Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME"— Sunum transkripti:

1 İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
BÖLÜM 2 KÜTLE ŞEKİL VERME YÖNTEMLERİ ( HACİMSEL ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ ) DÖVME 2

2 KAPALI KALIPLA ÇAPAKLI SICAK DÖVME TESİSİ (İŞLETME ÖRNEĞİ)
Üretim aşamaları Hammadde Kesme Isıtma Dövme Çapak alma Muayene ve Kontrol HAMMADDE: İmalat resmi üzerinde hammaddeyle ilgili çesitli özellikler vardır. Bunlar ürünün ölçüleri,boyut hassasiyeti,yüzey kalitesi vs. gibi özelliklerdir. Fakat bizim prosese başlamadan önce aldığımız hammadde doğrumudur? Bunun analizinin yapılması gerekir. Standartlara uygun malzeme sipariş edilmelidir. Hammaddenin kimyasal bileşimi,tane boyutu, inklüzyon miktarı, tane dağılımı, kristal yapısı,ikincil faz miktarı ve şekli,önceki şekil değiştirme tarihçesi gibi değişkenlerin bilinmesi ve kontrol edilmesi gerekir. Bu faktörler hammaddeyi etkileyen önemli unsurlardır. Hammaddenin boyut, yüzey temizliği ve hasar kontrolleri yapılır.

3 KESME: Sipariş edilen malzeme yukarıda özetlediğimiz hammadde özelliklerine uygunsa ürün boyutuna yakın kesilir. Kesmede; - Boyut ve ağırlıkla kontrol edilir. - Ayrıca çatlak ve hasar varmı diye de kontrol yaparız. ISITMA: Kesilen hammadde fırına gider. Isıtma safhasında da bazı önemli unsurlar vardır. Bunlar: - Fırın ayarının kaç derece olduğuna bakarız. - Hammaddenin fırında ne kadar süre ısıtılacağı sorulur. Buradaki süre direk olarak maliyeti etkilemektedir. - Fırının ısıtma ortamının ne olacağı sorulur. Yani fırın ortamı vakum, azot veya atmosfere açık ortamda mı olacak gibi. - Fırın mesafesinin kalıplara yakın olması istenir. Burada soğuma dikkate alınmalıdır.Fırın gereken zamanlarda kalibre edilmelidir. (Sıcaklık kontrolü için) DÖVME: Dövme işlemi için şu ekipmanlar gereklidir: 1-Pres / Şahmerdan: Presin hangi pres olacağı bilinmelidir. Ayrıca seçilecek olan makinanın güç-kuvvet, hız, boyut ve kurs boyu gibi özelliklerinin de bilinmesi gereklidir. 2-Kalıp: Kalıbın şekli ve malzemesi bilinmelidir. 3-Malzeme: Malzeme konusunda bilgili olunmalıdır. Malzemenin dövülebilirliğine bakılır ve en uygunu seçilir. 4-Ara Yüzey: Yağlama ile ilgili önemli hususların bilinmesi gerekir.

4 ÇAPAK ALMA: Dövme işleminden sonra parçanın gereken yerlerinden çapakları alınır. Çapak almada kalıp ve ürün özelliklerine dikkat edilir. ÜRÜN MUAYENE-KONTROL: Dövme işleminden sonra ürün muayene ve kontrol edilir.Dövme kusurları incelenir. ÜRÜN : Bütün bu işlemlerin sonunda istenen ürün elde edilmiş olur.

5 Dövme makinaları Hidrolik Pres Mekanik Pres Vidalı Pres

6 Serbes düşmeli çekiç Karşı vuruşlu çekiç

7 Kapalı Kalıp Tasarımı Esasları
Bölüm yüzeyi ( çapak hattı ) Bölüm yüzeyi ( çapak hattı ) Koniklik ( kenar eğimleri ) Kemer ve kaburgalar Yuvarlatmalar ( köşe ve meme radyüsleri ) Çapak Kademelendirme

8 Koniklik ( kenar eğimleri )

9 Çapak Kemer ve kaburgalar Yuvarlatmalar ( köşe ve meme radyüsleri )

10 Kademelendirme

11

12 Dövme kuvveti hesabı

13

14

15


"İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları