Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜNYANIN ORTASI HOCA NASREDDİN DİYARI. Akşehir Konya ilinin bir ilçesidir.Nasrettin Hoca’nın türbesi burada bulunmaktadır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜNYANIN ORTASI HOCA NASREDDİN DİYARI. Akşehir Konya ilinin bir ilçesidir.Nasrettin Hoca’nın türbesi burada bulunmaktadır."— Sunum transkripti:

1 DÜNYANIN ORTASI HOCA NASREDDİN DİYARI

2

3 Akşehir Konya ilinin bir ilçesidir.Nasrettin Hoca’nın türbesi burada bulunmaktadır.

4 AKŞEHİR TARİHİ VE COĞRAFYASI İlçe yüzölçümü 1442 km²’dir. Denizden yüksekliği 1050 m’dir. 31° 24' 45" doğu boylamı 38° 02' 00" kuzey enlemleri arasındadır. Araplar Akşehir'i, beyaz çiçek açmış elma ve erik ağaçlarının görüntüsünden dolayı "Belde-i Beyza" (Beyaz Şehir) olarak anmışlardır. Ancak sonra Anadolu'ya yayılan Türkler, Kutalmışoğlu Süleyman Şah komutasında kenti almışlardır. Haçlı Seferleri, Selçuklu taht kavgaları, Moğol istilası sıralarında sürekli savaşlar yaşayan Akşehir (Akşar) büyük yıkımlar yaşamak zorunda kalmıştır. 1381 yılında Padişah Murat Hüdavendigâr'a satılarak Osmanlı egemenliğine girerse de Y. Beyazit'in Timur'a yenilmesi ile Moğollar'ın, Fetret döneminden sonra Karamanoğulları'nın eline geçer. Nihayet Fatih Sultan Mehmet 1467 yılında Akşehir'i fethederek Osmanlı topraklarına katar. Ancak Anadolu'nun topyekün kurtuluşu bu kadar kolay olmayacaktır. Mustafa Kemal kumandasındaki ordu, Kurtuluş Savaşını, halkla birlikte büyük sıkıntılar içinde sürdürecektir. Sakarya Meydan Muhabereresi'nden sonra 18 Kasım 1921 tarihinden itibaren Garp (Batı) cephesi karargahı Akşehir'e nakledilir.

5 Kumandan İsmet (İnönü) Paşa TBMM'den ve Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'dan aldığı emirlerle "Büyük Taarruz" un hazırlıklarını 9 ay boyunca (24 Ağustos 1922'ye kadar) Akşehir'de yapar..Akşehir ve köylerine birlikler yerleştirilir. Garp Cephesi Komutanı Mirlavi İsmet Bey bu sürede sürekli Akşehir'de kalır Mustafa Kemal Paşa da hazırlıkları kontrol etmek için defalarca karargaha gelir.1922 yılının 28 Temmuz günü bir futbol turnuvası bahane edilerek bütün ordu komutanları Akşehir'de buluşur ve son hazırlıkları gözden geçirilir. Nihayet Ağustos sonunda taarruza karar verilir. 24 Ağustos 1922 günü sabahı ordu harekete hazırdır. Namaz kılınır, Nasreddin Hoca'nın türbesi ziyaret edilir.Mustafa Kemal'in askerleri Akşehir'lilerin alkış ve dualarıyla Akşehir'den Afyon'a doğru cepheye uğurlanır. Nasreddin Hocanın Ya Tutarsa! deyip maya çaldığı Akşehir Gölü Türkiye'nin 5. büyük gölüdür. Alanı 353 km2 'dir. Coğrafi Koordinatları: 38 32' Kuzey Paraleli 31 28' Doğu MeridyeniAkşehir Gölü Akşehir Gölü son yıllarda civar köylerdeki kimi işletmelerin gerek tarımsal sulama amaçlı kuyu açmaları ve gerekse gölü besleyen derelerin kurumalarından ötürü kuruma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu yüzden gölün alanı ciddi şekilde azalmıştır.

6 Akşehir tarihi itibariyle çok eski bir yerleşim birimi olduğundan zengin bir kültüre sahiptir. Selçuklu ve Osmanlı döneminde medreseleriyle ünlü olup, günümüze intikal eden "TAŞ MEDRESE" halen müze halindedir. Ziraat Okulu (1915-1920) Sarayönüne taşınmıştır. Maltepe Askeri Lisesi (1941- 1949), İlk Öğretmen okulu (1955- 1980) Polis okulu (1980-1988) lise 1914-1923 Orta okul 1873-1914 zaman içersinde kapanan okullardır. Bu okullar ve yeni açılanlarla Türk kültürünün bütün kültürünü taşımak-tadır. Bu köklü kültür sayesinde Akşehir insanı potansiyel itibariyle en üst seviyeye ulaşmıştır. Bu kültür içerisinde dünyaca ünlü Nasrettin Hoca gibi ince ve kıvrak zekaya sahip bir dahi yetişmiştir. Her yıl anısına ULUSLARARASI 5-10 TEMMUZ Şenlikleri düzenlenir. Yüzyıllardan beri Padişahların bir dinlenme yeri olan Akşehir, de bir birinden güzel dinlendirici görmeye değer yerler vardır. Bunların başında Hıdırlık gelmektedir. Hıdırlık, Tekke (4 Km.), Atakent (5 Km.), Savaş Köyü (6 Km.), Engilli (7 Km.), Alanyurt (7 Km.) Akşehir Gölü (9 Km.) Ilıcak Köyü (10 Km.)

7 İç Anadolu'nun güneybatısında Sultandağlarının eteklerinde kurulmuş, doğa güzelliği yönüyle oldukça zengin çevresi ağaçlarla kaplı, yemyeşil bir kenttir. Doğusunda Ilgın, Konya; batısında Sultandağı, Afyon; güneyde Yalvaç, Şakikaraağaç; güneydoguda Doğanhisar ile komşudur. Yazları sıcak ve kuraktır. Sıcaklık, +15° ile +35° arasındadır. Kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Bölgenin yayla olması nedeniyle bazı yıllar kış mevsiminde ısı biraz artar. Kent ve çevresinin yağış durumu İç Anadolu bölgesinin ortak karakterlerine pek benzemez. Bölgenin en çok yağış alan bölgesidir. Yağışlar genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür. Yağışlar aralıksız olarak günlerce devam eder. Aynı zamanda bu mevsimlerde güney batı rüzgarları çok şiddetli eser. Genellikle Sultandağlarında maki denilen çalılıklar, karaağaç, çam, meşe, fındık ağaçları bulunur. Dağların eteklerine inildikçe çeşitli meyve ağaçları vardır. İlçenin çevresinde oldukça sık ağaçlar bulunur. Son yıllarda erozyon çalışmaları yapılarak boş olunan kısımlarda çeşitli ağaçlar yetiştirilmeye başlanmıştır. Halk genelde yeniliğe açık, modern bir düşünce yapısına sahiptir. Ülkemizin ilk belediye örgütlerinden biri Akşehir'de kurulmuştur. Akşehir'in amblemi Eşeğe binmiş Nasrettin hoca ile onun türbesidir.

8 Nasreddin Hoca Türbesi Nasreddin Hoca Türbesi Nasreddin Hoca Türbesi Nasreddin Hoca Türbesi Büyük Taarruz Savaşı Büyük Taarruz Savaşı Büyük Taarruz Savaşı Büyük Taarruz Savaşı Garp Müzesi Garp Müzesi Garp Müzesi Garp Müzesi 1.Fıkra 1.Fıkra 1.Fıkra 2.Fıkra 2.Fıkra 2.Fıkra

9

10 Akşehir-Batı Cephesi Karargahı Müzesi, 1965 yılına kadar Akşehir'de Belediye Dairesi olarak kullanılan, iki katlı tarihi binada 1966 yılında ziyarete açılmıştır. Karargah Müzesi binası, 1905 yılında konak olarak yaptırılmış, Kurtuluş Savaşından önce Belediye ve Kaymakamlık olarak kullanılmıştır. Kurtuluş Savaşı yıllarında, Batı Cephesi Karargahı, 18 Kasım 1921 tarihinde Akşehir'e taşınmış, 24 Ağustos 192 gününe kadar, 9 ay 6 gün süre ile bu bina karargâh olarak kullanılmıştır. Atatürk, silah arkadaşları ile birlikte Büyük Taarruz hazırlıkların burada yapmış, Taarruz tarihini burada kararlaştırmıştır. Kurtuluş Savaşından sonra yine Belediye olarak kullanılan binada (Başkumandan Mustafa Kemal Paşa'nın taarruz emrini verdiği oda, Garp Cephesi Kumandanı İsmet Paşa'nın Çalışma Odası, Garp Cephesi Erkan-ı Harbiye Reise Asım Paşa'nın Çalışma Odası) şeklinde üst kat odaları birer plaka ile işaretlenmiş, o günler kullanılan masa, koltuk, halı gibi eşyalarla Atatürk Odası düzenlenmiştir. Akşehir Belediyesi'nin yeni binasına taşınması üzerine Karargah binası, Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğüne devredilmiş, bu kitabın yazarı tarafından teslim alınarak müze haline getirilmiştir. 1981 yılında yeniden düzenlenen Batı Cephesi karargahı Müzesini girişinde Atatürk Eşyaları sergilenmektedir. Burada bir de "Gaziler Köşesi" düzenlenmiştir. Üst katta, Atatürk, İsmet İnönü ve Asım Gündüz odalar vardır. Yaverler için ayrı bir oda ayrılmıştır. Salondaki panolarda Sakarya Savaşından büyük Taarruza kadar gelen sürelerdeki tarihi olaylar yazı ve fotoğraflarla anlatılmış, krokiler sergilenmiştir. Ayrıca Kurtuluş Savaşında Akşehirken Milletvekili olan Hacı Bekir (Sümer)e Zafer Armağanı bir tüfek, bir özel odada Karargahta çalışan subaylara ait fotoğraflar görülmektedir.

11

12 Nasreddin Hoca, köy meydanındaki koca çınar ağacının üzerine çıkmış, elindeki balta ile bindiği dalı kesmeye başlamış. Görenler : -“Aman Hocam, bindiğin dalı kesiyorsun, düşe-ceksin!” diye bağırmağa başlamışlar. Hoca kesmeye devam ederek seslenmiş: -“Bu dalı kesenin yere düşeceğini hepiniz akıl ettiniz de, ben size yıllardır ahiretin dalı olan dünyanızı keserseniz cehenneme düşersiniz diyorum, neden hâlâ akıl edemiyorsunuz!!!...”

13 Kimi insanlar olmayacak hevesler pesinde kosup durur. Nasreddin Hoca böylelerine ders vermek istemiş bir gün. Elinde koca bir bakraç yogurt mayasıyla gölün kenarina gelmis. Baslamis kaşık, kaşık dökmeye : - Ne yapıyorsun Hoca ? demisler. - Göle yogurt mayasi çaliyorum, demis kis, kis gülerek. - Olur mu demisler, göl yogurt mayasi tutar mi hiç ? Hoca cevabi yapıştırmış tabii. - Ya tutarsa...

14 Bir Bayram Klasiği -Esselaam Aliiküüm... -Aliiküm Selaam, buyrun, buyrun, ana maşşalllah, ana maşşallah, Kimler gelmiş, kimler gelmiş, geçinele şööle dip sedire. Hoş geldin Erhan age paltunu alıyım. -Hoşgördük, Bayramınız mübarek ossun, Allah bu günnere gine gavışdırsın. -Amin, amin cümleynen beraber, sizin de mübarek ossun. Haçcabaa, mantunu çıkar da irahat otur, iğreti gibi durma. -Ana yoo, fazla durmıyacaaz, daha yini çıkdık, ilk sizden başladık, daha bi sürü gapı var. -Diyele gıy ana; zaten bayramdan bayrama gelirsiniz, ataş almaya mı geldiniz?

15 Alettirik: Elektrik Kiyat: Kağıt Garannık: Karanlık Aba :Abla Accık :Azıcık. Böcü :Böcek Bülüç :Piliç. Güccük :Küçük Gicişmek: Kaşınmak Hökele :Ukala Zimbit :Zifiri karanlık. Temel: Bahçe Duvarı Haranı: kazan Hazaar: galiba Gumpir: Patates Duz: Tuz Pantul: Pantolon Mezer: Mezar Ezen: Ezan Döşşek: Yatak Terezi: Terazi Zıttına gitmek: hoşlanmamak Şebit: Yufka ekmek Balcan, badılcan: Patlıcan Tefder: Defter Mıh: Çivi Sandelle: Sandalye Bışgı: Testere Motur: Traktör Gupa: Bardak Acep: Acaba Depik: Tekme Yuka: İnce Zibil: Çok fazla Zoba: Soba Zerhoş: Sarhoş Bıdırdamak: Konuşup durmak Cırmalamak: Tırmalamak Cırcır: Fermuar Cazı: Cad Cıbartmak: morartmak Dinelmek: Ayakta durmak Gakılı: Bir sürü, çok Hayat: Avlu Iscak: Sıcak Kösülmek: Yenilmek Laylon: Naylon Okumak: Davet etmek Peşkir: Havlu Piskevit, püsküğüt: Bisküvi Seğirtmek: Koşmak Tehne: Tenha Tığteber: Bomboş Velesbit,belesbit: Bisiklet Tosbağa: Kaplumbağa Zınarmak: Karşı gelmek Zınılamak: Patlamak Dal: Sırt Elcek: Eldiven Gonşu: Komşu Hacemmi: Hacı Amca Gaysi: Kayısı Aporle: Hoparlör Yiter: Yeter AKŞEHİR AĞZINDAN SADECE BİRKAÇ ÖRNEK

16 SÜLBİYE Malzemeler: 350 gr.kuşbaşı et 350 gr.arpacık soğanı 8-10 diş sarımsak 1/2 çay bardağı sıvıyağ 1 çorba kaşığı salça 1,5 su bardağı haşlanmış nohut 1/2 demet dereotu 1 tatlı kaşığı kimyon tuz karabiber pulbiber Hazırlanışı: Kuşbaşı doğranmış etleri suları salıp çekene dek pişirin.Soğan ve sarımsakları bütün olarak kavrulmakta olan etlere ilave edip kavurma işlemine devam edin.Ardından salçayıda ekleyin.Salçadan sonra sırası ile nohutu,tuzu,kimyonu,karabiberi,pulbiberi de ilave ederek karıştırın ve yemeğin üzerini bir parmak geçecek kadar su ilave edin.Kısık ateşte pişmeye bırakın.Yemek piştikten sonra üzerine ince ince kıyılmış dereotunu serpiştirin.Sıcak olarak servis yapın.Afiyet olsun..

17 AKŞEHİR GÖLÜ

18 AKŞEHİR’DEN BİR GÖRÜNÜM

19 TAŞ MEDRESE

20 AKŞEHİR ‘İN NAPOLYON KİRAZI

21


"DÜNYANIN ORTASI HOCA NASREDDİN DİYARI. Akşehir Konya ilinin bir ilçesidir.Nasrettin Hoca’nın türbesi burada bulunmaktadır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları