Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.  Giriş Canlı bir organizmanın doku ve hücreleri içinde meydana gelen, canlı maddelerin üretimini ve sürekliliğini sağlayan kimyasal.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.  Giriş Canlı bir organizmanın doku ve hücreleri içinde meydana gelen, canlı maddelerin üretimini ve sürekliliğini sağlayan kimyasal."— Sunum transkripti:

1 Yrd. Doç. Dr. Musa KAR

2  Giriş Canlı bir organizmanın doku ve hücreleri içinde meydana gelen, canlı maddelerin üretimini ve sürekliliğini sağlayan kimyasal reaksiyonların hepsine birden Metabolizma denir. Gıdalarla alınan ya da iç ortamda bulunan moleküllerden organizmanın yapısal veya fonksiyonel bileşikleri sentez etmesi yani metabolizma reaksiyonlarının yapılıma yönelmesine anabolizma

3  Organizma tarafından sentez edilen yada hücreye dışarıdan giren moleküllerin parçalanması yani metabolizma olaylarının yıkılıma yönelmesine katabolizma adı verilir. Katabolizma reaksiyonları vucutta anabolizma olayarından daha çok meydana gelir. Çünkü anabolizma için gerekli enerji bu yolla sağlanır. Canlı kalmak, gelişmek, hareket etmek için iş yapılması gerekmektedir.

4  Vucutta meydana gelen reaksiyonlardan bir kısmı enerji vericidir. Bu reaksiyonlara eksergonik reaksiyonlar denir. Bir kısım reaksiyonlarda enerji alıcıdır. Bu reaksiyonlarada endergonik reaksiyonlar adı verilmektedir. İş yapımında kullanılan enerjiye serbest enerji adı verilmektedir. Biyolojik sistemlerde serbest enerji dogrudan dogruya ortama salınmaz.

5   Bu serbest enerji «Bağlı enerji» halinde saklanır ve başka moleküllere aktarılarak burda yeni bağların oluşumu için kullanılır.  Organizmada hücre ve dokular içerisinde geçen metabolizma olayları «ara metabolizma» terimi ile anılır. Bu terim, vücuda girmiş gıda maddelerinin ancak sindirim kanalından emildikten sonra uğradığı değişiklikleri ifade eder.

6   Bu terim vucuda girmiş gıda maddelerinin ancak sindirim kanalından emildikten sonra uğradığı değişiklikleri ifade eder. Ara metabolizmadaki anabolik ve katabolik reaksiyonlar, basamaklar halinde yeni bir takım ara maddelerin oluşmasıyla gelişir.  Baska bir deyişle reaksiyonun başlangıcındaki «ön maddenin» ara maddeler üzerinden «son ürüne» ulaşması şeklinde meydana gelir.

7   Arada meydana gelen maddelere de «ara metabolizma maddeleri ya da metabolitler denir.  Metabolizma olayları bu şekilde basamaklar halinde meydana gelirken, çok sayıda, küçük metaboltler oluşur. Ara metabolizma olayları organizmada canlılık olaylarının her türlü tersliklerini önlemek için çok düzenli bir şekilde işler.  Metabolizma reaksiyonlarını düzenleme ve denetleme görevini büyük ölçüde «enzim» ve «hormonlar» üstlenir.

8

9   Metabolizma Reaksiyonlarının Hücredeki Yerleri :  Nükleus : Hücrenin nukleus kısmında oksidasyon-reduksiyon enzimleri bulunmadığı için, biyolojik oksidasyonlar burda gerçekleşmez  Buna karşılık nükleik asit, protein ve lipidlerin hidroliz ve sentezi burada gerçekleşir.  Çünkü gerekli enzimler yönünden zengindir. Sentez için gerekli enerji, mitokondri ve sitoplazmadaki yüksek enerjili fosfat bağlarından (ATP) sağlanır

10   Mitokondri: Bu fraksiyonda biyolojik oksidasyon ve sitrik asit siklusu (TCA siklusu) enzimleri bulunur. Bundan dolayı enerji veren eksergonik olaylar burada cok miktarda meydana gelir.  Dolayısıyla ATP sentezide çoklukla gerçekleşir.  Buna karşılık enerji veren reaksiyonlar cok meydana geldiğine göre enerji harcayan endergonik reaksiyonlar da sıklıkla meydana gelir.

11   Ribozomlar: Protein biosentezi, yağ asitleri biosentezi burda gerçekleşir.  Endoplazmik retukulm: hücrenin protein depolanması ve taşınması işlevleri gerçekleşir.  Lizozomlar: protein, nükleik asit v.b. Pek çok maddenin hidrolizi burda meydana gelir.

12   Sitoplazma: sitoplazmada tüm enzimler serbest halde bulunur. Anaerobik yani oksijensiz koşullarda enerji oluşması olayı olan «glikolizin» başlıca yeri sitoplazmadır.

13

14  Metabolizma Reaksiyonları Organizmada çok çeşitli metabolizma reaksiyonları meydana gelir. Ancak bunları 3 grup altında toplamak mümkündür. a) Hidroliz b) Fostat taşınması c) Biyolojik oksidasyonlar

15   Kondenzasyon ve Hidroliz  Kondenzasyon  İki molekülün aralarından bir mol su cıkarması ile eter, ester ve peptid bağları oluşturularak birleşmeleri olayına Kondenzasyon denir.  İki monosakkarit molekülünün glikozid bağı ile birleşleri eter bağına, iki amino asitin birbiriyle birleşmeleri peptid bağına, gliserolün yağ asitleri ile birleşmeleride ester bağına birer örnektir.

16   Kondenzasyon enerji alan yani endorgenik bir reaksiyondur. Gerekli enerjiyi ortamdan aynı zamanda meydana gelen eksorgenik bir reaksiyondan sağlar.

17   Hidroliz:  Eter, ester ve peptid bağlarının her bağ için bir mol su alarak çözülmesi sonucu komplex kimyasal maddelerin daha basit yapı taşlarına ayrılmasına «hidroliz» denir.  Polisakkaritlerin eter bağlarının amilaz enzimleriyle, peptid bağlarının pepsin ile trigliseritlerin lipaz enzimi etkisi ile gliserol ve yağ asitlerine parçalanması olayı hidroliz olayı hidroliz olayına güzel birer örnektir.

18

19   Fosfat Taşınması:  Organizmadaki birçok moleküllerin özellikle karbonhidratların reaksiyonlara girebilmeleri için fosforlanmış, yani fosfat esterlerinin oluşması gerekir. Ancak organizmada moleküllerin fosforik asitle direk birleşmeleri mümkün değildir. Bu görevi fosfat taşıyıcılar yüklenir ve fosfat kalıntısını gerekli moleküllere verir.  Fosfat taşıyıcılar kapsadıkları fosfat kalıntısı sayısına göre 2 grupta incelenir.

20   Bir Fosfat kalıntısı taşıyanlar  Moleküllerideki enol, karboksil, hidroksil yada amino gruplarının bir hidrojeni yerine, bir fosfat kalıntısı (-H 2 PO 2 ) taşıyan maddelerdir.  Birden çok fosfat kalıntısı taşıyanlar  Bu gruba örnek olarak adenozin difosfat(ADP) veya adenozin tirifosfat (ATP) verilebilir. Bu maddeleri bir nükleoziddeki pentozun alkol grubunun 1 hidrojeni yerine 2 yada 3 fosfat kalıntısı geçmesiyle meydana gelmiştir.

21   Nükleozit : Baz ve şeker molekülünün glikozit bağıyla bağlanarak oluşturduğu yapıya nükleozit denir.

22   Fosfat bağları ve Enerji Dayanıklı fosfat bağları az enerjili bağlardır ve bunların çoğu fosfat esterleridir ve fosfataz enzimleri ile parçalanabilir. Yüksek enerjili fosfat bağlarında ise kolay parçalanma meydana gelir. Örneğin ATP yıkılması ile ADP oluşur ve 7 kilo kalorilik bir enerji açığa çıkar.

23   Metabolizma reaksiyonlarında maddelerin yıkılımı sırasında yani katabolizma olaylarında, açığa çıkan enerji, endergonik yani enerjiye gereksinim gösteren reaksiyonlarda kullanılmak üzere özel kimyasal bağ içerisine sokularak saklanır.  İşte bu ya ATP gibi nükleozidlerin fosfat bağlarında ya da metabolizma ara maddelerine fosfatların bağlanmasıyla gerçekleşir.

24

25  Biyolojik Oksidasyon- Reduksiyon Tepkimeleri  Fosforil gruplarının transferleri metabolizmanın temel bir özelliğidir.  Oksidasyon-redüksiyon tepkimeleri de elektron transferiyle eşit öneme sahip diğer bir tip transferdir.  Bu tepkimelerde kimyasal türelerden biri elektron kaybederek oksitlenmekte (yükseltgenme), ve diğeri elektron alarak redüklenmekte (indirgenmekte)’dir.  Elektron aktarımının metabolizmadaki yolu karmaşıktır. Elektronlar çeşitli metabolik ara ürünlerden enzim katalizli tepkimeler aracılığı ile özel elektron taşıyıcılarına hareket ederler. Taşıyıcılar ise elektronları elektrona ilgisi yüksek alıcılarla bir enerji serbestleşmesi eşliğinde verirler. 25

26  Elektron akimi biyolojik iş yapabilir  Canlı hücrelerde glukoz gibi göreceli bileşiklerin elektron kaynağı olduğu bir biyolojik "devre" vardır. Glukoz enzimatik olarak oksitlendiğinde serbestleşen elektronlar birdenbire bir seri elektron taşıyıcı ara bileşikler yoluyla O 2 gibi başka bir kimyasal türe aktarılır. Bu elektron akımı, oksijenin elektronlara olan ilgisinin elektron taşıyıcı ara bileşiklerden daha yüksek olması nedeniyle egzergoniktir. Sonuç olarak, elektronları hareket ettirici kuvvet bir çeşit moleküler enerji dönüştürücülerine (enzimler ve diğer proteinler) enerji sağlayarak biyolojik iş yapmaktadır. 26

27  27

28  Oksidasyon-Redüksiyon Tepkimeleri Yari Tepkimelerle Tanimlanabilir 28

29  Biyolojik oksidasyonlar siklikla dehidrojenasyonu içerir  Oksidasyonun, biyolojik sistemlerdeki anlamı çoğunlukla dehidrojenasyon olup, oksidasyon tepkimelerini katalizleyen enzimler dehidrogenazlardır..  Elektronlar bir molekülden (elektron verici) diğer moleküle (elektron alıcısı) dört farklı yoldan biriyle transfer olur: 1. Doğrudan elektronlar olarak; Örneğin Fe 2+/ Fe 3+ redoks çifti, bir elektronunu Cu + /Cu 2+ redoks çiftine transfer edebilir. 29

30  2. Hidrojen atomları olarak,hidrojen atomu bir proton (H + ) ve tek bir elektron (e - ) içerir. Bu durumda genel eşitlik aşağıdaki gibi yazılır. AH 2 ve A’nın birlikte oluşturduğu bir konjuge redoks çifti /A/AH 2 ) hidrojen atomlarının transferiyle başka bir B bileşiğine (veya redoks çifti, B/BH 2 ) redüklenebilir. 30

31  3. Hidrit iyonu olarak (:H - ). İki elektronu vardır. NAD- bağımlı dehidrogenazlarla meydana gelir. 4. Doğrudan oksijenle birleşerek. Oksijen bir organik redüktanla birleşmekte, kovalent olarak ürünün yapısına katılmaktadır. Hidrokarbonun alkole oksidasyonunda olduğu gibi, hidrokarbon elektron vericisi ve oksijen atomu elektron alıcısıdır. 31

32  NADH ve NADPH Çözünür Elektron Taşiyicilari Olarak Dehidrogenazlarla İşlev Görür  Nikotinamit adenin dinükleotit (NAD + okside halidir) ve yakın analoğu olan nikotinamit adenin dinükleotit fosfat (NADP + ), iki nükleotidin fosfat gruplarının bir fosfoanhidrit bağıyla birleşmesi sonucu oluşur.  Her iki enzimde nikotinamit halkasının tersinir indirgenmesine uğrar.  Oksidasyona uğrayan bir substrat molekülü (dehidrojenasyon) iki hidrojen atomunu vermekte, nükleotidin okside formu (NAD + veya NADP + ) bir hidrit iyonu kabul etmektedir (:H -, bir proton ve iki elektrona eşdeğer) ve indirgenmiş formuna (NADH veya NADPH) dönüşmektedir (NADH ve NADPH kısaltmalarındaki H eklenen hidrit iyonunu belirtir) 32

33  33

34   200’den fazla enzimin katalizlediği tepkimelerde NAD + bir indirgenmiş substratan hidrit iyonu kabul etmekte veya NADPH (veya NADH) bir hidrit iyonunu okside substrata vermektedir.  Burada AH 2 indirgenmiş, A yükseltgenmiş substrattır. Bu tipteki bir enzimin genel adı oksidoredüktazlardır ; ayrıca dehidrogenazlar olarak ta adlandırılırlar. 34

35  Flavin nükleotitler flavinlere sikica bağlidir  Flavoproteinler oksidasyon-redüksiyon tepkimelerini katalizleyen koenzim olarak flavin mononükleotit (FMN) veya flavin adenin dinükleotit (FAD) kullanan enzimlerdir.  İndirgenmiş substrattan bir veya iki hidrojen atomu formunda (Her bir atomda bir elektron artı bir proton) bir ya da iki elektron kabul etmektedir. Tamamen indirmiş formlar FADH 2 ve FMNH 2 olarak kısaltılmaktadır. Tamamen oksitlenmiş flavin nükleotit yalnız bir elektron kabul ederse FADH ve FMNH olarak kısaltılır. 35

36  36

37   Flavin nükleotitlerde indirgenmeyle ana absorbsiyon bandında bir değişme gösterirler. Yükseltgenmiş flavoproteinler genel olarak yaklaşık 570 nm’de maksimum absorbsiyon gösterirken, indirgendiklerinde maksimum absorbsiyon 450 nm’ye değişmektedir. Bu değşiklik bir flavoproteinin katıldığı tepkimenin analizinde kullanılabilir.  Flavoproteinlerin çoğunun yapısındaki flavin nükleotit proteine sıkıca, hatta kovalent olarak bağlıdır. Bu şekilde sıkı bağlı koenzimler prostetik gruplar olarak adlandırılır. 37

38  Kaynaklar  Lehninger Biyokimyanın İlkeleri  Biyokimya, İrfan Küfrevioğlu, Edip Keha 38


"Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.  Giriş Canlı bir organizmanın doku ve hücreleri içinde meydana gelen, canlı maddelerin üretimini ve sürekliliğini sağlayan kimyasal." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları