Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖZEL EĞİTİM SEMİNERİ Özkan YAVUZ NARMAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖZEL EĞİTİM SEMİNERİ Özkan YAVUZ NARMAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ."— Sunum transkripti:

1 ÖZEL EĞİTİM SEMİNERİ Özkan YAVUZ NARMAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

2 SEMİNER ÖZETİ TANIMLAR VE KAVRAMLAR ÖZEL EĞİTİM İLKELERİ ÖZEL EĞİTİME MUHTAÇ ÇOCUKLARIN GURUPLANDIRILMASI ÖZEL EĞİTİME MUHTAÇ ÇOCUKLARIN EĞİTİMLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ORTAK NOKTALAR

3 TANIMLAR VE KAVRAMLAR Özel eğitime ihtiyacı olan birey : Bireysel özellikleri ve eğitim yeterlilikleri açısından yaşıtlarından anlamlı farklılık gösteren birey. Yetersizlik: Zedelenme ya da bazı sapmalar sonucu, insan için normal bir etkinliğin, yapının önlenmesi, sınırlandırılması hali. Engel : Bireyin yetersizliği nedeniyle, yaşadığı sürece, yaş, cins, sosyal ve kültürel farklılıklara bağlı olarak oynaması gereken rolleri gereği gibi oynayamama durumu.

4 Ö ZEL E ĞITIM Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri ile onların özür ve özelliklerine uygun ortamlarda sürdürülen eğitime "özel eğitim" denir.

5 Ö ZEL E ĞITIM Özel eğitime ihtiyacı olan çocuklara sunulan, Üstün yeteneklileri yetenekleri doğrultusunda en üst düzeye çıkmasını sağlayan Yetersizliği engele dönüştürmeyi önleyen, Bireyi kendine yeterli hale getirerek toplumla kaynaşmasını, bağımsız, üretici bireyler olmasını destekleyecek becerilerle donatılan eğitimdir.

6 ÖZEL EĞİTİMİN İLKELERİ 1. İlgi, istek, yeterlilik ve yetenekleri doğrultusunda 2. Eğitimine erken yaşta başlanması esastır. 3. Sosyal ve fiziksel çevrelerinden mümkün olduğu kadar ayırmadan plânlanır ve yürütülür. 4. Performansları dikkate alınarak; amaç, içerik ve öğretim süreçlerinde uyarlamalar yapılarak, sağlıklı akranları ile birlikte eğitilmeleri

7 ÖZEL EĞİTİMİN İLKELERİ 5. Eğitimlerini kesintisiz sürdürebilmeleri için rehabilitasyonlarını sağlayacak kurum, kuruluşlarla iş birliği 6. Bireysel eğitim plânı hazırlanır ve eğitim programları bireyselleştirilerek uygulanır. 7. Ailelerin, özel eğitim sürecinin her boyutuna aktif katılmaları ve eğitimleri sağlanır.

8 ÖZEL EĞİTİMİN İLKELERİ 8. Özel eğitim politikalarının geliştirilmesinde, özel eğitime ihtiyacı olan bireye yönelik etkinlik gösteren sivil toplum örgütlerinin görüşlerine önem verilir. 9. Özel eğitim hizmetleri, özel eğitime ihtiyacı olan bireyin toplumla etkileşim ve karşılıklı uyum sağlama sürecini kapsayacak şekilde plânlanır

9 ÖZEL EĞİTİME MUHTAÇ ÇOCUKLARIN GURUPLANDIRILMASI Zihinsel Öğrenme yetersizliği olan Bireyler İşitme Yetersizliği Olan Bireyler Görme Yetersizliği Olan Bireyler Ortopedik Yetersizliği Olan Bireyler Dil ve Konuşma Güçlüğü Olan Bireyler

10 ÖZEL EĞİTİME MUHTAÇ ÇOCUKLARIN GURUPLANDIRILMASI Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Bireyler Duygusal, Davranışsal ve Sosyal Uyum Güçlüğü Olan Bireyler Otistik Özellikler Gösteren Bireyler Üstün Zeka ve Üstün Yeteneği Olan Bireyler Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Gösteren Bireyler

11 ÖZEL EĞİTİME MUHTAÇ ÇOCUKLARIN EĞİTİMLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ORTAK NOKTALAR

12 İLGİ

13

14

15

16 İlgi ihtiyacı çocukların ihtiyaçlarındandır. Çocuğun değerli olduğunu gösterir. İlgi ihtiyacı karşılanmaz ise «değersizim» düşüncesini oluşturur. Karşılanmazsa çocuk kendisini geri çekerek her şeyden kopabilir. Olumsuz davranışlara yönelebilir. Olumlu davranışlarına ilgi gösterin.

17 YAPABİLDİKLERİNİ ÖNE ÇIKARMAK Akademik becerilerde zayıf, geri veya «0» olabilir. Fakat farklı becerileri yok mu? Yapamadıklarını herkes vurguluyor neyi değiştirdi? Yapabildikleri üzerinden başarısını gösterin ki başarma isteği oluşsun.

18 KOLAYDAN ZORA Çizgi bile çizemiyor Harfleri tanımıyor Rakamları bilmiyor Toplama bile yapamıyor Demek ki ne öğreterek başlayacağını biliyorsun. Neden bilmediği temelden başlamıyorsun

19 AZ BİLGİ BOL TEKRAR Kaç defa anlattım anlamadı Dün o kadar anlattım bu gün hiçbir şey hatırlamıyor. Ben öğretiyorum o unutuyor. ACABA öğretirken öğrenebileceğinden çok öğretmeye kalkıyor olabilir misin? Az bilgi vererek öğrendikçe ilerleyin Tekrar bol bol yapılmalıdır.

20 KALINTIYI GELİŞTİRİN Özür türüne göre ne kadar az olursa olsun kalıntıyı geliştirmeye yönelik çalışın İcatlar ihtiyaçtan doğar. Çocuk zorlandıkça gelişme gösterir. Küstürüp kendinizden ve dersten soğutmadan zorlayın.

21 ÖZGÜVEN KAZANDIRIN

22 1-Çocuğa yaşına ve yeteneklerine uygun sorumluluklar verin. 2- Uyması için koyduğunuz kuralları takip edin kurallara önce siz uyun. 3-Tutarlı kurallar çocuğun ihtiyacı olan güven, düzen ve kontrol hissi verir 4-Fikirlerine değer verdiğinizi ifade edin,bunun söylenmesi sizce çok önemli olmayabilir ama onun için çok ama çok önemlidir. 5-Başarıdan alınan hazzı ona hissettirin yani en ufak başarılarını dahi takdirle karşılayın.

23 ÖZGÜVEN KAZANDIRIN Özel eğitime muhtaç çocuklardan beklenilenler becerilerini aşan becerilerdir. Bu durum çocuklarda «yapamıyorum» «beceremiyorum» «işe yaramazım» «ben adam olmam» «benden bir şey olmaz» gibi düşünceler oluşturur. Bu düşünceler çocuğun özgüvenini yerlebir etmiştir.

24 ÖZGÜVEN KAZANDIRIN Bu düşüncelere sahip bir çocuğu eğitmek için öncelikler «yapabilirim» düşüncesini oluşturmanız gerekir. Yapabildiği becerileri önplana çıkarıp çocuktaki özgüvensizliği yenmeden çocuğu EĞİTEMEZSİNİZ!!!

25 SEVGİ VE SAYGI ÇOCUĞUN tüm başarısızlıklarına rağmen ona sevgi göstermeniz çocukta sevgiyi kazanmak için mücadeleyi başlatır. Ona saygı duyarak aşağılamadan, hakaret etmeden, severek, ilgilenerek öğretmeye çalışın. Bir süre sonra sizi ŞAŞIRTIR.

26 DEĞER VERMEK

27

28 KONUYA İLİŞKİN SORULARINIZI BEKLİYORUM


"ÖZEL EĞİTİM SEMİNERİ Özkan YAVUZ NARMAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları