Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Temel bir bilgi depolama birimidir. Etkili erişim için düzenlenmiş bir enformasyon dermesidir. Toplanan enformasyon elektronik, basılı, grafik, ses, istatistiki.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Temel bir bilgi depolama birimidir. Etkili erişim için düzenlenmiş bir enformasyon dermesidir. Toplanan enformasyon elektronik, basılı, grafik, ses, istatistiki."— Sunum transkripti:

1

2 Temel bir bilgi depolama birimidir. Etkili erişim için düzenlenmiş bir enformasyon dermesidir. Toplanan enformasyon elektronik, basılı, grafik, ses, istatistiki ya da bunların bileşimi olabilir.

3  İsimlerin alfabetik düzenlendiği bir adres defteri gibi basit veya çeşitli formatların bileşimi şeklinde enformasyon sağlayan karmaşık biçimde olabilir.  Veritabanları(VT), çeşitli formatlarda farklı tür enformasyon sağlar.  Bibliyografik VT:Bir birimin niteleyici kaydını içerir. Yazar, başlık, konu, yayıncı vb birim hakkında enformasyon sağlar.Bazen birimin kısa özeti ya da öz’ünü de verir.  Örn: Social Sciences Abstract

4  Tam Metin VT: Yayının tam metnini verir.  Bazı VT’ları sayısal (istatikler, nüfus verileri vb) bazıları görsel unsurları (EBSCOhost image collection gibi) içerir.  CNN web sayfasındaki arama seçeneği ise metin, ses ve video formundaki ya da bunların bileşimine ulaşmayı sağlar.  Meta VT’ları başka VT’ları tarafından dizinlenmiş olan enformasyona ulaşmayı sağlar.

5  VT’ları hangi türde olursa olsun konu (tıp, tarım, iş vb) ve yayın türüne (yalnız kitaplar / süreğen yayınlar (magazin, gazete, dergi gibi) göre bölümlenebilir.  Örn:WorldCat(kitaplar), Current Contents(bilimsel dergiler), Readers’ Guide Abstracts (popüler kültür ve güncel olaylar),Academic Search Premier (bilimsel ve popüler yayınlar)  Bazı vt’ları tek bir dildeki (örn: İngilizce) yayınları, bazıları ise çeşitli dillerdeki yayınlara erişimi sağlar.

6  Bilgisayarlar hızlı düşünür ama tüm teknolojik ilerlemelere rağmen insan kadar karmaşık düşünemez.  Elektronik vt’larının sırlarını açığa çıkarmak için onlarla nasıl konuşulacağını bilmek gerekir. Temel Arama TürleriArama operatörleri Anahtar SözcüklerBool Doğal dilYaklaşık işleçler Konu başlığıÇoğullar Dizin/Tesarus gözden geçirme Kesme / Joker karakter

7  Anahtar Sözcükler(AS): Araştırma konusunu ifade ederler. AS, tek bir sözcük ya da bir tamlama olabilir.  AS, araştırma konusunu tanımladığımız cümleden seçilebilir. Seçilen sözcüklerin eşanlamlıları belirlenerek aramada kullanılabilir.  Genellikle AS aramalarında kullanılan alanlar, kaydın başlığı, konusu ve öz’üdür. Bunlara temel dizin denir.

8 Örn: “otomobillerde kullanılmak üzere geliştirilen alternatif yakıtlar”  Cümledeki isim ve sıfatlar, AS seçiminde yol göstericidir.  AS= “alternatif yakıt” ve “otomobiller”  Bu AS’lerin eşanlamlıları da bulunur. Alternatif YakıtOtomobiller ElektrikAraba EthenolKamyon/uzun araç Doğal gazUlaşım Hidrojen yakıtıMotorlu araç

9 Bool Operatörleri AND/ OR/ NOT  Her AS kendisi ile bağlantılı bir sonuç kümesi verir. Bu kümeler farklı sonuç kümeleri vermek üzere birleştirilebilir ya da bazı kümeler dışarıda tutulabilir.  AND bağlacı, iki AS’nin de, elde edilecek kayıtların her birinde bulunması gerekliliğini ifade eder.

10 Arama Terimi /Anahtar SözcükSonuç Televizyon999 Şiddet876 TV ve Şiddet123 OR bağlacı, iki AS’den birinin kayıtta bulunması gerekliliğini ifade eder. Anahtar SözcükSonuç Gençlik97 Ergenlik75 Gençlik veya Ergenlik172

11  NOT bağlacı, AS’lerden ilkini ararken ikincisini dışarıda bırakır.  Doğal dil araması, anlaşılması en kolay arama türü olmasına rağmen her VT, bu işlevi barındırmaz. Anahtar SözcükSonuç Lise423 İlk652 Lise değil ilk275

12  Doğal dil araması, günlük konuşulan dilde yapılan aramayı ifade eder.  Aranılan konu, bir soru ya da normal cümle olarak VT’na yöneltilebilir. Bu durumda VT, programlanmış bir mantık kullanarak anahtar sözcükleri cümledeki yerlerine göre belirler.  Yakınlık / Proximity: Bir sözcüğün, diğer bir sözcüğe belli bir mesafede konumlandırılmasını sağlar.  Genellikle w (within) ve n (near) sembolleri kullanılır.

13  Near (Nx) operatörü, hangi sırada olurlarsa olsunlar, birbirinden x sözcük kadar yakınlıkta olan sözcükleri arar.  “Televizyon N2 Şiddet”, “televizyon şiddet” ve ”şiddet televizyon”u bulur. Ama “televizyon liselerde güncel bir şiddet aracı olmuştur” olarak geçiyorsa bulamaz.

14  With(in) ‘de sözcüklerin sırası önemlidir.  “Franklin W2 Roosewelt”, Franklin Roosewelt / Franklin Delano Roosewelt / Franklin D Roosewelt’i bulur. Ama Roosewelt Franklin’i bulamaz.  Tamlamalarla aramada AS’yi “….” içinde vermek, bu sözcükleri grup olarak aramayı sağlar.  Çoğullar: AS’ün çeşitli biçimlerini aramaya yardımcı olur.

15  Bazı VT’ları bir sözcüğün farklı biçimlerini veya farklı yazılımlarını aramada kullanılmak üzere belirli semboller sunarlar. Bunun için VT’nın yardım mönüsüne bakmak gerekir. Örn: Çoğulu ifade etmek için “+” sembolü kullanılır.  “Drug+”, drug veya drugs sonuçlarını getirir.  Kesme/Budama: Bir sözcüğün kök’üne eklenen bir semboldür.Örn:”*”, bir sözcüğün köküne geldiğinde o sözcüğün bütün biçimlerini getirir.

16  Wilcards /Joker: Herhangi bir karakteri temsil eder. Örn:”#”sembolü bu amaçla kullanılır.  “Wom#n”, woman ve women’a ulaşır.  “Teen####”, teens, teenager, teenagers’a ulaşır.  Konu Başlıkları: Kontrollü sözcüklerle arama  Benzer içeriğe sahip makaleler, aynı konu başlığına sahiptir. Yazarlar bir konuyu ifade etmek için farklı terimler kullanmış olsalar da bunlar aynı konu başlığı ile ilişkilendirilmiştir.

17  Örn: Yazarlar “idam cezası” ya da “ölüm cezası” terimlerini kullanmış olsalar da her iki kaydın konu başlığı aynı olacaktır. Bu nedenle konu başlıkları kontrollü sözcüklerdir.  Konu başlığı ile yapılan aramada her iki terimi de içeren kayıtlara ulaşılır.  Bazen makale kaydında verilen konu başlıkları köprü olarak verilir ki bu da ilişkili diğer makalelere de ulaşmayı sağlar.  Belli bir VT’nda kullanılan konu başlıkları listesine tesarus denir.

18 Veritabanını İncelerken…  Hakkında bilgi / about us  Yardım / help  Arama Arayüzü Basit Arama / Quick Basic Search Gelişmiş Arama / Advanced Search Sınırlamalar

19  Gözden geçirme / browse  Sonuç Listesi / Results Bibliyografik Kimliklerin veriliş biçimi. Sıralama seçenekleri.


"Temel bir bilgi depolama birimidir. Etkili erişim için düzenlenmiş bir enformasyon dermesidir. Toplanan enformasyon elektronik, basılı, grafik, ses, istatistiki." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları