Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSTİŞARE VE ÖNEMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSTİŞARE VE ÖNEMİ."— Sunum transkripti:

1 İSTİŞARE VE ÖNEMİ

2 ŞÛRA/MEŞVERET NEDİR? Bir konuyu danışmak, görüşünü sormak" demektir. Şûra, müşâvere ve meşveret kelimeleri eş anlamlıdır. 

3 İSTİŞARENİN ÖNEMİ Onların işleri ise, aralarında şûrâdır (istişâre iledir). Şûrâ suresi 38.ayet

4 İSTİŞARENİN ÖNEMİ “İş husûsunda onlarla istişâre et!”
Al-i İmrân suresi 159.ayet

5 İSTİŞARENİN ÖNEMİ “İş konusunda onlarla İstişâre et.” âyeti indiği zaman Resulullah (asv) şöyle buyurdu: “Biliniz ki, Allah ve Resulü müşavereden müstağnidirler. Fakat Allah bunu benim ümmetime bir rahmet kıldı. Onlardan her kim istişâre ederse doğru yoldan mahrum kalmaz. Her kim de terk ederse hatadan kurtulmaz”. (Beyhaki)

6 İSTİŞARENİN ÖNEMİ Hz. Enes (ra) Peygamber Efendimizin (asv) şöyle dediğini rivâyet etmiştir: İstihare eden zarar etmez, istişâre eden de pişman olmaz (Taberani)

7 İSTİŞARENİN ÖNEMİ Ebu Hureyre (ra) Peygamberimizin (asv) şöyle dediğini rivâyet etmiştir: Akıllı kimselerden doğru yolu göstermelerini isteyin ki doğru yolu bulasınız. Onlara muhalefet etmeyin pişman olursunuz. (Hatibi Bağdadi)

8 ŞİMDİ ŞURA ZAMANI Haklı şura samimi birlik ve beraberliğe sonuç verdiğinden, üç tane bir yan yana gelip 111 olduğu gibi samimi bir şekilde omuz omuza veren 3 kişi, 111 kişi kadar ülkemize faydası dokunabilir. On samimi ihlaslı kişi bin kişi kadar iş görebilirler. Tarihte bir çok olay bu konuda örnek verebilir.

9 Şura ile tüm ihtiyaçları giderip tehlikelerden korunabiliriz.
İnsanın ihtiyaçları ve düşmanları sınırsız, kuvveti ve sermayesi çok küçük, özellikle toplumda canavarlaşmış , yıkıcı zararlı insanların çoğalmasına karşılık tüm bu ihtiyaçların karşılanması ve düşmanların tehlikesinden korunmak şura iledir.

10 HAKSIZLIKLARA BİRLİKTE KARŞI KOYALIM
‘O hâlde içinizden, hayra da‘vet eden ve iyiliği emredip kötülükten men‘ eden bir topluluk bulunsun! Ve işte kurtuluşa erenler, ancak onlardır.’ (Âl-i İmrân, 104)

11 Zaman, sivil toplum zamanı
Zaman birlik beraberlik zamanıdır. Kişi ne kadar zeki ve kuvvetli olsa da toplu hareket eden insanlar karşısında yenik düşer.

12 BİRLİĞİMİZİ BOZMAYALIM
“Allah’a ve Resulüne itaat edin; birbirinizle çekişmeyin (münakaşa etmeyin); sonra içinize korku düşer de kuvvetiniz elden gider. Bir de sabredin. Şüphe yok ki Allah sabredenlerle beraberdir.” (Enfal Sûresi, 46)

13 BİRLİĞİMİZİ BOZMAYALIM
Bu konuda Peygamberimiz (asm)’ın bazı hadisleri şöyledir: “Bir kimse haksız iken münakaşayı terk ederse, ona, cennetin kenarında bir köşk inşa edilir. Bir kimse de haklı olduğu halde mücadeleyi terk ederse onun için de cennetin ortasında bir köşk inşa edilir. Bir kimse, ahlakını güzelleştirirse, onun için de cennetin en yüksek yerinde bir köşk inşa edilir.” (Ebu Davud, Tirmizi)

14 İstişare edilecek kimsede şu vasıflar bulunmalıdır:
1- Akıllı olmalı! Akıllı ile istişâre galibiyet, ahmakla istişâre mağlubiyet denilmiştir. Hadis-i şerifte: “Akıllıya danışıp onu dinleyen, doğruyu bulur, dinlemeyen pişman olur.” (Maverdi) 2- Tecrübeli, işinin ehli olmalı! Çünkü her şey akla, akıl da tecrübeye muhtaçtır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Tedbirli kimse, işinin ehli olana danışıp ona göre hareket eder.” (Ebu Davud)

15 3- İlim sahibi ve sâlih olmalı
3- İlim sahibi ve sâlih olmalı! Hadis-i şerifte buyruldu ki: “Salih olan âlimlerle istişâre edin!” (Taberani) Hazret-i Ömer, (Allah’tan korkanlarla istişâre edin) buyurmuştur. 4- Dost olmalı! Dost olmayan kimseler, yanlış bilgi verebilir. 5- Fikri kuvvetli, sıhhatli olmalı! Düşüncesi dağınık, kaygılı kimselerin görüşü isabetli olmaz. Danışılacak kimsenin, insanların hâlini, zamanın ve ülkenin şartlarını bilmesi gerekir. Bundan başka, aklı, fikri kuvvetli, ileriyi gören ve hatta sıhhati yerinde olan kimselerle istişâre edilir.

16 İstişare sünnettir, danışan dağı aşar, Danışmayan zavallı, düz yolda bile şaşar.
Bilmemek ayıp değil, sormamak ayıp olur. Ehline soran kişi, hakiki yolu bulur.


"İSTİŞARE VE ÖNEMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları