Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERGENLİK DÖNEMİ VE AİLE-GENÇ İLETİŞİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERGENLİK DÖNEMİ VE AİLE-GENÇ İLETİŞİMİ"— Sunum transkripti:

1 ERGENLİK DÖNEMİ VE AİLE-GENÇ İLETİŞİMİ
MALATYA ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

2 ERGENLİK Toplumdan topluma, Devirden devire, Kişiden kişiye, Farklı özellikler gösterir. Aynı toplumun çeşitli kesimlerinde bile bu farklılıklar söz konusudur.

3 ERGENLİĞİN TANIMI İnsanın içinde fırtınaların koptuğu Sosyal
Psikolojik Fiziksel değişimlerin bir arada yaşandığı Çocuklukla erişkinlik arasında yer alan Hızlı bir BÜYÜME, GELİŞME ve OLGUNLAŞMANIN olduğu Gelecekteki yaşantıyı belirleyen dönem olarak tanımlayabiliriz.

4 ERGEN BENCİLLİK UYUM ÇOCUKLUK NEŞE İSYAN ETME İTEN REDEDEN D
YARDIMSEVERLİK UYUMSUZLUK CİDDİYET KEDER BOYUN EĞME İSTEYEN BEKLEYEN

5 ERGENİN PROBLEMLERİ Fiziksel görünüş ve sağlık
Evde ve dışarıda toplumsal ilişkiler Karşı cinsle olan ilişkiler Okul ödevleri, gelecekle ilgili planlar Cinsel ve törensel davranışlar Mali durum

6 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Büyüme ve değişim evresidir. Yeni arayışlar içinde olduğu bir çağdır. Kendini aramaktadır. Kendi kişiliğine çeki düzen vermeye çalışır.

7 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Cinsel uyanışla birlikte yeni ruhsal özellikler ve davranışlar kendini gösterir. Zor beğenen ve çabuk tepki gösteren bir genç olur.

8 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Duyguları hızlı bir iniş çıkış gösterir. Çabuk sevinir çabuk üzülür, Çabuk sinirlenir, Olur olmaz şeyleri sorun yapar Tepkileri önceden kestirilemez olur. .

9 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Derslere ilgisi azalmış, çalışma düzeni bozulmuştur. İstekleri artmıştır. Kendisine tanınan hakları yetersiz bulur. Ana babanın uyarılarına birden tepki gösterir, ters yanıtlar verir.

10 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Bağımsızlık çağıdır Evde pek durmak istemez Dönüş saatine aldırmaz Yemeğe geç kalır Gece dışarı çıkmak ister Evde oturmak ona işkence gibi gelir

11 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Ana-babasını eleştirir Öğütlerle davranışlar arasındaki tutarsızlığı yüze vurur. Ana-babasının hoşuna gitmeyecek davranışlarda bulunur. Ana- babasına karşı çıkmış olmak için karşı çıkar. Saçma da olsa bazı fikirleri savunmaktan zevk alır.

12 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Dağınık ve savruk olur. Sık sık bir şeyler devirip kırar, sakarlardır. Oburlaşır, durmadan bir şeyler atıştırırlar.

13 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Kendisini arkadaşlarıyla karşılaştırır, gruplaşmalar olur. Ana, babasından değişik olma çabası onu boşluğa itmiştir. Bu boşluğu arkadaşlarıyla doldurmak ister. Argo konuşur, kendine dert ortağı ve sırdaş seçer. Grup dışına itilmemek için kendisine aykırı davranışlarda bulunur.

14 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Hayranlık ve tutkuların bol olduğu dönemdir İlgileri artmış gelgeç hevesleri çoğalmıştır. İdealler geliştirir ,kendilerine bir rol-model seçerler- öğretmen, sporcu, bir şarkıcı gibi. Kahramanlarına yada idollerine benzemek isterler, odasına, eşyalarına resimlerini, posterlerini asar. Duvarlara astığı renkli resimlere ve posterlere karışılmasını istemez. Gürültülü müziğe bayılır.

15 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Günlük tutmaya başlar. Şiir ve öykü yazmaya özenir. Kendinden habersiz yazdıklarının okunmasına büyük tepkiler gösterir.

16 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Toplumsal olaylara ve politikaya ilgi artar. Kulaktan dolma ya da ödünç alınmış düşünceler savunulur. Büyüklerle tartışmaya girişir. Özet düşüncelere sahip olurlar.

17 ERGENLİK DÖNEMİNDE DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
Kaygılar Depresyon İntihar davranışı-teşebbüsü

18 YEME BOZUKLUKLARI Aşırı kilo kaybı, Aşırı yeme ve kusma,
Vücut ağırlığı ile ilgili algıda bozukluk

19 ERGENLİK DÖNEMİNDE DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
Saldırganlık, Aşırı uygunsuz ve toplumsal normlarla uyuşmayan hareketler, Toplumsal ilişkilerden geri çekilme Kişisel bakımda düşme,

20 SUÇ VE ŞİDDETE EĞİLİM Çocuklukta ihmal edilen,
Aşırı katı veya dengesiz, Fiziksel cezalandırmaya- dayağa dayalı yetişen, Ana-baba-çocuk ilişkisinde karşılıklı düşmanlığın yaşandığı, Aile kaynaşmasının yok olduğu, Ana-babanın ilgisizliği, Ana-babanın çocuğu reddi durumlarında ortaya çıkabilir.

21 ERGENLİĞİN SONLANMASI
Dengeliliğin artması Problemleri karşılama yöntemleri Yetişkinlerin müdahalelerinde azalma Duygusal sakinliğin artması Gerçekçiliğin artması Olgunluk sembollerine karşı ilgi Topluma karşı sorumlu bir davranış kazanmayı istemek ve buna ulaşmak

22 ERGENLİĞİN SONLANMASI
Evlilik ve aile hayatına hazırlanması Bilimsel bir dünyaya ayak uyduracak değerleri geliştirmesi Kişinin kendi fizik yapısını, erkek ya da kadın cinsel rolünü kabul etmesi bu role uygun davranış geliştirmesi Ana babasından ve diğer yetişkinlerden duygusal olarak kopup bağımsızlığını kazanması

23 ERGENLİĞİN SONLANMASI
Bir meslek seçebilmesi Toplumsal yetişkin bir birey olabilmek için gerekli bilgi ve yetenekleri kazanması Duygusal bağımsızlığı kazanma ve kendisi ile ilgili önemli kararları kendi başına verebilmesi,

24 ERGENLİĞİN SONLANMASI
Arkadaş ilişkilerinde kabul görmesi Arkadaşlık becerileri, işbirliği, liderlik yeteneklerini geliştirebilmesi, Çatışan değerleri uzlaştırma ve kendi yaşına özgü bir yaşam felsefesi geliştirebilmesi,

25 ERGENLİK DÖNEMİYLE BAŞ ETME
Ana baba olarak ana görevimiz, çocuklarımızı bağımsız, verimli ve sorumlu bir şekilde yaşayabilecek duruma getirmek olmalıdır.

26 AİLELERİN ERGENLİK DÖNEMİYLE BAŞETME YOLLARI
Ailelerin baş etme hazırlıklarına ERKEN başlaması, çocukları ve kendileri için en iyi yoldur.

27 AİLELERİN ERGENLİK DÖNEMİYLE BAŞETME YOLLARI
Bebeklik döneminden itibaren -sağlıklı, -karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı -tutarlı ilişkiyle yetişen gençlerde ERGENLİK DAHA RAHAT YAŞANIR...

28 Bu konularda önceden bilgi sahibi olma tıpkı AŞI gibi, koruyucu ve rahatlatıcı olur.

29 AİLELERİN ERGENLİK DÖNEMİYLE BAŞETME YOLLARI
Çocuğun doğumundan itibaren ilişkiye zaman ayrılması sağlıklı iletişim için önemlidir.

30 SORUNLARA YAKLAŞIM Sorunlara ortaklaşa yaklaşınız. Diyalog kurmada istekli olunuz Diyalogu siz başlatın. Objektif olun, Ergenin gözüyle görmeye çalışın.

31 UNUTMAYINIZ; İyi tarafları hatırınızda kalsa da, sizlerde aynı sorunları yaşamışsınızdır. Bunu düşünerek iki kuşağın düşüncelerini birleştirmek için çaba harcayınız.

32 BEN SENİN YAŞINDAYKEN.... “Ben senin yaşındayken”diye başlayan ve kendinizi öven konuşma biçiminden sakınmalısınız. Gerçekçi olmaya özel çaba sarf ediniz. Genç için yetişkinleri kendi yaşlarında ve sürekli çalışkan, başarılı, düşünceli, saygılı, anlayışlı, çok sevilen,her türlü kusurdan uzak !!!! bir kişi olarak düşünmek oldukça zordur.

33 AİLELERİN ERGENLİK DÖNEMİYLE BAŞETME YOLLARI
Ergenlik dönemi özellikleri hakkında bilgilenin ve bu bilgilerinizi çocuklarınızla paylaşın.

34 DİSİPLİN Sınırları ve özgürlükleri hakkında çocuğunuza bilgi verin. Yaşlarına uygun,yeteri kadar özgürlük sağlamak, gelişmelerini olumlu yönde destekleyecektir. Onlara nefes alma imkanı tanıyın. Severken boğmayın.

35 DENETİM Sürekli denetim altında tutmayın.Bunu isteseniz de başaramazsınız. Kendisine güvendiğinizi samimi olarak ve davranışlarınızla gösteriniz. Yapacağı yanlış bir davranışın, her şeyden önce kendi kişiliğine saygısızlık olacağı temasını işleyiniz. Otokontrolün gelişmesi için ailede ve toplumda bazı sorumluluklar verin.

36 Ailede herhangi bir sorun olduğunda gencin de görüşlerini alınız. Onu
GÖRÜŞLERİNİ ALMA Ailede herhangi bir sorun olduğunda gencin de görüşlerini alınız. Onu aile içi sevinçlerden ve üzüntülerden ne kadar soyutlarsanız, o kadar yetişkinlikten uzaklaştırırsınız.

37 SEVGİ Anlamı bilinen ve yerinde kullanılan “SEVGİ İLACI” gerçekten birçok sorunun çözümünde çok etkilidir. Sevginizi gizlemeyin. “İçinden sevmek” şeklinde bir sevgi türü yoktur. Sevgi saydam olmalıdır.

38 SEVGİ Sevgi ön şartlı ve koşullu olmaz Sevgi şartsız olduğu zaman anlam taşır. Sevgi ekmek , su ve hava gibi temel ihtiyaçlardan birisidir.

39 SEVGİ Sevginin en anlamlı ifadelerinden birisi hoşgörüdür. Gencin kendisini tanıyıp,yeteneklerini geliştirmesine yardım eder.

40 İLETİŞİM Çocuklar ve gençler sizin söylediklerinize değil, yaptıklarınıza dikkat eder. Bu açıdan kuru kuruya nasihat eden bir anlayışı benimsemeyin. Onu duyun,dinleyin ne dediğini anlamaya çalışın.

41 İLETİŞİM Mutsuz ve üzgün olduklarında bile, sizlerle konuşmalarını yüreklendirecek ilişki tarzı geliştirin

42 İLETİŞİM Ergenin sağlıklı eğitimi ancak okul ile ailenin iletişimi ile gerçekleşir. Tek başına okul ya da tek başına aile onun eğitiminden istediği sonucu alamaz. Okul başta olmak üzere her türlü sosyal kuruma sorumluluk düşmekte. Ancak en büyük pay yine aileye düşmektedir.

43 ÖZELLİK Özel hayatına kesinlikle saygı gösteriniz. Örneğin kapısını vurmadan odasına girmeyiniz. Ona gelen bir mektubu açmayınız. Günlüğünü karıştırmayınız. Bazen günlük en iyi arkadaş olabilir. Yaşadıklarını yazdıkça rahatlarlar. İleride bu anılara, tıpkı çocukluk resimlerine baktığı zaman gibi gülümseyerek bakacak ve hatırlayacaktır.

44 AİLELERİN ERGENLİK DÖNEMİYLE BAŞETME YOLLARI
Ondan kesinlikle mükemmel olmasını beklemeyiniz . Ufak tefek hataları görmezden geliniz. Onu iyi komşu çocukları ile kıyaslamayınız. Tenkitte cömert olduğunuz kadar övgüde ve takdirde de cömert olunuz.”

45 AİLELERİN ERGENLİK DÖNEMİYLE BAŞETME YOLLARI
Gence bir davranışı öğretmenin en iyi yolu ondan beklediklerimizi ona vermektir .

46 AİLELERİN ERGENLİK DÖNEMİYLE BAŞETME YOLLARI
Kesin ama adil olmalı, Onların haklarına saygılı olmayı onların bize saygısından önde tutmalıyız .

47 AİLELERİN ERGENLİK DÖNEMİYLE BAŞETME YOLLARI
Ona çok kızdığınızda hemen bağırıp cezalandırmayın Kızdığınızda derin derin soluk alın ya da koşun, bisiklete binin... Rahatlayın. Bir şekilde enerji harcayın,çünkü enerji harcamak içimizdeki duyguları atmaya yardım eder. Olaylar henüz sıcakken doğru düşünemeyebiliriz

48 AİLELERİN ERGENLİK DÖNEMİYLE BAŞETME YOLLARI
 Yetişkinler bile bir problemle karşılaştığında sağduyulu ve sakin davranmakta zorlanırlar, Bizim yapamadıklarımızı ergenden beklememeliyiz.

49 BEN ERGENİM Geliştirebileceğim yeteneklerim var,
Hatalarımı görebileceğim algılarım, Onları düzeltebileceğim aklım. Enerji doluyum, Kendimi en yalnız hissettiğimde bile Yanımda ben varım.

50 BEN ERGENİM Şu an yaşadığım güçlükler , Geleceğe yatırım,
Kendimi ve olanaklarımı geliştirme yolundaki İnancım bana hep destek.

51 BEN ERGENİM Evet bunlarla beraber ; Yüzümde sivilcelerim olabilir,
Elimin kolumun sürekli büyümesine alışamadım, Kararsızlık yaşadığım anlar olabiliyor, Ani tepkiler veriyorum, Eleştiriden pek hoşlanmadığımda oluyor,

52 BEN ERGENİM Ama gelişiyorum Kendime yardım etmeliyim
Kendi kendime konuşurum İyi bir şeyler olduğunda kendimi ödüllendiririm Hata pek yapmam ama yapınca da uzun uzun düşünmem

53 Artık çocuk değilim, GENCİM.
BEN ERGENİM Bazen kendime mükemmel biri gibi gelirim Bazen de çok berbat göründüğümü düşünürüm Başkalarına hoş görünmek Benim için önemlidir Kendime güvenirim İstersem aşamayacağım güçlük yoktur. Artık çocuk değilim, GENCİM.

54


"ERGENLİK DÖNEMİ VE AİLE-GENÇ İLETİŞİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları