Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kişisel İnternet Güvenliği Ethical Hacker Etik Hacker Alper AYDOĞMUŞ IT Security Consultant Bilgi Teknolojileri Güvenliği Danışmanı Tayfun ÇETİN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kişisel İnternet Güvenliği Ethical Hacker Etik Hacker Alper AYDOĞMUŞ IT Security Consultant Bilgi Teknolojileri Güvenliği Danışmanı Tayfun ÇETİN."— Sunum transkripti:

1 Kişisel İnternet Güvenliği Ethical Hacker Etik Hacker Alper AYDOĞMUŞ IT Security Consultant Bilgi Teknolojileri Güvenliği Danışmanı Tayfun ÇETİN

2 Bilindiği üzere internet ortamında birçok işimizi halletmekteyiz
Bilindiği üzere internet ortamında birçok işimizi halletmekteyiz. Buradan internetin olmazsa olmazlarımız arasına girmiş olduğu kanısına varabiliriz. İnternette e-posta gönderme-alma, online bankacılık işlemleri, dosya indirme-gönderme, iş başvurularında, online alışveriş yapma gibi birçok amaç için kullanmaktayız.

3 Bu gibi hizmetlerden yararlanırken birtakım güvenlik önlemleri almamız gerekmektedir.Çünkü sanal ortamda, kişisel bilgilerimizin çalınması, 2. bir şahsın eline geçmesi bu bilgilerin kötü amaçla kullanılması gibi bir çok bizlere zararı olan sanal tehditler bulunmaktadır. Bu önlemleri sıralayacak olursak ;

4 Karşıdan Dosya Yükleme
Bu duruma belki de İnternet'te en yaygın olarak kullandığımız veya ihtiyaç duyduğumuz konu diyebiliriz. Dünya’nın öbür ucundan bir dosyayı ( müzik,film..) veya  gelen bir e-postayı  (excel,powerpoint veya bir rar dosyası), kendi bilgisayarınıza, İnternet'i kullanarak

5 indirebilmenizdir.Peki bu kadar sıklıkla kullandığımız bu durumu güvence altına nasıl alacağız? Çeşitli yöntemler; Güncel antivirüs yazılımı kullanımı 

6 Antivirüs Programı nedir ve ne işe yarar? 
Malware (virusler, solucanlar, truva atları,casus yazılımlar..) gibi bilgisayara ve kullanıcıya (kişisel bilgiler) ciddi zararlar verebilecek olan yazılımları saptama, silme ve bilgisayarı koruma en temel görevleri olan, aynı zamanda sürekli aktif halde çalışabilen ve güncellenmesi gereken yazılımlardır.

7 Antivirüs programları neden güncellenmelidir?
İnternet'te çok ciddi sayıda casus yazılımlar, solucanlar, keyloggerlar vs..  bulunmakta ve gün geçtikçe daha zararlı hale gelmektedirler. Nasıl bilgisayarımız (işletim sistemimiz) sürekli güncellenmek durumundaysa aynı şekilde antivirüs programımızı da güncellemek durumundayız. Bunun nedeni zararlı yazılımların da günden güne gelişmesi ve antivirüs programlarını rahatlıkla aşabilecek duruma gelmesidir.

8 Bu açıdan antivirüs programımızın güncellenme özelliği her zaman açık olmalı ve belirli aralıklarla bilgisayarımızı taratmalıyız. Antivirüs programları bilgisayarınızı yavaşlattığı doğrudur. Ama bilgisayarınızın bozulması veya kişisel bilgilerinizin ele geçirilmesi herşeyden çok daha önemlidir. Bu nedenle antivirüs programımızı kesinlikle kapatmamalıyız. İndirdiğimiz dosyaları antivirüs programımızı kullanarak taratmamızda fayda vardır.

9 Güvenlik duvarı nedir? İnternet güvenlik duvarı, İnternet üzerinden bilgisayarınıza erişmeye çalışan bilgisayar korsanlarını, virüsleri ve solucanları engellemeye yardımcı olan bir yazılımdır.

10 Güvenlik duvarı neden kullanılmalı?
İnternete bağlandığımızda bilgisayarımızın güvenlik duvarı kapalıysa, bilgisayar korsanlarına bilgisayarımıza erişim hakkı ve bilgi almaları için bir davetiye çıkarmışız demektir. Bir başka açıdan bakmak gerekirse; herhangi bir İnternet sitesine girdiğimizde sayfanın nasıl uygulamalar çalıştırdığını bilemeyiz; Eğer güvenlik duvarımız aktif durumda değil ise bu durum bizler için bir dezaantaj olabilir.

11 İnternetinizi güvenlik duvarı olmadan kullanmak, evinizden dışarı çıkarken evinizin kapısını açık bırakıp gitmeye benziyor; girip çıkabilirsiniz fakat saldırıya çok açık durumundasınızdır. Bilgisayar korsanları özellikle güvenlik duvarı kullanmayan insanları hedefler ve bulabilmek için çeşitli yazılımlar geliştirir. (trojan,solucan,virüs..) Bu açıdan güvenlik duvarı kullanmanın önemi büyüktür.

12 Güvenlik duvarı nasıl çalışır?
Güvenlik duvarı aktif olduğu durumda ağ üzerindeki tüm bağlantıları izler ve tüm trafiği kontrol eder. İstenmeyen bir bağlantı olduğunda o bağlantıya ait trafiği keser, güvenliği sağlar.

13 İşletim sistemi nedir? Özetle işletim sistemi, bilgisayarların çalışabilmesi için gereken temel yazılımdır. Bilgisayarlar, çeşitli donanım ürünlerinin belli bir tasarıma göre bir araya getirilmesiyle oluşturulur.(Anakart, İşlemci, RAM, Harddisk v.b) Bilgisayarda yaptığımız çalışmalar, internetin kullanımını ve bunlar gibi birçok uygulamayı kullanmamıza olanak sağlayan sanal platformdur.

14 İşletim sisteminin güncellenmesi neden önemlidir?
İşletim sistemleri, %100 kararlı yapılardır. Gelişen teknoloji ile birlikte bilgisayar teknolojisi de sürekli değişen bir ivmeyle artar durumda ve işletim sistemleri bu mekanizmanın en temel yapı taşlarından biri olmaktadır. Güvenlik açısından baktığımızda önemi daha da artmakta. Çünkü güncellemelerin birçoğu da güvenlik bazlı olmaktadır. Güvenlik ve diğer güncellemeler, virüslere, solucanlara, zararlı yazılımlara karşı geliştirilen yapılar olup; bilgisayarımızı teknolojinin hızına entegre edip aynı zamanda güvenliğimizi kontrol altında tutmayı amaçlar.

15 E-Posta konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar         
*Posta filtresi: Çoğu mail programı istenmeyen maillerinizi filtrelemeyi ve ayrı bir yere çıkartmayı  sağlıyor. *İnternet çok büyük ve çok gelişmiş durumda. Bu yapının içerisinde insanlar birbirleriyle sürekli iletişim halinde. Bu sonuç bilgisayar korsanlarının ekmeğine yağ süren cinsten çünkü iletişimin rahat olması onlar için ciddi bir avantaj haline gelmektedir.

16 E-postalarımıza hergün birçok posta geliyor, bazıları işimizle alakalı, bazıları özel hayatımızla alakalı, bazıları reklam olan iletiler alıyoruz ve cevaplıyoruz. Peki aldığımız ve kimden geldiğini bilmediğimiz postaların hepsi güvenilir mi? Güvenliğinden emin olmadığımız  iletileri açmadan silmekte fayda var çünkü açtığımız anda o dosya, bilgisayarımızı tehdit altında bırakma durumu olabilir. Sadece bilgisayarımızda değil, e- posta hesabımızdaki bilgiler, hesaplar ciddi zararlar görebilir.

17 Bu nedenle tanımadığımız postaları direk olarak silmek gerekir
Bu nedenle tanımadığımız postaları direk olarak silmek gerekir. Yine aynı şekilde bilmediğimiz bir adresten posta yoluyla gelen resim, müzik vb. dosyalarını da açmamak ve bilgisayarımıza kurmamak gerekiyor, çünkü resimler zararlı kod  içerebilir ve filtrelere rağmen istenmeyen posta, gönderenin iletisini kullanıcıya ulaştırmak için kullanılabilir.

18 Görüldüğü üzere bilgisayarımıza veya bilgilerimize bilgisayar korsanlarının ulaşmaları için birçok yöntem var ve bunlar sürekli olarak gelişme göstermekte. Bu açıdan güvenlik, kesinlikle küçümsenmemesi gereken ve önlemler alınması gereken bir konu. Bunun için güvenlik yazılımları, önlemleri, bilgilendirmesi gibi birçok yöntem oluşmuş durumda ve günden güne geliştirilmekte. Bizlere tek ve basit görev düşmekte; Bu güvenlik önlemlerini dikkate alıp, e-postalar, web siteleri, banka hesapları vb. gibi İnternet üzerindeki tüm uygulamalarda gerekli güvenlik önlemlerini almak.


"Kişisel İnternet Güvenliği Ethical Hacker Etik Hacker Alper AYDOĞMUŞ IT Security Consultant Bilgi Teknolojileri Güvenliği Danışmanı Tayfun ÇETİN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları