planlayalım.Her planda olduğu gibi ufak bir esnetme payı koyalım.Ama bu payın dışında planımıza uyalım. Bu size hizmet edecek bir araçtır, sizi daha etkili ve yararlı olmaya iten, böylece stresinizi azaltan bir araçtır. Ajandalara yazılan adımlar gerçekleştikçe çocuklarımızın çalışma arzusu ve kendilerine olan güvenleri artacaktır.

17 Kendinize bir hedef belirlemeli ve o yönde hareket
etmelisiniz. Hedef belirlerken çok özen göstermelisiniz. Fazla hırslı olmayın; her ay kalıcı ve başarılı bir değişiklik yapmak sekiz değişikliği başaramamaktan iyidir. Alışkanlıklar, kaslar gibi kullanıldıkça güçlenir. Zamanınızı ve yaşamınızın kontrolünü elinizde tutun.

18 Çocuklarımız ve bizler için……
Gün bugündür. Yer burasıdır. Yaşam sizin yaşamınızdır. Günü yakalayın. Bu anı kullanın. Şimdi harekete geçin…


"ZAMANI İYİ KULLANMA VE VERİMLİ ÇALIŞMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları