Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÖLÜM 10 . GENEL TEKRAR PROBLEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÖLÜM 10 . GENEL TEKRAR PROBLEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 BÖLÜM 10 . GENEL TEKRAR PROBLEMLERİ
AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ BÖLÜM 10 . GENEL TEKRAR PROBLEMLERİ

2 İçindekiler 1. Örnek Problemler (1-2)

3 1. Örnek Problemler (1) Örnek 1 :
Şekildeki yağ tankında ( 𝜌 𝑦𝑎ğ =880𝑘𝑔/ 𝑚 3 ) sıvı seviyesinin tespiti için kare şeklinde bir kenarı 10cm olan şamandıra kullanılmaktadır. Yağ seviyesini optik sensörün görebilmesi için şamandıranın en az yarısının sıvı dışında olması gerektiğine göre şamandıranın yoğunluğu ne olmalıdır. Tanktaki sıvı seviyesi 15m olup tankın alt kısmında bulunan kare şeklindeki kapak vasıtasıyla sisteme yağ gönderilmektedir. Uzunluğu 3m olan bu kapağa etkiyen hidostatik kuvveti ve sıvı seviyesinin 15m üstüne çıktığında bu kapağın otomatik açılması için “d” mesafesini bulunuz. Kapak tam olarak açıldığında yağın başlangıçtaki debisi ne olur. Summarize your research in three to five points.

4 FORMÜLLER 𝑃 𝜌∗𝑔 + 𝑉 2 2∗𝑔 +𝑧=𝐻=𝑠𝑎𝑏𝑖𝑡 (m)

5 GEOMTRİYE GÖRE ATALET MOMENTİ

6 1. Örnek Problemler (2) Örnek 2 :
Yer altı suyu, verimi yüzde 70 olan bir dalgıç pompayla serbest yüzeyi yer altı suyunun serbest yüzeyinden 50m yukarıda olan bir havuza basılmaktadır. Basılan suyun (μ=1.1215∗〖10〗^(-3) kg/ms) debisi bir akış lülesi ile bulunmaktadır. Cd=0.96 olduğuna göre hacimsel debiyi ve ortalama hızı bulunuz. Lülenin neden olduğu basınç kaybını hesaplayınız. 90o köşe dönüş kanatsız ve depo girişinde oluşan yerel kayıpları bulunuz (Kinetik enerji düzeltme faktörü 1.06 alınacaktır) Ticari çelikten yapılmış olan borunun çapı 10cm olup dikey uzunluğu 50m ve yatay uzunluğu 5m dir. Bu boru için basınç kaybını, yük kaybını hesaplayınız. Pompanın gücünü toplam kayıpları da düşünerek hesaplayınız. Summarize your research in three to five points.

7 FORMÜLLER 𝑅𝑒= 𝑉 𝑜𝑟𝑡 ∗𝐷 𝛾 = 𝜌∗ 𝑉 𝑜𝑟𝑡 ∗𝐷 𝜇
𝑅𝑒= 𝑉 𝑜𝑟𝑡 ∗𝐷 𝛾 = 𝜌∗ 𝑉 𝑜𝑟𝑡 ∗𝐷 𝜇 𝑃 1 𝜌 1 ∗𝑔 + 𝑉 ∗𝑔 + 𝑧 1 + ℎ 𝑝𝑜𝑚𝑝𝑎,𝑓 = 𝑃 2 𝜌 2 ∗𝑔 + 𝑉 ∗𝑔 + 𝑧 2 + ℎ 𝑡ü𝑟𝑏𝑖𝑛,ç + ℎ 𝑘 (m) ℎ 𝑘 = 𝑒 𝑚𝑒𝑘.𝑘𝑎𝑦𝚤𝑝 𝑏𝑜𝑟𝑢𝑙𝑎𝑟 𝑔 = 𝐸 𝑚𝑒𝑘.𝑘𝑎𝑦𝚤𝑝 𝑏𝑜𝑟𝑢 𝑚 ∗𝑔

8 ENGELLİ AKIŞ ÖLÇERDE BASINÇ KAYBI

9 6. Yerel Kayıplar Summarize your research in three to five points.

10 6. Yerel Kayıplar Summarize your research in three to five points.

11 5. Borularda Türbülanslı Akış
Moody Diyagramı (Calebrook Denklemi); Summarize your research in three to five points.


"BÖLÜM 10 . GENEL TEKRAR PROBLEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları