Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Etik: - Doğru ve yanlış arasındaki farklılığı ve hangisinin önemli olduğunu bulmaya çalışır - Doğru ve yanlış davranışlar hakkında insanların inançlarını.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Etik: - Doğru ve yanlış arasındaki farklılığı ve hangisinin önemli olduğunu bulmaya çalışır - Doğru ve yanlış davranışlar hakkında insanların inançlarını."— Sunum transkripti:

1

2 Etik: - Doğru ve yanlış arasındaki farklılığı ve hangisinin önemli olduğunu bulmaya çalışır - Doğru ve yanlış davranışlar hakkında insanların inançlarını araştırır Etik çalışmaları etik olarak adlandırılabililir.

3 Etik; insanların neler yaptığı ve nasıl davrandığı ile ilgilenmez Etik insanların ne yapmaları ve ne düşünmeleri gerektiğini ile de ilgilenmez. Etik olması gerekeni doğru olanı bulmaya çalışır insanlar buna inanıyor doğrudur demez.

4 - from a Greek word, "ethica," whose root is "ethos.“ - "Ethos" insanların veya toplumların hayata karşı olan yönelimlerini karakterlerini; aliskanliga dayali yasam biçimini ifade eder.

5 Antik yunan filozofları, sokrates başta olmak üzere, İnsanların hayatta başarılı olabilmeleri için kendi "ethos" larını nasıl şekillendirmelidirler sorusu ile oldukça ilgilendiler. Etik yaklaşımın bu boyutuna « aretaic».

6 From the Ancient Romans translated the Greek word ethos as mos/moris, -Latince bir kelime olan "görgü, gelenek veya arsa halkın uygulamalarını" anlamına gelir. -Eski romalılar yunanlılardan daha fazla etik kurallar ile ilgilendiler ve etik yaşam ilkeleri ve yönergeler yapma eğiliminde oldular. Bazı kurallar üretmek için etik yaklaşıma «deontik» adı verilir.

7 Etik ve Ahlak genellikle eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Anlamı: Bir insanın bir toplumun veya kültürün yeniden düzenlenerek mükemmelleştirilmesini teşvik eder. Bizim ilgilendiğimiz etik areatic veya deontik değildir.

8  Ahlak insanlardaki benzersiz bir özelliktir. Bazı kültürürel faktorlerden tarihi geçmiştien geleneklerden eğitimden ve dini inançlardan oldukça fazla etkilenmektedir.  Bu insanı davranışın bir analizi sonucu bütün bu karmaşıklığı disiplinli bir şekilde analiz etmeye çalışmak etik olarak adlandırır.  Etik ahlak kuralları belirlemez.

9 Dogru ve yanlışın ne olduğunun daha iyi ayırt edilebilmesi ve anlaşılmas için uğraşır Seçimleri açısından daha çok güven duymayı ve bu seçimin sebeplerini savunulması ile ugrasır. Etik cevaplara ulaşmak için diğer olası yolların varlığını araştırır. farklı yaklaşımlara olabildiğince töleranslıdır. Doğru yanlışın ayırt edilevilmesi için bazı önemli sorular geliştirir. Günlük hayatta karşılaşılan farklı durumlara hazırlıklı olmak gerekir.

10 RIGHT/WRONG: Her eylemin ahlaken doğru veya yanış oldugu ile ilgilenir. ahlaken yanlış= bir prensibi veya ahlaki kuralı kırar. Morally right =does not break a moral rule, not morally wrong). Ahlaki kuralları çiğnememek iki sebepten dolayı olabilir. Ya ahlaken bubu yapmanız gerekemektedir = yada ahlaken zorunlusunuzdur.

11 Morally obligatory action: an action that it would be right to do and wrong not to do Bir eylemi gerçekleştirmek ahlaken yapılabilir veya yapılamaz diye sınıflandırılmamışsa= Ahlaki izin.

12  Etik gerektiren çalışmalar ahlaki kuralların dışına çıkamaz bu yüzden ahlaki izin konusundan olabildiğince hassas davranılmalıdır.

13 Bu yüzden, Çalışma etiği ahlaki bir yükümlülüktür.

14

15 Etik yaklaşımların ön koşulu seçim olmasıdır, bir seçim yoksa etik kurallardan bahsedilemez. Bu seçimler bazı araştırmalar ve bilgilendirmeler sonucu yapılan bilinçli ve amaca doğru seçimlerdir. Etiksel olarak anlamlı seçimler dünyada iyi ve kötünün daha bariz bir şekilde ortaya cıkmasını sağlayacaktır.

16 Etiğin ikinci önkoşulu değerlendirmedir. - Eğer iyi veya kötü tam olarak belli olmuyorsa bunu değerlendirmek için olası bir yol yoktur. Değerlendirme iyi veya kötü arasında ise iyi seçip kötüden kaçınmak gerekir. Some actions are simply and clearly good, some actions are simply and clearly bad; but some are complex, good and bad. Örneğin ötenazi insan hayatını sonlandırır fakat bunun yanında devamlı acı cekmeyi ve acı cekerecek öleceği günü beklemeyide engeller.

17 Ethik teoriler belirli kural ve standartlara dayanır sonradan tanımlanmaz. Etik aslından, insanlar için iyi olandan ziyade aslında neyin iyi olduğu ile ilgilenir.

18  İyi ve kötü mantıklı nitelikler değildir, sadece zihin tarafından algılanabilir.

19 Research issues: ◦ Bilim adamları doğruluk ve dürüstlük hakkında bir standartları olmalı mı? Bu dogruluk ve dürüstülüğe bunu ki zorlayacak? Başka bir gözle değerlendirmek ne kadar önemli? Bilim adamları yaptıgı bulusların yan etkilerinden sorumlu tutulabilir mi? (chemical, nuclear warfare?

20 Reproductive Technologies: ◦ in vitro fertilizasyon, taşıyıcı annelik, preimplantasyon, embriyo tarama, klonlama. ilaç üretimi için insan klonlama ile koyun klonalam arasından anlamlı bir fark var mı?

21 Human Genome Project işverenler belirli genetik hastalıklar için iş başvurusunda taranması gerekir? Aile üyeleri, avukatlar, sigorta acentelerinin: Kim bu bilgiler erişimi olması gerekir?

22 Fetus Rights Does a fetus have rights? If so, what are they and who is responsible for representing the interest of the fetus? Does a fetus have rights that supersede the mothers? Can government step in to ensure the heath of the fetus if the mother is not? What about embryos?

23 AIDS açıklama, gizlilik, ayrımcılık, sigorta teminatı içeren konular

24 Euthanasia Ölme hakkı var mıdır? Ölmek bir hak mıdır? Bunu yapmaya gönüllü doktor katil midir?

25 Environmental Issues How do we decide between conservation and economic interest. How much land should be allocated to other species and to parks? Should industries be responsible fo the damage done to the environment by them (pollution)?

26 Animal Right Issues Is animal testing acceptable when it benefits humans? Does animal research be justified by its benefits to mankind?

27 Population Control Who has the right to decide who should have children and how many? What measures should be taken to control the population of the world?

28  Watch the movie “Lorenzo’s Oil”. ◦ Use the different steps in ethical method of reasoning for this film.


"Etik: - Doğru ve yanlış arasındaki farklılığı ve hangisinin önemli olduğunu bulmaya çalışır - Doğru ve yanlış davranışlar hakkında insanların inançlarını." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları