Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNTERNET'TE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNTERNET'TE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ."— Sunum transkripti:

1 İNTERNET'TE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

2 Arama Motorlardan Bilgiye Ulaşma
Kelimeye ve konuya göre internette arama yapılabilmektedir. Girdiğiniz bir arama web sayfasının “ara (search)” yazılı bölümüne aradığınız kelimeyi yazdıktan sonra istediğiniz ve istemediğiniz binlerce web sayfasını bilgisayarınızın ekranında bulmanız mümkündür. İnternette arama yapmak için kullanılan sitelere Arama Motoru denir. En çok kullanılan bazı arama motorları aşağıda listelenmektedir.

3 Bazı Arama Motorları http://www.altavista.com http://www.google.com

4 Hangisi Daha İyidir? Cevap : hiçbiri yada hepsi
Bu sizin neyi, nasıl, ne zaman, hangi yöntemle aradığınıza Ne kadar sonuç istediğinize Sonuçların ne kadarına baktığınıza bağlıdır.

5 Dezavantajları Nedir? Avantajları Nedir? Zaman kaybına yol açabilir.
Her arama motorunun kendine özgü kuralları ve teknikleri vardır. Çalışmayan veya alakasız bağlantılarla karşılaşılabilir. Farklı arama motorlarında farklı sonuçlar bulunabilir. Bütün arama sonuçları incelenemeyebilir. Komplex ve soyut kelimelerle arama için çok uygundur. Kullanıcı kontrolü vardır. Aramalar belli zaman aralığı, alan, bilgi kaynağı, veri türü vb. ile sınırlandırılabilir. Aradığımız kelime ile ilgili her türlü bilgiye ulaşabilmek

6 Arama Yaparken Kullanılacak Bazı Pratik Bilgiler
Aradığınız kelimeyi küçük harfle yazdığınız zaman, o kelimenin hem büyük harfle hem de küçük harfle yazılmış şekillerini de bulabilirsiniz. Büyük harfle kelimenizi yazarsanız karşınıza sadece büyük harfle yazılmış bilgiler çıkar.

7 O Zaman Ne Yapmalıyım? Birden fazla adreste arama yapın
Neyi arayacağınızı iyi bilin Değişik zamanlarda tekrar arayın Sadece ilk sonuç sayfaları ile yetinmeyin Yoğunluğun az olduğu saatlerde arama yapın Arama motorlarının özelliklerini iyi kullanın Harfleri doğru yazın Spesifik olun Arama kelimelerini eklerden arındırın Birbirinden farklı bütün kelimeleri bir yere not edin Detaylı arama seçeneğini kullanın

8 O Zaman Ne Yapmalıyım? İngilizce içerikler için çoğul kullanın. (“diets”) Türkçe içerikler için hem tekil hem çoğul kullanın. (“diyet”,”diyetler”) Sözcükleri çeşitlendirin. Eş anlamlılar. (“zayıflama”, “aşırı kilo”, “rejim”, “şişmanlık”, “fitness”) Değişik biçimler kullanın. (“diet”, “diyyet”, “recim”) Güçlü kombinasyonlar kullanın.(“diyet ürünleri”, “sağlık ürünleri”, “sağlık ve diyet ürünleri”) Hedefe uygun arama yapın (edu, tr)

9 O Zaman Ne Yapmalıyım? Türkçe karakterler dikkat edin (ç,ş,i,ü,ğ,ö)
Noktalama işaretlerinde değişiklik yapın. (“İstanbul’un fethi”,”İstanbulun fethi”) Kısaltmaları açık isimleri ile kullanın. (“TBMM”, “Türkiye Büyük Millet Meclisi”) Anahtar kelimelerin yerini değiştirin. (“İstanbul’un fethi”,”fethi İstanbul’un”) Kelimenin eklerini değiştirin (“İstanbul’un fethi”, “İstanbul fethi”, “İstanbul fetih”)

10 İnternetten Bilgiye Ulaşma
İnternette bilgi ararken kullanılan arama sitelerinden en çok tercih edilendir. Açılan bu ekranda Web seçilirse yazılan kelime web sayfası olarak, Görseller seçilirse resim olarak aranır. Ara bölümünde yer alan seçeneklerden aramanın gerçekleştirileceği yer seçilir. (Web, Türkçe sayfalar, Türkiye’den sayfalar)

11 İnternetten Bilgiye Ulaşma
Tek kelimelik bir arama yapılırken aranan kelime küçük harfle yazılır. Birden çok kelime aranacaksa “ “ (çift tırnak) arasında aranırsa yazılan kelimeleri birbirinden ayırmadan arar. Çift tırnaklar konulmadan arama yapılırsa yazılan tüm kelimeler ayrı ayrı aranır. Aranacak kelime sayısı fazla olduğunda çift tırnak sayısı arttırılarak arama yapılabilir.

12 Gelişmiş Arama Seçenekleri
Gelişmiş taramayı daha hızlı aramalar yapmak için kullanmalıyız. Gelişmiş tarama ile istediğimiz uzantıdan istediğimiz veriye ulaşırız. Hangi dilde yazılacağını seçebiliriz. Güvenli sitelerden aramalar yapabiliriz.

13 KONUYA ÖZEL BAZI ARAMA MOTORLARI
Görsel Arama - Images Akademik Arama - Scholar Kitap Arama - Books Dizin Arama - Directory Haber Arama - News Çoklu Ortam Arama- Video Belge Düzenleme - Docs Çeviri -Translate Haritada Arama - Maps Kod Arama - Code

14 Sadece resim aranacaksa; bu durumda Google’ın Görseller bölümü kullanılır.Burada yazdığınız kelime resim olarak aranır. Çıkan sonuçlardan herhangi bir resim seçildiğinde alttaki ekran karşımıza gelir. Bu ekranda resmin tam boyutunu görmek için Tam boy olarak gör tıklanılır.

15 Görsel Bilgiye Ulaşma Arama işlemi sonucunda bulduğumuz bilgi içindeki bir yazıyı, seçtikten sonra Kopyala seçeneği ile alıp kendi çalışmamıza aktarabiliriz. Arama işlemi sonucunda bulduğumuz bilgi içindeki bir resmi, Kopyala seçeneği ile alıp kendi çalışmamıza aktarabiliriz. Ya da Resmi Farklı Kaydet seçeneği ile bir dosya olarak resmi kaydedebiliriz.

16 Google Scholar Akademik Yazı taramaları
yapmamız sağlayan bir arama motorudur. Google’nin bir yardımcısı olan bir arama motorudur. Araştırmalarımızı vs. bu arama motorunu kullanarak yapmamız bize daha iyi ayrıntılı bir akademik çalışma yapmamızı sağlar.

17 Google en sonunda basılı kitapların içine de ulaştı Şimdilik sadece sınırlı sayıda ve çoğu İngilizce olan kitapları kapsıyor Google kullanıcı adınız ve şifrenizle sisteme giriş yapmanız gerekecek. Fulltext kitapları da listeleyebilir

18 Google da Sınıflandırılmış konulara göre arama yapmanızı sağlayan bir hizmet. Sınıflandırmaları: Alışveriş, Basın ve Yayın, Bilgisayar v.b

19

20 Video, ses araması yapıyor

21 Google’yi word veya excel gibi kullanabilirsiniz.

22

23 http://code.google.com/ Programlama dillerinde kod arar.

24 Dünyanın her yerindeki blog sitelerini arar. Haberlerden forumlara kadar oldukça kapsamlı arama sonuçları elde eder. Gereksiz pek çok sonuçla karşılaşabilirsiniz.

25 Yaygın olarak kullanılan Yahoo Groups'un Google versiyonu E-posta grubu hizmeti

26 İnternet üzerinden ürün satın almak isteyenler için karşılaştırma şansı sağlayan arama motoru parasını google aracılığı ile öde

27 Resim, grafik, fotoğraf, çizim arama motoru

28 100 metre yakına kadar uydu görüntülerine ulaşabilirsiniz

29 NASA tarafından sağlanan ay haritasına belirli bir detaya kadar ulaşabilirsiniz. Aya iniş yapan Apollo araçlarının indiği noktaları da görebilirsiniz.

30 Mars’ın uzaydan çekilmiş görüntüleri

31 Ve Diğerleri İçin GOOGLE her şey demek değildir….
GOOGLE her şey demek değildir…. Daha çok seçeneğiniz olduğunu unutmayın….

32 Yrd.Doç.Dr. Muhammet ARUCU
TEŞEKKÜRLER…… Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Muhammet ARUCU


"İNTERNET'TE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları