Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM"— Sunum transkripti:

1 ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM

2 KAPSAM Zehirlenme nedir ? Zehirin vücudumuza giriş yolları Zehirlenmelerin belirti ve bulguları Sindirim yoluyla zehirlenmelerde ilkyardım Solunum yoluyla zehirlenmelerde ilkyardım Cilt yoluyla zehirlenmelerde ilkyardım Zehirlenmelerde genel ilkyardım

3 ZEHİRLENMELER Zehirlenme nedir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin girmesi sonucu normal fonksiyonların bozulmasıdır. Vücuda dışarıdan giren bazı yabancı maddeler, vücudun yaşamsal fonksiyonlarına zarar verebileceğinden zehirli (toksik) olarak kabul edilirler.

4 ZEHİRLENMELER Zehirlenmelerde genel belirtiler nelerdir? Sindirim sistemi : Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal Sinir sistemi : Bilinç kaybı, havale, rahatsızlık hissi, hareketlerde uyumsuzluk Solunum sistemi bozuklukları: Nefes darlığı, morarma, solunum durması Dolaşım sistemi:Nabız bozukluğu, kalp durması

5 ZEHİRLENMELER Zehirlenme hangi yollarla meydana gelir? Sindirim Solunum Deri

6 ZEHİRLENMELER Sindirim Yoluyla Zehirlenmeler En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev yada bahçede kullanılan kimyasal maddeler,zehirli mantarlar,bozuk besinler,ilaç ve aşırı alkoldür.

7 SİNDİRİM YOLUYLA ZEHİRLENME

8 Sindirim yoluyla zehirlenmelerde ilkyardım
Bilinç kontrolü yapılır, Ağız zehirli madde ile temas etmişse su ile çalkalanır, zehirli madde ele temas etmişse el sabunlu su ile yıkanır, Yaşam bulguları değerlendirilir, Kusma, bulantı, ishal gibi belirtiler değerlendirilir, Kusturulmaya çalışılmaz, özellikle yakıcı maddelerin alındığı durumlarda hasta asla kusturulmaz,

9 ZEHİRLENMELER Sindirim yoluyla zehirlenmelerde ilkyardım Bilinç kaybı varsa koma pozisyonu verilir, Üstü örtülür, Tıbbi yardım istenir (112), Olayla ilgili bilgiler toplanarak kaydedilir ; Zehirli maddenin türü nedir? İlaç yada uyuşturucu alıyor mu? Hasta saat kaçta bulundu? Evde ne tip ilaçlar var?

10 ZEHİRLENMELER Solunum Yoluyla Zehirlenmeler Zehirli maddenin solunum yolu ile alınmasıyla oluşur.Genellikle karbonmonoksit (tüp kaçağı şofben,bütan gaz sobaları)lağım çukuru veya kayalarda biriken karbondioksit,havuzlarda kullanılan klor,yapıştırıcılar,boyalar ve ev temizleyicileri gibi maddeler ile oluşur.

11 SOLUNUM YOLUYLA ZEHİRLENME

12 Solunum yoluyla zehirlenmelerde ilkyardım
Hasta temiz havaya çıkarılır yada cam ve kapı açılarak ortam havalandırılır, Yaşamsal belirtiler değerlendirilir (ABC), Yarı oturur pozisyonda tutulur, Bilinç kapalı ise koma pozisyonu verilir, Tıbbi yardım istenir (112), İlkyardımcı kendini ve çevresini korumak için gerekli önlemleri almalıdır,

13 Solunum yoluyla zehirlenmelerde ilkyardım
Solunumu korumak için maske veya ıslak bez kullanılır, Elektrik düğmeleri ve diğer elektrikli aletler ve ışıklandırma cihazları kullanılmaz, Yoğun duman varsa hastayı dışarı çıkarmak için ip kullanılmalıdır, Derhal itfaiyeye haber verilir (110).

14 Cilt Yoluyla Zehirlenmeler
Zehirli madde vücuda direk deri aracılığı ile girer.Bu yolla olan zehirlenmeler,böcek sokmaları,hayvan ısırıkları,ilaç enjeksiyonları saç boyaları,zirai ilaçlar gibi zehirli maddelerin deriden emilmesi ile oluşur.

15 ZEHİRLENMELER Cilt yolu ile zehirlenmelerde ilkyardım Yaşam bulguları değerlendirilir, Ellerin zehirli madde ile teması önlenmelidir, Zehir bulaşmış giysiler çıkartılır, 15-20 dakika boyunca deri bol suyla yıkanmalıdır, Tıbbi yardım istenir (112).

16 ZEHİRLENMELER Zehirlenmelerde genel ilkyardım kuralları Zehirlenmeye neden olan maddeyi uzaklaştırmak (Kirli madde vücuttan ne kadar çabuk uzaklaştırılırsa o kadar az miktarda emilir). Hayati fonksiyonların devamının sağlanması Sağlık kuruluşuna bildirme (112)

17 ZEHİRLENMELER Şofben kazalarında ilkyardım Kişi ortamdan uzaklaştırılır, Hareket ettirilmez, Yaşam bulguları değerlendirilir (ABC) , Havayolu açıklığı sağlanır, 112 aranır.

18 Şofben kazalarında alınması
gereken önlemler Banyo içerden kilitlenmemeli, Şofben iyi çeken bir bacaya bağlanmalı, Şofbenin olduğu yere bol hava girişi sağlanmalı, Şofben ile tüp arasındaki hortum cm’den uzun olmamalı, Banyodaki kişiler kontrol edilmeli.

19 Karbonmonoksit Zehirlenmesi
Endüstriyel merkezlerde önemli bir sorundur. Egzoz gazları, gaz ve kömür ısıtıcıları, mangal kömürleri, kuyular ve derin çukurlarda bulunur. Karbon monoksit; renksiz, kokusuz, havadan hafif ve rahatsız edici olmayan bir gazdır. Hemoglobine Bağlanma Kapasitesi oksijenden 280 kat daha fazladır.

20 Karbon monoksit Zehirlenmesinde Belirtiler
Aşırı Yorgunluk, Grip Benzeri belirtiler, Bulantı- Kusma Baş Dönmesi, , Karıncalanma, Cilt Ve Tırnaklar Kısa Süreli Kiraz Kırmızısı Renk Değişimi, Göğüs Ağrısı, Çarpıntı hissi, Tansiyon düşüklüğü, Koma, Solunum Durması, Kalp Durması

21 Karbon monoksit Zehirlenmesinde İlkyardım:
Kişi Ortamdan Uzaklaştırılır Hareket Ettirilmez Yaşam bulguları değerlendirilir (ABC), Hava Yolu Açıklığı sağlanır, 112 Aranarak tıbbi yardım istenir.


"ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları