Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KURTULUŞ SAVAŞINDA CEPHELER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KURTULUŞ SAVAŞINDA CEPHELER"— Sunum transkripti:

1 KURTULUŞ SAVAŞINDA CEPHELER
DOGU CEPHESİ GÜNEY CEPHESİ BATI CEPHESİ

2

3 DOĞU CEPHESİ *1918 Brest Litowsk Andlaşması ile geri aldığımız Kars,Ardahan ve Batum’u Mondoros Ateşkes andlaşması sebebiyle boşalttık *Kafkaslarda bulunan Ermeniler Wilson İlkelerini kendi çıkarları doğrultusunda yorumlayarak bölgede çoğunlukta oldukları tezini ABD’ye kabul ettirmek istedi *Ama yaptıkları araştırmada bunun doğru olmadığını gören ABD bu fikre destek vermedi.

4 Kafkasya’da etkili olmak isteyen İngiltere Ermenilere destek verdi
Kafkasya’da etkili olmak isteyen İngiltere Ermenilere destek verdi.Mondoros’un 24.maddesi ve Sevr andlaşmasına eklettiği doğuda iki devlet kurulacaktır maddesi, Ermeniler bu maddelere dayanarak Doğu Anadolu’yu ele geçirmek üzere harekete geçtiler. Kazım Karabekir komutasındaki Türk ordusu Ermenilere karşı taarruza geçti,Sarıkamış,Kars ve ve Gümrü’yü ele geçirdi.7 Kasım 1920

5 Büyük Millet Meclisinin uluslar arası kazandığı ilk ASKERİ ve SİYASİ başarı oldu.İmzalanan ilk siyasi başarı olan Gümrü Antlaşma ile Ermeniler; 1-Doğu Anadolu’daki iddialarından vazgeçtiler, 2-Sevr Andlaşmasının geçersizliğini kabul ettiler, 3-Ermenistan BMM Hükümetini tanıyan ilk devlet oldu. 4-BMM Misak-I Milli’yi gerçekleştirmede il adımı attı.Sarıkamış,Kars,ve Iğdır bize kaldı.Aras nehri ve Çıldır gölü sınır olacaktı.

6 GÜNEY CEPHESİ

7 Mondoros ateşkes andlaşmasını kendilerince yorumlayan İngiliz ve Fransızlar bölgeyi aralarında anlaşarak manda yönetimleri kurmak amacı ile paylaştılar. Fransa’ya Adana,Urfa, Antep ve Maraş düştü. Buraları kontrol altına almak isteyen Fransızlar beraberlerinde Suriye’den getirdikleri Ermeniler ile bölge halkını baskı altına almak istediler. Halk Kuva-i Milliye birlikleri kurdu. M.Kemal Temsil Heyeti başkanı olarak bölge halkına destek için subaylar gönderdi

8 KuvayıMilliye birlikleri Maraş ve Urfa’dan Fransızları çıkarttı.
Sakarya Zaferinden sonra 20 Ekim 1921 tarihinde BMM’nin Fransızlarla imzaladığı ANKARA antlaşma sonucunda Adana ve Antep’de alınarak Hatay dışında kalan bugünkü Suriye sınırımız çizilmiş oldu. Bu şehirlerimize TBMM daha sonra başarılarından dolayı; Kahramanmaraş,Gaziantep,Şanlıurfa isimlerini verdi.


"KURTULUŞ SAVAŞINDA CEPHELER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları