Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bağlaşıklık(Dil bilgisi bağıntısı): Dil ögelerinin dil bilgisi kurallarına uyularak yan yana getirilmesi, demektir. Bu sabah istasyon o karşıla Bu sabah.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bağlaşıklık(Dil bilgisi bağıntısı): Dil ögelerinin dil bilgisi kurallarına uyularak yan yana getirilmesi, demektir. Bu sabah istasyon o karşıla Bu sabah."— Sunum transkripti:

1 Bağlaşıklık(Dil bilgisi bağıntısı): Dil ögelerinin dil bilgisi kurallarına uyularak yan yana getirilmesi, demektir. Bu sabah istasyon o karşıla Bu sabah istasyonda onunla karşılaştım. Listede benim ve senin adın yokmuş. Listede benim adım ve senin adın yokmuş. Bağdaşıklık(Anlam bağıntısı):

2 ANLATIM BOZUKLUKLARI bağlaşıklık bağdaşıklık ANLAM BOZUKLUKLARI
1- Gereksiz Sözcük Kullanımı 2- Yanlış Anlamda Sözcük Kullanımı 3- Söz Dizimi Yanlışlığı 4- Anlamca Çelişen Sözlerin Bir Arada Kul. 5-Sıralama ve Mantık Yanlışları 6- Anlam Belirsizliği YAPI BOZUKLUKLARI 1- Özne-Yüklem Uyuşmazlığı 2- Özne Eksikliği 3- Nesne Eksikliği 4- Tümleç Eksikliği 5- Yüklem, Ek Eylem, Eylemsi Eksikliği 6- Tamlama Yanlışları 7- Ek Yanlışları 8-Çatı Uyuşmazlığı bağlaşıklık bağdaşıklık

3 ANLAMSAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
1- Gereksiz Sözcük Kullanımı Bir cümlede aynı anlama gelen, birbirinin anlamını içeren sözcüklerin kullanılmasıyla oluşur. Sözcüğü cümleden çıkardığımızda anlamda bir eksiklik oluşmamasıyla anlayabiliriz. Misafirlerine her zaman ilgi ve alaka gösterirdi. ilgi ve alaka Dünkü maçta yaptığım yanlış pas hatası maçı kaybetmemize yol açtı. yanlış pas hatası Onunla ilk kez bir veli toplantısında tanıştık. ilk Çocuğun ağlamasının nedeni çok aç olmasındandır. neden dan

4 ANLAMSAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
2- Yanlış Anlamda Sözcük Kullanımı Cümlelerde, anlamca birbirine yakın olan kelimelerin karıştırılıp yanlış kullanılmasıyla oluşur. Sözcüklerin kullanım alanlarını iyi bilmek gerekir. Sınava başvuran öğrenci sayısı son yıllarda daha da çoğaldı. arttı Şair, 24 Haziran İzmir’de hayata merhaba demiş. tarihinde yılında Yapılan etkinlikler ilçemizin dünyaca tanınmasın ı sağladı a neden oldu. Kaleci, gereksiz yere penaltı yaptırarak takımın yenilmesini sağladı. neden oldu.

5 ANLAMSAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
3- Söz Dizimi Yanlışlığı(Sözcüğün Yanlış Yerde Kullanımı) Sözcüklerin doğru yerde kullanılmaması anlamda pürüzlere ve anlatım bozukluğuna neden olabilir: Televizyonlarda tekrar tekrar ölmüş insan görüntülerinin gösterilmesi doğru değil. Televizyonlarda ölmüş insan görüntülerinin tekrar tekrar gösterilmesi doğru değil Ünlü şair, yirminci ölüm yıldönümünde mezarı başında anıldı. Ünlü şair, ölümünün yirminci yıldönümünde mezarı başında anıldı. Ne zaman yağmur yağsa ilk aklıma sen geliyorsun. Ne zaman yağmur yağsa aklıma ilk sen geliyorsun. O, her yolda kalan insana yardım ederdi. O, yolda kalan her insana yardım ederdi.

6 ANLAMSAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
4- Anlamca Çelişen Sözlerin Bir Arada Kullanılması: Anlamca birbiriyle çelişen sözcüklerin bir arada kullanılmasıyla oluşan anlatım bozukluğudur. Genellikle kesinlik anlamı içeren bir sözle olasılık anlamı içeren bir sözün birlikte kullanılmasından kaynaklanır. Ahmet, eminim, okula gitmiş olabilir. Bu çocukların şüphesiz ülkemizi uluslararası yarışmalarda en iyi şekilde temsil edeceğini sanıyorum. Babasının kulağına bağırarak bir şeyler fısıldıyor. Çocuklar yavaşça yerlerinden kalkıverdi. Ahmet, eminim, okula gitmiş olabilir. Bu çocukların şüphesiz ülkemizi uluslararası yarışmalarda en iyi şekilde temsil edeceğini sanıyorum. Babasının kulağına bağırarak bir şeyler fısıldıyor. Çocuklar yavaşça yerlerinden kalkıverdi.

7 ANLAMSAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
5-Sıralama ve Mantık Hatası Bir cümlede iki durum sıralanırken önem sırasına dikkat edilmezse anlatım bozukluğu olur: Annesini değil bir gün, bir ay bile görmese hemen özlerdi. Annesini değil bir ay, bir gün bile görmese hemen özlerdi. Uzmanlar sigaranın ölüme hatta kansere yol açan maddeler içerdiğini söylüyor. Uzmanlar sigaranın kansere hatta ölüme yol açan zararlı maddeler içerdiğini söylüyor. Bu doktor, pansuman yapmak şöyle dursun, ameliyat bile yapamaz. Bu doktor, ameliyat yapmak şöyle dursun, pansuman bile yapamaz. Gittiğimiz evde bırakın su vermeyi, yemek bile vermediler. Gittiğimiz evde bırakın yemek vermeyi, su bile vermediler.

8 ANLAMSAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
6- Anlam Belirsizliği(Karışıklığı) : Yapısından veya eklerinden dolayı iki anlama gelebilecek şekilde kurulan cümlelerde anlatım bozuktur. Genellikle tamlayanı ikinci tekil şahıs (senin) veya üçüncü tekil şahıs(onun) olan cümlelerde görülür. İstanbul’a geldiğini yeni öğrendim. (Onun İstanbul’a geldiğini yeni öğrendim.) (Senin İstanbul’a geldiğini yeni öğrendim.) Köye taşındıktan sonra onu ilk kez ziyaret ediyorum. (O, köye taşındıktan sonra onu ilk kez ziyaret ediyorum.) (Ben köye taşındıktan sonra onu ilk kez ziyaret ediyorum.) ‘UYARI’ Bu tür cümlelerde anlatım bozukluğu değil, anlam belirsizliği vardır. Bu tip sorularda ‘anlam belirsizliği’ ifadesi yer alır.

9 YAPISAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
1- Özne-Yüklem Uyuşmazlığı A- Tekillik Çoğulluk Bakımından B- Kişi Bakımından C-Olumlu Olumsuzluk Bakımından *Özne tekil ise yüklem de tekil olur İhtiyar, sahildeki martıları seyrediyordu. *Özne insan ve çoğulsa yüklem tekil de olur çoğul da. Çocuklar bahçede top oynuyorlar. Çocuklar bahçede top oynuyor. *Özne insan dışında bir varlık ya da kavramsa , çoğul da olsa yüklem tekil olur. Fikirler baskıyla yeşermezler *Özne anlamca çoğul sözcüklerden oluşuyorsa yüklem tekil olur. Herkes dünkü maçta çıkan olayları konuşuyorlardı. Fikirler baskıyla yeşermez. Herkes dünkü maçta çıkan olayları konuşuyordu.

10 YAPISAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
1- Özne-Yüklem Uyuşmazlığı A- Tekillik Çoğulluk Bakımından B- Kişi Bakımından C-Olumlu Olumsuzluk Bakımından Farklı kişiler özne olarak bir arada bulunursa, yüklemin alacağı kişi ekinin ne olması gerektiği konusunda belli kurallar vardır. *Öznenin içinde birinci kişi yanında (ben-biz), ikinci kişi (sen- siz) veya üçüncü kişi (o- onlar) varsa yüklem «birinci çoğul»a göre çekimlenir. Bu zor soruyu bir ben bir de yeni gelen öğrenci doğru cevapladı. *Öznenin içinde ikinci kişinin yanında (sen- siz), üçüncü kişinin yanında (o- onlar) varsa yüklem «ikinci çoğul»a göre çekimlenir. Sen ve arkadaşların, yarınki toplantıya katılmasın. *Öznenin içinde birden fazla üçüncü kişi (o-onlar) varsa yüklem «III.tekil ya da çoğul»a göre çekimlenir. O ve dünkü sınava girmeyenler yarınki sınava katılsınlar. O ve dünkü sınava girmeyenler yarınki sınava katılsın. Bu zor soruyu bir ben bir de yeni gelen öğrenci doğru cevapladık. Sen ve arkadaşların, yarınki toplantıya katılmayın.

11 YAPISAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
1- Özne-Yüklem Uyuşmazlığı A- Tekillik Çoğulluk Bakımından B- Kişi Bakımından C-Olumlu Olumsuzluk Bakımından *Bazı özneler , mutlaka olumsuz yüklem almak durumundadır.(hiçbiri, hiç kimse, kimse…) Hiç kimse ona yardım etmiyor. - Herkes ona yardım ediyor. Herkes bu kitabı arıyor; ama bulamıyordu. Herkes bu kitabı arıyor; ama hiç kimse bulamıyordu. Arkadaşlarımın hiçbiri geziye gitmemiş, okuldaki kursa katılmıştı. Arkadaşlarımın hiçbiri geziye gitmemiş, hepsi okuldaki kursa katılmıştı.

12 YAPISAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
2- Özne Eksikliği: Sıralı ve bağlı cümlelerde birden fazla yüklem bulunur. Bu yüklemlerin farklı özneye bağlanması gerekirken aynı özneye bağlanması anlatımı bozar. Yarın suçluların ifadesi alınacak ve mahkemeye sevk edilecek. Yarın suçluların ifadesi alınacak ve suçlular mahkemeye sevk edilecek. Çevirinin dilimize zarar verdiği söylenir oysa dilimizi zenginleştirir. Çevirinin dilimize zarar verdiği söylenir oysa çeviri dilimizi zenginleştirir. Kazadan sonra hepimizin sinirleri bozulmuştu, kazaya üzülmüştük. Kazadan sonra hepimizin sinirleri bozulmuştu, hepimiz kazaya üzülmüştük.

13 YAPISAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
3- Nesne Eksikliği: Genellikle sıralı ve bağlı cümlelerde görülür. alması gereken bir eyleme nesne getirilmediği için anlatım bozulur. Ona asla kızmıyor, çok seviyoruz. Ona asla kızmıyor, onu çok seviyoruz. Dedem her gece masal anlatarak uyutmaya çalışırdı. Dedem her gece masal anlatarak bizi uyutmaya çalışırdı. Bu kitaba çok para verdim; ama hiç okumadım. Bu kitaba çok para verdim; ama onu hiç okumadım.

14 YAPISAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
4- Tümleç Eksikliği: Genellikle sıralı ve bağlı cümlelerde görülür. Tümleç alması gereken bir eyleme tümleç getirilmediği için anlatım bozulur. Arkadaşının sıkıntı çektiğini biliyor, sezdirmeden yardım ediyordu. Arkadaşının sıkıntı çektiğini biliyor, ona sezdirmeden yardım ediyordu. Binaya giriş ve çıkışları yasaklandı. Binaya giriş ve binadan çıkışları yasaklandı. Çocukları çok sever, çok iyi anlaşırdı. Çocukları çok sever, onlarla çok iyi anlaşırdı. Düşman kaleyi sarmış fakat girememişti. Düşman kaleyi sarmış fakat kaleye girememişti.

15 Yüklem eksikliği Yüklem eksikliği Fiilimsi eksikliği Ek fiil eksikliği
5- Yüklem, Ek Eylem, Eylemsi Eksikliği Birden fazla yargının olduğu cümlelerde , aynı yükleme bağlanmaması gereken eylemlerin, yan cümleciklerin(fiilimsi) ve ek eylemin aynı yükleme bağlanması anlatım bozukluğuna neden olur. Geçen yıl yüz bin ağaç, bu yıl da iki yüz bin ağaç dikmeyi düşünüyoruz. Geçen yıl yüz bin ağaç , bu yıl da iki yüz bin ağaç dikmeyi düşünüyoruz. O bana dert, ben ona mutluluk verdim. O bana dert , ben ona mutluluk verdim. Buraya gelmeden önce mi sonra mı telefon ettin? Evin kirası çok uygun; ancak yeri güzel değildi. Evin kirası çok uygundu; ancak yeri güzel değildi. Yüklem eksikliği diktik Yüklem eksikliği verdi Fiilimsi eksikliği Buraya gelmeden önce mi geldikten sonra mı telefon ettin? Ek fiil eksikliği

16 YAPISAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
6-Tamlama Yanlışları:Birden fazla tamlayanın aynı tamlanana bağlanması, olması gereken tamlayanın ya da tamlananın olmamasından kaynaklanan anlatım bozukluğudur. Bu önlemler ekonomik ve sağlık açısından yararlı sonuçlar verdi. Bu önlemler ekonomik açıdan ve sağlık açısından yararlı sonuçlar verdi. Bir yazar bu tür olaylara kesinlikle karışmaması gerekir. Bir yazarın bu tür olaylara kesinlikle karışmaması gerekir. Bu yasadan özel ve kamu kuruluşlarında çalışanlar yararlanacak. Bu yasadan özel kuruluşlarda ve kamu kuruluşlarında çalışanlar yararlanacak. tamlanan eksikliği tamlayan eksikliği tamlanan eksikliği

17 YAPISAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
7-Ek Yanlışları: Cümlede eklerin yanlış kullanılması ya da bir sözcüğe yanlış ekin getirilmesinden kaynaklanan anlatım bozukluğudur. Yazarların köy yaşayışına ilgilenmeleri toplumumuz açısından çok yararlıdır. Yazarların köy yaşayışıyla ilgilenmeleri toplumumuz açısından çok yararlıdır. Beni en çok sevindiren senin geldiğindir. Beni en çok sevindiren senin gelmendir. Tek amacımız, yurdumuza dönmemiz ve ülkemize yararlı olmaktır. Tek amacımız, yurdumuza dönmek ve ülkemize yararlı olmaktır. Lise yıllarında okuduğum romanları unutamıyorum. Hava kirliliğinin nedenlerinden biri de yeşil alanların azlığındandır. Hava kirliliğinin nedenlerinden biri de yeşil alanların azlığıdır. İlgi ekinin gereksiz kul. ki dan Hal ekinin gereksiz kul.

18 YAPISAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
8-Çatı Uyuşmazlığı Bileşik cümlelerde temel cümlenin edilgen olup yan cümlenin edilgen olmamasından kaynaklanan anlatım bozukluğudur. edilgen etken Birer bardak çay içildikten sonra o konuyu görüştüler. Birer bardak çay içtikten sonra o konuyu görüştüler. Birer bardak çay içildikten sonra o konu görüşüldü. Trafik kurallarına dikkat edilirse kaza yapmazsınız. Trafik kurallarına dikkat edilirse kaza yapılmaz. edilgen etken

19 ANLATIM BOZUKLUKLARI ANLAMSAL BOZUKLUKLAR 1- Gereksiz Sözcük Kullanımı
2- Yanlış Anlamda Sözcük Kullanımı 3- Söz Dizimi Yanlışlığı 4- Anlamca Çelişen Sözlerin Bir Arada Kul. 5-Sıralama ve Mantık Yanlışları 6- Anlam Belirsizliği YAPISAL BOZUKLUKLAR 1- Özne-Yüklem Uyuşmazlığı 2- Özne Eksikliği 3- Nesne Eksikliği 4- Tümleç Eksikliği 5- Yüklem, Ek Eylem, Eylemsi Eksikliği 6- Tamlama Yanlışları 7- Ek Yanlışları 8-Çatı Uyuşmazlığı


"Bağlaşıklık(Dil bilgisi bağıntısı): Dil ögelerinin dil bilgisi kurallarına uyularak yan yana getirilmesi, demektir. Bu sabah istasyon o karşıla Bu sabah." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları