Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN : AD : Saim SOYAD : KANAK SINIF :10-D NUMARA :1321.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN : AD : Saim SOYAD : KANAK SINIF :10-D NUMARA :1321."— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN : AD : Saim SOYAD : KANAK SINIF :10-D NUMARA :1321

2 Radyasyon bazı maddelerin yaydı ğ ı ı ş ınlardan meydana gelir. Radyasyon ı ş ınları alfa, beta, gama gibi ı ş ınlardır. Bu ı ş ınlardan gama bütün vücuda zarar verirken, alfa ı ş ınları derinin dı ş yüzeyine etki eder. Beta ı ş ınları ise deri ve deri altı dokusuna zarar verir.

3 Do ğ aya iki ş ekilde radyasyon yayılmaktadır. Do ğ al Radyasyon: Güne ş ten ve uzaydan gelen ı ş ınlardan kaynaklanan ve yeryüzünde var olan bazı kayaçlardan yayılan radyasyondur. Yapay Radyasyon: İ nsanlar tarafından enerji elde etmek için kullanılan radyoaktif maddelerden ve nükleer silahlardan ortama yayılan radyasyondur.

4 Radyasyonun Etkileri ⇒ Radyasyon insanlarda çe ş itli kanserlere ve ölüme neden olmaktadır. ⇒ Radyasyona maruz kalmı ş ki ş ilerde kalıtsal hastalıklar meydana gelmektedir veya o ki ş i mutasyona u ğ rayabilir. Sakat do ğ umlar olabilir, dokulara zarar gelebilir. ⇒ Toprakta ve havada bulunan radyasyon canlıların ya ş amını olumsuz yönde etkilemekte ve ekolojik dengeyi bozmaktadır. O kadar ki bitkilerde anormal derece büyümeler olabilir.

5 Radyasyondan Korunma Yolları ⇒ Enerji üretmek için kullanılan nükleer santrallerde kazalara kar ş ı gerekli önlemler alınmalıdır. ⇒ Nükleer artıklar, geli ş igüzel yerlere atılmamalı ve mümkün oldu ğ u kadar çok oranda yok edilmelidir. ⇒ Dünya uluslarının nükleer silah üretmeleri anla ş malarla engellenmeli ve sava ş larda nükleer silah kullanımı yasaklanmalıdır. ⇒ Nükleer enerjinin, kullanılması ile ilgili kesin kurallar belirlenmeli ve uymayanlar cezalandırılmalıdır. ⇒ Radyasyonlu cihazlarla yapılan te ş his ve tedaviye fazla ba ş vurulmamalıdır.

6 BEN İ D İ NLED İĞİ N İ Z İ Ç İ N TE Ş EKÜR EDER İ M


"HAZIRLAYAN : AD : Saim SOYAD : KANAK SINIF :10-D NUMARA :1321." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları