Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİSK BİÇİMLENDİRME VE YAPILANDIRMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİSK BİÇİMLENDİRME VE YAPILANDIRMA"— Sunum transkripti:

1 DİSK BİÇİMLENDİRME VE YAPILANDIRMA

2 DİSK BİÇİMLENDİRME 1-)FİZİKSEL BİÇİMLENDİRME(LOW LEVEL FORMATTİNG)
2-) MANTIKSAL BİÇİMLENDİRME(HİGH LEVEL FORMATTİNG)

3 FİZİKSEL BİÇİMLENDİRME(LOW LEVEL FORMATTİNG)
Disk üzerinde iz ve sektör yapılarının oluşturulması işlemidir. Eski sistemlerde BIOS yazılımı yardımıyla bu tip biçimlendirme yapılırken şimdiki istemlerde hdd üreticilerine veya çeşitli firmalara ait araç programlarla yapılmaktadır.

4 FİZİKSEL BİÇİMLENDİRME(LOW LEVEL FORMATTİNG)

5 FİZİKSEL BİÇİMLENDİRME(LOW LEVEL FORMATTİNG)

6 MANTIKSAL BİÇİMLENDİRME(HİGH LEVEL FORMATTİNG)
İz ve sektörlerin oluşturulduğu diskin , işletim sistemine ait dosya sistemine uyumlu hale getirilme işlemidir. Dolasıyla bu biçimlendirme işlemi işletim sistemine ait araçlarla yapılmalıdır . İz ve sektörlerin oluşturulduğu disk üzerine verilerin kaydedilmesi için gerekli olan yapılandırmaları kapsar.

7 MANTIKSAL BİÇİMLENDİRME(HİGH LEVEL FORMATTİNG)

8 MANTIKSAL BİÇİMLENDİRME(HİGH LEVEL FORMATTİNG)

9 Disk Birleştirme Disk birleştirme bir birimdeki parçalanmış verilerin birleştirilme işlemidir. Bir birime dosya kaydettikçe,değiştirdikçe ve sildikçe zaman içinde parçalanma ortaya çıkar. Disk Birleştiricisi biriminizdeki verileri yeniden düzenleyen ve parçalanmış verileri yeniden bir araya getiren bir araçtır ve bu sayede bilgisayarınız daha verimli çalışabilir.

10 Başlat – Donatılar – Sistem Araçları – Disk Birleştirme

11 DİSK BİRLEŞTİRME XP de kırmızı renkler parçalı dosyaları, mavi
renkler bitişik dosyaları beyaz renkler ise boş alanları gösterir.

12 DİSK HATA DÜZELTME DİSK ÜZERİNDE 2 ÇEŞİT HATA OLUŞUR. 1-)Dosya Sistem Hataları 2-)Disk Üzerinde Fiziksel Hataları

13 DOSYA SİSTEM HATALARI Mantıksal hatalardır. Elektrik gidip gelmelerinde, bilgisayar kilitlenmelerinde dosya sistem görev yürütücüsü görev üzerinde iken bilgisayar kapanır veya resetlenmek zorunda kalındığında meydana gelir. Bu durumda geçersiz dosya adları , geçersiz tarih ve saate sahip dosyalar , yinelenen adlar gibi hatalar oluşur.

14 DİSK ÜZERİNDE FİZİKSEL HATALAR
Disk üzerinde özelliğini çeşitli nedenlerle yitirmiş sektörlerin bulunup tamir edilmeye çalışılması tamiri mümkün değilse bu sektörlerin bozuk olması işaretlenmesi gerekmektedir. Bozuk olarak işaretlenen disk kümeleri işletim sistemi tarafından kullanılmazlar.

15 DİSK ÜZERİNDE FİZİKSEL HATALAR

16 DİSK ÜZERİNDE FİZİKSEL HATALAR

17 DİSK ÜZERİNDE FİZİKSEL HATALAR

18 DİSK YAPILANDIRMA Disk Bölme Disk Küçültme Disk Silme Partition Magic

19 DİSK BÖLME 1)Disk yönetimi üzerine tıkladığımızda diskin başlatılması gerektiği uyarısı gelmektedir . MBR seçeneğini seçerek tamam düğmesine tıklanır. 2)Sonrasında disk1 üzerine tıklayarak ‘’yeni basit birimini’’ komutu verilir. 3)Çıkan ilk pencereye ileri düğmesine tıklanır . Burada diskin ne kadarının ne kadar ayrılmak istendiği sorulmaktadır . İlk bölümün ne kadar olacağını istene birim ile ifade ederek ileri düğmesine tıklanır. 4)Burada uygun sürücü harfleri listelenmektedir. İstediğiniz birisini seçerek ileri düğmesine tıklanılır.

20 DİSK BÖLME 5)Çıkan pencerede gerekli yerler işaretlendikten sonra ileri düğmesine basılır. 6)Sonraki pencerede yapılan işlemlerle ilgili bir rapor ve son düğmesi çıkmaktadır . Son düğmesine tıklayarak disk bölümleme ve biçimlendirme işlemi yapılır. 7)Disk bölümlemesine bakıldığında birincil bölüm formatında bölünmüş olduğu görülür. 8)Şimdi diğer bölümü de bütün olarak ikinci bölüme atayalım. Böylece disk ikiye bölünmüş olacaktır. Birim boyutu belirt penceresinde tüm alanı ikinci bölüme ayırmanız gerekmektedir. 9)Bilgisayarım penceresinde sürücülere baktığımızda disk bölümleri görülecektir

21 DİSK BÖLME

22 DİSK BÖLME

23 DİSK BÖLME

24 DİSK BÖLME

25 DİSK BÖLME

26 DİSK BÖLME

27 DİSK BÖLME

28 DİSK KÜÇÜLTME 1)Çalıştır penceresi açılır ve ’’C:\WINDOWS\SYSTEM32\COMPMGMT.MSC’’ yazılır. Burada disk yönetiminin üzerine tıklayarak araçlarına ulaşalım. 2)Diskin üzerine sağ tıklayarak birimi küçült komutu  veriniz. 3)Çıkan pencerede bölümün küçültülecek alanın mb cinsinden miktarı girilir ve bu alan taşınamaz dosya haline gelir. 4)Bölümü yarıya küçültmek için değerler girilir , küçült düğmesine tıklanır. 5)Geri kalan istenirse biçimlendirilir veya tekrar alt bölümlere ayrılabilir.

29 DİSK SİLME 1) Çalıştır penceresi açılır ve ’’C:\WINDOWS\SYSTEM32\COMPMGMT.MSC’’ yazılır. Burada disk yönetiminin üzerine tıklayarak araçlarına ulaşalım. 2)Silmek istediğimiz bölüm üzerine sağ tıklanır. Buradan BİRİM SİL  komutu verilir. 3)Bu aşamada silinen bölüm üzerindeki tüm verilerin silineceğine dair bir uyarı gelir ve buna olumlu cevap verilir. 4)Bölüm otomatik olarak silinecektir.

30 PARTİTİON MAGİC Partition magic windows server 2003 hariç bütün windows işletim sistemlerinde, os/2 ve linüx işletim sistemleri için harddisk üzerinde bölme, bölüm boyutu değiştirme bölüm silme ve formatlama işlemlerinizi çok kısa sürede halletmenizi sağlıyor.


"DİSK BİÇİMLENDİRME VE YAPILANDIRMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları