Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PSİKOSEKSÜEL GELİŞİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PSİKOSEKSÜEL GELİŞİMİ"— Sunum transkripti:

1 PSİKOSEKSÜEL GELİŞİMİ

2 Psiko-analitik Kişilik Kuramı (Freud)
Topografik Kişilik Kuramı - Bilinç - Bilinç öncesi - Bilinç dışı Yapısal Kişilik Kuramı - İd - Ego - Süperego

3 Psikoseksüel Gelişim Dönemleri
1. Oral Dönem (0-1 yaş): Dönemin önemli organı ağızdır ve temel davranış emme davranışıdır. Bebeğin gereksinimlerinin karşılanması önemlidir. Bu dönemde geçirilen olumlu yaşantılar güven duygusunun oluşumunda, olumsuz yaşantılar kötümserlik, karamsarlık gibi duyguların oluşumuna neden olur.

4 Psikoseksüel Gelişim Dönemleri
2. Anal dönem (1-3 yaş): Tuvalet eğitiminin verildiği dönemdir. Çocuk bu dönemde kendisini kontrol etmeyi öğrenir. Özdenetimin öğrenilmesi çocukta bağımsızlık duygusunu geliştirir. Tuvalet kontrolü ile ilgili yaşantıları kişilik gelişimini etkiler. Özgürce seçim yapma, özerk olabilme, yeni denemelere girişebilme gibi olumlu kişilik özellikleri ile katı görüşlülük, cimrilik, aşırı titizlik,inatçılık gibi olumlu kişilik özelliklerinin kaynağı büyük ölçüde bu dönemdir.

5 Psikoseksüel Gelişim Dönemleri
3. Fallik dönem (3-7 yaş): Cinsel kimlik kazanılır. Cinsel organlara ve cinselliğe ilişkin merak artar. Çocuklarda karşı cinsten olan ebeveyne karşı düşkünlük vardır. Kastrasyon (iğdişlik) anksiyetesi, Oedipus ve Elektra kompleksi kavramları Anne babadan kopamama, eş seçmede zorlanma veya eşi ve çevresiyle anlaşamama, cinsel soğukluk, cinsel sapmalar karşı cinse karşı olumsuz tutumlar geliştirme gibi olumsuz kişilik özelliklerinde bu dönemdeki çatışmaların etkisi vardır.

6 Psikoseksüel Gelişim Dönemleri
4. Latent/Latens (Gizil) Dönem (7-11 yaş): Cinsel konulara ilişkin ilginin azaldığı dönemdir. Oyuna ilgi yüksektir ve oyun grupları hemcinslerden oluşur. Ergenlik öncesi durgunluk veya geçiş dönemidir. Bilişsel gelişim hızlıdır. Bu konuda başarılı oldukça özgüven ve benlik saygısı gelişir. Başarısızlık durumunda yetersizlik ve aşağılık duyguları gelişir. Sosyalleşme artar.

7 Psikoseksüel Gelişim Dönemleri
5. Genital Dönem (11-18 yaş): Cinsel gelişim hızlanır. Üreme sistemleri gelişir. Anne babaya bağımlılık azalır. Karşı cinsle iletişim artar.


"PSİKOSEKSÜEL GELİŞİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları