Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Düzlemsel anizotropiye sahip parçalar haddelenme yönünde , ona dik yönde veya bu 2 yönde herhangi bir açıya sahip yönde farklı plastik şekil değiştirme.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Düzlemsel anizotropiye sahip parçalar haddelenme yönünde , ona dik yönde veya bu 2 yönde herhangi bir açıya sahip yönde farklı plastik şekil değiştirme."— Sunum transkripti:

1 Düzlemsel anizotropiye sahip parçalar haddelenme yönünde , ona dik yönde veya bu 2 yönde herhangi bir açıya sahip yönde farklı plastik şekil değiştirme özelliği gösterirler.Burada kabın üst yüzeylerinde dalgalanma olur, yüksekte kalan kalın kısımlara kulak denir.

2 Derin Çekme Kabiliyetini Etkileyen Faktörler
1) Malzeme Özellikleri 2) Kalıp Geometrisi 3) İşlem Koşulları Derin çekme kabiliyetinin ölçüsü olarak derin çekme oranı kullanılır. Derin çekme oranı (d0/dz) veya (1-dz/d0) olarak ifade edilir. Burada d0 taslak çapı, dz zımba çapı veya yaklaşık olarak üretilen ürün çapıdır.

3 a) Malzeme Özelliklerine Etkisi
Malzemenin kalın olması, daha fazla kalınlık istenmesine müsaade edeceğinden derin çekme oranını arttırıcı etkide bulunur. Malzemenin tane yapısının ince oluşu, mümkün mertebe tek fazlı olması, metalik olmayan kalıntılardan arındırılmış olması derin çekme işlemini pozitif etkiler Düşük karbonlu çeliklere uygulanan derin çekme işleminde kimyasal bileşimin önemi büyüktür. P,S,N,Sb,As,Cr,Si derin çekme kabiliyetini azaltırlar.

4 b) Kalıp Geometrisinin Etkisi
Ana faktörler; 1)Kalıp eğrilik yarıçapı (Rk) 2)Zımba eğrilik yarıçapı (Rz) 3)Zımba ile kalıp arasındaki (e) mesafesi Kalıp eğrilik yarıçapı tayini; ve daha sonraki

5 Sacın zımba tarafından hasara uğramaması için zımba taban kenarının yuvarlatılması gerekir. Zımba eğirik yarıçapının artması derin çekme kuvvetini azaltır, derin çekme oranını arttır. Genel olarak zımba eğrilik yarıçapı(Rz) malzeme kalınlığına (t0) bağlı olarak seçilir. Rz=(5 ila 10) t0

6 c) İşlem Koşullarının Etkisi
Taslağın yağlanmasının sürtünme kuvvetini azalttığını bilmekteyiz. Bu durum erken hasar durumunu öner ve derin çekme oranını arttırır. Kabın alt tarafının def. esnasında, alt radyus bölgesinde zamanından önce çatlak doğabilir.

7 Soğuk biçimlendirme işleminde sürtünme kuvvetlerinin etkisi ile malzeme sıcaklığı 80 derece cıvarına yükselerek malzemede gevreklik oluşabilir. Bu nedenle işlemi sürekli oda sıcaklığında tutacak önlemler alınmalıdır.

8 Derin çekme İşlemine Ait Hesaplamalar
A) Taslak çapı hesabı: B) Derin Çekme Kuvvetinin Hesabı: Pdç= ∏*dz*t0*∂ç*(d0/dz-0.7) C) Sıkıştırma Kuvvetinin Hesabı: Ps= ∏/4(d0²-dz²).p

9 Bizi DinlediGiniz İçin TeSekkür EDERİZ


"Düzlemsel anizotropiye sahip parçalar haddelenme yönünde , ona dik yönde veya bu 2 yönde herhangi bir açıya sahip yönde farklı plastik şekil değiştirme." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları