Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAĞLIK KONULARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAĞLIK KONULARI."— Sunum transkripti:

1 SAĞLIK KONULARI

2 ÖĞRENİM HEDEFLERİ İlk yardım İş yeri temizliği ve düzeni
Meslek hastalıklarının sebepleri Hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerinin uygulanması Biyolojik ve psikososyal risk etmenleri

3 İLK YARDIM Kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada durumun daha kötüye gitmesini önlemek için olay yerinde, tıbbi araç gereç kullanmadan, yapılan ilaçsız uygulamalardır

4 İlkyardımcı İlkyardım tanımında belirtilen uygulamaları yapmak üzere eğitim almış kişidir Video 1

5 İlkyardımın Amaçları Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak,
Yaşamsal fonksiyonları sürdürmek, Kötüleşmeyi önlemek, İyileşmeyi sağlamak

6 Koruma Kendini, Çevredekileri, Hasta/yaralıyı

7 Bildirme Seslenerek, Telefon, Telsiz (taksi v.b.)

8 Yardım Çağırma Sakin olunmalı: Ne oldu?
Nerede oldu (çok bilinen yerler)? Ne kadar kişi? Ne şiddette? Numara ve arayan kişi?

9 İlkyardımcının Sorumlulukları
Hasta/yaralının durumunu değerlendirmek, Korku ve endişelerini gidermek, Öncelik belirlemek, Ortamı yönetmek, Hasta/yaralıyı sıcak tutmak, Hareket ettirmemek, Ambulans çağırmak, İlkyardım bilgilerini güncellemek…

10 İlk Değerlendirme Bilinç, Havayolu, Solunum, Dolaşım

11

12

13 İkinci Değerlendirme Bilgi edinme, Baş, Boyun, Göğüs kafesi,
Karın boşluğu, Kollar, bacaklar

14 KOMA POZİSYONU

15 İŞ YERİ TEMİZLİĞİ VE DÜZENİ
Bir iş yerinde temizlik ve düzen, iş kazalarının çoğunu engelleyen önemli bir faktördür. Video 86

16 İş ve İşçi Sağlığı İçin Önerilen 10 Altın Kural
1-Çalışılan takım, tezgah ve makine, işin tamamlanmasından hemen sonra kesinlikle temizlenmeli, kullanılan aletler yerlerine konulmalıdır.

17 İş ve İşçi Sağlığı İçin Önerilen 10 Altın Kural
2-Çalışma esnasında çalışılan alanın ve çevrenin kirlenmesine engel olunmalı, mümkün olduğunca temiz tutulmalıdır

18 İş ve İşçi Sağlığı İçin Önerilen 10 Altın Kural
3-İş yerlerinde temizliği en iyi şekilde yapabilecek ve işin niteliğine uygun temizlik araç ve gereçleri bulundurulmalıdır. (saplı süpürge, kürek, paspas, fırça, elektrikli süpürge, parlatıcı maddeler, deterjan, özel ilaçlar vs.)

19 İş ve İşçi Sağlığı İçin Önerilen 10 Altın Kural
4-İşyerinin iç ve dış çevre temizliğinin yapılması gereklidir. 5-Artık ve çöplerin toplanarak ortamdan uzaklaştırılması için gerekli önlemler alınmalıdır.

20 İş ve İşçi Sağlığı İçin Önerilen 10 Altın Kural
6-İşçilerin kayarak düşmelerine neden olabilecek yağ, mazot gibi petrol ürünleri ile karpuz, kavun, muz vs. kabuklu yiyeceklerin hemen temizlenmesi gerekir. Video 11

21 İş ve İşçi Sağlığı İçin Önerilen 10 Altın Kural
7-Özellikle gıda maddesi üreten işyerlerinde yönetmeliklerde belirlenen temizlik kurallarına mutlaka uyulmalıdır. Bu tür işyerlerinde fare, böcek vs. zararlı hayvanlara karşı periyodik ilaçlama yapılmalıdır.

22 İş ve İşçi Sağlığı İçin Önerilen 10 Altın Kural
8-Çalışanların sağlık ve temizlik kurallarına devamlı uymalarını sağlamak amacıyla broşür ve uyarıcı levhaların işyerlerinin kolayca görülebilecek bölümlerine asılması gerekir.

23 İş ve İşçi Sağlığı İçin Önerilen 10 Altın Kural
9-Yatakhane, yemekhane, banyo, duş, tuvalet gibi hijyen gerektiren yerler ile toplu sosyal faaliyetlerin yapıldığı yerler çok çabuk kirlenebilen yerlerdir. Bu tip yerlerin temizliğine özellikle dikkat edilmelidir.

24 İş ve İşçi Sağlığı İçin Önerilen 10 Altın Kural
10-Temizlik ve düzen kurallarına uymayanlar uyarılmalı, ikazlara uyulmadığı takdirde sorumlulara bildirilmelidir

25 MESLEK HASTALIĞI İşçinin, çalıştırıldığı işin niteliğine göre, tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları içinde uğradığı geçici veya sürekli hastalık, sakatlık veya ruhi arıza halleridir( 5510 sayılı kanun)

26 MESLEK HASTALIKLARININ TEMEL ÖZELLİKLERİ
Nedeni belli İlerleyici Korunması gereken hastalıklardır Tekrarlayabilir Kümelenebilir Maluliyet bırakabilir Tazminat gerektirir Bildirimi zorunlu

27 MESLEK HASTALIKLARININ SEBEPLERİ
Meslek hastalığı bildirimi 3 iş günü içinde yapılmalıdır.

28 MESLEK HASTALIKLARININ SEBEPLERİ
Hastalığın sebeplerine göre meslek hastalıkları işyerinde bulunan faktörler nedeniyle meydana geldiğinden işyerinde ne kadar risk faktörü varsa o kadar çeşitli meslek hastalığı olacağı düşünülebilir.

29 MESLEK HASTALIKLARININ SEBEPLERİ
Başlıca gruplar şu şekildedir Kimyasal nedenler : Bu grupta kurşun, civa, krom, kadmiyum, nikel gibi metaller;benzen, toluen, triklor etilen, hekzan gibi çözücüler, zehirli gazlar, pestisid maddeler, asitler ve alkaliler gibi çeşitli kimyasal etkenler bulunmaktadır . Bunlardan bir kısmı zehirlenmelere, bazıları kanser türlerine yol açarken kimileri de bağımlılık ve davranış değişikliği gibi bozukluklara neden olurlar .

30 Kimyasal maddelerin insan vücuduna giriş yolları
MESLEK HASTALIKLARININ SEBEPLERİ Kimyasal maddelerin insan vücuduna giriş yolları

31 MESLEK HASTALIKLARININ SEBEPLERİ
Fiziksel nedenler : Sıcaklık , gürültü , radyasyon , titreşim , basınç gibi çeşitli fiziksel unsurlar bu gruptadır . Gürültü sağlık sorunlarına yol açar Döküm işi yapanlar yüksek ısıya maruz kalırlar Video 57

32 MESLEK HASTALIKLARININ SEBEPLERİ
Tekrarlayan işlere bağlı olarak ortaya çıkan kas- iskelet sistemi hastalıkları olabilir.

33 MESLEK HASTALIKLARININ SEBEPLERİ
Biyolojik nedenler : Özellikle sağlık hizmetlerinde çalışanlar için olmak üzere hayvancılık, deri işleri, madencilik gibi işlerde çalışanlar çeşitli mikroorganizmalara maruz kalabilirler. Bu etkilenme sonucunda da tüberküloz, brusella , parazitler hastalıklar gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir

34 MESLEK HASTALIKLARININ SEBEPLERİ

35 MESLEK HASTALIKLARININ SEBEPLERİ

36 MESLEK HASTALIKLARININ SEBEPLERİ
Hayvanların ve kimyasalların olduğu ortamda çalışan işçilerin koruyucu teçhizat kullanımı

37 MESLEK HASTALIKLARININ SEBEPLERİ
Tozlar : Madencilikle ilgili işlerde, dökümhanelerde, asbest endüstrisinde inorganik toz sorunu vardır. Pamuklu dokuma işinde, tarım ve hayvancılıkta da organik tozlara maruziyet olabilir.

38 MESLEK HASTALIKLARININ SEBEPLERİ
Meslek hastalığına neden olan etkenler vücuda akciğerler (solunum), deri (emilim) ve ağız (sindirim) olmak üzere başlıca üç yoldan girmektedirler . Meslek hastalıkları akut (saatler, dakikalar içinde) ya da kronik (günler , yıllar içinde) ortaya çıkabilirler.

39 HASTALIKTAN KORUNMA PENSİPLERİ VE KORUNMA TEKNİKLERİNİN UYGULANMASI
Öncelikle her iş yerinde hastalıktan korunabilmek için tehlikeler saptanmalıdır İşçilere bu tehlikelere karşı koruyucu ve açıklayıcı eğitimler verilmelidir İş yeri duvarlarına görünebilecek yerlere uyarı levhaları asılmalıdır

40 HASTALIKTAN KORUNMA PENSİPLERİ VE KORUNMA TEKNİKLERİNİN UYGULANMASI
Hastalık başlamadan periyodik aralıklarla, işçiler muayene edilmelidir İş yerlerinde biyolojik ve çevresel ölçümler yapılmalıdır Temiz ve hijyen bir çalışma ortamı yaratılmalı, günlük temizlik işlemleri her gün mutlaka yenilenmelidir

41 HASTALIKTAN KORUNMA PENSİPLERİ VE KORUNMA TEKNİKLERİNİN UYGULANMASI
Oturarak çalışan insanlar için (bankacılar, borsacılar, yazılım-donanımcılar vb...) ergonomik bir çalışma ortamı sağlanmalıdır Mesleği gereği ayakta duran insanlarda (öğretmenler, cerrahlar, tekstil işçilerinin bir bölümü, pazarcılar vb.) varislere çok sık rastlanmaktadır. Varis çorabı giymek ve sık sık bacakları dinlendirmek önlem olarak ilk akla gelenlerden.

42 HASTALIKTAN KORUNMA PENSİPLERİ VE KORUNMA TEKNİKLERİNİN UYGULANMASI
Gürültülü ortamlarda çalışan insanlara işitme bozukluklarını geciktirmek amaçlı kulak tıkaçları önerilebilir. Sesini kullanarak çalışan insanların mutlaka yılda iki kez KBB muayenesinden geçmesi gerekir.

43 HASTALIKTAN KORUNMA PENSİPLERİ VE KORUNMA TEKNİKLERİNİN UYGULANMASI
Tozlu ortamlarda çalışanlar mutlaka maske kullanmalıdır. Maden metal sektörü kask, aydınlatma, maske gibi gereçleri mutlaka kullanmalıdır.

44 Teşekkür Ederim


"SAĞLIK KONULARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları