Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TAŞELİ BÖLGESİ YENİLEBİLİR YABANİ OT ÖRNEKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TAŞELİ BÖLGESİ YENİLEBİLİR YABANİ OT ÖRNEKLERİ"— Sunum transkripti:

1 TAŞELİ BÖLGESİ YENİLEBİLİR YABANİ OT ÖRNEKLERİ

2 Otlar ve bitkiler,insanoğlunun varoluşundan bu yana ilgisini çeken ve uğrunda peşinden gittikleri en temel ihtiyaçlardan birisidir.Otların kökeni paleotik çağa kadar dayanmaktadır.İnsanlar avcılıkla beslenmelerinin yanında , hayvanların yediği otları yiyerek hem et hem otçul olmuşlardır.İnsanlar ilk çağlardan bu yana doğa da yetişen yabani otlarla hem beslenmiş , hem de hastalıklarına çare aramıştır.

3 Doğası öyle zengin ki bu ülkenin, gözünüzün gördüğü her yerde daha önce hiç dikkatinizi çekmemiş bir bitkiyle tanışabilirsiniz. Diyelim ki pazara gittiniz, bir demet ot sunar satıcı, şaşkınlıkla bakarsınız. Yol kenarındaki gözlemecinin bahçesinden topladığı otlarla yaptığı gözleme öyle lezizdir ki, daha önce hiç böyle bir şey yemediğinizi düşünürsünüz.

4 Türkiye’de on binden fazla bitki çeşidi var
Türkiye’de on binden fazla bitki çeşidi var. Bunların bir kısmı yenebiliyor ve bir kısmı da endemik. Yani sadece Türkiye’de yetişiyor. Tek başına Avrupa kıtasının tamamında yetişenden daha fazla bitki çeşitliliğine sahip Türkiye. Bu öyle büyük bir hazine ki değerini bilmek gerek. Kimi toplumun geneli tarafından tanınırken (ısırgan, ebegümeci, adaçayı, kekik gibi) kimileri ise küçük bir bölgenin insanınca kullanılıyor (sarıot, baldıran, mendek gibi) otların. Bazılarının tıbbi özellikleri öne çıkarken diğerleri yemeklerimize aroma katıyor, kimi peynirin besin değerini artırıyor, bazıları ise soğuk kış aylarında bağda bahçede sebze kalmadığında sofrayı çeşitlendiriyor.

5 İçinde bulunduğumuz Taşeli Ovası ve Dağları da yetişen yabani ot çeşitliliği açısından oldukça zengindir.Bu zenginlikten birkaç örnek sunacağım

6

7

8 CÜCÜ BAĞIRSAĞI

9 EBEGÖMECİ

10 SİRKEN

11 KAPARİ

12 EKŞİKULAK

13 DAĞ ISPANAĞI

14 KEKLİK KIÇI

15 KAYA KORUĞU

16 KAYA KORUĞU TURŞUSU

17 TOKLUBAŞ

18 BAHAROTU

19 TÜLÜCE

20 KIVIŞKAN

21 HİNDİBAĞ

22 LALE KÖKÜ

23 KAZ AYAĞI

24 KARAKAVUK

25 ISIRGAN

26 İĞNELİK

27 KIVIŞKAN

28 GERDEME

29 YARPIZ

30 EŞEK TURPU

31 REZENE(MELETURA)

32 KEKİK

33 YABAN PANCARI

34 ŞEVKETİ BOSTAN

35 ÇİĞDEM

36 ÇİRİŞ

37 HOPPAN(EŞEK DİKENİ)

38 KENGER

39 MADIMAK

40 SEMİZOTU

41

42 KÖRMEN

43

44

45 TIRŞİK

46

47 DENİZ BÖRÜLCESİ

48

49

50


"TAŞELİ BÖLGESİ YENİLEBİLİR YABANİ OT ÖRNEKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları