Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Rekabet ve kavga yerine; İŞ BİRLİĞİ ve DAYANIŞMA, Kin ve nefret yerine; SEVGİ, Bencillik yerine; DİĞERGAMLIK üretmeyi amaçlamaktadır. VIP NETWORK; geliştikçe,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Rekabet ve kavga yerine; İŞ BİRLİĞİ ve DAYANIŞMA, Kin ve nefret yerine; SEVGİ, Bencillik yerine; DİĞERGAMLIK üretmeyi amaçlamaktadır. VIP NETWORK; geliştikçe,"— Sunum transkripti:

1

2 Rekabet ve kavga yerine; İŞ BİRLİĞİ ve DAYANIŞMA, Kin ve nefret yerine; SEVGİ, Bencillik yerine; DİĞERGAMLIK üretmeyi amaçlamaktadır. VIP NETWORK; geliştikçe, kadın hakları ve toplumsal fırsat eşitliğinin sağlanması için daha fazla mücadele edecektir.

3 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

4 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm dünya emekçi kadınlarının kutladığı uluslar arası bir gündür.

5 1975 yılında “Dünya Kadınlar Yılı” nı ilan eden Birleşmiş Milletler Örgütü, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ı tüm kadınlar için, Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı.

6 TARİHÇE 8 Mart 1857 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi, daha iyi çalışma koşulları, emeklerinin karşılığında hak ettikleri ücret ve daha iyi bir yaşam istemiyle greve başlarlar ve bu grev nedeniyle 129 kadın işçi yanarak ölür…

7 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonel’e bağlı kadınlar toplantısında Clara Zetkin 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılması önerisini getirmiş ve öneri oy birliğiyle kabul edilmiştir. “Kadının özgürlüğü, tüm insanoğlunun özgürlüğü gibi, yalnızca emeğin sermayenin boyunduruğundan kurtulmasıyla gerçekleşecektir.” Clara Zetkin 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını öneren Clara ZetkinClara Zetkin

8 Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etti.

9 TÜRKİYE’DE 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı.

10 Günümüzde Dünya Kadınlar Günü… Dünya genelinde kadın haklarında son yıllarda meydana gelen artış dahi birçok gerçeği değiştirebilecek nitelikte değildir.

11 ■ Dünyadaki en fakir insanların büyük bir çoğunluğu kadın, ■ Dünyadaki eğitim almamış insanların büyük çoğunluğu yine kadınlar, ■ Kadınlar bugün ülkemizde de erkeklere göre %25-50 oranında daha az ücretle çalıştırılmaktadırlar.

12 Dünya genelinde kadınların yaşadığı olumsuzluklar… ■ Kadınlara karşı şiddet dünyada en yaygın ancak en az cezalandırılan suçtur. ■ Tahminlere göre 113 ile 200 milyon arasında kadın demografik olarak “ kayıp” (yok) görülmektedir. ■ En az 3 kadından biri dövülmekte, cinsel ilişkiye zorlanmakta ya da hayatı boyunca başka bir türlü suistimal edilmektedir.

13 Türkiye’de ki kadınların durumuna ilişkin rakamlar: ■ Şehirlerde evli kadınların %18’i, köylerde de %76’sı eşleri tarafından dövülüyor. ■ Kadınların %57.7’si evliliklerinin ilk gününde şiddetle karşılaşıyor. ■ Aile içi suçların %90’ını kadına karşı işlenen suçlar oluşturuyor.

14 ATATÜRK’ÜN KADIN VE KADIN HAKLARINA VERDİĞİ ÖNEM ■ 1926 yılında kabul edilen Medeni Kanun, Türk kadını için dönüm noktası olmuştur. ■ Türk kadınına 3. TBMM tarafından 3 Nisan 1930’da kabul edilen bir yasa ile Belediye Seçimlerine katılma hakkı tanınmıştır. ■ 1931 yılında da Türk kadını ilk kez tıp dünyasında varlığını göstermiş ve ilk kadın cerrahımız çalışmaya başlamıştır.

15 ■ 4.TBMM tarafından 26 ekim 1932’de kabul edilen bir yasa ile Türk kadınına muhtar, köy ihtiyar kurulu üyeliğine seçilme ve seçme hakkı tanınmıştır. ■ 8 Ekim 1934’de kabul edilen başka bir yasa ile kadın erkek eşitliği alanında bütün haklar, “kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı” ‘nın verilmesi ile verilmiş oluyordu. Seçilme hakkını kullanan ilk kadın olan Benal Arıman 1935 yılında Atatürk'ün meclisinde bileğinin hakkıyla kazanan ilk kadın milletvekilidir.

16 Atatürk, Cumhuriyet’in ilanından önce şöyle demiştir: “Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir” Ülkü Çukurluoğlu (Adatepe) (27 Kasım 1932 - 1 Ağustos 2012), Mustafa Kemal Atatürk'ün en küçük manevi kızı. Mustafa Kemal Atatürk Sabiha Gökçen (22 Mart 1913 – 22 Mart 2001) Türkiye'nin ilk kadın pilotlarından birisidir ve dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotudur.pilotudu

17 ■ İtalya’da kadınlar ancak 1948 yılında seçimlere girebilmişlerdir. ■ Japon kadınları ise seçim haklarını ancak 1950’de alabilmişlerdir. ■ Medeni Kanunu aldığımız İsviçre’de ise kadınlar haklarını 1971 yılına kadar alamamışlardır. ■ Türk kadınına ise 1935 yılında seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.

18 1935 yılı seçimlerinde ilk kez seçilme hakkını da kullanan Türk kadını, TBMM’ye 18 kadın milletvekili ile girmiştir. 1. sıra: soldan sağa: Mebrure Gönenç (Afyon), Hatı Çırpan (Ankara), Türkan Örs Baştuğ (Antalya), Sabiha Gökçül Erbay (Balıkesir), Şekibe İnsel (Bursa), Hatice Özgener (Çankırı); 2. sıra soldan sağa : Huriye Öniz Baha (Diyarbakır), Fatma Memik (Edirne), Nakiye Elgün (Erzurum), Fakihe Öymen (Ankara), Benal Nevzat İştar Arıman (İzmir), Ferruh Güpgüp (Kayseri); 3. sıra: soldan sağa: Bahire Bediş Morova Aydilek (Konya), Mihri Pektaş (Malatya), Meliha Ulaş (Samsun), Fatma Esma Nayman (Seyhan), Sabiha Görkey (Sivas), Seniha Hızal (Trabzon).

19 Cumhuriyet döneminde başarılı olmuş kadınlar ■ SORBONNE ÜNİVERSİTESİNDEN MEZUN İLK TÜRK KADINI TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN İLK KADIN KİMYACISI; Prof. Dr. Remziye HİSAR. ■ KUMARI YASAKLAYAN İLK KADIN MUHTAR: ATATÜRK'ÜN ÖDÜLLENDİRDİĞİ KADIN. 1933 yılında Türkiye'nin ilk kadın muhtarı seçilen Gül ESİN (Aydın Çine İlçesi Karpuzlu Bucağı muhtarı) ■ KORE SAVAŞINI GÖRÜNTÜLEYEN İLK TÜRK KADIN FOTOĞRAFÇISI; Semiha ES idi… ■ İLK KADIN DOKTOR; Safiye ALİ, Kurtuluş Savaşı Döneminde ■ İLK AVUKAT; Süreyya AĞAOĞLU. ■ İLK KADIN HEYKELTIRAŞ; Heykellere şekil veren ilk kadın parmakları Sabiha BENGÜTA ait.

20 ■ ATATÜRK'ÜN YURT DIŞI EĞİTİMİNE GÖNDERDİĞİ İLK KADIN; pek çok ilke imzasını atan İclal Ersin ilk kadın muhasebeci, ilk kadın banka müdürü ve ekonomi doktorudur. ■ İLK KADIN SAVAŞ PİLOTU; Türkiye'de uçağa binen ilk kadın Belkıs Şevket Hanım'dır(1912). Türkiye'nin ilk kadın askeri pilotu Sabiha Gökçe'dir. ■ İLK KADIN SENDİKACI; Zehra Kosova Durmaz. ■ İLK KADIN MUHABİR / İTTİHAT VE TERAKKİ CEMİYETİNİN TEK KADIN ÜYESİ; Selma Rıza ilk kadın gazetecidir. ■ TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN İLK KADIN BAKANI; Prof. Dr. Türkan Akyol (1971). ■ İLK KADIN BÜYÜKELÇİ; Filiz Dinçmen ■ İLK KADIN MİLLETVEKİLİ; Benal Arıman (1935) ■ İLK KADIN HEMŞİRE; Esma Deniz, Türkiye'nin Toplum Sağlığı Hemşiresi unvanına sahipti.

21 İstatistiklerle Kadın Eğitimli kadınların iş gücüne katılma oranı daha yüksek oldu: İşgücünün önemli bir göstergesi olan işgücüne katılma oranı, 2013 Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre Türkiye genelinde %50,8, kadınlarda %30,8, erkeklerde ise %71,5 oldu. Eğitim durumuna göre işgücüne katılım oranı incelendiğinde, kadınların eğitim seviyesi yükseldikçe işgücüne daha fazla katıldıkları görüldü. Üst düzey kadın yönetici oranı %9,4, kadın hakim oranı %36,9, kadın profesörlerin oranı ise %28,7 oldu.

22 Günümüz Türkiyesinin Başarılı ilk 10 kadını*… ■Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı - Güler SABANCI; STK’larda, yönetim kurullarında hep ilk ve çoğu zaman tek kadın oldu. En önemli hedefilerinden biri, şirketlerinde kadın çalışan sayısını artırmak. ■İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı- Oya ECZACIBAŞI ■Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye - Suzan SABANCI DİNÇER ■Turkcell Genel Müdür Yardımcısı - Selen KOCABAŞ ■Intel Yeni Teknolojiler Bölümü Dünya Başkan Yardımcısı - Ayşegül İLDENİZ ■Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı - Zeynep Bodur OKYAY ■OMV Türkiye Petrol Ofisi CEO’ su - Gülsüm AZERİ ■Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı - Zeynep Erkunt Armag ̆ an ■VODAFONE Afrika, orta Doğu ve Asya Pasifik Bölge Başkanı - Serpil TİMURAY ■ING Bank Türkiye Genel Müdürü - Pınar ABAY ■Novartis Türkiye Ülke Başkanı ve İlaç Sektörü Genel Müdürü-Güldem BERKMAN ve bir çokları... * http://www.fortuneturkey.com/fotograf/turkiyenin-guclu-is-kadinlari-bir-araya-geldi-5580

23 Ne mutlu bir Atatürk yetiştiren Türk kadınına, ne mutlu O’na sahip olan Türk Milletine…

24 SON Beni sabırla dinlediğiniz için teşekkür ederim. Hazırlayanlar: Ayşem Ece YALÇINKAYA ve Uğur Deniz İLHAN


"Rekabet ve kavga yerine; İŞ BİRLİĞİ ve DAYANIŞMA, Kin ve nefret yerine; SEVGİ, Bencillik yerine; DİĞERGAMLIK üretmeyi amaçlamaktadır. VIP NETWORK; geliştikçe," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları