Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KOBİLERDE KURUMSALLAŞAMAMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KOBİLERDE KURUMSALLAŞAMAMA"— Sunum transkripti:

1 KOBİLERDE KURUMSALLAŞAMAMA
Sunumu Hazırlayan: Gönenç HASEKİOĞULLARI Öğretim Görevlisi: Mustafa İDUĞ

2 KOBİ’ler, ülkemizdeki girişimlerin yaklaşık %99’unu, isdihtamın ise yaklaşık %80’e yakınını oluşturmaktadır. Ülkemizde KOBİ’lerin ortalam ömürler 3 yıldır ve bu sürenin uzatılamamasının en büyük nedenlerinden biri kurumsallaşamamalarıdır.

3 Kurumsallaşma Kurumsallaşma, organize olma ile başlar. Eğer bir şirketin organizasyonları doğru bir şekilde yapılmış ise, kurumsallaşma konusunda en büyük adımı atmış demektir. Günümüzde bir KOBİ’nin, sürdürülebilir bir girişim olabilmesi için en büyük yapı taşının kurumsallaşma olması gerekir. Kurumsallaşma sayesinde bir girişim rakipleri ile rekabet halinde olabilir.

4 Kurumsallaşmayı zorunlu kılan en büyük etmenler;
Globalleşme Bilgi teknolojileri Sürekli değişim

5 Kurumsallaşamama Nedenleri
Bazı Kobiler kasıtlı olarak kurumsallaşmazlarken, bazıları ise kurucu olan kişinin bilgi eksikliği yüzünden kurumsallaşamamaktadır. Çünkü bir şirket kurumsal kimliğe büründüğü zaman, devlet tarafından çeşitli denetimlere tabi tutulmaktadır ve devlete vergi ödemek durumunda kalır. Bu da başındaki kişinin yapacağı veya yapmış olduğu yolsuzlukların ortaya çıkması ve kendi payına düşen paranın bir kısmının vergilere harcanacağından, cebine gireceği azalması miktarın demektir.

6 Kurumsallaşamamanın Temel Nedenleri
Yönetim profesyonel kişilerden kurulmamışsa Organizasyon yok, yada yanlış yapılmışsa İş ve görev tanımlamaları düzgün yapılmamışsa İç kurallar ve yönergeler belli değilse Şirketin uzun vadede hedefleri yoksa Şirket içindeki çeşitli bölümlerin başın tek bir yönetici varsa Şirket bilgi teknolojilerinden faydalanmıyorsa Şirket kullanabileceği destek programlarında haberdar değilse Kritik pozisyonlardaki çalışanlar nitelikli değil ise Yönetim çalışanların performanslarını doğru bir şekilde değerlendiremiyorsa Yönetim şirket için önemli verileri raporlayamıyorsa Genel müdür, patron, yönetici eğer işin başında değilken işler yürümüyorsa Nihai kararlar istişare içinde alınmıyorsa o şirket kurumsallaşamamıştır.

7 Ayrıca kurumsallaşmanın, kurucu kişileri sistemin dışına çekilmesi, insana verilen değerin geri plana itilmesi, yalnızca sistemin ve işleyişin ön planda olduğu bir olgu olarak algılanmaması gerekir. Böyle algılayan girişimler de kurumsallaşamamış demektir.

8 BAŞARISIZ KOBİ ÖRNEĞİ İlgili firma Tekstil sektöründe iş yapmaktaydı ve şirket Tekstilciler Sitesi’nin içindeydi. Bir organizasyon firmasyıdı, markalar için fason firmalara dijital baskı yaptırmaktaydı. Daha sonra firma küçülmeye gitti ve başka bir firma ile birleşmeye gitmek zorunda kaldı. İlgili firmayı başarısız bulmamı şu başlıklar altında topladım; Kurumsallık: Şirket aile şirketiydi ve bir organizasyon firması olmasına rağmen kendi iç organizasyonun sağlayabilmiş değillerdi. Patron ve çocukları uzman olmadıkları alanlarda da işleri kendileri yapmaktaydılar. Nitelikli Eleman: Her ne kadar fason firmalara işyaptırıyor olsalarda satın alma ve pazarlamayı kendileri yapmaktaydılar. Şirkette muhasebeci dışında nitelikli ve tecrübeli eleman bulunmamaktaydı. Finans: Tekstil sektörü ekonomik krizlerde ilk etkilenen sektör olduğu için ve ileriye yönelik bir B ve ya C planları olmadığı için bu krizleri atlatamadılar. Aynı zamanda finans konusunda uzman olmadıkları için hatır ile insaları kendilerine borçlandırdılar fakat kriz döneminde borçlu olan firmalar battığı için paralarını alamadılar. Kaynak: Kaynak yönünden eksikleri vardı, genelde gayrimenkulleri vardı ve bunları likide çeviremediler. Bu yüzden bankadan kredi çekmek durumunda kaldılar ve en sonunda ellerindeki gayrimenkullerden de oldular.

9 Dinlediğiniz İçin Teşekkürler.


"KOBİLERDE KURUMSALLAŞAMAMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları