Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLETİŞİM TARİHİ TEKNOLOJİ VE İLETİŞİMDE TEKNOLOJİNİN ROLÜ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLETİŞİM TARİHİ TEKNOLOJİ VE İLETİŞİMDE TEKNOLOJİNİN ROLÜ."— Sunum transkripti:

1 İLETİŞİM TARİHİ TEKNOLOJİ VE İLETİŞİMDE TEKNOLOJİNİN ROLÜ

2 İLETIŞIM TARIHI: İletişim tarihi insanlık tarihi ile eş zamanlıdır Toplumsal bir varlık olan insan duygularını düşüncelerini ve bilgilerini diğer insanlara aktarmak için kullandığı ilk yol sözlü iletişim olmuştur. Yazının icat edilmesi ile yazılı kültür doğdu. Yazılı kültür çok sayıda bilgi,hafızada tutulmak yerine yazıya geçirildi. Böylece İnsan zihni yeni alanlara yöneldi.Yazılı İletişimde görerek akıla nesnelleştirme gerçekleşti. Yazıyı bilen ve kullanan toplumlar bilim ve teknoloji yönünden öne geçmeye başladılar.Bunun temel nedeni bilgilerin doğru şekilde iletilmesi ve bilgiler üzerine daha çok bilgi eklenmesiydi.

3

4 MÖ 3500 – MÖ 2900: Fenikeliler bir alfabe geliştirdi. – Sümerler kil tabletler üzerine yazılmış çivi yazısını geliştirdi. – Mısırlılar "Hiyeroglif" yazısının geliştirdi. MÖ 1775: Yunanlılar soldan sağa yazılmış bir fonetik alfabesini kullanmıştır. MÖ 1400: Çin hakkında en eski kayıtlar kemikler üzerine yazılı olarak bulundu. MÖ 1270: Suriye ilk ansiklopediyi yazmıştır. MÖ 900: Çin yönetimi tarafından kullanılmak üzere ilk posta teşkilatı kuruldu. MÖ 776: Eğitilmiş bir güvercin mesaj iletmek için kullanıldı. Mesaj olarak Atina Olimpiyat Oyunları'nın birincisi bildirildi. MÖ 530: İlk kütüphane Yunanlılar tarafından kuruldu. MÖ 500 – MÖ 170: İlk taşınabilir ve en hafif yazı taşıma malzemesi olan papirüs üretildi. MÖ 200: Mısır ve Çin tarafından ortak haber aktarma istasyonları inşa edildi. Haberciler istasyonda bekleyen diğer habercilere mesaj iletiyor ve haberci dinlenmeye geçiyordu. MÖ 105: Tsai Lun kağıdı icat etti.

5 Romalılar posta hizmetini kurdu. Helyograf: İlk Roma İmparatoru Tiberius tarafından mesajları göndermek için aynalar kullanıldı.

6 MS Bildiğimiz gibi Çin'in MÖ 105 yılında Tsai Lun tarafından icat ettiği kağıt için 305 yılında ilk ahşap baskı makineleri üretildi. Semboller ahşap bir blok üzerine oyulmuştu ve toplu basım işlemlerinde kolaylık sağladı. 450: Mürekkepli mühürler Çin'de icat edildi. 765: Japonya'da ilk resim kitabı basıldı. 950: Kağıt avrupada ilk olarak İspanya'da kullanıldı. 1035: Japonlar atık kağıttan yeni kağıt yaptı. İlk atık kağıttan yeni kağıt üretme olarak kabul edilir.

7 1049: Pi Sheng hareketli karakterleri geliştirdi. Matbaanın gelişimi için önemli bir adımdı. 1140: Mısırda mumyalamada kullanılan bir sistem kağıt yapımında kullanıldı. 1450: Avrupa'da ilk gazete basıldı. 1455: Johannes Gutenberg metal malzemeden taşınabilir bir matbaa icat etti.

8 1560: Görüntü almak için karanlık oda icat edildi. Görüntü çabuk bozuluyordu, kalitesizdi ve oldukça ilkeldi. 1650: İlk günlük gazete : Leipzig. 1714: Henry Mill daktilo için patent aldı. 1793: Claude Chappee ilk uzun mesafeli optik telgraf hattını icat etti. 1814: Joseph Nicéphore Niépce ilk fotografik görüntüyü elde etti. 1821: Charles Wheatstone ilkel bir ses kutusu üretti, bu bir çeşit mikrofondu. 1831: Joseph Henry ilk elektrikli telgrafı icat etti. 1835: Samuel Morse mors kodunu icat etti. 1843: Samuel Morse ilk uzun mesafe elektrikli telgraf hattı icat etti. – Alexander Bain ilk faks makinesinin patentini aldı.

9 1861: ABD posta dağıtımı için Pony Express hattını açtı. – Perde üzerinde fotoğraf görüntüsü oluşturan yansıtıcı bir makina icat edildi, günümüzdeki tepegözlerin temelini oluşturmaktadır. – Coleman Sellers kinetoskopu icat etti 1867: İlk başarılı ve modern daktilo Sholes, üretildi. 1876: ​​ Thomas Edison fotokopi makinasının patentini aldı. – Alexander Graham Bell, elektrikli telefonun patentini aldı. – Melvyl Dewey, kütüphaneden kitap siparişi için Dewey Onlu Sistemi'ni yazdı. 1877: Thomas Edison, fonografın patentini aldı. Kayıt ortamı olarak bir mum silindirini kullandı. – Eadweard Muybridge yüksek hızlı fotoğraf makinası icat etti. 1887: Emile Berliner gramofonu icat etti. 1888: George Eastman, Kodak rulo filminin patentini aldı. 1889: Almon Strowger, telefon santrali patenti aldı. 1894: Guglielmo Marconi, telsiz telgraf geliştdi.

10 1901: İ lk radyo dalgası ba ş arıyla nakledildi. 1902: Guglielmo Marconi Cornwall Newfoundland, radyo sinyallerini geli ş tirdi. 1904: İ lk düzenli çizgi roman basıldı. 1906: Lee DeForest, yükseltici tüp icat etti. Bu geli ş me sayesinde radyolar ve di ğ er ileti ş im sistemleri geli ş im gösterecektir. 1910: Thomas Edison ilk sesli ve hareketli resmi gösterdi. 1914: İ lk kıtalar arası telefon yapıldı. Radyo teknolojisi kullanıldı. 1916: Bireysel radyolar üretildi. 1923: İ konoskop icat edildi, bu televizyonun geli ş imini sa ğ ladı. 1925: John Logie Baird, ilk deneysel televizyon sinyal gönderdi.

11 1963: Posta kodları ABD'de icat edildi. – İlk başarılı faks makinesi yapıldı. 1969: ARPANET ile ilk internet başladı. 1971: Bilgisayarlar için disket icat edildi. 1972: Kablolu TV yayını başladı. 1976: Apple ev bilgisayarını icat etti. 1979: İlk cep telefonu iletişim ağı Japonya'da başladı. 1980: Sony, Walkman'i icat etti. 1981: IBM PC (Personal Computer) satmaya başladı. – İlk dizüstü bilgisayarlar satışa sunuldu. – Fare bilgisayarın doğal bir parçası haline geldi.

12 1844`te ilk telgraf hattı kuruldu.Böylece elektronik iletişim başlamış iletişim kağıt ve mürekkepten başka boyuta taşınmış oldu. Telgraf ile başlayan elektronik iletişim bugün bilgisayar teknolojisine kadar ulaşmıştır. Sadece 120 yıl önce Amerikadaki biriyle bağlantı kurmak için mektup yazmanız ve cevabı için haftalarca beklemeniz gerekirdi Şimdi parkta yürüyüş yaparken bile Amerikaya telefon açabiliyoruz.

13 Uyduların gelişmesi ile dijital televizyon ve radyo yayıncılığı başlamıştır.Taşınabilir küçük uydu antenleriyle haberler dünyanın her tarafındaki stüdyoya iletilebilir ve canlı yayına sokulabilir hale gelmiştir. Bu sayede dünyanın her yerinde naklen UYDU yayını yapabilmek mümkün olmuştur. 20.YY bilgisayar yaşamımıza girdi.Böylece bilgi depolama ve bilgiyi işleme hızlandı. Ülkeler binlerce kilometrelik mesafelere ulaşan internet Ağı ile birbirine bağlandı. İnternetle sınırlar ortadan kalktı.Bir ülke içindeki bilgi kaynaklarına veya insanlara o ülkede bulunmaksızın ulaşmak kolaylaştı.

14

15 TEKNOLOJİNİN ÖNEMİ : Teknolojiyi kullanmak kadar üretmek önemlidir. Önem verilmesi gereken husus yaparak ve araştırarak öğrenme metodunun özümsenmesiyle bilimsel ve teknolojik üretimin ve bununla bağlantılı olarak toplumsal kalkınmanın sağlanmasıdır. Ülkenin gücü sahip olduğu zengin ham maddeye bağlı olduğu kadar bu ham maddeyi işleyebilecek teknolojiyede bağlıdır. Eğer böyle bir teknoloji yoksa ham maddenin ülkeye verdiği güç en asgari düzeydedir.

16 Kitle iletişim araçlarının doğru kullanılması toplumsal bilincini geliştirir ve kültür düzeyini arttırır.Bilim ve teknolojiyi geliştirir yeni uygulama alanlarına sokabilen toplumlar giderek güçlü bir toplum haline gelirler. Sanayi toplumları içerisinde bilgiyi üretip kullananlar,Kısa sürede bilgi çağına girmiş ve teknolojiyi üretmişlerdir Diğer toplumlar ise tarım toplumu ile sanayi toplumu arasında bocalama sürecini bir türlü aşamamıştır.

17 ‘’Türkiye`nin çocukları,Batı`nın teknolojisinin haraçgüzarı olarak değil,kendi icat ettikleri tekniklerle değerimizi yeryüzüne çıkarmalı,dünyaya duyurmalıdır‘’ M.Kemal ATATÜRK


"İLETİŞİM TARİHİ TEKNOLOJİ VE İLETİŞİMDE TEKNOLOJİNİN ROLÜ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları