Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM"— Sunum transkripti:

1 ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM

2 CANLI VARLIKLAR CANSIZ VARLIKLAR DOĞADAKİ VARLIKLAR
Canlıların yaşamlarını sürdürdükleri ortama çevre denir. Çevremizi gözlemlediğimiz zaman canlı ve cansız varlıkların birlikte iç içe olduğunu görürüz. Canlı ve cansız varlıklar birlikte doğayı oluştururlar. Çevremizde bulunan varlıklar iki gruba ayrılır. DOĞADAKİ VARLIKLAR CANLI VARLIKLAR CANSIZ VARLIKLAR

3 CANLI VARLIKLAR: İnsan, kedi, köpek, geyik, aslan, zürafa, mikroskopla görülen varlıklar, mantar, kuş, ağaç, çiçek, balık ve atmaca, kartal gibi varlıklar canlı varlıklardır.

4

5

6

7 CANSIZ VARLIKLAR: Taş, toprak, hava, su, masa, sıra, kalem, otomobil, kitap, kalem, defter gibi varlıklardır.

8 Cansız varlıkları canlılardan ayıran özellikleri:
Hareket edemezler, Çoğalamazlar, Beslenemezler, Solunum yapamazlar, Büyüyemezler.

9

10 CANLILARIN ÖZELLİKLERİ:
Bir varlığın canlı ya da cansız olduğunu belirleyen bazı özellikler vardır. Canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için sahip oldukları bu özelliklere canlılık özellikleri denir.

11 Canlılık özellikleri:
Çoğalma Büyüme ve Gelişme Hareket Etme Beslenme Solunum Boşaltım Yapma Tepki Verme ve Uyartı Alma

12 ÇOĞALMA ,BÜYÜME VE GELİŞME:
Her canlı belirli bir olgunluğa eriştikten sonra neslini devam ettirmek için kendine benzer yavrular meydana getirir. Buna ÇOĞALMA(üreme) denir. Bitki ve hayvanların üreme şekilleri birbirinden farklıdır. Kedi, köpek, fare, tavşan, fok, su samuru, balina, yunus, inek, koyun, keçi gibi canlılar doğurarak çoğalırlar.

13 BÜYÜME VE GELİŞME: Tüm canlılar dünyaya geldikten sonra büyür ve gelişir. Canlının zamanla kütle, hacim ve boyutlarının artmasına büyüme denir. Canlı vücudunun bazı görevleri yapmak için olgunlaşmasına ise gelişme denir. Gelişen canlı yeni yetenekler ve özellikler kazanır. Bitki ve hayvanlarda büyüme farklılık gösterir. Hayvanlar belirli bir büyüklüğe eriştiklerinde büyümeleri yavaşlar ve durur.

14 Kuş, yılan, kaplumbağa timsah gibi hayvanlarda, yumurta içinde bulunan yavru gelişimini tamamlamadan yumurtanın dışına çıkar. Yavru gelişimini yumurtanın dışında tamamlar.

15 Kurbağalarda yumurta içinden çıkan yavru, küçük balıklara benzer
Kurbağalarda yumurta içinden çıkan yavru, küçük balıklara benzer. Zamanla büyür ve ergin kurbağa olur.

16

17 Fare, kedi, köpek, tavşan aslan gibi hayvanlarda yavrular gelişimlerini anne vücudunun içindeki özel bölümde tamamlar ve doğar.

18 Kelebekler yumurtadan çıktığında bir tırtıldır, daha sonra kozaya dönüşür. Belirli bir süre sonra gelişerek kelebeğe dönüşür. Bu kelebek yumurtalarını bıraktıktan sonra ölür ve bu yaşam döngüsü tekrar başa döner.

19 Kelebek yumurtası

20 Arkadaşlar bu meşe palamudu
Bitkiler de büyüme ise sınırsızdır. Binlerce yıl yaşayan ağaçlar vardır. Örneğin küçük bir meşe palamudu toprakta filizlenerek bir fidan oluşturur. Bu fidan zamanla büyüyüp gelişerek görkemli bir meşe ağacı olur Arkadaşlar bu meşe palamudu

21 Bilin bakalım, ben kaç yaşındayım?

22 Uyuyan Canlılar Yumurta ve tohumlar; ışık, sıcaklık ve nem gibi gerekli koşullar sağlandığında bir canlıyı meydana getirirler. Yumurta gerekli sıcaklığa getirildiğinde içerisinden civciv çıkar. Tohumlar toprağa gömülüp sulandığında ve gerekli sıcaklığa ulaştığında çimlenerek canlanır. Yumurta ve tohumlara uyku halindeki canlı demektir.

23 Bitkilerde;fasulye tohumu, çim tohumu, mercimek tanesi, buğday tanesi, domates çekirdeği, karpuz çekirdeği, kavun çekirdeği, elma çekirdeği, armut çekirdeği, kiraz çekirdeği, zeytin çekirdeği, mısır tanesi, ceviz tanesi vb. Hayvanlarda;tavuk yumurtası, ördek yumurtası, güvercin yumurtası, karga yumurtası, martı yumurtası, leylek yumurtası, yılan yumurtası, kaplumbağa yumurtası, timsah yumurtası vb.

24 HAREKET ETME: Canlının yer ve yön değiştirmesi olayına hareket denir.
Hayvanlar; beslenme, üreme, yuva kurma, tehlikeden kaçma, avlanma, gibi nedenlerle aktif hareketler yaparlar.

25

26

27 Balık yüzerek, kuş uçarak, çekirge sıçrayarak, yılan sürünerek, koyun, keçi, kaplan, zebra gibi hayvanlar yürüyerek ve koşarak hareket ederler.

28 Ben de yılan. Ben çekirge

29 Bitkiler de; güneşe yönelme, suya yönelme, solma, çiçek açma gibi canlılık olayları için uygun hareketler sergilerler. Bitkiler, yer değiştirmeden yönelim, uzanma gibi pasif hareketler yapar.

30 BESLENME: Canlılar hayatlarını sürdürmek için enerjiye ve bu nedenle de besinlere ihtiyaçları vardır. Bu özelliğe beslenme denir. Enerji ihtiyaçlarını besinlerden karşılarlar. Canlıların bazıları hazır besinle beslenir. Yaşamlarını sürdürmek için dışarıdan besin alır.

31 Hayvanlar besin ihtiyaçlarını bitkilerden ve başka canlılardan karşılarlar

32 Bitkiler ise ihtiyaç duydukları besini güneş ışığını kullanarak kendileri üretirler. Dışarıdan hazır besin almazlar. Yeşil bitkiler topraktan su ve madensel maddeleri, havadan karbondioksiti alarak bunları Güneş ışığı yardımıyla birleştirerek besinini yapmış olurlar.

33 SOLUNUM: Tüm canlılar solunum yaparlar. Canlıların yaşamlarını sürdürmek için ihtiyaç duydukları enerji, besinlerde depo edilmiştir. Besinlerde depo edilen bu enerjinin açığa çıkarılması için canlının solunum yapması gerekir. Canlıların çoğu besinlerden enerji sağlamak için oksijen kullanır. Canlıların soluk alıp verme organları farklılık gösterir.

34 Karada yaşayan canlıların çoğunluğunun soluk alıp verme organı akciğerlerdir. İnsan, kirpi, fare, kuş, yılan, timsah, ergin kurbağa, kirpi gibi canlılarda akciğer bulunur.

35 Su içerisinde yaşayan canlıların çoğunluğunun soluk alıp verme organı solungaçlarıdır. Bu canlılar suda çözünmüş oksijeni kullanırlar. Balıklarda, yavru kurbağalarda solungaç bulunur.

36 Arı, çekirge gibi eklem bacaklılarda bulunan solunum organı da trakedir. Yapraklarını dökmüş bir ağaca benzer biçimde dallanmış borulardan oluşurlar. İnsanlar ve hayvanlar oksijen gazını içine çekip, karbondioksit gazını dışarı vererek solunum yaparlar.

37 Bitkilerde soluk alıp verme organı yapraklardır.
Bitkiler gündüzleri karbondioksit alıp, oksijeni vererek, geceleri ise oksijen alıp karbondioksit vererek solunum yapar.

38 BOŞALTIM YAPMA: Canlıların vücutlarında yaşamsal faaliyetler sonucunda zararlı atıklar oluşur. Zararlı atıkların çeşitli yollarla vücuttan atılmasına boşaltım denir. Canlıların boşaltım organları farklılık gösterir.

39 Koyun, at, kedi, inek, zürafa gibi gelişmiş hayvanlarda boşaltım organı böbreklerdir. İçinde zararlı atıklar bulunan kan, böbreklerde süzülür ve idrar oluşur. Zararlı maddeler idrarla dışarı atılır. Ayrıca deri, vücuttaki fazla suyun dışarı atılmasını sağlayarak boşaltıma yardımcı olur.

40 Bitkilerde boşaltım organı yapraklardır
Bitkilerde boşaltım organı yapraklardır. Zararlı atıklar yapraklarda birikir. Bu zarlı atıklar yaprağın sararıp dökülmesiyle dışarı atılır. Terleme yoluyla topraktan alınan fazla suyun dışarı atılması da yapraklarda gerçekleşir.

41 UYARTI ALABİLME VE TEPKİ VERME:
Her canlı dışarıdan gelen ışık, ses gibi etkiler karşısında tepki verir. Canlıların göstermiş olduğu bu ani tepkiye irkilme denir. İnsanlarda çevrelerinden uyartı aldıklarında tepki verirler. İğne batan elin çekilmesi, karanlıktan aydınlık ortama çıkılında göz bebeğinin küçülmesi, öksürme, hapşırma ve gülme uyartılara verilen tepkilerdendir. Hayvanların uyartılara verdiği tepkiler daha hızlı ve daha çoktur. Kuyruğuna basılan kedi miyavlar, kediyi gören fare kaçar veya saklanır. Hızla kendine doğru koşan köpeği gören bir çocuk korkarak kendini korumaya çalışır.

42 Bitkiler de irkilme hareketi yapar
Bitkiler de irkilme hareketi yapar. Küstüm çiçeğinin yapraklarına dokunulduğunda yaprakları kapanır. Fotoğraflarda görülen farklı bir bitki türü olan böcekkapanların güzel görüntüsüne gelen böcekler, bitkiye dokunduklarında bitki tepki olarak yapraklarını kapatır ve böceği içinde hapseder. Bitkiler; su ışık ve sıcaklık gibi etkilere tepki gösterirler. Örneğin, güneş ışığı ayçiçeği için bir uyartıdır. Ay çiçeği çiçeklerini ve yapraklarını güneş ışığına çevirerek tepki verir.

43 GÖZLE GÖRÜLMEYEN CANLILAR
Yeryüzünde sayısız miktarda canlı bulunur bu canlıların bazıları çok büyükken bazıları okadar küçüktür ki gözümüzle görmemiz imkansızdır. Bu tür canlıları mercek yada mikroskop yardımıyla görebiliriz. Bu nedenle bu canlılara mikroskobik canlılar denir. Mikroskobik canlılar her yerde bulunur. Havada, suda, toprakta, besinlerde ve canlıların vücudunda yaşayabilir. Mikroskobik canlıların bazıları yararlı bazıları ise zararlıdır.

44 Yararlı mikroskobik canlılar:
Mikroskobik canlıların yararlılarıda vardır. Yediğimiz yoğurt veya peynir gibi yiyecekler onların sayesinde gerçekleşir. Bu canlılardan bazıları sütten yoğurt ve peynir yapılmasını sağlarlar. Üzümden sirke yapılmasını sağlayan da yine bu canlılardır. Ayrıca toprakta bitki ve hayvan artıklarını küçük parçalara ayırarak toprağın beslenmesini sağlarlar. bu sayede dünyamız bir çöp yığını olmaktan kurtulur.

45 Zararlı mikroskobik canlılar:
Vücudumuza girdiğinde bizde hastalık yapan mikroplar (virüs ve bakteriler) zararlı mikroskobik canlılardır. Tifo, kolera, verem ve tetanos bu hastalıklardandır. Mikroplar vücudumuza solunum yollarıyla veya ağız yoluyla girerek vücudumuzun savunmasaını zayıflatırlar. Bazıları ölümcül hastalıklara neden olabilir. 

46 MİKROSKOP Gözümüzle göremediğimiz canlıları görmemize yarayan alete mikroskop denir. Mikroskop sayesinde küçük ya da gözle görülemeyen nesneleri büyüterek daha iyi görebiliriz


"ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları