Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EV KAZALARI Yard. Doç. Dr. Yard. Doç. Dr. ŞENAY KAYMAKÇI ŞENAY KAYMAKÇI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EV KAZALARI Yard. Doç. Dr. Yard. Doç. Dr. ŞENAY KAYMAKÇI ŞENAY KAYMAKÇI."— Sunum transkripti:

1 EV KAZALARI Yard. Doç. Dr. Yard. Doç. Dr. ŞENAY KAYMAKÇI ŞENAY KAYMAKÇI

2 Kaza "Önceden planlanmayan bir zamanda, yanlış davranış ve ihmaller nedeniyle ortaya çıkan, can ve mal kaybı ile sonuçlanabilen, ancak önceden alınacak önlemlerle kaçınılabilir ve korunulabilir bir olay olarak tanımlanmaktadır. "Önceden planlanmayan bir zamanda, yanlış davranış ve ihmaller nedeniyle ortaya çıkan, can ve mal kaybı ile sonuçlanabilen, ancak önceden alınacak önlemlerle kaçınılabilir ve korunulabilir bir olay olarak tanımlanmaktadır.

3 Kazalarla ilgili sıklık Kazalarla ilgili sıklığın tam olarak saptanması kayıt güçlükleri nedeniyle zordur. Kazalarla ilgili sıklığın tam olarak saptanması kayıt güçlükleri nedeniyle zordur. Kayıtlara geçen olgular genellikle, doktora başvuruyu gerektiren yaralanmaları içeren ya da yasal işlem gerektiren (yangınlar, ölümle sonuçlanan kazalar, trafik kazaları, vb) kazalardır. Kayıtlara geçen olgular genellikle, doktora başvuruyu gerektiren yaralanmaları içeren ya da yasal işlem gerektiren (yangınlar, ölümle sonuçlanan kazalar, trafik kazaları, vb) kazalardır.

4 Kazaların oluş yeri ve nedenleri Trafik kazaları Trafik kazaları İş kazaları İş kazaları Endüstriyel kazalar Endüstriyel kazalar Spor kazaları Spor kazaları Ev kazaları Ev kazaları

5 Ev kazaları Bir konutun içinde ya da ona ait çevrede meydana gelen kazalara ev kazaları denir. Bir konutun içinde ya da ona ait çevrede meydana gelen kazalara ev kazaları denir.

6 Ev kazaları Ev kazalarıyla çoğunlukla, Ev kazalarıyla çoğunlukla, kadınlar, kadınlar, dört yaş altı çocuklar, dört yaş altı çocuklar, ve 65 yaş üstü kişilerin karşılaştığı saptanmıştır. ve 65 yaş üstü kişilerin karşılaştığı saptanmıştır.

7 Ev kazalarının ev içinde oluştuğu yerler mutfak, mutfak, oturma odası, oturma odası, yatak odası, yatak odası, banyo olarak bildirilmiştir. banyo olarak bildirilmiştir.

8 Ev kazaları Kış aylarında ev içinde, Kış aylarında ev içinde, Yaz aylarında ise evin dışında bahçe, ahır, samanlık, ve çatı gibi bölümlerinde görülmektedir. Yaz aylarında ise evin dışında bahçe, ahır, samanlık, ve çatı gibi bölümlerinde görülmektedir.

9 Türkiye'de Her yıl binlerce kişinin ev kazalarından yaralandığı veya hayatını yitirdiği bildirilmektedir. Her yıl binlerce kişinin ev kazalarından yaralandığı veya hayatını yitirdiği bildirilmektedir.

10 İstanbul'da 11 hastanede yapılan bir araştırmaya göre, acil vakaların üçte birini ev kazalarının oluşturduğu, İstanbul'da 11 hastanede yapılan bir araştırmaya göre, acil vakaların üçte birini ev kazalarının oluşturduğu, Ayrıca yalnızca İstanbul'da ev kazaları nedeniyle hastaneye başvuranların sayısının yılda yaklaşık 15 bin olduğu bildirilmektedir. Ayrıca yalnızca İstanbul'da ev kazaları nedeniyle hastaneye başvuranların sayısının yılda yaklaşık 15 bin olduğu bildirilmektedir.

11 Ev Kazalarının Nedenleri Yorgunluk, Yorgunluk, Dikkatsizlik, Dikkatsizlik, Dalgınlık, Dalgınlık, Unutkanlık, Unutkanlık, Üzüntü, Üzüntü, Stres, Stres, Yaş. Yaş.

12 Ev Kazalarının Nedenleri Görme bozuklukları, Görme bozuklukları, Algılamada güçlükler, Algılamada güçlükler, Zihinsel veya fiziksel özür. Zihinsel veya fiziksel özür. Aile bireylerinin ev kazaları konularında bilgisiz olmaları, Aile bireylerinin ev kazaları konularında bilgisiz olmaları, Evde kullanılan eşyaların bakımsız olması veya yeterli izolasyona sahip olmaması, Evde kullanılan eşyaların bakımsız olması veya yeterli izolasyona sahip olmaması, ev kazalarının meydana gelmesinde önemli rol oynarlar.

13 En sık gözlenen ev kazaları; Düşmeler, Düşmeler, Zehirlenmeler, Zehirlenmeler, Yangınlar ve yanıklar, Yangınlar ve yanıklar, Boğulmalar, Boğulmalar, Kesici ve delici yaralanmalar, Kesici ve delici yaralanmalar, Elektrik çarpmasıdır. Elektrik çarpmasıdır.

14 DÜŞMELER

15 Düşmelerde alınması gereken önlemler Kıvrık halı kenarlarını düzeltmek, Kıvrık halı kenarlarını düzeltmek, Oyuncak gibi ayağa takılacak malzemeleri ortadan kaldırmak, Oyuncak gibi ayağa takılacak malzemeleri ortadan kaldırmak, Merdivenleri iyi aydınlatmak, Merdivenleri iyi aydınlatmak, Banyo küvetinin tabanını kaymayı engelleyen malzemelerle kaplamak, Banyo küvetinin tabanını kaymayı engelleyen malzemelerle kaplamak,

16 Düşmelerde alınması gereken önlemler Yere dökülen sıvı sabun, sıvı deterjan gibi maddeleri hemen silmek, Yere dökülen sıvı sabun, sıvı deterjan gibi maddeleri hemen silmek, Kaygan yüzeylerin temizliği sırasında yaşlıları ve çocukları uzak tutmak, Kaygan yüzeylerin temizliği sırasında yaşlıları ve çocukları uzak tutmak,

17 Düşmelerde alınması gereken önlemler Ev ve apartman merdivenlerinden inerken trabzana tutunmak, Ev ve apartman merdivenlerinden inerken trabzana tutunmak, Yüksek yerlere ulaşmak için masa ve iskemle benzeri şeyleri üstüste koymamak, Yüksek yerlere ulaşmak için masa ve iskemle benzeri şeyleri üstüste koymamak, Temizlik yaptıktan sonra, yerlerin ve merdivenlerin kaygan olduğu konusunda ev halkını uyarmak. Temizlik yaptıktan sonra, yerlerin ve merdivenlerin kaygan olduğu konusunda ev halkını uyarmak.

18 ÇOCUK OLAN EVLERDE ALINACAK ÖNLEMLER Çocuk odasındaki pencerelere koruma takmak, Çocuk odasındaki pencerelere koruma takmak, Çocukları yanları açık sedir, masa, sandalye veya salıncakta uyutup yalnız bırakmamak, Çocukları yanları açık sedir, masa, sandalye veya salıncakta uyutup yalnız bırakmamak, Merdivenlere mutlaka korkuluk takmak, Merdivenlere mutlaka korkuluk takmak, Basamakları kaymaz malzemeyle kaplamak, Basamakları kaymaz malzemeyle kaplamak, Odalar, koridorlar ve merdivenleri iyi aydınlatmak, Odalar, koridorlar ve merdivenleri iyi aydınlatmak, Balkon korkuluklarını yükseltmek ve çocukların tırmanamıyacağı şekilde yapmak, Balkon korkuluklarını yükseltmek ve çocukların tırmanamıyacağı şekilde yapmak,

19 ÇOCUK OLAN EVLERDE ALINACAK ÖNLEMLER Sehpa, masa, komodin, vb. sivri köşeli eşyaların köşelerini yumuşak maddelerle kaplamak, Sehpa, masa, komodin, vb. sivri köşeli eşyaların köşelerini yumuşak maddelerle kaplamak, Vazo, kül tablası gibi kırılacak ve düşürdüğünde ayağını yaralayacak eşyaları ortadan kaldırmak, Vazo, kül tablası gibi kırılacak ve düşürdüğünde ayağını yaralayacak eşyaları ortadan kaldırmak, Odalarda ve koridorlardaki halı ve kilimleri koşarken kaymayacak şekilde sabitlemek, Odalarda ve koridorlardaki halı ve kilimleri koşarken kaymayacak şekilde sabitlemek, Balkon demirlerini çocukların sarkamayacağı yükseklikte ve aralarından geçemeyeceği genişlikte yaptırmak, Balkon demirlerini çocukların sarkamayacağı yükseklikte ve aralarından geçemeyeceği genişlikte yaptırmak,

20 ÇOCUK OLAN EVLERDE ALINACAK ÖNLEMLER Çocuklar için merdiven başlarına engel koymak, Çocuklar için merdiven başlarına engel koymak, Balkon kapılarını ve pencereleri kapalı tutumak ve çocukların ulaşamayacağı bir yere ek kilit koymak, Balkon kapılarını ve pencereleri kapalı tutumak ve çocukların ulaşamayacağı bir yere ek kilit koymak,

21 Düşme sonucu oluşan sorunlar Sıyrık Sıyrık Hematom Hematom Burkulma Burkulma Çıkık Çıkık Kırık Kırık Kafa travması Kafa travması

22 Sıyrık Sıyırıkları antiseptik çözelti ile yıkayın (ör. Battikon), üzerine antibiyotikli merhem sürerek steril pansumanla kapatın. Sıyırıkları antiseptik çözelti ile yıkayın (ör. Battikon), üzerine antibiyotikli merhem sürerek steril pansumanla kapatın.

23 Hematom Çarpma sonucu derinin altındaki kılcal damarların kopmasıyla meydana gelen kan birikintisidir. Hematom sonucu bölge şişer, kızarır, ağrır; deri altındaki kanama devam ettiği sürece şişme artar. Çarpma sonucu derinin altındaki kılcal damarların kopmasıyla meydana gelen kan birikintisidir. Hematom sonucu bölge şişer, kızarır, ağrır; deri altındaki kanama devam ettiği sürece şişme artar.

24 Hematomda ilkyardım Bölgeye soğuk uygulama yapmaktır. Soğuk, hematom gelişmesini durdurur, ağrıyı azaltır, bir süre sonra (30 dak.) ağrı tamamen kaybolur. Ancak bundan sonraki günlerde bölge morarır, bir hafta sonra sarı- yeşil bir renk alır, şişlik giderek azalır ve toplanan kan tam olarak vücut tarafından emilince kaybolur. Bölgeye soğuk uygulama yapmaktır. Soğuk, hematom gelişmesini durdurur, ağrıyı azaltır, bir süre sonra (30 dak.) ağrı tamamen kaybolur. Ancak bundan sonraki günlerde bölge morarır, bir hafta sonra sarı- yeşil bir renk alır, şişlik giderek azalır ve toplanan kan tam olarak vücut tarafından emilince kaybolur.

25 Hematom Hematomun 1. gününden sonraki tedavisinde bölgesel heparinli pormatlar kullanılabilir Ancak bölgesel tedavi yapılmasa da hematomlar 15-21 gün içinde iyileşirler. Hematomun 1. gününden sonraki tedavisinde bölgesel heparinli pormatlar kullanılabilir Ancak bölgesel tedavi yapılmasa da hematomlar 15-21 gün içinde iyileşirler.

26 Burkulma Burkulmalarda ilk 0-4 saat içinde bölgesel soğuk uygulama ve eklemin elastik sargı ile hareketsiz hale getirilmesi gerekir. Burkulmalarda ilk 0-4 saat içinde bölgesel soğuk uygulama ve eklemin elastik sargı ile hareketsiz hale getirilmesi gerekir. Sakatlanan bölgeye kesinlikle vücut ağırlığı bindirilmemeli ve tıbbi yardım için hekime müracaat edilmelidir. Sakatlanan bölgeye kesinlikle vücut ağırlığı bindirilmemeli ve tıbbi yardım için hekime müracaat edilmelidir.

27 Çıkık Aşırı zorlamalar nedeniyle oluşan omuz eklemi çıkıkları en sık görülendir. Aşırı zorlamalar nedeniyle oluşan omuz eklemi çıkıkları en sık görülendir. Omuz eklemi çıkık olan bir kişi, bu omuzunu hareket ettiremez, ağrısından yakınır ve kol aşağı sarkık durumda kalır. Böyle şikayetle karşılaşıldığında yapılacak en doğru hareket kolu boyna bir eşarpla asmak ve hastaneye gitmektir. Omuz eklemi çıkık olan bir kişi, bu omuzunu hareket ettiremez, ağrısından yakınır ve kol aşağı sarkık durumda kalır. Böyle şikayetle karşılaşıldığında yapılacak en doğru hareket kolu boyna bir eşarpla asmak ve hastaneye gitmektir.

28 Kırık Kırık olan bölgede deformasyon ve ağrı vardır. Kırık olan bölgede deformasyon ve ağrı vardır. Kırık olan bölge hareket ettirilmez. Kırık olan bölge hareket ettirilmez. Hemen hastaneye gidilmelidir. Hemen hastaneye gidilmelidir.

29 Beyin Sarsıntısı (Kafa travması) Hemen hastaneye gidilmelidir. Hemen hastaneye gidilmelidir.

30 ZEHİRLENMELER Zehirlenmeler genelde gıda yoluyla veya çeşitli kimyasal maddelerin içilmesi/yenmesi veya solunması yoluyla olmaktadır. Zehirlenmeler genelde gıda yoluyla veya çeşitli kimyasal maddelerin içilmesi/yenmesi veya solunması yoluyla olmaktadır.

31 ZEHİRLENMEDEN KORUNMA İÇİN ÖNLEMLER Kimyasal maddeler güvenli bir şekilde saklanmalı ve kullanılmalıdır. Kimyasal maddeler güvenli bir şekilde saklanmalı ve kullanılmalıdır. İlaçlar, pestisidler, temizlik malzemeleri ve diğer kimyasal maddeler kendi orijinal kaplarında, çocukların erişemeyecekleri dolaplarda saklanmalıdır. İlaçlar, pestisidler, temizlik malzemeleri ve diğer kimyasal maddeler kendi orijinal kaplarında, çocukların erişemeyecekleri dolaplarda saklanmalıdır. Bu maddeler kullanım talimatlarına uyularak kullanılmalıdır. Bu maddeler kullanım talimatlarına uyularak kullanılmalıdır. Bu maddeler yiyecek ve içecek kaplarında saklanmamalıdır. Bu maddeler yiyecek ve içecek kaplarında saklanmamalıdır.

32 ZEHİRLENMEDEN KORUNMA İÇİN ÖNLEMLER Kimyasal maddelerin boş kutu ve ambalajları uygun bir şekilde atılmalı, yiyecek ve içecek kabı olarak kullanılmamalı, zehirli maddelerin kutuları imha edilmelidir. Kimyasal maddelerin boş kutu ve ambalajları uygun bir şekilde atılmalı, yiyecek ve içecek kabı olarak kullanılmamalı, zehirli maddelerin kutuları imha edilmelidir. Yanıcı, patlayıcı ve zehirli maddelerin ambalajlarında uyarıcı etiketler bulundurulmalıdır. Yanıcı, patlayıcı ve zehirli maddelerin ambalajlarında uyarıcı etiketler bulundurulmalıdır.

33 ZEHİRLENMEDEN KORUNMA İÇİN ÖNLEMLER Kimyasal maddeler yiyecek dolaplarına konmamalıdır. Kimyasal maddeler yiyecek dolaplarına konmamalıdır. Tıbbi ilaçlar kullanılırken etiketleri dikkatle okunmalı, doğru ilaç, doğru doz olduğundan emin olunmalıdır. Tıbbi ilaçlar kullanılırken etiketleri dikkatle okunmalı, doğru ilaç, doğru doz olduğundan emin olunmalıdır.

34 ZEHİRLENMEDEN KORUNMA İÇİN ÖNLEMLER Doktorun önerdiği dozun dışına çıkılmamalı, ilaçlar doktor önerisi olmadan bir başka kişide kullanılmamalıdır. Doktorun önerdiği dozun dışına çıkılmamalı, ilaçlar doktor önerisi olmadan bir başka kişide kullanılmamalıdır. İlaçlar son kullanma tarihine bakılmadan kullanılmamalı, günü geçmiş ilaçlar ve ambalajları imha edilmelidir. İlaçlar son kullanma tarihine bakılmadan kullanılmamalı, günü geçmiş ilaçlar ve ambalajları imha edilmelidir.

35 ZEHİRLENMEDEN KORUNMA İÇİN ÖNLEMLER Yiyecek ve içecekler uygun koşullarda pişirilmeli ve saklanmalıdır. Yiyecek ve içecekler uygun koşullarda pişirilmeli ve saklanmalıdır. Bozulmuş yada şüpheli olanlar yenmemeli atılmalıdır. Bozulmuş yada şüpheli olanlar yenmemeli atılmalıdır. Doğadan toplanan mantarlar ve bitkiler çok iyi tanınmayabilirler. Bunların yenmemesi daha güvenlidir. Doğadan toplanan mantarlar ve bitkiler çok iyi tanınmayabilirler. Bunların yenmemesi daha güvenlidir.

36 ZEHİRLENMEDEN KORUNMA İÇİN ÖNLEMLER Karbonmonoksit çıkaran ısıtıcılar yatak odalarında bulundurulmamalıdır. Karbonmonoksit çıkaran ısıtıcılar yatak odalarında bulundurulmamalıdır. Şofben iyi çeken bir bacaya bağlanmalı ve bol hava girmesi sağlanmalı. Şofben iyi çeken bir bacaya bağlanmalı ve bol hava girmesi sağlanmalı. Çocuklara ilaç içirirken şeker, tatlı vs. diyerek kesinlikle kandırmamalı. İçtiğinin ilaç olduğunu ve de kendi başına asla almaması gerektiğini bilmelidir. Çocuklara ilaç içirirken şeker, tatlı vs. diyerek kesinlikle kandırmamalı. İçtiğinin ilaç olduğunu ve de kendi başına asla almaması gerektiğini bilmelidir.

37 YANIKLAR Özellikle ev kazaları sonucu sık gelişir. Özellikle ev kazaları sonucu sık gelişir. Yanıklarda, erken ve doğru ilkyardım ile, daha sonra oluşabilecek olan ölüm ve kalıcı sakatlıklar önlenebilir. Yanıklarda, erken ve doğru ilkyardım ile, daha sonra oluşabilecek olan ölüm ve kalıcı sakatlıklar önlenebilir.

38 Yanıkta yapılması gerekenler Yanan kişi süratle yanıcı kaynaktan uzaklaştırılmalı, Yanan kişi süratle yanıcı kaynaktan uzaklaştırılmalı, Yanmaya devam eden bir yer varsa, havayla teması kesilerek söndürülmeli Yanmaya devam eden bir yer varsa, havayla teması kesilerek söndürülmeli Üzerindeki giysiler kesilerek çıkarılmalı Üzerindeki giysiler kesilerek çıkarılmalı Soğuk uygulama yapılmalı (yanık tüm vücutta yaygınsa yapılmaz). Soğuk uygulama yapılmalı (yanık tüm vücutta yaygınsa yapılmaz).

39 Yanıkta yapılması gerekenler Yaralının üzerindeki ısı yayan cisimler (saat, yüzük vb.) çıkarılmalı. Yaralının üzerindeki ısı yayan cisimler (saat, yüzük vb.) çıkarılmalı. Yanan bölgede şişme olacağı için buradaki aksesuarlar çıkarılmalı Yanan bölgede şişme olacağı için buradaki aksesuarlar çıkarılmalı Yanık bölge kalp seviyesinden yukarı kaldırılmalı. Yanık bölge kalp seviyesinden yukarı kaldırılmalı. Bilinci açık hastaya sıvı verilmeli Bilinci açık hastaya sıvı verilmeli Yanık bölgenin üzerine dişmacunu, salça gibi şeyler sürülmemeli Yanık bölgenin üzerine dişmacunu, salça gibi şeyler sürülmemeli Büller patlatılmamalı, patlamışsa üzeri temiz pansumanla kapatılmalı. Büller patlatılmamalı, patlamışsa üzeri temiz pansumanla kapatılmalı.

40 Yanıklar Yaşlı, diyabetli ve çocukların her türlü yanıkları Yaşlı, diyabetli ve çocukların her türlü yanıkları Her türlü kafa, yüz, eklem, genital bölge yanıkları Her türlü kafa, yüz, eklem, genital bölge yanıkları Vücudun geniş kısmını etkilemiş olan yanıklar Vücudun geniş kısmını etkilemiş olan yanıklar Hayati tehlike taşır ! Hayati tehlike taşır !

41 ÇOCUKLAR İÇİN ÖNLEMLER Banyo yaptırırken çocuk yanlız bırakılmamalıdır. Banyo yaptırırken çocuk yanlız bırakılmamalıdır. Çay, kahve gibi sıcak içecekler çocuğun eline verilmemelidir. Çay, kahve gibi sıcak içecekler çocuğun eline verilmemelidir. Ocakta bulunan tava, çaydanlık gibi eşyaların ocağın arka gözlerinde ve sapları uzak köşeye dönük bakmasına dikkat edilmelidir. Ocakta bulunan tava, çaydanlık gibi eşyaların ocağın arka gözlerinde ve sapları uzak köşeye dönük bakmasına dikkat edilmelidir. Parlayıcı yakıtlar mümkün mertebe evde bulundurulmamalı, bulunması gerekiyorsa çocukların ulaşamayacağı yerde durmalıdır. Parlayıcı yakıtlar mümkün mertebe evde bulundurulmamalı, bulunması gerekiyorsa çocukların ulaşamayacağı yerde durmalıdır.

42 ÇOCUKLAR İÇİN ÖNLEMLER Çocuğun bakımı esnasında (bez değiştiriken, kıyafet giydirirken vs.) sigara içilmemelidir. Çocuğun bakımı esnasında (bez değiştiriken, kıyafet giydirirken vs.) sigara içilmemelidir. Kibrit, çakmak gibi yakıcı aletler el atında bulundurulmamalıdır. Çocukların erişemeyeceği yükseklikteki yerlere, dolap içlerine konulmalıdır. Kibrit, çakmak gibi yakıcı aletler el atında bulundurulmamalıdır. Çocukların erişemeyeceği yükseklikteki yerlere, dolap içlerine konulmalıdır. Çocuğa sıcak ve ateş kavramları öğretilmelidir. Çocuğa sıcak ve ateş kavramları öğretilmelidir. Evde soba yanıyorsa etrafı mutlaka korkulukla çevrilmelidir. Soba etrafında ayağın takılıp düşmesine neden olacak eşyalar, halı kıvrımları olmamalıdır. Evde soba yanıyorsa etrafı mutlaka korkulukla çevrilmelidir. Soba etrafında ayağın takılıp düşmesine neden olacak eşyalar, halı kıvrımları olmamalıdır.

43 BOĞULMALAR En sık karşılaşılanlar, havayoluna yabancı cisim kaçması ve suda boğulmadır. En sık karşılaşılanlar, havayoluna yabancı cisim kaçması ve suda boğulmadır.

44 ÖNLEMLER Yiyecekler küçük lokmalar halinde kesilip yavaş ve iyice çiğnenmelidir.Özellikle takma diş kullananlar buna dikkat etmelidir. Ayrıca takma dişler de havayolunu tıkayabilir. Yiyecekler küçük lokmalar halinde kesilip yavaş ve iyice çiğnenmelidir.Özellikle takma diş kullananlar buna dikkat etmelidir. Ayrıca takma dişler de havayolunu tıkayabilir. Çiğneme ve yutma esnasında konuşulmamalı veya gülmemelidir Çiğneme ve yutma esnasında konuşulmamalı veya gülmemelidir Yemek esnasında ve yemek öncesi fazla alkol almaktan kaçınılmalıdır Yemek esnasında ve yemek öncesi fazla alkol almaktan kaçınılmalıdır

45 ÖNLEMLER Alkollü olarak yüzme ya da tekne gezisi yapılmamalıdır. Alkollü olarak yüzme ya da tekne gezisi yapılmamalıdır. Bayılma, havale nöbetleri ve epilepsisi olan kişiler tek başlarına yüzmemelidirler. Bayılma, havale nöbetleri ve epilepsisi olan kişiler tek başlarına yüzmemelidirler.

46 ÇOCUKLARDA ÖNLEMLER Küçük çocukların ağzında yiyecek varken yürümesine koşmasına veya oynamasına izin verilmemelidir. Küçük çocukların ağzında yiyecek varken yürümesine koşmasına veya oynamasına izin verilmemelidir. Çok küçük cisimlerin (bilye, boncuk, düğme, küçük parçalara ayrılan küçük oyuncaklar) küçük çocuk veya bebeklerin eline geçmesinden kaçınılmalıdır. Çok küçük cisimlerin (bilye, boncuk, düğme, küçük parçalara ayrılan küçük oyuncaklar) küçük çocuk veya bebeklerin eline geçmesinden kaçınılmalıdır.

47 ÇOCUKLARDA ÖNLEMLER Ortalıkta boncuk, çerez, iğne, düğme vb. boğazına kaçabilecek malzemeler bırakılmamalı Ortalıkta boncuk, çerez, iğne, düğme vb. boğazına kaçabilecek malzemeler bırakılmamalı Bahçede ve çevrede ağzı açık su kuyusu bulunmamalı. Bahçede ve çevrede ağzı açık su kuyusu bulunmamalı. Küçük çocuklar banyoda yıkanırken yanlız bırakılmamalıdır. Küçük çocuklar banyoda yıkanırken yanlız bırakılmamalıdır.

48 ÇOCUKLARDA ÖNLEMLER Başa naylon torba geçirme, yüze yastık kapama gibi oyunlar yasaklanmalıdır. Başa naylon torba geçirme, yüze yastık kapama gibi oyunlar yasaklanmalıdır. Bebekler ve çocuklar yumuşak yataklarda yatırılmamalı, yumuşak yastıklar kullanılmamalıdır. Bebekler ve çocuklar yumuşak yataklarda yatırılmamalı, yumuşak yastıklar kullanılmamalıdır. Özellikle bir yaşına kadar yastık kullanılmaması, yastıksız ve baş yan tarafa gelecek şekilde yatırılmalıdır. Özellikle bir yaşına kadar yastık kullanılmaması, yastıksız ve baş yan tarafa gelecek şekilde yatırılmalıdır.

49 KESİCİ VE DELİCİ YARALANMALAR Kesici yaralanmalarda en önemli sorun kanamadır. Kesici yaralanmalarda en önemli sorun kanamadır. Kanayan yer üzerine bastırılarak kanama durdurulmaya çalışılır. Kanayan yer üzerine bastırılarak kanama durdurulmaya çalışılır. Delici yaralanmalarda da batan nesne kesinlikle çıkarılmaya çalışılmamalı ve çevresi bandajla sarılarak hastanaye gidilmeli. Delici yaralanmalarda da batan nesne kesinlikle çıkarılmaya çalışılmamalı ve çevresi bandajla sarılarak hastanaye gidilmeli.

50 İLKYARDIM Kesiğin üzeri kirlenmişse sabunlu suyla ve temiz bir bezle yıkanmalı, Kesiğin üzeri kirlenmişse sabunlu suyla ve temiz bir bezle yıkanmalı, Dışardan görülebilen yabancı cisim (cam kırığı, taş, kum parçası vb.) varsa alınmalı. Batmış olanlar çıkarılmamalı. Dışardan görülebilen yabancı cisim (cam kırığı, taş, kum parçası vb.) varsa alınmalı. Batmış olanlar çıkarılmamalı. Kesikte sızıntı şeklinde kanama varsa, kanayan kısım kalp hizasından yukarıya gelecek şekilde kaldırılıp üzerine bası yapılmalı. Kesikte sızıntı şeklinde kanama varsa, kanayan kısım kalp hizasından yukarıya gelecek şekilde kaldırılıp üzerine bası yapılmalı.

51 İLKYARDIM Kesilmeye bağlı büyük deri parçası, parmak, el, kol, ayak, bacak kopmaları olduğunda; kopan organ veya doku temiz, ıslak gazlı bez veya havluya sarılarak bir naylon torbaya konur ve torba buz dolu bir kapta hasta ile birlikte sağlık kuruluşuna götürülür. Kesilmeye bağlı büyük deri parçası, parmak, el, kol, ayak, bacak kopmaları olduğunda; kopan organ veya doku temiz, ıslak gazlı bez veya havluya sarılarak bir naylon torbaya konur ve torba buz dolu bir kapta hasta ile birlikte sağlık kuruluşuna götürülür.

52 Çocuklar için önlemler Bıçak, jilet, makas, çatal, tığ, şiş, tornavida vb delici-kesici aletler, çocukların erişemiyeceği yerlerde veya kapalı dolaplarda bulundurulmalı. Bıçak, jilet, makas, çatal, tığ, şiş, tornavida vb delici-kesici aletler, çocukların erişemiyeceği yerlerde veya kapalı dolaplarda bulundurulmalı. Özellikle yeni yürümeye başlayan çocukların eline bardak şişe gibi cam eşyalar verilmemeli. Özellikle yeni yürümeye başlayan çocukların eline bardak şişe gibi cam eşyalar verilmemeli. Elinde hangi maddeden yapılmış olursa olsun, sivri bir cisim bulunan çocukla koşmalı oyunlar oynanmamalı. Elinde hangi maddeden yapılmış olursa olsun, sivri bir cisim bulunan çocukla koşmalı oyunlar oynanmamalı.

53 Çocuklar için önlemler Çocukların yiyecek ve içecek kapları, çatal- kaşıkları, kırılmaz plastik vb malzemeden olmalı. Çocukların yiyecek ve içecek kapları, çatal- kaşıkları, kırılmaz plastik vb malzemeden olmalı. Konserve ve yağ tenekelerinin kenarları, kesiye sebep olmayacak şekilde açılmalı. Konserve ve yağ tenekelerinin kenarları, kesiye sebep olmayacak şekilde açılmalı. Kapı ve pencere camlarının kolay kırılmayacak kadar kalın olması sağlanmalı. Kapı ve pencere camlarının kolay kırılmayacak kadar kalın olması sağlanmalı.

54 Elektrik çarpması ile yanıklar, kas krampları, kırıklar, sinir felci, solunum merkezinin felci, solunum ve kalbin durması olabilir. ELEKTRİK ÇARPMASI

55 ÖNLEMLER Elektriği kesmek için sigortalar kullanılmalı. Elektriği kesmek için sigortalar kullanılmalı. Kuru tahta, sopa, ip, deri kemer ya da kuru gazete tomarı ile yaralının elektrik teli ile olan ilişkisi kesilmeli. Kuru tahta, sopa, ip, deri kemer ya da kuru gazete tomarı ile yaralının elektrik teli ile olan ilişkisi kesilmeli. Lastik tabanlı ayakkabı giyilip, kuru bir lastik eldiven takılmalı. Lastik tabanlı ayakkabı giyilip, kuru bir lastik eldiven takılmalı. Kazazede giysilerinden çekilerek bölgeden uzaklaştırılmalı. Kazazede giysilerinden çekilerek bölgeden uzaklaştırılmalı. Hemen hastaneye götürülmeli. Hemen hastaneye götürülmeli.

56 Çocuklar için önlemler Çocuğun yatağını elektrik lamba ve prizleri, pencere, radyatör, ısıtıcı veya vantilatöre uzak bir yere yerleştirilmeli. Çocuğun yatağını elektrik lamba ve prizleri, pencere, radyatör, ısıtıcı veya vantilatöre uzak bir yere yerleştirilmeli. Prizler mutlaka kapatılmalıdır. Çocuk mağazalarında satılan priz koruyucular bu konuda oldukça emniyetlidir. Prizler mutlaka kapatılmalıdır. Çocuk mağazalarında satılan priz koruyucular bu konuda oldukça emniyetlidir. Açıkta kablo, kordon vs. bulundurulmamalıdır. Hem takılıp düşmesi açısından hem de elektrik çarpması açısından son derece önemlidir. Açıkta kablo, kordon vs. bulundurulmamalıdır. Hem takılıp düşmesi açısından hem de elektrik çarpması açısından son derece önemlidir.


"EV KAZALARI Yard. Doç. Dr. Yard. Doç. Dr. ŞENAY KAYMAKÇI ŞENAY KAYMAKÇI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları