Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

M.Seray URAL Dr. Binnaz Ege Dr. Rıdvan Ege Anadolu Lisesi ANKARA Genç Matematikçiye Mektuplar I an Stewart Çeviren: Zeynep ERTAN Profil Yayıncılık. İstanbul.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "M.Seray URAL Dr. Binnaz Ege Dr. Rıdvan Ege Anadolu Lisesi ANKARA Genç Matematikçiye Mektuplar I an Stewart Çeviren: Zeynep ERTAN Profil Yayıncılık. İstanbul."— Sunum transkripti:

1 M.Seray URAL Dr. Binnaz Ege Dr. Rıdvan Ege Anadolu Lisesi ANKARA Genç Matematikçiye Mektuplar I an Stewart Çeviren: Zeynep ERTAN Profil Yayıncılık. İstanbul. 2007

2 GENÇ MATEMATİKÇİYE MEKTUPLAR Kitapla tanışmam babam sayesinde olmuştu. Eline geçen her felsefi kitabı bana önerdiği için bunu da onlardan biri sanmıştım. Açıkçası pek ilgilenmemiştim. Kütüphanemde okunmayı bekleyenlerin en sonunda tozlanmaya başlamıştı bile… Dönem ödevleri dağıtılırken aklımda bir ampul parladı adeta. Kitap özeti, kitap sunusu… Kütüphanemde bekleyen genç matematikçiye mektuplar… Artık dönem ödevimin konusu belliydi. Ama bırakın sunuyu; kitaba dair hiçbir fikrim yoktu… Okumaya başladım… Başlarda “ben neden Ayşe Kulin’ime devam etmiyorum?” diye kendime sormadım değil. Ancak okudukça zevk aldım, okudukça öğrendim. Musluğun havuzu kaç saatte doldurduğunu değil; neden matematik öğrendiğimizi, matematiğin doğamızda olduğunu, matematiğin doğada olduğunu öğrendim. Hayatımızın matematikle devam ettiğini öğrendim. Altını çizdim beğendiğim cümlelerin. Kitap bittiğinde ne kadar çok çizdiğim cümle olduğunu fark ettim… Bu güzel bir şeydi. Kitabın işe yaradığını hissettim çizgilere bakarak… Sunuya başlamam bir faciaydı. Hiçbir şeyi toparlayamıyordum. Hiçbir şekilde anlatamıyordum istediklerimi. Bir hafta geçti… İki hafta geçti… Hala ortada sadece başlık vardı. Kitabı elime tekrar aldım, altını çizdiklerimi tekrar okudum, tekrar düşündüm ve artık hazır olduğumu anladım. Şimdiden teşekkür ederim. İyi seyirler… Seray Ural

3 EY MATEMATİK! NE SENLE, NE DE SENSİZ

4 İlkokulda başlar matematikle mücadele. Yıllar geçtikçe zorlaşan(!) konular içinden çıkılmaz bir hal alır ve matematikten kaçmaya başlar insan…Bir anda en zor ders matematik olur, 2+2=? ‘den bile korkmaya başlarsın. İlkokulda başlar matematikle mücadele. Yıllar geçtikçe zorlaşan(!) konular içinden çıkılmaz bir hal alır ve matematikten kaçmaya başlar insan…Bir anda en zor ders matematik olur, 2+2=? ‘den bile korkmaya başlarsın.

5

6 Birkaçımız belki de çoğumuz 10. sınıfın başında düşünmüştük alan değiştirmeyi. Bizim bu düşüncemizin temelinde içimizdeki matematik korkusu mu yatıyordu?

7 Amaç: Amacım genel anlamda tüm toplumlarda korkulan bir konu, bir ders olan matematiğin aslında bu kadar korkutucu, zorlayıcı ya da sevimsiz bir ders olmadığını anlatmak. Okuduğum ve bana matematiğin korkunç olmadığını kanıtlayan bu kitapla fikirlerinizi değiştirmeyi amaçlıyorum.

8 Bir matematikçi Bir matematik öğrencisi Ve bir kitap… GENÇ MATEMATİKÇİYE MEKTUPLAR

9 Ian bir matematik profesörüdür. Meg matematik seçip seçmemekte kararsız bir lise öğrencisidir. Kitap matematikçinin Meg’e gönderdiği mektuplardan oluşmaktadır. Meg ilk mektuplarda bir lise öğrencisiyken son mektupta uzmanlaşmış bir matematikçi olmuştur.

10 İçindekiler Önsöz Neden matematik? Bir avukat olmaktan son anda nasıl vazgeçtim? Matematiğin kapsamı Hepsi bitmemiş miydi? Her yanım matematik Matematikçiler nasıl düşünür? Matematik nasıl öğrenilir? İspat korkusu Bilgisayar her şeyi çözemez mi? Matematikte hikayeler Can damarından vurmak Bomba etkisi yaratanlar İmkansız problemler Kariyer merdiveni Saf mı uygulamalı mı? Bu çılgınca fikirleri de nereden buluyorsun? Matematik nasıl öğretilir? Matematik camiası Domuzlar ve kamyonlar Birlikte çalışmanın tehlikeleri ve faydaları Tanrı bir matematikçi mi?

11 “Hayatın her alanında matematik vardır. İçinde gezdiğimiz alışveriş merkezleri, giydiğimiz kıyafetler, oturduğumuz evler hep bir matematik teoreminin sonucudur. Ne var ki sadece bizde değil tüm dünyada matematik öğrenilmesi en zor derslerden biri olarak kabul edilir. Acaba öyle mi?”

12 Sorular, sorular, sorular… Ne işimize yarar matematik? Neden öğrendiğimiz en zor(!) şeydir? Neden bir musluğun kaç saatte havuzu doldurduğunu hesaplarız? Biz matematikle ne yaparız? Ve birçok soru…

13 Başka sorular Bir matematikçi test- formül-konu anlatımı kitapları dışında başka bir kitabı nasıl yazar? Bir matematikçi test- formül-konu anlatımı kitapları dışında başka bir kitabı nasıl yazar? Haftada zaten 4 saat matematik dersi görüyorum, bir de neden matematik romanı okuyayım ki? Haftada zaten 4 saat matematik dersi görüyorum, bir de neden matematik romanı okuyayım ki?

14 Birinci sorunun cevabı kitapta gizlidir. İkinci soru yanlıştır çünkü haftada dört saat değil günde 24 saat, haftada 24x7=168 saat matematik görüyoruz. Matematikle yaşıyoruz..

15 Güncel hayatımızda çoğu zaman matematiğin işe yaramayacağını düşünürüz fakat hayatımızdaki matematik bizimle birlikte doğar. Matematik bizim genlerimizde vardır, DNA’larımızın dizilişi bile matematiksel kurallara göredir.

16 Hatta matematiğin tarihimizde bile büyük yeri vardır. Kazandığımız tüm zaferler matematik sayesindedir. Tüm savaşlarda ordular vardır ve ordular belirli kurallara göre hareket ederler. Orduların onluk düzeni de matematiğin bu alandaki rolünü göstermektedir.

17 Futbol oynamak, basketbol oynamak, dans etmek, hatta kavga etmek…

18 Genç Matematikçiye Mektuplar okuyucuya Ian Stewart’ın bir öğrenciyken neleri bilmeyi arzuladığını anlatmaktadır. Felsefeden uygulamaya matematik nedir ve neden değerlidir, mantık ile ispat arasındaki ilişki, matematiksel düşüncede güzellik ve estetiğin rolü, matematiğin geleceği, matematik camiasının tuhaflıklarıyla nasıl başedilebileceği gibi birçok konuyu can damarından, ustalıkla, ince bir mizah anlayışı ve çekici bir üslupla işleyerek bir araya getirmektedir.

19 ANNE VE BABASININ ANISINA:

20


"M.Seray URAL Dr. Binnaz Ege Dr. Rıdvan Ege Anadolu Lisesi ANKARA Genç Matematikçiye Mektuplar I an Stewart Çeviren: Zeynep ERTAN Profil Yayıncılık. İstanbul." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları