Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FATMA MELEKİS Beslenme Dostu Okul Programı. Obezite ile mücadele  29 Eylül 2010 tarihli ve sayılı Resmi gazete’ de başbakanlık Genelgesi olarak.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FATMA MELEKİS Beslenme Dostu Okul Programı. Obezite ile mücadele  29 Eylül 2010 tarihli ve sayılı Resmi gazete’ de başbakanlık Genelgesi olarak."— Sunum transkripti:

1 FATMA MELEKİS Beslenme Dostu Okul Programı

2 Obezite ile mücadele  29 Eylül 2010 tarihli ve 27714 sayılı Resmi gazete’ de başbakanlık Genelgesi olarak yayımlanan “Türkiye Sa ğ lıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı”nın  Okullarda obezite ile mücadelede yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlı ğ ının kazandırılması başlı ğ ı kapsamında “Beslenme Dostu Okullar Programı” uygulanmaktadır.

3 Beslenme Dostu Okullar Programı 3  T.C. Sa ğ lık Bakanlı ğ ı ile T.C. Milli E ğ itim Bakanlı ğ ı arasında 20.09.2013 tarihinde “Beslenme Dostu Okul Programı” protokolü imzalanmıştır.

4 4  Beslenme Dostu Okul Projesi" Milli E ğ itim Bakanlı ğ ı ile işbirli ğ i içerisinde okulların, belirlenen kriterler do ğ rultusunda  "Beslenme Dostu Okullar De ğ erlendirme Formu" ile denetlenmesi, 100 puan üzerinden 75 ve üzeri puan alan okulların "Beslenme Dostu Okul" sertifikası ile ödüllendirilmesi aşamalarını içermektedir.

5 BESLENME DOSTU OKULLAR PROGRAMI 5 Kapsamı: Program Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liseleri kapsamaktadır (kreşleri kapsamamaktadır).

6 BESLENME DOSTU OKULLAR PROGRAMI Programın amacı Okullarda sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın arttırılması Bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi Okul ortamı ve öğrenci sağlığının geliştirilmesi Okul sağlığının daha iyi düzeye çıkarılması

7 BESLENME DOSTU OKULLAR PROGRAMI 7  Beslenme Dostu Okullar Programı’nın Güncellenen Değerlendirme Form ve Uygulama Kılavuzu konusunda bilgi vermek

8

9 GENEL KURALLAR 9  Okul birden fazla öğretim programına sahipse her program için ayrı ayrı başvuruda bulunmalıdır.  İlkokul ve ortaokul olarak eğitim veren bir okul ilkokul için ayrı, ortaokul için ayrı başvuruda bulunacak şekilde dosya hazırlıkları yapmalıdır.

10 GENEL KURALLAR 10  Okulun Beslenme Dostu Okullar Programı’na başvurabilmesi için “Beyaz Bayrak Sertifikası” sahibi olması gerekmektedir.  Sertifika güncel (süresi dolmamış) olmalıdır.

11 BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMI İŞ AKIŞI 11  Program İl Millî Eğitim Müdürlüğü aracılığı ile okullara Beslenme Dostu Okullar Programı Uygulama Kılavuzu ve kılavuzun ekleri EK-1: Beslenme Dostu Okul Başvuru Formu, EK-2: Beslenme Dostu Okul Değerlendirme Formu, EK-3: Okul Bilgi Formu, EK-4: Beslenme Dostu Okul Planı Formu ile birlikte duyurulur.

12 BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMI İŞ AKIŞI 12 Başvuru; EK-1: Beslenme Dostu Okul Başvuru Formu doldurularak ve hazırlanmış olan Başvuru Dosyası ile İl Millî Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar/Kanser Şube Müdürlüğü’ne yapılır.  Başvuru dosyası hazırlamayan veya dosya içeriği tam olmayan okulun başvurusu kabul edilmez.

13 BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMI İŞ AKIŞI 13  Başvuru yapan okulun Başvuru Dosyası başvuru aşamasında İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nce incelenir.  İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nce yapılan incelemede temel koşulların varlığı kontrol edilir.  Temel koşullar: Başvuru Dosyasının varlığı ve dosya içeriğinin tam olmasıdır.

14 BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMI İŞ AKIŞI 14  Birden fazla okul değerlendirildiğinde, formlar gönderilirken okullar Tablo 1’deki gibi listelenir. Formlar her okul için ayrı ayrı düzenlenmiş olmalıdır. İliİlçesi Okul Tam Adı Okul Türü * Puanı Yemekhane (var/yok) Kantin (var/yok) * Anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise (Özel mi Kamu mu olduğu belirtilmedir.). Örnek: Lise/Özel gibi

15 BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMI İŞ AKIŞI 15  Dosyası tam olan okul, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nden ikişer yetkilinin katılımı ile oluşturulan “Değerlendirme Ekibi” tarafından  EK-2: Beslenme Dostu Okul Değerlendirme Formu ile okulların açık olduğu dönemde okul ziyareti ile değerlendirilir.

16 BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMI İŞ AKIŞI 16  Yapılan değerlendirme sonucunda yeterli puan (75 puan ve üzeri) alan okulun formları (EK-1, EK-2, EK-3) T.C. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı’na gönderilir.

17 BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMI İŞ AKIŞI 17  Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı’nca hazırlanan,  Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı ve T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü tarafından imzalanan  “Beslenme Dostu Okul Sertifikası”  Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne gönderilir.

18 BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMI İŞ AKIŞI 18  Beslenme ve Fiziksel Aktiviteyi simgeleyen “Beslenme Dostu okul” sertifikası Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından okula teslim edilir.

19 BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMI İŞ AKIŞI 19  Sertifika, düzenleme tarihinden itibaren 3 (üç) yıl geçerlidir.

20 BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMI İŞ AKIŞI 20  Sertifika alan okul her eğitim-öğretim yılında bir kez değerlendirilir (takip değerlendirmesi).  Söz konusu şartların devamlılığını sağlayamayan okula eksikleri bildirilerek 3 ay süre verilir.  Bu süre sonunda eksiklerini tamamlamamış olan okulun sertifikası geri alınarak iptal edilir.  Okul, eksiklerini tamamlaması halinde, eksiklerin değerlendirmesi için 3 ay içinde tekrar başvuru yapabilir.

21 BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMI İŞ AKIŞI 21  Üç yıllık sertifikası dolan ve de ğ erlendirme sonucunda koşulların devamını sa ğ layan okula yeni tarihli sertifika düzenlenir.  Yapılan ilk değerlendirme (başvuru değerlendirmesi) sonucunda geçerli puan alamayan okula eksikleri bildirilir.  Okul eksiklerini tamamlaması halinde tekrar başvuru yapabilir.

22 BAŞVURU DOSYASI 22  Başvuru dosyasının içinde;  Beyaz Bayrak sertifikasının örne ğ i  Okul bünyesinde oluşturulan Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi üye listesi  Ekip tarafından hazırlanan üç yıllık okula özgü de ğ erlendirme formundaki 4 başlı ğ ı içeren “Beslenme Dostu Okul Planı”  Plan kapsamında gerçekleştirilen etkinliklere ait belgeler( foto ğ raf, kayıt/katılım listeleri, afiş, broşür vb.) yer almalıdır.

23 Okul Bünyesinde Oluşturulan “Beslenme Ve Hareketli Yaşam Ekibi” Üye Listesi  Müdür veya görevlendirilen Müdür Yardımcısı,  öğretmenler (varsa branş öğretmenleri Fen Bilgisi, Sağlık Bilgisi, Biyoloji, sağlık alanı meslek dersi öğretmeni,Beden eğitimi öğretmeni)  öğrenci temsilcileri( 2 öğrenci)  Veliler ( 2 veli okul aile birliğinden)  Bir okul çalışanı (memur, hizmetli gibi),  yemekhane çalışanı (varsa) ve kantin çalışanından (varsa) oluşmalıdır.  Gerekli görülmesi halinde toplantılara; kamu kurumlarından (belediye, muhtarlık, İlçe Tarım Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü vb.) ve/veya sivil toplum kuruluşlarından bir temsilci davet edilebilir.

24 24  Denetim maddesine ait yıllık plan- program- rapor, etkinlik/ yarışma- şenlik vb. aktivitelere ait foto ğ raf veya video, izleme/ de ğ erlendirme çizelgeleri talep edilebilir.

25 25 AMAÇ: Öğrenciler,aileler ve okul çalışanlarının beslenme ve fiziksel aktivite durumlarının geliştirilmesine odaklı bir amacı olmalıdır. HEDEFLER:Amaç doğrultusunda A. Yönetim faaliyetleri, B. Eğitim faaliyetleri ve farkındalığı arttırma, C. Okul Sağlığı Hizmetleri ve D. Destekleyici Okul Çevresi oluşturma ve fiziki koşullar başlıklarını içeren hedefler belirtilmelidir. ETKİNLİKLER ve İZLEME-DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLER UYGULAMA ZAMANI AÇIK HEDEF UYGULANDI MI? İZLEME- DEĞERLENDİRME EVETHAYIR EK:4 BESLENME DOSTU OKUL PLANI

26 Beslenme Dostu Okullar, 24-25 Aralık 2015 26 AMAÇ: …….. ili, ……….. okulunda Beslenme Dostu Okul Programının,………uygulamaları ile öğrencilerin ve okul çalışanlarının ……….. süre sonunda ……….....................................davranışları kazanmaları, ………………………..davranışını % ……….. arttırmak ( Örnekler 4 değerlendirme başlığını içerecek şekilde çeşitlendirilir. ) HEDEFLER: …………………………. farkındalık kazandırmak, …………………………. karşılaştırmak, …………………………. farklarını saptamak, …………………………. davranışı oluşturmak, …………………………. katmak, …………………………. katılmak, …………………………. %...... oranında azaltmak, …………………………. yapmak …………………………. örnek olmak …………………………. seçmek, …………………………. uygulamak, …………………………. kullanmak, …………………………. desteklemek, …………………………. düzenlemek Örnek Beslenme Dostu Okul Planı Formu

27 27 ETKİNLİKLER ve İZLEME-DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLER UYGULAM A ZAMANI AÇIK HEDEF UYGULANDI MI? İZLEME- DEĞERLENDİRM E EVET HAYI R Öğrenci, okul çalışanları ve ailelerin katılımı ile gerçekleştirilecek piknik organizasyonu. Mayıs 2017 Etkinliğin uygulanıp uygulanmad ığı belirtilir. ( Hedef ile ilgili sürece dair izleme ve değerlendirmele r belirtilir. ) Örnek Beslenme Dostu Okul Planı Formu

28 28  Etkinlikler hedef do ğ rultusunda ne yapılaca ğ ını gösterir.  Örne ğ in: Ö ğ renci, okul çalışanları ve ailelerin katılımı ile sa ğ lıklı beslenme ve hareketli hayatı teşvik edecek yarışmalar, oyunlar, spor müsabakaları vb. etkinlikler içeren piknik organizasyonu gerçekleştirmek.  Etkinliklerin zaman çizelgeleri oluşturulmalı ( piknik organizasyonu Mayıs 2016) gibi

29 Plan kapsamında gerçekleştirilen etkinliklere ait belgeler 29

30 EK-2: BESLENME DOSTU OKUL DENETİM FORMU 30

31 DEĞERLENDİRME FORMU ANA BAŞLIKLARI 31 A. YÖNETİM FAALİYETLERİ ( 30 PUAN ) B. EĞİTİM FAALİYETLERİ VE FARKINDALIĞIN ARTTIRILMASI ( 20 PUAN ) C. OKUL SAĞLIĞI HİZMETLERİ ( 6 PUAN ) D. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA VE FİZİKİ KOŞULLAR ( 44 PUAN )

32 A. YÖNETİM FAALİYETLERİ ( 30 PUAN ) ÖPVP 1.Beslenme Dostu Okul Planı hazırlamak için “Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi” bulunmaktadır. 5 2.Beslenme Dostu Okul Planı hazırlanmış ve planda amaç, hedefler ve etkinlikler belirlenmiştir. 5 3.Etkinliklerin izleme ve değerlendirmesi yapılmaktadır.5 32 4.“Beslenme Dostu Okul Planı”nın benimsenmesi ve yaygınlaştırılması konusunda çalışmalar yapılmaktadır. ( yılda en az bir kere aile, okul çalışanları ve ilgili paydaşların katılımı ile beslenme dostu kavramının işlendiği aktivite düzenlenmelidir. 5

33 A. YÖNETİM FAALİYETLERİ ( 30 PUAN ) 5. Okul çağı çocuklarının gereksinimlerine ve kültürel yapıya uygun bir beslenme eğitimi öğretim programları doğrultusunda etkin bir şekilde verilmektedir. 5 Beslenme eğitimi; öğrencilerin yaş ve algılama düzeylerine, bölgenin kültürel beslenme alışkanlıklarına ve öncelikli sağlık sorunlarına (şişmanlık, vitamin- mineral yetersizlikleri, malnütrisyon, guatr, diş çürükleri, anemi vb.) göre etkin şekilde işlenmelidir. 33

34 A. YÖNETİM FAALİYETLERİ ( 30 PUAN )ÖPÖP VPVP 6. Beden eğitimi öğretim programı doğrultusunda; yaş, cinsiyet ve kültürel açıdan uygun fiziksel aktivite eğitimi etkin şekilde verilmektedir. 5 Önemli: Çocukların gün içinde ekran karşısında( Tv.,bilgisayar, tablet, telefon) toplamda 2 saatten fazla zaman geçirmelerine izin verilmemelidir. 34

35 B. EĞİTİM FAALİYETLERİ VE FARKINDALIĞIN ARTTIRILMASI ( 20 PUAN ) ÖPÖP VP 1.Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında sınıf içinde münazara ortamı yaratılmakta, akran eğitiminden yararlanılarak öğrencilerin birbirlerini eğitmelerine ve beslenme konularını birlikte tartışmalarına zemin hazırlanmaktadır. 4 2.Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında ulusal/uluslararası gün/haftalar etkin olarak kutlanmaktadır. 4 35

36 B. EĞİTİM FAALİYETLERİ VE FARKINDALIĞIN ARTTIRILMASI ( 20 PUAN ) ÖPÖP VPVP 3. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamı teşvik edici bilgi yarışması, resim yarışması, şenlik vb. okul içi etkinlikler düzenlenmektedir. 4 4. Velilere yönelik sağlık, sağlıklı beslenme, hareketli yaşam vb. konularda bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır. 4 5. Okul çalışanlarına sağlık, sağlıklı beslenme, hareketli yaşam vb. konularda eğitim verilmektedir. 4 36

37 C. OKUL SAĞLIĞI HİZMETLERİ ( 6 PUAN ) ÖPÖP VPVP 1.Öğrencilerin boy/kilo ölçümleri yılda en az bir kere yapılmakta ve sonuçlar öğrenci ve velilerle paylaşılmaktadır. 3 2.Risk grubundaki ( zayıf, şişman) öğrenciler velileri ile görüşmeler/bilgilendirme faaliyetleri yapılarak sağlık kuruluşlarına yönlendirilmektedir. ( Aile Hekimleri) 2 3.Okulda okul sağlığı hizmeti verilmekte ve/veya okul hemşiresi bulunmaktadır. 1 37

38 D. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA VE FİZİKİ KOŞULLAR ( 44 PUAN ) ÖPÖP VPVP 1.Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında doğru mesajlar var ve bu mesajlar okul içi uygun yerlerde (sınıf panoları, koridor panoları vb.) sergilenmektedir.( örn. Doğru hazırlanmış beslenme çantası, beden eğitiminde çekilen fotoğraf) 4 2.Okul bahçesi; oyun oynama, koşma vb. etkinliklere uygun olarak düzenlenmiştir. 2 3.Okulun uygun donanım/ekipmana sahip bir spor salonu/çok amaçlı salon veya spor alanı bulunmaktadır. 2 38

39 D. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA VE FİZİKİ KOŞULLAR ( 44 PUAN ) ÖPÖP VPVP 4.Beden eğitimi ve spor etkinlikleri dersine aktif katılım sağlanmaktadır. 2 5.Çeşitli spor dallarında takımlar bulunmaktadır ve öğretmen/ilgili uzmanlar eşliğinde antrenman yapılmaktadır. 3 39

40 D. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA VE FİZİKİ KOŞULLAR ( 44 PUAN ) ÖPÖP VPVP 6. Okul çalışanları sağlıklı yaşam tarzını, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite yapmayı teşvik edecek şekilde model olmaktadır. (toplu katılımlı sportif etkinlik) 3 7. Öğrencilerin ara öğün yapmaları teşvik edilmekte ve ara öğün içerikleri öğretmenlerce/ ilgili uzmanlarca kontrol edilmektedir. 3 8. Okul çevresinde hizmet veren yiyecek/içecek satışı yapan yerlerin denetlenmesi ve kontrolü için rutin aralıklarla ilgili kurumlardan destek alınmaktadır. ( Okul çevresinde böylesi yerler yok ise okula tam puan verilir) 2 40

41 D. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA VE FİZİKİ KOŞULLAR ( 44 PUAN ) ÖPÖP VPVP 9. Güvenli hijyen ve sanitasyon davranışı desteklenmektedir.( el yıkama, okul temizliği vs. gibi) 2 10. Okulda olumlu sosyal çevre geliştirilmektedir. (Okulun “ Beslenme Dostu Okul Planının” bir parçası olarak ya da ayrı olarak; damgalama, ayrımcılık, fiziksel şiddet, zorbalık vb. davranışlara karşı bir politikası/ uygulamaları olmalıdır. ) 1 41

42 D. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA VE FİZİKİ KOŞULLAR (44 PUAN ) ÖPÖP VPVP 11.Okulun yemekhane/taşımalı yemek hizmeti Yoksa 12. maddeye geçilir, varsa a,b,c,d, maddeleri puanlanır. a. Yemekhane hizmetleri yönetim tarafından rutin aralıklarla denetlenmekte ve gerekli durumlarda İL/İlçe Tarım Müdürlüğü’nden destek alınmaktadır. 2 b. Yemek yiyebilmek için uygun süre (en az 40 dakika) ayrılmaktadır. 3 c. Menüler T.C. Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı menü modelleri örnek alınarak hazırlanmaktadır.( önerilen kitaba beslenme.gov.tr adresinden okul öncesi, okul çağı çocuklarına yönelik beslenme önerileri ve menü programlar ) 3 42

43 D. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA VE FİZİKİ KOŞULLAR (44 PUAN ) ÖPÖP VPVP d.Okuldaki yemekhane ortamları, yiyecek-içecekler ve yiyecek- içecek hizmeti sunanların faaliyetleri ilgili mevzuatlara uygundur. 2 Öğrencilerin yemek yiyebileceği temiz,havalandırılmış, aydınlatılmış ve yeterli büyüklükte bir yemekhanesi bulunacaktır. Yemekhane personeline gıda üretimi ve sağlıklı beslenme eğitimi verilmeli ve çalışanlarının belgeleri (hijyen, aşçılık, gibi belgeler)temini ve uygunluğu düzenli olarak denetlenmelidir. Okulda servis edilen yiyecekler Türkiye’ye özgü beslenme rehberine uygun olmalıdır. 43

44 D. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA VE FİZİKİ KOŞULLAR ( 44 PUAN ) ÖPÖP VPVP 13.Okulun kantini/kooperatifi varsa a,b,c,d,e maddeleri puanlanır. a. Yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olabilecek yiyecek ve içeceklerin tüketimi özendirici reklam, promosyon, tanıtım amaçlı afiş, poster, broşür bulunmamaktadır ve bu ürünlerin satışı yapılmamaktadır 2 b. Okul kantin/kooperatifinde; süt, ayran, yoğurt satışı yapılmaktadır. 2 c. Okul kantin/kooperatifinde; tane ile meyve/sebze ve/veya taze sıkılmış meyve/sebze suyu satışı yapılmaktadır. 2 44

45 D. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA VE FİZİKİ KOŞULLAR ( 39 PUAN ) ÖPÖP VPVP d. Okuldaki kantin/ kooperatif ortamları, yiyecek- içecekler ve kantin/ kooperatif hizmeti sunanların faaliyetleri ilgili mevzuatlara uygundur. 2 e. Okul kantini; ilgili genelgede belirtilen esaslara uygun olarak, ayda en az bir kez aynı genelge ekinde bulunan “Okul Kantini Denetim Formu” kullanılarak denetlenmektedir. 2 45

46 46  Güncellenmiş Protokol Metni ve Uygulama Kılavuzuna www.beslenme.gov.tr internet sitesinde yer alan okul sa ğ lı ğ ı/beslenme dostu okul ikonundan ulaşılabilir.www.beslenme.gov.tr

47 Beslenme Dostu Okul  T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve www.beslenme.gov.tr, www.fizikselaktivite.gov.tr, adreslerinden yararlanılabilir. www.beslenme.gov.trwww.fizikselaktivite.gov.tr  Beslenme.gov.tr/ okul öncesi ve okul çağı çocuklara yönelik beslenme önerileri ve menu programlar  Öğrencilere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın güvenilir gıda konusunda oluşturduğu ALO 174 GIDA HATTI ve www.alo174.gov.tr internet sitesinin tanıtımı farkındalığı arttırılması için faydalı olabilir www.alo174.gov.tr

48 48

49 49

50 50

51 Beslenme Dostu Okullar, 22-23 Aralık 2015 51

52 Beslenme Dostu Okullarımız 52  Özel Yüce Bilgili İ lkokulu  Özel Yüce Bilgili Orta Okulu  Şehit Osman Altınkuyu Anadolu Lisesi  Gazi Osman Paşa Anaokulu  Zübeyde Hanım Anaokulu

53


"FATMA MELEKİS Beslenme Dostu Okul Programı. Obezite ile mücadele  29 Eylül 2010 tarihli ve sayılı Resmi gazete’ de başbakanlık Genelgesi olarak." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları