Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV."— Sunum transkripti:

1 Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response 1 KUŞ GRİBİ (TAVUK VEBASI) HASTALIĞINDAN KORUNMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR

2 Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit 2 Bu hastalığın çok bulaşıcı ve öldürücü bir hastalık olması yanında insanlarda da hastalık oluşturduğu bilinmelidir. İşletmelerin giriş ve çıkışları ciddi olarak kontrol altına alınmalıdır. Kümesler, yem üniteleri ziyaretçiler için yasak bölge ilan edilmelidir.

3 Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit 3 İşletme içinde personel hareketleri olabildiğince sınırlandırılmalıdır. Her kümesin bakıcısı ayrılmalı ve diğer kümeslere giriş ve çıkış kesinlikle yasaklandığı gibi kümeste giydiği ayakkabı ve tulumla dışarı, dışarıda giydiği elbise ve ayakkabı ile kümese girmesi engellenmelidir. Bu kurala işletme sahibi ve yöneticilerde uymalıdır.

4 Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit 4 Kümes kapıları önüne personel giriş dezenfeksiyonu için gerekli tedbirler alınmalıdır. Taşıtlar mümkün olduğunca dışarıda tutulmalı eğer girmeleri çok gerekli ise tesisin girişinde araçlar etkili dezenfektanlardan biri ile yıkanmalıdır.

5 Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit 5 Bu hastalık için etkili olan formalin+permanganat, çamaşır suyu, kireç kaymağı, fenol bileşikleri gibi dezenfektanlar kullanılmalıdır. Yetiştirilmek üzere temin edilen yumurta, civciv veya piliçler hastalık kontrollerinin düzenli olarak yapıldığı bilinen, her bakımdan güvenilir, sağlık sertifikası bulunan damızlık çiftliklerinden alınmalıdır.

6 Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit 6 Kümes içi kadar, kümes dışı da temizlenmeli ve kontrol edilmelidir. Kümes dışındaki çöplükler gelişigüzel atılmış malzemeler, kümes dışında yemlerin etrafa saçılmış olması farelerin ve diğer kemiricilerin kümese yaklaşmalarını ve kümese girmelerini kolaylaştırır. Bunun için kanatlı barınakların etrafındaki alanlar temizlenebilir, dezenfekte edilebilir malzemeden yapılmalıdır.

7 Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit 7 Kemirgenler dışkılarıyla yem ve altlığı hastalık etkenleri ile bulaştırırlar. Dolayısıyla kemirgenlerle mücadele için etkili bir program yürütülmelidir. Kümeslere yabani kuş ve kemiricilerin girişi engellenmelidir.

8 Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit 8 Göçmen su kuşlarının hastalığın yayılmasında taşıyıcı rol oynadığı dikkate alınarak, göl, gölet ve göçmen su kuşlarının işletmelere yakınlığı halinde aşırı tedbirli olunmalıdır. Her seferinde, kullanılmak üzere yeni viyoller tercih edilmelidir.

9 Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit 9 Yem, su, ekipman hijyenine mutlaka uyulmalıdır. Bir başka işletmeden alınan ekipman kesinlikle işletmeye sokulmamalıdır. İşletmeler bünyelerindeki sağlık kontrollerine özen göstermelidirler.

10 Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit 10 Kuş gribi hastalığı tehlikesine karşı gerekli tedbirlerin alınabilmesi için ilk hastalıktan şüpheli veya ölü hayvanın kesin teşhisi vakit geçirilmeden yaptırılmalıdır. İşletmeler uğrayacakları ekonomik kayıpların büyüklüğüne karşın, hastalık ihbarlarında özverili olmalı ve civardaki işletmeleri derhal uyarmalıdırlar.

11 Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit 11 Hayvan hareketlerinde kontrollü olunmalı ve Bakanlığımıza yardımcı olunmalıdır. Temiz ve hijyenik bir kümes her türlü hastalığa karşı alınmış en etkili önlemdir. Temizlik ve dezenfeksiyonun istenilen düzeyde olması için kümeslerde taban, duvar, tavanlarda çatlak, yarık bulunmamalı ve kolayca yıkanabilmelidir.

12 Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit 12 Aynı çiftlikte sadece bir türden hayvan yetiştirilmelidir. Dışarıdan sürüye kesinlikle hayvan katılmaması ve hepsinin aynı anda içeri, aynı anda da hepsinin dışarı çıkarılması kuralına uyulmalıdır. Kümeslerin periyodik temizliği, dezenfeksiyonu, havalandırılması, gıda, su hijyeni, kümes ısısı ve hayvan bakıcılarının temiz tulum, dezenfekte edilmiş çizme ve eldiven kullanmaları sağlanmalıdır.

13 Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit 13 Kanatlı işletmelerinde çalışan kişiler, kendi evlerinde kanatlı yetiştirmemeli ve başka kişilerin kanatlı hayvanlarıyla temas etmemelidir. Ölü, hasta hayvan imhasında çok titiz olunmalıdır. Hayvan Sağlık Sigortası yaptırılmalıdır. Bakanlık tarafından alınan kararlara kesinlikle uyulmalıdır.

14 Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit 14

15 Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit 15 Dikkatiniz için Teşekkürler


"Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları