Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Toxocara canis ve T.cati (visceral larva migrans)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Toxocara canis ve T.cati (visceral larva migrans)"— Sunum transkripti:

1 Toxocara canis ve T.cati (visceral larva migrans)

2 Hastalık ateş, hepatomegali ve eozinofili üçlü kliniği ile karakterizedir.

3 morfoloji Köpek ve kedi askarisi olarakta bilinen Toxocara canis ve cati erişkinleri köpek ve kedilerin bağırsaklarında bulunmaktadır.

4 Yaşam döngüsü Toxocara larvası kedi ve köpeklerde başanlı bir doku göçü geçirmesine karşın, insanlarda doku göçü başarılamamakta ve visseral organlarda larva göçü hastalığına neden olmaktadır. Köpek dışkısı ile atılan yumurtalar dış ortamı enfekte etmektedirler.

5 İnsan bu nematod için paratenik konaktır yani oral yolla alınan yumurtadan çıkan larva erişkin şekle geçemez dokularda kistleşir ve ölür. Larva alımından sonra bağırsak penetrasyonundan sonra en sık karaciğer sonra kalp, akciğer, beyin, kas ve göz gibi dokularda kapillerlere takılıp kalır ve toxocariasisin temelini oluşturan lokal granülamatöz nekroz lezyonlarına neden olurlar.

6 Semptomlar Toxocariasis klasik olarak uzun süreli eozinofili, hepatomegali, hiperglobulinemi ve ateş ile seyreder. Hastalık genellikle asemptomatik veya hafif klinik bulgularla olabildiği gibi ağır klinik bulgular ve Ölümle de sonlanabilir

7 Semptomlar larvanın bulunduğu dokuya bağlı olabildiği gibi sıklıkla karın ağrısı, öksürük, ürtiker, astım saptanmaktadır. Oküler larva migrans; Larvanın göz vitreusundaki damarlarda takılması sonucu burada gelişen tıkanma ve eozinofilik granulamatoz enflamasyon nedeniyle görme kaybına neden olabilir.

8 Tanı Toprak yeme alışkanlığı olan çocuklarda eozinofili ve hepatomegali saptanması Visseral Lavra Migrans (VLM) hastalığını akla getirmelidir. Tam erişkin şekle ulaşamadığı İçin direk tam genellikle mümkün değildir. Günümüzde indirekt yolla larvaya karşı oluşan antikorların ELISA, IFAT vb. yöntemlerle gösterilmesiyle tanı konabilir.

9 Tedvi ve kontrol Tedavisinde etkensel tedavi için Albendazol, Mebendazol kullanılabilir. Korunmada özellikle çocukların köpek dışkısıyla kontamine yerlerde oynamaması ve köpeklerin bu parazıt açısından değerlendirilip gerekirse tedavi edilmeleri önemlidir, Kutanöz larva migrans [Ancyiostoma braziliensis, A. caninum)

10 Kutanöz larva migrans Köpekgillerin çengelli solucanları olan A. braziliensis ve A. caninum'ım larvalar dışkı içinde gelişerek infektif flariform larva şeklini alır. Bu dışkılar veya kontamine olmuş topraktan insanlara bulaşarak derilerinde lezyonlar ' oluşturur. Larva akciğer göçünü tamamlayamaz ve genellikle kas dokusunda kistleşerek ölür. İnfeksİyondan korunmada köpek ve kedi dışkısıyla kontamine suların veya toprağın deri temasının önlenmesi önemlidir.


"Toxocara canis ve T.cati (visceral larva migrans)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları