Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PSiKOLOJiK TEORiLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PSiKOLOJiK TEORiLER."— Sunum transkripti:

1 PSiKOLOJiK TEORiLER

2 PSIKOANALITIK TEORI Bu teorinin en onemli temsilci Sigmund Freud’dir.
Franz Alexander, Hugo Staub, Theoder Reik, August Aichhorn, Paul Reiwald da onun temsilciler.

3 PSIKOANALITIK TEORI Psikoanaliz Freud tarafından kurulan libido teorisinde temsil edilir.

4 PSIKOANALITIK TEORI Bilinçaltı ve onun içerdiği dinamik güçlerin neler olduğu konusunda kapsamlı teoriyi ortaya atan Freud olmuştur. Fakat psikoanaliz aynı zamanda; Freud tarafından geliştirilen bilinmeyenin araştırılması tekniğini de tasvir eder.

5 PSIKOANALITIK TEORI Freud’un öğretisinin anlaşılması için: id; ego ve
süperego kavramlarının tanımı önemlidi

6 PSIKOANALITIK TEORI Alt benlik (ID)
Alt benlik  cinsellik ve saldırganlık gibi iç güdüler; üst benlik (süper ego), anne-baba ve diğer önemli kişiler ile etkileşim suretiyle geliştirilmiş değerlere dayanan vicdan; Benlik (EGO) benli ise, alt benliğin istekleri ile üst benliğin istekleri arasında arabulucudur. Benliğin alt benliği denetleyememesi ile üst benlikte yapısal bozukluklar bulunması halinde, dengesiz bir kişilik oluşmaktadır. Bu durum davranışı etkileyerek suçluluğa neden olmaktadır. Doğuşla birlikte yalnızca alt benlik vardır ve burada zaman ve gerçek kavramları değil, sadece zevk yer almaktadır. Kişi yaşama iki içgüdü ile başlamaktadır; bunlar, eros (yaşama yada cinsellik içgüdüsü) ve thanatos (ölüm yada nefret iç güdüsü)’dur. Benlik kişinin toplum gerçekleriyle kurduğu ilişkinin bir bölümünü oluşturmaktadır. Gerçekliğe uygun bir benliği olan kimse, doyumunu erteleyebilmekte, fakat tamamen vazgeçememektedir. Ust benlik (SUPER EGO) üst benlik, ahlâk, pişmanlık ve suçluluk duygularını geliştirdiğinden, kişinin toplumsallaşmasında temel güçtür; bu şekilde üst benlik bilincin ve ideal benliğin gelişmesini sağlamaktadır. İdeal benlik, “ne yapmamız gerektiğini” bilinç ise, “yanlış davrandığımız zaman suçluluk duymamız gerektiğini” gösterir.

7 PSIKOANALITIK TEORI Alt benliğin, benlik ve üst benlikçe doyurulması ve hatta bilince kadar yükselebilmesi, uygunsuz istekleri benliğin sansür edici gücünce karşılanıp baskı altına alınır ve bilinç altına itilir. Bu şekilde kişinin yaşı ilerledikçe çevresinin gerçekleri ve geleneksel  değerler hakkında bilgisi arttıkça, sansürün bilinçaltına zorladığı isteklerin kapsamı da artar ve bilinçaltı genişler. Psikoanalitik görüşe göre suçluluk, benlik ile üst benlik gelişimindeki yetersizlikler nedeniyle suç dürtülerinin, yani alt benliğin denetim altına alınmamasından doğar.

8 PSIKOANALITIK TEORI Psikoanalitik suç açıklama anlayışı için, ruhsal hastalıklara, nevrozlara yönelik Freud’un yeri de önemlidir; çünkü, nevrotik suçlular tüm suçlulular içinde önemli bir grubu oluştururlar.

9 PSIKOANALITIK TEORI Alfred Adler
Suç, müşterek duygudaki bir eksikliktir ve sadece normdan bir derece sapmasıdır. Özel zekanın ifadesi ve birliktelik yeteneğindeki eksikliktir. Sonuç olarak suç, ne yalnızca beden şartlı, nede çevre şartlıdır. Aşağılık kompleksinden oluşur. Suçlu aktif bir kişilik olmalı veya özürlerden sonra arayan fakat korkak da. Suçlular aile içinde daima karşılaştıkları güçlüklere sahip olmuşlardır.

10 ZEKA TEORI ust zekali insanlar suc islenmez cunku zekasi onlari koruyor. Alt zekali insanlarin ise koruma sistemi yok. Kanunlari anlamiyorlar, toplumun kurallari da anlamiyorlar, suc icin sorumluluk anlayamiyorlar.

11 UYGUNSUZLUK TEORI Page'ce gore, insan toplum kurallara uygulanmamadigi icin suc islenir. O durumlarda insanin ve toplumun amaclari bagli degiller. Freud'a gore, her insanin icinde suc islenmek icin ihtimali var ama sadece toplumun kurallara uygunlanmayan kisilerin o ihtimali gerceklesir ve suc islenir.

12 HUSRAN TEORI Dolard husran etkilerin altindaki insanlar suc islenir.
Insan husran hissetince (ekonomi, dis gorunus, egitim yuzunden, vs), hayallerin kirikligina gecirir, duygusal degisiklikleri yasanir ve onlarin salgindarligini yukseltilir. Heli'ce erken cocukluktan hustanlar suc nedenlerdir.

13 BIHEYVIORISM TEORI Suclu kisiler suc islenir cunku boyle bir davranmaya ogrendiler. Ogrendikten sonra onu islenirken onlarin aliskanligi olmaya basladi. Bu teoriye gore, insanin her faaliyeti ailede, okulda ve ya toplumsal grublarda ogrenilmistir

14 iLGiNiZ iCiN TESEKKUR EDERIM!
Background fotosu:; Ana kaynak: Timur Demirbas ve Osman Jasarević kitablari.


"PSiKOLOJiK TEORiLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları