Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MOTOR GELİŞİM (BÜYÜK VE KÜÇÜK KASLARIN MOTOR GELİŞİMİ) Çocukta Motor gelişimi Psiko-motor gelişim, fiziksel büyüme ve merkezi sinir sisteminin gelişimine.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MOTOR GELİŞİM (BÜYÜK VE KÜÇÜK KASLARIN MOTOR GELİŞİMİ) Çocukta Motor gelişimi Psiko-motor gelişim, fiziksel büyüme ve merkezi sinir sisteminin gelişimine."— Sunum transkripti:

1

2 MOTOR GELİŞİM (BÜYÜK VE KÜÇÜK KASLARIN MOTOR GELİŞİMİ) Çocukta Motor gelişimi Psiko-motor gelişim, fiziksel büyüme ve merkezi sinir sisteminin gelişimine paralel olarak organizmanın isteme bağlı hareketlilik kazanmasıdır. Bir başka deyişle, temelinde hareket olan becerilerin kazanılmasını içeren ve doğum öncesi dönemde başlayıp ömür boyu süren bir süreçtir. Bu süreçte büyük (bedeni kullanma) ve küçük kas hareketleri (nesne kullanma) olmak üzere iki hareket türü kazanılır.

3 Kalın motor: hareket etmek için vücuttaki büyük kas grupları kullanılır.İstisnalar olsa da çoğu kez kendiliğinden gelişen hareketlerdir. Emekleme, ayakta durma, yürüme, koşma, salınım, dönme, yuvarlanma, zıplama, denge gibi hareketler üzerideki kontrolü anlatmak için kullanılmaktadır. İnce motor: Küçük kas gurupları (el ve parmak) kullanılır. El ve parmak kasların çalışmasıyla gerçekleşen hareketlerdir Genelde dikkat ve konsantrasyon gerektiren hareketlerdir. El-göz koordinasyonu için, ince motor becerilerinin ve görsel gelişimin ciddi önemi vardır.

4 Psikomotor Becerilerini Geliştirmek için Neler Yapılabilir ?

5 PsikoMotor Becerilerini Geliştirmek için ;
Kalın Motor için ; Yürümek, koşmak, zıplamak, yüzmek, sekmek, tırmanmak, bisiklet sürmek, dans etmek, top atıp tutmak gibi. Etkinlikler yapılabilir. İnce Motor İçin ; Yazmak, resim yapmak, makasla kesmek, ayakkabı bağını bağlamak, düğme iliklemek, giyinmek, fermuar açıp kapatmak, saç taramak, çatal bıçakla yemek gibi etkinlikler yapılabilir.

6 Motor gelişim dönemleri İlkel hareketler dönemi

7 Motor gelişim dönemleri Denge
1.Ayın sonu 8-9 Ay 7.AY 11-13 Ay

8

9 Motor gelişim dönemlerini Etkileyen Faktörler Neler Olabilir ?

10

11 Psikomotor Etkinliklerinde Rol Oynayan Etmenler Neler Olabilir ?

12 Psikomotor Etkinliklerde Rol Oynayan Etmenler
Eşgüdüm (koordinasyon) belli bir amaca ulaşmak için bilinçli psiko-motor hareketlerin devamlılığı, ahenkli ve uyumlu çalışması olarak tanımlanabilir. Güç Bütün psiko-motor davranışların öğrenilmesi bir kuvvet gerektirir. Kuvvet; bir direnci yenebilme, karşı koyabilme becerisi olarak da tanımlanabilir. Psiko- motor davranışlarda kas ve sinir sisteminin gelişmesi önemli bir yer tutar. DikkatDikkat, göz veya kulağa gelen uyaranların bir kısmının sonraki süreçler için seçilmesidir. Dikkat kavramı, yoğunlaşma ve zihinsel kurgularla eş anlamlı olarak kullanılır. Çocuklara “Dikkat edin.” yerine “Dikkatle bakın.” demeyi tercih edin. Uyarılmadan çok, model almak önemlidir.

13 Denge: Denge, belli bir yerde bir hareketi veya pozisyonu sürdürme, durumunu devam ettirme olarak tanımlanabilir. Denge; yürüme, koşma ve atlama becerilerinin kazanılmasında da çok önemli bir faktördür. Çocuk ileri ki yıllarda dengesinin gelişimi ile iki tekerlekli araçların, tekerlekli patenin kullanılması gibi pek çok etkinliğe katılabilecektir. Yapılan araştırmalara göre çocuk, iki yaşından önce denge becerisi kazanamamaktadır. Üç yaş civarında tek ayağının üzerinde üç-dört saniye durabilmekte, dört yaşından sonra ise dairesel bir çizginin üzerinde yürüme becerisi kazanabilmektedir. Esneklik: Vücudun gerektiği zaman öne, yana, geriye ve istenen yönlere eğilmesi, yani esnek olması gereklidir. Gövdenin, bacakların yeterli esnekliğe sahip olmadığı zamanlarda psikomotor davranışları öğrenmek mümkün değildir. Özellikle ilk çocukluk döneminde kemikler kıkırdaksı yapıda olduklarından vücut daha da esnektir. Kemikler geliştikçe vücut esnekliği azalır. Esneklik, beş-sekiz yaşlarında sabit kalır. Özellikle on iki-on üç yaşlarında doruk noktaya ulaşır. Cinsiyet esneklikte önemlidir. Kız çocuklar, erkek çocuklara oranla daha esnektir. Tepki – tepki hızı: Harekete hazır olma şeklinde ifade edilebilecek olan tepki hızı için vücudun, dışarıdan aldığı uyarıcılara karşı tepki göstermeye hazır olması gereklidir (etki-tepki süreci). Etki ile bu etkiye yapılan tepki arasında geçen zaman, reaksiyon zamanıdır. Reaksiyon zamanı ne kadar kısa olursa psiko-motor öğrenme de o kadar hızlı olur. Psiko-motor öğrenmede genel olarak bütün vücudun tepkiye hazır olması gereklidir. Özellikle kolların, bacakların ve elin tepki yapabilecek olgunluğa ulaşması gerekir.

14 NOT: Psikomotor öğrenmede duyu organlarının rolü çok büyüktür.Duyu organlarındaki kusurlar hastalıklar veya gelişim eksiklikleri çocuğun psikomotor öğrenimini engeller.Duyu organlarının böyle bir engellemesi olduğu zaman çocuğun algıları becerileri yapabilecek kadar gelişmiş olamaz.

15 Psikomotor etkinlikler üç türde görülür:
1-  Öğrenilecek psikomotor davranış öğrenci için yeni olabilir, 2-  Öğrenilecek psikomotor davranışın bir kısmı yeni ,diğer bir kısmı ise öncekilerle birleştirilecek türden olabilir 3-  Psikomotor davranış eskiden öğrenilmiş fakat daha fazla özen isteyen yönlerinin geliştirilmesi gerekebilir, Bir psikomotor davranışın öğrenilmesinde iki öğe vardır: 1-  Becerilerin öğrenciler tarafından kavranması gerekir, 2-  Becerilerin yapılması gerekir.

16 Bireyin yaşamında psikomotor etkinlikler kritik öneme sahiptir.
Çevresini tanır. Cisimlere dokunur, keşfeder,merakını giderir, doyum sağlar. Öz – bakım becerilerin hemen hemen tamamı psikomotor davranışlardan oluşur.

17 19. KURDELELERLE DANS Etkinlik Çeşidi: Matematik ve Müzik (Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği) Yaş Grubu: 60 – 72 Ay MATERYALLER Farklı renk ve uzunlukta kurdeleler, yapıştırıcı. SÖZCÜKLER KAVRAMLAR Yön/Mekânda Konum: Sağ-sol KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ Bilişsel Gelişim Kazanım 11. Nesneleri ölçer. (Göstergeleri: Ölçme sonucunu tahmin eder. Standart olmayan birimlerle ölçer. Ölçme sonucunu söyler. Ölçme sonuçlarını tahmin ettiği sonuçlarla karşılaştırır.) Motor Gelişim Kazanım 2. Denge hareketleri yapar. (Göstergeleri: Tek ayak üzerinde sıçrar.) Kazanım 3. Nesne kontrolü gerektiren hareketleri yapar. (Göstergeleri: Bireysel ve eşli olarak nesneleri kontrol eder.) Kazanım 4. Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar. (Göstergeleri: Nesneleri değişik malzemelerle bağlar.) Kazanım 5. Müzik ve ritm eşliğinde hareket eder. (Göstergeleri: Müzik ve ritm eşliğinde dans eder.)

18 ÖĞRENME SÜRECİ Öğretmen elindeki kurdeleyi çocuklara göstererek hareket ettirir. Çocuklar müzik eşliğinde kurdelenin hareketlerine uygun bir şekilde dans ederler. Öğretmen ara ara kurdeleyi farklı şekillerde yere bırakarak çocukların dansına farklı hareketler katar. Çocuklar farklı renklerde ve uzunluklarda kurdeleler verilir. Çocuklar istedikleri kollarına ya da bacaklarına kurdeleyi bağlar. Müzik açılır. Hep birlikte müziğin ritmine uygun dans edilir. Öğretmen, “Müzik durduğunda, sağ koluna ve sağ bacağına kurdele bağlayanlar heykel olsun.”, “Sol koluna ve sol bacağına kurdele bağlayanlar ise tek ayaküstünde sıçrasınlar.” der. Müzik durduğunda çocuklar bu yönergeye uygun davranırlar. Çocukların ilgileri doğrultusunda oyuna devam edilir. Oyun bittiğinde çocuklar istedikleri renklerde olan uzun kurdeleleri alarak müzik eşliğinde kurdelelerini hareket ettirirler. Sınıfta olan nesnelerden iki tane seçerler ve bu nesneleri kurdeleleri ile bağlarlar. Çocuklara aynı uzunlukta olan kurdeleler verilir. Çocuklar sınıfta olan eşyaların birbirlerine olan uzaklıklarını kendi kurdelelerine bakıp önce tahmin ederler. Tahminlerden sonra kurdeleleri kullanarak ölçerler. Tahminler ve ölçümler karşılaştırılır ve bununla ilgili sohbet edilir. Tüm kurdeleler birbirine bağlanır. Bu kurdelelerin en son nereye kadar uzanabileceği ile ilgili konuşulur. Bir başlangıç noktası belirlenerek kurdelenin nerede son bulacağına bakılır.

19 DEĞERLENDİRME Çocuklar kurdeleleri ve yapıştırıcıları kullanarak etkinlikte yaptıkları ile ilgili resim yaparlar. AİLE KATILIMI Ailelerden çocukları ile birlikte evdeki eşyaların birbirlerine olan uzaklığını karış, adım gibi standart olmayan birimlerle ölçmeleri istenir. UYARLAMA Sınıfta Görme Yetersizliği Olan Bir çocuk Varsa: Etkinlik sırasında görme yetersizliği olan çocuğa gereksinim duyulan miktarda ipucu sunulur. Sırasıyla sözel ipucu sunarak ne yapacağı açıklanabilir ya da fiziksel yardım sağlanarak aynı zamanda etkinliğin nasıl yapıldığını açıklanabilir. Kurdeleleri yapıştırarak resim yapma aşamasında çocuğa yönlendirme yapılabilir.

20 HAZIRLAYANLAR SEMİH KAYNAK : 150301042 MEHMET BOZ : 140301022
İBRAHİM ÖZEMİŞ : ZAFER BOZARSLAN : ÇETİN FIRAT

21


"MOTOR GELİŞİM (BÜYÜK VE KÜÇÜK KASLARIN MOTOR GELİŞİMİ) Çocukta Motor gelişimi Psiko-motor gelişim, fiziksel büyüme ve merkezi sinir sisteminin gelişimine." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları