Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KRALİÇELER VADİSİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KRALİÇELER VADİSİ."— Sunum transkripti:

1 KRALİÇELER VADİSİ

2 Biban el-Harim, Biban el-Sultanat ve Vadi el-Melikat olarak da bilinir
Biban el-Harim, Biban el-Sultanat ve Vadi el-Melikat olarak da bilinir. Firavun hanımları ve çocukları burada gömülüdür. Antik çağlarda, Ta-Set-Neferu olarak bilinen ve firavun çocuklarının yeri anlamına gelen bu eşsiz bölge, Hanedanlık firavunlarının hanımları, prensleri, prensesleri ve bazı asillerin ailelerinden bazılarına tahsis edilmiştir. Bu mezarlarda yatanlar tek kişi yatarlar ve papazlar tarafından bakımı, günlük ibadetleri, tanrıya sunumları yapılırdı. Vadi, Thebes'in karşısında Nil'in batı tarafında Krallar Vadisi'nin yanında bulunmaktadır. Bu kıraç alan, başkente yakınlığı ve sakinliğinden dolayı seçilmiş olabilir. 18. hanedanlık kralları, piramit yerine bu şekil defin odaları yaptırmıştır. Belki de mezar soyguncularından korumak için olduğu da düşünülmektedir. Bu mezarlar gösterişli ve çok para harcanarak yapılmıştır.

3 Mesela Mezarlardan en çok bilineni Ramses II'nin en çok sevdiği karısı Nefertari'nin mezarıdır . Ramses'in Büyük Kraliyet Hanımı (veya baş eşi/hanımı). En yaygın bilinen Antik Mısır kraliçelerinden olan Nefertari'nin isminin anlamı "Güzel Eş"tir. Oldukça zengin bir şekilde süslenmiş olan mezarı, QV66, Kraliçeler Vadisi'ndeki en göz alıcı mezarlardan birisi olara kgörülür.

4 Mezarın yanı sıra, Ramses Ebu Simbel'deki kendi anıtının yanında Nefertari için de bir tapınak inşa etmiştir.

5 KRALİÇE HATSHEPSUT TAPINAĞI:
Batı yakasındaki cenaze tapınaklarının en ünlüsü: Kraliçe Hatshepsut’a ait olan Hatshepsut Tapınağıdır. Tapınak, sarp kireçtaşı tepelerinin eteklerinde kurulmuş. Gül rengi tepenin yamacına oyularak yapılmış gerçek bir sanat eseridir. 18’nci hanedan mimarlarından Senenmut tarafından tasarlanmış.

6 MÖ. 1500 yıllarında yaşamış. Kocası ölünce, firavun olmuş
MÖ.1500 yıllarında yaşamış. Kocası ölünce, firavun olmuş. Yapılan tapınakta, kendisini sakallı olarak göstermişler. Erkek gibi görünmek için, sakal takıyormuş. Saçlarıyla da erkek gibi gösteriliyormuş. Bunun sebebi: firavunun aslında tanrının oğlu/sureti olduğuna inanmaları ve asla bir tanrının kızı olamayacağına olan inançları. Tanrının çocuğu olursa erkek olur başka bir seçenek yok . Peki, Hatşepsut nasıl ve neden firavun olmuş diye merak ediyorsanız, bu şöyle olmuş.

7 Hepşetsut’un annesi de, babası da kraliyet kanı taşıyor
Hepşetsut’un annesi de, babası da kraliyet kanı taşıyor. Kardeşler, kardeşlerle evleniyor ve soy hiç bozulmuyor. Firavunun sıradan eşleri olsa bile, kardeşinden olma oğlu, tahta geçiyor. Zorunlu kalınmadıkça bu durum değişmiyor. Ancak; babasının kardeşinden bir oğlu olmuyor ve babası öldüğünde Hapşetsut; babasının sıradan eşinden olma oğlu ile evleniyor. Ancak, bunu kabullenemiyor ve rahip sevgilisi Hapşetsut’un, firavun olabilmesi için, bir hikaye uyduruyor. “ Amon Ra, gelerek Hatşepsut’un annesiyle birlikte olmuş ve Hapşetsut onun çocuğu imiş. Tanrıların kızı olamayacağına göre, aslında Hatşepsut bir erkek ve tanrının oğlu imiş “Böylece Hatşepsut, erkek gibi giyinerek, firavun olarak kabul edilmiş.

8 3 katlı olarak inşa edilen görkemli tapınak, Mentuhotep’in kurmuş olduğu Orta Krallığa ait mezar tapınağının hemen yanında yar alıyor. Mentuhotep, büyük olasılıkla Hatşepsut’un babasıydı. Revak duvarlarındaki kabartmalar, Hatşepsut’un hüküm sürdüğü 21 yılın başarılarının büyüklüğünü belgeliyor. Duvarlarla çevrili en üstteki teras ise bir avlu görünümünde. Avlunun dışında ise çift sütun sıraları, sağ yanında kraliçenin mezarı, sol yanında da tanrı Ra adına yapılmış anıtsal bir sunağın yer aldığı bir avlu bulunuyor. Krallar Vadisi’nde Hatşepsut’un mezarının girişi, bir yarığın içine sıkıştırılmış halde, kayalığın içine 210 metre kadar inen dönemeçli bir tünele açılıyor. Bu alanı 1903′te araştıran İngiliz arkeolog Howard Carter kraliçenin mezar odasına ulaştı, ama içindeki hazinenin yerinde yeller estiğini gördü. Heykelleri, üst taraçada dizili olarak görülebiliyor. Bu tapınak , Atatürk’ün Anıtkabri’ne de mimari yönden ilham kaynağı olmuş.

9 Ölümünden sonra, III. Tutmose (1) tahta geçmiş
Ölümünden sonra, III. Tutmose (1) tahta geçmiş. Krahiçe Hatshepsut’tan nefret ettiği için tapınağı tahrip etmiş. III.Tutmose’in, Kraliçenin vezirini ve arkadaşlarını öldürmesi üzerine, Hatşepsut’un zehir içerek intihar ettiği iddia edilse de, bu konuda herhangi bir delil bulunamadı. Kaynaklar Hatşepsut’un kemik kanserinden öldüğünü ileri sürüyor. Hatşepsut’un ölümü sonrasında, III.Tutmosieyeni firavun oldu. Çok başarılı bir savaş adamıydı ve Mısır’da ilk nizami orduyu kurdu. Mısır, en geniş coğrafyasını ve askeri gücünü III.Tutmosis döneminde gördü. Ancak III.Tutmose, Hatşepsut’un 20 yıllık krallığının izlerini silmeye çalıştı. Hatşepsut’un heykellerini kırdırdı, tüm tapınaklardaki adlarını sildirdi ve onu hem tarihten hem de aklından silmeye çalıştı. Kimse onun adını okumasın, bilmesin istedi. Burada Hatşepsut hiç var olmadı. Yüzlerce yıl sonra ancak, onun bir kadın firavun olduğu anlaşıldı. Anıtlardan Hatşepsut’un yüzünü kazıtan III.Tutmose, yalnızca, Hatşepsut’un babası için, Tanrı Amon’un Karnak’taki tapınağına diktirdiği dikilitaşa dokunmadı ve çevresini büyük blok mermerlerle çevirtti Kadın firavunu tarihten silme çabalarına karşı koyan, Karnak harabelerinde yer alan dikilitaşlar, bugün Mısır’daki benzer anıtların en yükseği olarak, tüm ihtişamıyla ayakta. (1) III. Thutmose :(okunuşu bazen Thutmosis veya III. Tuthmosis olarak Thoth doğdu anlamına gelir), 18. Hanedan'ın altıncı firavunudur. Kraliçe Hatsepsut'tun üvey kardeşidir.

10 1903 yılında ünlü arkeolog Howard Carter tarafından bulununan, ilk kadın firavun Hatşepsut’a ait mumya bugün Kahire Müzesi’nde sergileniyor. Tarihçiler tarafından hep erkek olarak düşünülen Kraliçe, ancak DNA testiyle kadın olduğu ortaya çıkmış

11 Mezarlardan bazıları ve numaraları:
Burada Hanedanlık kral hanımlarına, kızlarına ve erkek çocuklarına ait 90'ın üzerinde mezar bulunmaktadır. İlk yapılan mezarlar vadinin kuzeyindeki girişinde bulunur, sonraları güneyine doğru yapılmıştır. Mezarlardan bazıları ve numaraları: QV51 Ramses VI'nın annesi Kraliçe Esi II (Isistahemdjeret QV52 Kraliçe Tyi Ramesside QV53 Ramses III'ün oğlu Prens Ramses QV55 Ramses III'ün oğlu, Kral Katibi, Prens Amen(hir)khopshef QV60 Ramses II'nin kızı Kraliçe Nebttaui QV66 Ramses II'nin karısı Kraliçe Nefertari QV68 Ramses II'nin kızı Kraliçe Merytamun QV70 Nehesy QV71 Ramses II'nin kızı Kraliçe Bent'anta QV72 Prens Baki, Prenses Hatneferet QV73 isimsiz Kraliçe (20.Hanedanlık) QV74 Kraliçe Tentopet QV75 isimsiz Kraliçe QV76 Prenses Merytre QV80 Seti I'in karısı Kraliçe Tuy QV81 Heka QV82 Prens Minemhat ve Amenhotep QV88 Ahmose QV95 bilinmiyor ve tamamlanmamış QV08 Hori QV17 Prenses Meryte ve Urmerutes QV30 Nebiri QV31 bir kraliçe QV33 Prenses Tanezem (Tenedjemet) QV36 Prenses , isimsiz QV38 Ramses I'in karısı Kraliçe Sitre QV40 kraliçe, kabartmaları boş QV42 Ramses III'ün oğlu, Prens Para'hirwenemef QV43 Ramses III'ün oğlu, Prens Set-hirkhopshef QV44 Ramses III'ün oğlu, Ptah'ın papazı, Prens Kha'emweset QV46 Vezir Imhotep (kesin değil) QV47 Tao-Sekenenre'nin kızı Prenses Ahmose


"KRALİÇELER VADİSİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları