Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HİTİT ÜNİVERSİTESİ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu 1 Öğr. Gör. Alper CUMHUR 2015-2016 GÜZ DÖNEMİ YAPI DENETİMİ BÖLÜMÜ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HİTİT ÜNİVERSİTESİ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu 1 Öğr. Gör. Alper CUMHUR 2015-2016 GÜZ DÖNEMİ YAPI DENETİMİ BÖLÜMÜ."— Sunum transkripti:

1 HİTİT ÜNİVERSİTESİ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu 1 Öğr. Gör. Alper CUMHUR 2015-2016 GÜZ DÖNEMİ YAPI DENETİMİ BÖLÜMÜ

2

3  Deprem, tektonik plakların hareketleri sonucu yerkabuğunun altında biriken gerilme enerjisinin aniden boşalmasıdır. Depremler genel olarak, tektonik plak hareketleri, yanardağ patlaması, heyelanlar, patlamalar gibi sebeplerle meydana gelir.  Enerjinin boşalması sırasında yerkabuğunda meydana gelen ani yer değiştirmeler sebebi ile oluşan deprem dalgaları depremin meydana geldiği yerden çok uzak yerlerde dahi büyük hasarlar oluşmasına neden olabilmektedir. 3 Deprem Nedir ?

4  Ben sıvılaşma riski yüksek olan bir zeminim: Çok mecbur kalmadıkça üzerime bina yapmayın. Yaparsanız, bina deprem anında ya zemine gömülür, ya da fotoğrafta gördüğünüz gibi yandaki binanın da itme etkisi ile devrilir, ya da tamamen çöker.  Öneri: Bu tür zeminler imar planı yapım aşamasında, yapılaşma dışı maksatlar için ayrılmalıdır. İllaki bina yapılacaksa, 2007 deprem yönetmeliğindeki önlemler alınmalıdır. Ayrıca bitişikte bina varsa deprem derzleri genişliği yönetmeliklerde verilen değerlerin üç katına çıkarılmalıdır. 4

5 5 Ben zayıf katım: Diğer katlara nazaran bölme duvarlarım ve buna bağlı olarak rıjıtliğim az. Deprem anında üst katlar gerekli esnemeyi yapamadılar ve bana aktardılar. Bende gücüm yettiğince esneme yaparak depreme karşı dayanmaya çalıştım, ama bir noktadan sonra pes etmek zorunda kaldım. Sonuç fotoğrafta gördüğünüz gibi oldu. Öneri: Mümkünse projelerinizin tasarımında, zayıf ve yumuşak kat yapmayın. İllaki yapacaksanız, deprem yönetmeliğindeki rijitlik kurallarına uyarak yapın.

6 6  Bu fotoğrafta 90 derece yapılmış ve kanca boyu yetersiz bir etriyenin zorlanma sonucu nasıl açıldığını görüyorsunuz.  Etriyeler açılınca düşey donatılar burkulmuş ve beton dağılmış.

7 7  Bu fotoğrafta 90 derece yapılmış ve kanca boyu yetersiz bir etriyenin zorlanma sonucu nasıl açıldığını görüyorsunuz.  Etriyeler açılınca düşey donatılar burkulmuş ve beton dağılmış.

8 8  Bu fotoğrafta etriyelerin boyuna donatılara yeterince sabitlenmediği için, beton döküm esnasında sıyrılarak bir noktada toplandığını görüyorsunuz.  Sonuç olarak etriyesiz kalan kolon üst uçundaki boyuna donatılar burkularak betonun dağılmasına sebep olmuştur.

9 9  Bu fotoğrafta kolonun alt ucunda etriye sıklaştırması yapılmadığı, kancaların usulüne uygun olmadığı, ayrıca düşey donatıların yetersiz olduğu açıkça görülmektedir.  Netice olarak deprem anında etriyeler açılmış, düşey donatılar burkulmuş, beton dağılmıştır.

10 10  Bu fotoğrafta betonu oldukça iyi, düşey donatıları yeterli sayılabilecek bir perde kolon görmektesiniz. Ancak burada da etriye sıklaştırmasının olmadığı, perde uç donatı dizaynının uygun yapılmadığı, çiroz hiç konmadığı (asgari 4 adet/m² konulması lazım),üst perde boyuna donatılarının tabana kadar inmediği, pas paylarının yetersiz olduğu açıkça görülmektedir.  Netice olarak deprem anında var olan etriyelerde gevşemiş boyuna donatılar burkulmuş, beton dağılmıştır.

11 11 Bizler kolon filizleriyiz (bindirme boyları) :  Görevimiz donatı ile beton arasındaki tutunmayı (aderansı) sağlamaktır. Bu görevi boylarımızın yeterli uzunlukta olması ile yerine getirebiliyoruz.  Boylarımız yeterli değilse nasıl fasulye sırığını topraktan kolayca çekip çıkarabiliyorsak, bizde betonun içinden kolaylıkla sıyrılarak ayrılırız ve binanın göçmesine sebep olabiliriz. Fotoğrafta bu durum açık olarak görülmektedir.

12 12 Bizler binaların ayakta kalmasını sağlayan en önemli unsurlardan olan düğüm noktalarıyız: Aşağıdaki fotoğraflarda görülen hasarlı düğüm noktaları teşkilinde umumiyetle görülen hatalar şöyle sıralanabilir:  Beton çakıl (Agrega ) ve çimento miktarı (Dozaj) yönünden uygun değildir.  Beton yerleştirme işçiliği çok kötü yapılmıştır, yeterli sıkıştırma (Vibrasyon) yapılmamıştır.

13  Beton donma(Piriz) sürecinde sulama uygun yapılmamıştır, beton yanmıştır.  Filiz ve bindirme boyları (Aderans boyları) yetersiz.  Pas payları çok az ya da hiç yok.  Donatılar paslanmış(korozyona uğramış) olabilir.  Etriye yapımı, sıklaştırması, yerleştirmesi uygun değil.  Tasarımda hata var, güçlü kolon zayıf kiriş ilkesine uyulmamış.  Netice olarak fotoğraflarda görüldüğü gibi düğüm noktaları hasar almıştır. Binaların çökme nedenlerinde bu hatalar etkili olmaktadır. 13

14 14  Bu fotoğrafta gördüğünüz düğüm noktasında üste sıralanan hataların hepsi mevcuttur. Netice olarak düğüm noktası dağılmış, bina ağır hasar almıştır.

15 15  Bu fotoğrafta düğüm noktalarında filiz ve bindirme boylarının yetersiz olmasından dolayı deprem anında kirşler kolonlardan ayrılarak bitişik binanın içerisine girdiği görülmektedir.  Ayrıca kiriş ve döşemeleri birleştiren kesitlerde donatı yetersizliğinden ya da yanlış donatı işçiliğinden dolayı döşemeler kirişlerden ayrılmıştır. Netice olarak bina ağır hasar almıştır.

16 16

17 17

18 Binaların statik tasarımında perdeler her iki yönde dengeli olarak tasarlanmalıdır. Bu binada ağırlıklı olarak perdeler tek yönde tasarlandığı için, zayıf kalan yönde gelen deprem zorlamalarına karşı perdeler gerekli dayanımı gösterememiş ve düğüm noktalarından kırılarak binanın göçmesine neden olmuştur. Resimde de görüldüğü gibi perde uç donatı dizaynı, etriye ve çiroz yerleştirmelerinin de uygun ve yeterli olmaması kırılmaya katkı yapmıştır. 18

19 19

20 20

21 21

22 22

23 Bizler prefabrik betonarme yapı elemanlarıyız: Ekleme yerlerimizde kaymaya karşı yeterli sabitleme yapılmadığından deprem anında kayarak yerlerimizden ayrıldık ve fabrikanın çökmesine neden olduk. 23

24 Ben hafif hasarlı (MİNİMUM HASAR BÖLGESİNDE) olan bir binayım. Yukarıda fotoğraflarda görülen ve sözü edilen hatalardan çoğu bende yapılmamış, o nedenle depremden fazla etkilenmedim. Can ve mal kaybına sebep olmadım. 24

25 25

26 26

27 27

28 TEŞEKKÜRLER 28


"HİTİT ÜNİVERSİTESİ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu 1 Öğr. Gör. Alper CUMHUR 2015-2016 GÜZ DÖNEMİ YAPI DENETİMİ BÖLÜMÜ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları