Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını."— Sunum transkripti:

1 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını kolaylaştırır. D) Otomobili ağacın altında duruyor.

2 Aşağıdaki sözcüklerle anlamca bir grup oluşturulduğunda hangisi dışta kalır? A) sütB) yoğurt C) peynirD) tereyağı

3 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tırnak işareti yanlış kullanılmıştır? A“Falaka ”çocuklara yönelik bir eserdir. BKüçük kız “Annemi” isterim, dedi. C“Aşiyan” Tevfik Fikret’in evine verdiği addır. D“Bravo!”diye bir haykırmayla irkilmişim.

4 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım ve noktalama yanlışı yoktur? A Bu kitapları Müdür’den aldım. B Bu dergi, 1975’de yayımlanmış. C Siz de mi bu kitabı okuyorsunuz? D Kardeşim okumayı daha yeni, yeni söküyor.

5 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat fiil adlaşmıştır? A) Konuşanlar hemen dışarı çıksın lütfen. B) Kırılası eller yavruma nasıl kıydınız? C) Okumuş adamın hali başkadır. D) Verilen sözü daima yerine getirin.

6 “Su yüzünde ölü bir balık görünce alıp karaya attılar.” Yukarıdaki cümlede altı çizili olan kelimelerin türleri hangi seçenekte sırasıyla doğru olarak verilmiştir? A) İsim – zarf fiil – zarf fiil – sıfat fiil B) Zarf fiil – isim fiil – zarf fiil – fiil C) İsim – zarf fiil – isim fiil – fiil D) İsim – zarf fiil – zarf fiil – fiil

7 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işteş fiil kullanılmıştır? A) Kardeşim herkesle anlaşır. B) Her yerde oğluyla övünüyor. C) Ne yazık ki, sokak kavgalarında artış görülüyor. D) Bizi buradan kimse attıramaz.

8 Aşağıdakilerden hangisinde fiil dönüşlüdür? A) Seninki az önce mutfakta tıkındı. B) Güzel sözler bir araya toplandı. C) Arabası park yerinde yıkandı. D) Eşyalar ağır olduğu için zorlukla taşındı.

9 - Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yüklemden önceki kelimelerin tamamı dolaylı tümleç görevindedir? A) Babadan kalma eski evinde mutluydu. B) Bu yıl sonbaharda tatile çıkacak. C) Olanlardan kendini sorumlu tutuyordu. D) Başarısında ailesinin payı büyüktü

10 - “Bu akşam televizyonda güzel bir film varmış.” cümlesinde öğelerin sıralanışı, aşağıdakilerden hangisiyle özdeştir? A) Özne – dolaylı tümleç – zarf tümleci – yüklem B) Zarf tümleci – özne – dolaylı tümleç – yüklem C) Dolaylı tümleç – zarf tümleci – yüklem – özne D) Zarf tümleci – dolaylı tümleç – özne – yüklem

11 - Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “eylemi yapan kişi” vurgulanmaktadır? A) Müdür seni çağırmış. B) Ben onu da severim. C) Sizinle en iyisi ben ilgileneyim. D) Herkes, kendi aklını beğenir

12 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin gerçekleşmesi koşula bağlanmıştır? A Kapıyı açınca bir de kimi göreyim! B Ev, pek temiz olmadığından kokuyor. C Düzenli çalışınca başarılı olursun. D Ben geldiğimde salonda kimse yoktu.

13 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “beklenenin gerçekleşmemesi” anlamı vardır? A Maçın ikinci yarısını seyredecek zamanımız yoktu. B Sudan bahanelerle bizi atlatmaya çalışıyor yine. C Geziye giderken bize de haber verecekti güya. D Plastik sanatlar alanında kendini kanıtlamıştı.

14 -"Sırtına bal sürüp, tavus tüylerinin üstünde yuvarlanan ve sonra tavus meclisine girmeye yeltenen meşhur karganın talihine güven yoktur. Böyle tipler, sahip oldukları yaratılış ifadesinin dış planda taklitçisi, sahte özenişlerle bilhassa şiir sahasında hemen enselenmeye mahkûmdur." Yukarıdaki paragrafta anlatılmak istenen nedir? A) Başkasından etkilenmeyen şair yoktur. B) Taklide dayalı eserler orijinallerinden kolaylıkla ayırt edilir. C) Tavus kuşu gibi, şiiri süslemeye çalışmak boşunadır. D) Şairler, mutlaka büyük adamlardan etkilenmelidir.

15 -”Kalktığımda yağmur dinmişti. Yağmurun gece, evimizin teneke damına hızlı hızlı düşmesi beni epey korkutmuştu. Üç dört gün kapıdan dışarıya çıkamayacağımı sanmıştım. Ama durmuştu işte, sıcak bir rüzgâr esiyordu şimdi lodos filan olmalıydı.” Bu parçanın anlatımında ayrıntıların seçiminde aşağıdaki duyuların hangisinden yararlanılmamıştır? A) İşitme B) Görme C) Koklama D) Dokunma


"Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları