Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYE’DE SANAYİLEŞME VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ NEDENSEL İLİŞKİ HARUN TERZİ ve SABİHA OLTULULAR DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ DERGİSİ, 5 (2) 2004.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYE’DE SANAYİLEŞME VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ NEDENSEL İLİŞKİ HARUN TERZİ ve SABİHA OLTULULAR DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ DERGİSİ, 5 (2) 2004."— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYE’DE SANAYİLEŞME VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ NEDENSEL İLİŞKİ HARUN TERZİ ve SABİHA OLTULULAR DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ DERGİSİ, 5 (2) 2004

2 EKONOMİK BÜYÜME Üretilen mal ve hizmet kapasitesinde meydana gelen artışa denir. Büyüme, geleneksel olarak reel (gayri safi yurtiçi hasıla) veya reel GSYİH artış oranı yüzdeleriyle ölçülür.

3 SANAYİ NEDİR ? Hammaddelerin veya yarı işlenmiş maddelerin kullanıma hazır hale getirilmesine sanayi denir. Başka bir ifade ile sanayi kâr sağlayıcı her türlü mal ve hizmet üretimini ifade eder. SANAYİ SEKTÖRÜNÜN İŞ KOLLARI ? 1. Gıda ve İçki Sanayi 2. Dokuma (Tekstil), Deri ve Giyim Sanayii 3. Maden Sanayii 4. Otomotiv ve Madeni Eşya Sanayi 5. Kimya Sanayii 6. Taş ve Toprağa Dayalı Sanayii 7. Orman Ürünleri Sanayii

4 SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ Sanayi sektöründe yer alan kuruluşların üretimlerindeki değişimi gösteren bir endekstir. TÜİK tarafından bir baz yılı alınarak ve üretimi 100 olarak alınmak suretiyle, her ay işyerinden Aylık Sanayi Üretim Anketiyle derlenen verilere dayanılarak hesaplanmaktadır.

5 Türkiye’de sanayi sektöründeki kuruluşlar üç alt sektörde sınıflandırılmış bulunuyor. Bu alt sektörler ve toplam üretim endeksi içindeki ağırlıkları şöyledir: (1) İmalat sanayi sektörü (yüzde 85,85), (2) Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretim ve dağıtımı alt sektörü (yüzde 10,55), (3) Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü (yüzde 3,60.) Endekste bu üç kategoride yer alan toplam 1382 madde kapsamaktadır. (TÜİK 2012 Verileri )

6

7

8 KALDOR BÜYÜME MODELİ VE TEORİLERİ Post Keynesyen İktisat Okulu’nun önemli temsilcilerinden biri olan Nicholas Kaldor (1956)’un Büyüme Kanunları, iktisadi büyüme tarihinde önemli bir yer tutmaktadır. Kaldor, sanayi sektörünü büyümenin motoru (engine of the growth) olarak adlandırmaktadır. Kaldor’un çalışmasının diğer önemli bir yönü ise, sanayileşmeyle birlikte tarımın bir sektör olarak ulusal gelir içindeki payının sürekli olarak azalmasına ve tarımda istihdamın buna paralel olarak küçülmesine karşın, hizmet ve imalat sektörlerinin paylarının gerek ulusal gelir, gerekse istihdam içindeki paylarındaki artışa dikkat çekmiş olmasıdır.

9 Kaldor’un bir ülkenin ekonomik büyümesini gerçekleştirmesi için Kaldor’un Büyüme Kanunları olarak adlandırılan üç temel önermesi şunlardır: 1-Gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi pozitif olarak imalat sektöründeki büyüme ile ilişkilidir. 2-İmalat sektöründe ki verimlilik artışı bu sektörün büyümesiyle pozitif olarak ilişkilidir. Bu önerme Verdoorn Kanunu olarak da adlandırılmaktadır. 3-İmalat dışı sektör büyümesi ile imalat sektörü büyümesi arasında da pozitif bir ilişki bulunmaktadır

10

11 DİCKEY VE FULLER BİRİM KÖK TESTİ Basit bir seride birim kökün varlığını araştıran sistematik test Dickey ve Fuller tarafından ortaya konan bir testtir. Dickey-Fuller’in ortaya koyduğu üç denklem türü bulunmaktadır ;  Sabitsiz trendsiz Dickey-Fuller denklemi :ΔYt =γY(t-1) +ut  Sabitli trendsiz Dickey-Fuller denklemi :ΔYt =a+γY(t-1) +ut  Sabitli trendli Dickey-Fuller denklemi: ΔYt =a+bt+γY(t-1) +ut Sürecinde birim kökün varlığı araştırıldığında hipotez aşağıdaki gibi oluşturulur.

12

13 BAŞKA TESTLER VE TEORİLER

14 SONUÇ Ekonomik büyüme ve sanayi üretim endeksi arasındaki nedensellik ilişkisinin incelenmiştir. Bu amaçla değişkenlerin zaman serisi özellikleri incelenmiştir. Basit ve genişletilmiş nedensellik analizinde, büyüme ile sanayi üretim endeksi arasında nedensellik ilişkisinin pozitif ve çift yönlü olduğu görülmüş. Böyle bir sonuç ekonomik büyümenin hızlandırılmasında sanayi üretiminin artırılmasının önemli bir rol oynayacağı şeklindeki hipotezi desteklerken aynı zamanda ekonomik büyüme ile birlikte sanayi üretiminin de büyüme trendine gireceğini göstermektedir. Ekonomik büyüme ile sanayi üretiminin karşılıklı olarak birbirini besledikleri ve uzun dönemli bir ilişkiye sahip oldukları çalışmanın vurgulanması gereken temel sonucudur.

15 REFERANSLAR http://journal.dogus.edu.tr/index.php/duj/article/download/155/171 http://iibfdergi.ogu.edu.tr/makaleler/1715509_8-1_N%C4%B0SAN%202013_Makale_0.pdf https://www.academia.edu/782238/Kriz_Sonras%C4%B1_T%C3%BCrkiye_de_Sanayilesme_ve_B%C3 %BCy%C3%BCme_Iliskisi_Kaldoryen_B%C3%BCy%C3%BCme_Modeli_%C3%87er%C3%A7evesin de_Bir_Inceleme http://debis.deu.edu.tr/userweb//hamdi.emec/zamanserileri.pdf http://www.mahfiegilmez.com/search?q=sanayi http://www.toplumdusmani.net/modules/wordbook/entry.php?entryID=868/sanayi-nedir+sanayi-ne- demek https://www.paraborsa.net/i/sanayi-uretim-endeksi-nedir/ http://piyasarehberi.org/ekonomi/62-sanayi-uretimi-nedir-nasil-hesaplanir


"TÜRKİYE’DE SANAYİLEŞME VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ NEDENSEL İLİŞKİ HARUN TERZİ ve SABİHA OLTULULAR DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ DERGİSİ, 5 (2) 2004." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları