Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Barış Ceviz Yazılım Geliştiricisi Yazılım, Yazılımcı, Yazılım Dilleri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Barış Ceviz Yazılım Geliştiricisi Yazılım, Yazılımcı, Yazılım Dilleri."— Sunum transkripti:

1 Barış Ceviz Yazılım Geliştiricisi Yazılım, Yazılımcı, Yazılım Dilleri

2 Yazılım (Software) Yazılım (Software), donanım (hardware) dan aldığı bilgilerle işlevsel ve fiziksel olarak cevap verme işlemlerinin tamamıdır. Yazılımlar da kendi içerisinde ayrılmaktadır. Böylelikle yazılımlar daha rahat incelenebilir.

3 Yazılım Çeşitleri Yazılımlar kendi içerisinde 3'e ayrılırlar. Bunlar; İşletim Sistemleri (Operating Systems, OS) Aygıt Sürücüleri (Device Drivers) Uygulamalar (Applications)

4 Yazılım Çeşitleri: İşletim Sistemleri İşletim Sistemleri (Operating Systems), bilgisayar ile kullanıcı arasında iletişimi sağlayan; bellek, işlemci, hafıza ve daha birçok sistem aygıtları ile bire bir çalışan yazılımlardır. Örnek olarak; Windows 8, Windows 7, Android, iOS, Windows Phone ve Pardüsgibi bir çok işletim sistemi ile örneklendirebiliriz.

5 Yazılım Çeşitleri: Sürücüler Sürücüler (Drivers), donanımların işletim sistemi tarafından tanınabilmesi için gerekli yazılımlardır. Sistem birimi (Kasa) veya diğer donanımlarda tanımlanamayan donanımların tanımlanabilmesi ve tam çalışması için gerekli yazılımlardır. Örnek olarak yazıcıların, kameraların ve diğer aygıtların tanımlanması gerekebilir.

6 Yazılım Çeşitleri: Sürücüler Temel sürücüler, işletim sistemi kurulumlarında otomatik olarak yüklenmektedir. Ek kurulum gerektirmezler. Yeni çıkan donanımların veya özel olarak yapılmış donanımların sürücü yazılımları kurulması gerektirebilir.

7 Yazılım Çeşitleri: Uygulamalar Uygulamalar (Applications), tamamen bir amacı gerçekleştirmek üzere yapılmış yazılımlardır. Örnek olarak; Microsoft Office PowerPoint hızlı sunumlar hazırlamak, Google Chrome, internete bağlanarak siteler arasında hızlı gezinmeleri sağlamak, Facebook tanıdığımız insanlar ile bağlantılar kurmak ve yeni insanlarla tanışmak bilgiler paylaşmak amacı ile yapılmıştır. Ek olarak oyunlarda birer uygulamadır.

8 Yazılımcı, Yazılım Geliştirici (Software Developer) Bilgisayar üzerinde iş kolaylığını arttırmak, zaman kazandırmak ve bazı sorunları çözmek amacı ile yazılımlar geliştiren kimselere denir. Yazılm Geliştiriciler (Software Developer), belirli araç ve diller ile kendi yazılımlarını geliştirir veya yaparlar. Böylelikle hem sorunu çözmek hemde iş imkanı oluştururlar. Yazılım geliştiriciler, geliştirmek istediği yazılım için dil öğrenirler ve bu dil ile kendi yazılımlarını yaparlar. Bu dilleri hemen inceleyelim.

9 Yazılım, Programlama Dilleri (Programming Languages) Yazılım Dilleri (Programming Languages), yazılımcılar tarafından kullanarak belirli komutları dizerek bu komutların anlaşılır halde hazırlanmasını sağlarlar. Yazılım dilleri ile hangi işlemlerin nasıl yapılacağı ne şekilde yapılacağını komutlar halinde belirlemeye yarar. Yazılım dilleri de kendi içerisinde ayrılmaktadır.

10 Yazılım Dilleri Makine Dili (Machine Language): 0 ve 1 lerden oluşan dildir. Makineler arasında haberleşilen tek dildir. Bağımsız Diller (Native Language): Hiç bir uygulamaya bağlı olmadan çalışabilen dillerdir. Bağımlı Diğer Diller: Belirli bir yazılım kütüphanesi ile beraber çalışabilen yazılım dilleridir. Bu yazılım kütüphaneleri olmadığında yazılım başlamadan sonlanacaktır.

11 Bağımsız Diller (Native Language) Bağımsız yazılım dilleri ile bağımsız uygulamalar geliştirilir. Bu diller hiç bir başka uygulamanın yüklü olmasını gerek duymadan yazılabilen dillerdir. Bu diller ile yazılım yapmak zordur. Örnek Diller; Visual Basic 6 Delphi Perl

12 Bağımlı Diğer Diller Bu diller belirli bir yazılımın yüklü olmasını gerektiren yazılımlardır. Bu yazılımlar olmadan çalışmayan bir dildir. Bu diller ile uygulama geliştirmek diğer dillere göre çok kolaydır. Örnek olarak; Visual C#.NET Visual Basic.NET Java

13 Yazılım Geliştirme Prensibi Dünyada yapılmış yüzlerce programlama dilleri vardır. Fakat bu diller kolaylığı ve anlaşılır olması açısından değişir. Programlama dilleri arasında popülerlik ve öğrenme açısından birbirleri ile ayrılır. Bir dil ile yapacağınız uygulamayı başka bir dil ile de yapabilirsiniz. Fakat en kısa ve kolay yolu seçmek daha mantıklıdır.

14 Yazılım Geliştirme Prensibi Biz eğitimlerimizde programlama dillerinde en popüler programlama dili olan C# dilini öğreneceğiz. Bağımlı bir dildir. Bağımlı olduğu yazılım ise Microsoft.NET Framework dür. Windows kurulu bilgisayarlarınızda.NET Framework 2.0 kurulu olarak gelmektedir.

15 Yazılım Geliştirme Prensibi Herhangi bir dil ile yapacağınız uygulamalar makine diline dönüşmektedir. Bu dillerin yapılma amaçları komutların daha anlaşılır ve kolay bir şekilde dizilmesini sağlamaktır. Bu konuda yapılan çalışmalar sayesinde programlama dilleri hazırlanmış, 0 ve 1 ler yerine kelimelerle ne işlem yapılacağına karar verme prensibi oluşmuştur.

16 Makine Diline Dönüşüm, Kısaca Derleme (Compilation) Programlama dillerinin içerisindeki komutların makinenin anlayacağı dil haline getirilmesine derleme denir. Her programlama dilin veya dil topluluğun kendine özgü derleyicisi (complier) vardır. Programlama dili ile yazılan kelimeler okunup çevrilip makinenin anlayacağı dil haline gelir. Örnek olarak.NET Framework e bağlı olan tüm diller.Net Complier ile derlenir. Bağımsız dillerin derleyicileri ise dil adını alarak derleyici adını oluşturur. Örnek olarak Delphi dilinin derleyicisi Delphi Complier olarak adlandırılır.

17 Teşekkürler…


"Barış Ceviz Yazılım Geliştiricisi Yazılım, Yazılımcı, Yazılım Dilleri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları