Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2.DEKONTAMİNASYON Sağlık kuruluşlarında hizmet verilirken birçok alet ve malzeme kullanılmaktadır. Bu kullanımlar sırasında kan, vücut sıvıları gibi atıklarla.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2.DEKONTAMİNASYON Sağlık kuruluşlarında hizmet verilirken birçok alet ve malzeme kullanılmaktadır. Bu kullanımlar sırasında kan, vücut sıvıları gibi atıklarla."— Sunum transkripti:

1 2.DEKONTAMİNASYON Sağlık kuruluşlarında hizmet verilirken birçok alet ve malzeme kullanılmaktadır. Bu kullanımlar sırasında kan, vücut sıvıları gibi atıklarla kontamine olmaktadır. Tek kullanımlık alet ve malzemeler işlemden sonra atılmakta (enjektör, sonda gibi), bazı malzemeler de tekrar tekrar (cerrahi setler gibi) kullanılmaktadır. Gözle görülür kan, vücut sıvıları, toz veya kir gibi tüm yabancı maddelerin deri ya da cisimlerden fiziksel olarak (yıkayarak) bir kısmı uzaklaştırılabilir fakat mikroorganizmaların tamamı öldürülemez.

2 Dekontaminasyon, dezenfeksiyon / sterilizasyon öncesinde, fiziksel ya da kimyasal yöntemlerle tıbbi alet ya da malzemeleri üzerindeki mikroorganizmadan arındırılarak sağlık personelinin çıplak elle dokunabileceği bir güvenlik düzeyine getirilmesi işlemidir. Sterilizasyon, Herhangi bir maddenin, cismin veya ortamın birlikte bulunduğu tüm mikroorganizmaların her türlü canlı ve aktif şekillerinden (vejetatif ve spor şekilleri de dahil öldürülmesi) arındırılması işlemine denir. Bu amaçla kullanılan cihazlara sterilizatör adı verilir.

3 Ekili dekontaminasyon, sadece yüksek düzey dezenfeksiyon (sporlar dahil tüm mikroorganizmaların kimyasal sıvılarla yok edilmesi) ve sterilizasyon yöntemiyle yapılabilir. Dekontaminasyon terimi genelde sterilizasyon öncesi yapılan ön temizlik anlamında kullanılır ve hastanelerde Merkezi Sterilizasyon Ünitelerinde gerçekleşir. Merkezi Sterilizasyon Ünitesine gelen kontamine araç, gereç ve malzemeler önce üzerindeki kir, organik atıklar (vücut sıvıları ve kan gibi) ve mikroorganizmaların bir kısmından ön işlemle (dekontaminasyon) arındırıldıktan sonra çıplak elle dokunulabilir hale getirilir, paketlenir, sterilizatörlerde sterilizasyon işlemi ile mikroorganizmaların tamamı (sporları dahil) yok edilir.

4 2.1.Merkezİ Sterİlİzasyon Ünİtesİ
Hastanelerin değişik yerlerinden, kirlenmiş malzemeleri işlenmek üzere toplayıp tekrar kullanıcıya teslim eden kesintisiz hizmet üreten, konum olarak ameliyathaneye yakın, hastane trafiğinden uzak, kirli ve temiz malzeme transferinin ayrılmış alanlarla (kirli ve temiz asansörü gibi) sağlandığı, yönetsel olarak doğrudan hastane idaresine bağlı olarak çalışan sterilizatörlerle sterilizasyon yapılan merkezlerdir.

5 MSÜ ana faaliyetleri Kirli alet ve malzemelerin teslim alınması
Alet, malzeme transfer arabalarının temizliği MSÜ ye geri dönen aletlerin gruplanması, sınıflanması, sıralanması Demonte etme, temizlik ve kurutma Temizlenmiş tıbbi cihazların aletlerin işlevsellik ve temizlik kontrolü

6 MSÜ ana faaliyetleri Monte etme, paketleme Sterilizasyon
Steril paketlerin soğutması Steril alet ve malzeme depolama Siparişlerin transferi Kalite kontrol Alet ve cihaz bakım ve takipleri Kayıt tutma Yeni sarf malzemeleri temin etme

7

8 2.1.1.Merkezi Sterilizasyon Ünitesi’nde Alanlar
MSÜ’de malzeme akış yönü kirli alandan temiz alana, temiz alandan steril alana doğru ve tek yönlü olmalı, kirli, temiz, steril, depolama ve destek alanlar olmak üzere dört bölümde şekillendirilmelidir. Kirli alan (Dekontaminasyon alanı) kırmızı Temiz alan (Alet muayene hazırlık ve paketleme alanı) mavi Steril alan (temiz alan) yeşil Destek alanlar sarı renk çizgilerle tanımlanmalıdır.

9

10 Kİrlİ alan Sterilitesi bozulmuş aletlerin üniteye kabul edildiği, alet ve malzemelerin sınıflandırıldığı, temizlendiği ve dekontamine edildiği alandır.

11 Kİrlİ alan Dekontaminasyon alanında, ortamda bulunan mikrobik ve parçacık kaynaklı kirlilik muhtemelen yüksek düzeyde olacağı için çevredeki kirleticilerin kontrol edilmesi ve bu alanın düzenli olarak temizliği / dezenfeksiyonu gereklidir.

12 Kİrlİ alan Ayrıca, dekontaminasyon alanı, işlem bölümünün bütün öteki alanlarından fiziksel olarak ayrılmalı ve girişi ayrı bir servis koridorundan olmalıdır.

13 Dekontaminasyon alanında;
Kİrlİ alan Dekontaminasyon alanında;  MSÜ ye ait atık ve kirli bertaraf alanı Alet teslim alma ve sıralama alanı Alet teslim alma ve kontrol ve kayıt masası Transfer arabası yıkama alanı Manuel alet ve malzeme yıkama alanı Küvet ve tezgah Hava ve su tabanca sistemleri Ultrasonik yıkama cihazı

14 2.1.1.1.Kİrlİ alan Dekontaminasyon alanında;
Otomatik yıkayıcıların alanı Çift kapılı yıkama makineleri Paketlenecek vb. malzemeler ve kimyasalların depolama alanı Personel koruyucu ekipmanları depolama alanı El yıkama lavabosu bulunmalıdır.

15

16 Kİrlİ alan Manuel temizlik için kullanılacak lavaboların derinliği saçılma ve sıçramaların engellenebilmesi için 35 cm’den daha az olmamalıdır. Lavabolar ikili olarak planlanmalı, lavabolardan birinde manuel yıkama yapılıp diğer lavabo durulama lavabosu olarak kullanılmalı bu lavaboda son durulama suyu olarak demineralize su bağlantısı da olmalıdır. (Solüsyonda bekletme işlemi lavabo içerisinde yapılacaksa yan yana 2 lavabo yerine 3 lavabo olmalıdır)

17 Temİz alan Temiz alan dekontamine edilmiş alet ve malzemelerin sterilizasyona hazırlanıp steril edildiği alandır. Steril olacak alet ve malzemelerin beklemesi, yüklenmesi, sıraya girmesi için ayrılmış olan alan dahildir.  Temiz alan ana faaliyetleri; alet bakım, kontrol, paketleme, steril edilmek üzere paketlenmiş malzemeleri güvenli bekletme, tekstil katlama ve depolamadır.

18

19 Steril Depolama AlanI Steril alan; sterilizasyon, soğutma, steril malzeme depolama ve steril malzeme teslim alanı olacak şekilde planlanmalıdır. Buhar sterilizatörlerin kapılarının açılması sırasında sıcaklık ve nem oranlarının bulunduğu alanı etkilemesinden dolayı steril alet ve malzeme depolama alanı ile sterilizatörler arasında ayrı bir oda soğutma alanı yapılması kontaminasyon riskini engellemektedir. Steril bir malzemenin sterilitesinin kullanım noktasına kadar muhafaza edilmesi önem taşımaktadır. Bu malzemelerin depolandığı bölümlerde kontamine olmadan saklanmasına önem verilmelidir.

20 MSÜ’ de steril depolama alan
Steril depolama alanı, sterilizasyon alanına bitişik ve tercihen tek işlevi steril ve temiz malzemelerin saklanması olan ayrı, kapalı ve girişi sınırlandırılmış bir bölümde bulunmalıdır.

21 MSÜ’ de steril depolama alanının özellikleri
Steril malzemelerin kullanıcılara teslim edileceği bölüm ayrı olmalıdır. Havalandırma sistemi, havanın steril depolama alanından pozitif basınçla dışarı akışını sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Steril malzeme depolarında malzeme rafları yerden en az 30 cm yukarıda , hava sirkülasyonu için duvardan en az 5 cm önde olmalıdır. Raflar sabitlenmelidir. Yangın emniyeti için yangın muslukları ulaşılabilir mesafede ve konumda olmalıdır. Depolama (örneğin açık tel raflar, açık yekpare raf), kullanılan ambalajlama malzemeleri ve sistemlerine, ambalajlanmış cihazların türlerine ve sağlık kuruluşunda kullanılan taşıma usullerine göre gruplandırılarak yerleştirilmelidir.

22 Destek Alanlar Destek alanlar; MSÜ’de hizmetlerinin uygun şekilde yapılabilmesi için, personel dinlenme odası /eğitim alanı, mutfak, kıyafet değişim odaları, tuvalet, lavobolar ve duşlar, kompresör kesintisiz güç kaynağı, çamaşır ve tekstil hazırlama alanının bulunduğu bölümlerdir.

23 Tekstil katlama sırasında kullanılacak işıklı tekstil kontrol masası 80 cm yükseklikte 180 cm boyu, 120 cm eninde olması tercih edilmelidir. Işık kaynağı çamaşırlardaki delik ve hasarlı bölgelerin görülebilmesi için yeterli aydınlatma sağlayabilmelidir.


"2.DEKONTAMİNASYON Sağlık kuruluşlarında hizmet verilirken birçok alet ve malzeme kullanılmaktadır. Bu kullanımlar sırasında kan, vücut sıvıları gibi atıklarla." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları