Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ULUSLARARASI TİCARET TOERİSİ ANALİZLERİ:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ULUSLARARASI TİCARET TOERİSİ ANALİZLERİ:"— Sunum transkripti:

1 ULUSLARARASI TİCARET TOERİSİ ANALİZLERİ:
KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜK TEORİSİ

2 Uluslararası Ticaret Teorisi’nin yanıtlamak zorunda olduğu üç soru:
1. Ülkeler neden dış ticaret yaparlar, yani dış ticaretin kapalı ekonomiye göre ülkelere sağladığı yararlar nelerdir? 2. Bir ülke dış ticaretinin bileşimi nasıl açıklanabilir; yani bir ülkenin hangi malları ihraç, hangilerini ithal edeceği neye göre belirlenir? 3. Bir ülkenin ihraç fiyatları ile ithal fiyatları oranı, yani dış ticarette nisbi fiyatlar, ya da dış ticaret hadleri nasıl oluşmaktadır?

3 II. ULUSLARARASI TİCARET TEORİSİNİN DOĞUŞU
Adam Smith – “Ulusların Zenginliği” David Ricardo, John Stuart Mill, Alfred Marshall, Eli Heckscher, Bertil Ohlin, John Maynard Keynes, Jacob Viner ve Paul Samuelson önemli katkılarda bulunmuşlardır.

4 II. ULUSLARARASI TİCARET TEORİSİNİN DOĞUŞU MERKANTİLİZM (XVI-XVII. yy)
Merkantilist dönemden önce dünyada yaygın bir dış ticaretten söz etmek güçtür. Merkantilist dönem feodalitenin yerine ulusal devletlerin kurulmakta olduğu bir dönemdir. Merkantilizme göre dış ticaret politikasının temel amacı hazinenin altın stokunu artırmaktır. Yoğun devlet müdahaleciliğine dayanan bir doktrindir.

5 II. ULUSLARARASI TİCARET TEORİSİNİN DOĞUŞU MERKANTİLİZM (XVI-XVII. yy)
İhracatın artırılmasına birinci derecede önem verirler. Mamul mal ithalinin kısıtlanmasını öngörür. Ticaret filosunun gelişmesi önemli

6 II. ULUSLARARASI TİCARET TEORİSİNİN DOĞUŞU MERKANTİLİZM (XVI-XVII. yy)
Merkantilist doktrine göre dünya serveti (altın veya gümüş stoku) sabittir. Sanayi devriminden sonra Merkantilizmin yerine liberal görüşler geçmeye başladı. Sanayi devrimi → Üretim “patlaması” → Yeni piyasa arayışları → Serbest ticaret veya ticarette liberalizm düşüncesinin yaygınlaşması

7 II. ULUSLARARASI TİCARET TEORİSİNİN DOĞUŞU KLASİK LİBERALİZM
Adam Smith’in Ulusların Zenginliği adlı kitabındaki görüşleri Klasik Liberalizm ya da Klasik İktisat Ekolünün temelini oluşturur.

8 Bütün bireyler ekonomik çıkarlarına göre hareket ederler.
II. ULUSLARARASI TİCARET TEORİSİNİN DOĞUŞU KLASİK LİBERALİZM’İN TEMEL GÖRÜŞLERİ Bütün bireyler ekonomik çıkarlarına göre hareket ederler. Devlet kişilerin bireysel girişim haklarını kısıtlamaz. ( bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler) Bireyler kendi çıkarları peşinde koşmakla aynı zamanda toplumsal çıkarlara da hizmet etmiş olurlar. Ekonomik hayatta düzen sağlayan bir görünmez el vardır.

9 Smith’e göre, toplam dünya serveti sabit değildir.
II. ULUSLARARASI TİCARET TEORİSİNİN DOĞUŞU KLASİK LİBERALİZM’İN TEMEL GÖRÜŞLERİ Smith’e göre, toplam dünya serveti sabit değildir. Dış ticaret, uluslararası uzmanlaşma ve işbölümü doğurarak dünya kaynaklarının verimliliğini artırır. İki ülke bu şekilde daha yüksek üretim ve tüketim düzeylerine ulaşarak yaşam standartlarını artırırlar.

10 OYSA SMİTH VE KLASİK İKTİSATÇILAR
II. ULUSLARARASI TİCARET TEORİSİNİN DOĞUŞU Merkantilizm – Klasik İktisat MERKANTİLİSTLER   MİLLİ SERVET = ALTIN + GÜMÜŞ İHRACAT > İTHALAT DÜNYA EKONOMİSİ STATİK  DÜNYA SERVETİ SABİT  EN İYİ POLİTİKA = İTHALATI KISIP, İHRACATI ARTIRMAK OYSA SMİTH VE KLASİK İKTİSATÇILAR  TOPLAM DÜNYA SERVETİ SABİT DEĞİL VE  SERBEST TİCARET ÜLKELERİN SERVETLERİNİ, DOLAYISIYLA DÜNYA SERVETİNİ ARTIRIR.  UZMANLAŞMA + İŞBÖLÜMÜ VERİMLİLİK DÜNYA ÜRETİMİ

11 II. ULUSLARARASI TİCARET TEORİSİNİN DOĞUŞU
Uluslararası Ticaret Teorisi Analizlerindeki Standart Varsayımlar: İki ülke, iki mal, her ikisi de üretiyor, mallar homojen. Para yok, mal malla değiştiriliyor. Fiyatlar reel (mal ya da faktör miktarı). Mal, faktör piyasalarında tam rekabet. Devlet müdahalesi yok (gümrük tarifesi, kota vb. kısıtlamalar yok) İşgücü ülke içinde tam hareketli, ülkelerarası tam hareketsiz. Ekonomi tam çalışma durumunda. Taşıma giderleri sıfir

12 Uluslararası Ticaret Teorisinin Doğuşu
Emek-değer teorisi Klasik Ekol’e bağlı iktisatçıların değer konusundaki görüşleri “emek-değer” teorisi olarak bilinir. bir malın maliyeti : üretimi için harcanan emek miktarı emek, homojen kabül edilmiştir. Üretiminde göreceli olarak fazla emek kullanılan malın maliyeti daha yüksektir. Klasiklerin sadece emeği dikkate alır (sermaye ve toprağı ihmal eder)

13 MUTLAK ÜSTÜNLÜK TEORİSİ (Theory of Absolute Advantages)
Teori Adam Smith’in 1776 yılında yayınlanan “Ulusların Zenginliği” isimli eserinde ortaya atılmıştır. Adam Smith ( )

14 MUTLAK ÜSTÜNLÜK TEORİSİ (Theory of Absolute Advantages)
Bir ülke karşı ülkeye göre hangi malları daha düşük maliyetle üretiyorsa o malların üretiminde uzmanlaşmalıdır.

15 Bir işçinin bir günde üretebildiği mallar
MUTLAK ÜSTÜNLÜK TEORİSİ (Theory of Absolute Advantages) Bir işçinin bir günde üretebildiği mallar A Malı B Malı Amerika Birim veya 30 Birim Almanya Birim veya 80 Birim

16 KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜK TEORİSİ (Theory of Comparative Advantages)
Teori David Ricardo’nun 1817 yılında yayınladığı “Siyasal İktisadın ve Vergilendirmenin İlkeleri” kitabında ortaya atılmıştır. David Ricardo ( )

17 KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜK TEORİSİ (Theory of Comparative Advantages)
Önemli olan üretimde üstünlük derecesidir. Bir ülke, diğerine göre, hangi malların üretiminde daha yüksek oranda üstünlük sahibi ise o mallarda uzmanlaşmalıdır.

18 KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜK TEORİSİ ÖRNEK
Kumaş (metre) Şarap(litre) İngiltere Portekiz Her iki malda da İngiltere mutlak üstünlüğe sahiptir. İngiltere’nin kumaş üretimindeki üstünlüğü 8 kat, şarap üretimindeki üstünlüğü 2 kattır. İngiltere kumaş, Portekiz şarap üretiminde uzmanlaşmaya gitmelidir. Karşılaştırmalı üstünlük teorisine göre, iki ülke arasında dış ticaretin iki ülke açısından kârlı olabilmesinin şartı, uluslararası fiyat oranının iki ülke iç fiyat oranlarının arasında olmasıdır.

19 KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜK TEORİSİ ÖRNEK
Bir İşgünü ile üretilebilen mal miktarı Kumaş (metre) Şarap(litre) İngiltere Portekiz İç fiyatlar İngiltere’de 1 m kumaş = ½ lt şarap Portekiz’de 1 m kumaş = 2 lt şarap

20 KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜK TEORİSİ (Theory of Comparative Advantages)
İç fiyatlar İngiltere’de 1 m kumaş = ½ lt şarap Portekiz’de 1 m kumaş = 2 lt şarap Uluslar arası fiyat oranı 1mk=1ltş olsaydı İngiltere’nin dış ticaret kazancı ihraç edilen kumaş birimi başına ½ birim şarap Portekiz’in kazancı ihraç ettiği şarap başına ½ birim kumaş olacaktır.

21 KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜK TEORİSİ (Theory of Comparative Advantages)
Ticaretin nedeni ülkeler arasında emek verimliliğindeki farklardır. Ülkelerin hangi malları üretip ihraç edeceği ve hangisini de ithal edeceğini emek verimliliği belirlemektedir.

22 RİCARDO MODELİNİN EKSİKLERİ
Ülkeler arasındaki işgücü verimindeki farklılığın nedenlerini açıklamaması İşgücü ülke içinde tam hareketli, ülkeler arasında tam hareketsiz olması Ricardo teorisi bir arz teorisidir. Uluslararası fiyatların düzeyi açıklanmamış. Bunun için talebe de yer verilmeli. Sabit maliyetlere ve tam uzmanlaşmaya dayanması artan-azalan maliyetler yok. Statik bir model olması Üretimin aşamalara ayrılmasına değinmemektedir

23 III. FIRSAT MALİYETLERİ İLE DIŞ TİCARET TEORİSİ ANALİZLERİ
Klasik teoriye yöneltilen eleştirilerden bir diğeri de: emek-değer teorisine dayanması emeğin homojen bir üretim faktörü kabul edilmesi Gerçekte maliyet emek, sermaye, doğal kaynaklar ve girişimciliği faktörlerini de kapsar. Neo-Klasik iktisatçılar ->“FIRSAT MALİYETİ”

24 FIRSAT MALİYETİ Bir malın fırsat maliyeti o malın üretimini bir birim artırmak gereken kaynakları serbest bırakmak üzere, başka bir malın üretiminden vazgeçilmesi gereken miktara eşittir.

25 Fırsat maliyeti - Birden fazla üretim faktörünün üretime katılıyor:
teker teker faktör verimliliği yönünden karşılaştırma yapmak olanaksız. verimlilik yerine bu kavramın tersi olan üretim maliyeti ele alınır. - Fırsat maliyetleri yaklaşımına göre üretim maliyeti, bir birim mal üretmek için gerekli olan kaynakların toplamına eşittir.

26 Fırsat maliyeti Fiziki bakımdan farklı olan bu kaynakları toplamak için de emek, sermaye ve doğal kaynaklar gibi faktörlerin her birinden kullanılan miktarlar yerine parasal değerler dikkate alınır.

27 Fırsat maliyeti Böylece, Ricardo’nun emek verimliliği tablosu yerine şimdi her ülkenin kendi ulusal parası ile ölçülen ve fırsat maliyetlerini yansıtan yeni bir tablo elde edilmiş olur.

28 1 birim çelik ve 1 birim buğday üretmek için gerekli kaynakların parasal değeri
Çelik Buğday Türkiye 10 TL 1 TL ABD 1 $ 2 $ Türkiye, 1 Birim Çelik: 10 birim buğday ABD, Birim Çelik: 0,5 birim buğday

29 ÜRETİM İMKÂNLARI EĞRİSİ
Dış ticarette fırsat maliyetleri üretim imkanları veya dönüşüm eğrileri ile gösterilir. TANIM: Bir ülkenin veri teknoloji ve üretim faktörleri varsayımı altında üretebileceği azami mal ve hizmet miktarlarını ifade eder. Üretim İmkanları Eğrisi ile bir ülkenin iki farklı maldan üretebilecekleri alternatif bileşimleri göstermek mümkündür.


"ULUSLARARASI TİCARET TOERİSİ ANALİZLERİ:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları