Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ETKİNLİK 65 ÇEKİNGEN, GİRİŞKEN, SALDIRGAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ETKİNLİK 65 ÇEKİNGEN, GİRİŞKEN, SALDIRGAN."— Sunum transkripti:

1 ETKİNLİK 65 ÇEKİNGEN, GİRİŞKEN, SALDIRGAN

2 Çekingen Kişilik Bozukluğu
1-Başkaları tarafından kabul görmeme, küçümsenme, eleştirilme, dışlanma endişeleriyle sosyal ilişki gerektiren islerden uzak durma 2-Sevilip, sayıldığına kesin inanmadıkça başkalarıyla iletişim kurmak,görüşmek istemez 3-Hafife alınıp, dalga geçileceği endişesi ile yakın ilişkilerde rahat davranamaz,bu ilişkilerde tutukluk yasayıp, kendini ve sahip olduklarını ortaya koyamaz

3 Çekingen Kişilik Bozukluğu
4-Başkalarının da bulunduğu iletişim gereken ortamlarda düşünce içerikleri yoğun bir şekilde eleştirilme, dışlanma düşünceleri ile kaplanmıştır 5-Hissettikleri yetersizlik duyguları nedeniyle, daha önce karsılaşmadıkları kişilerle ayni ortamda bulunduklarında istedikleri gibi hareket edememelerine, konuşma ve davranışlarında kısıtlılık hissetmelerine yol acar. 6-Kişiler kendilerini sosyal acıdan yeteneksiz, renksiz, etkisiz ,zayıf veya diğer kişilere göre daha değersiz bireyler olarak görürler. 7-Küçük düşüp, mahcup olacakları seklindeki düşünce yapıları nedeniyle kendi baslarına bireysel girişimlerde bulunamaz ve yeni aktivitelere başlamak ya da başkalarına katılmak istemezler.

4 GİRİŞKENLİK NEDİR? Girişkenlik:Karşınızdaki kişinin hakkını gözardı etmeden kendi hakkınızı,kendi duygu ve düşüncelerinizi açıklama becerisidir. Girişken davranmak kendinizi güvenli hissetmenizi sağlayabilir,günlük olaylarla başetmede kontrolü ele almanızda yardımcı olabilir.

5 Nasıl Daha Fazla Girişken Olabilirim?
Yaşadığınız duyguyu belirleyin. Birincil olarak hissettiğiniz duyguyu seçin. Duygunuzun yoğunluğunu iyi belirleyin. İhtiyacınızı belirleyin. Bir sonraki basamak duygularınızı ve ihtiyaçlarınızı karşınızdakine açıklamaktır.

6 Girişken Davranışta Dikkat Edilecek Diğer Noktalar Nelerdir?
Girişkenlik sadece söylenen şeylerle değil,nasıl söylendiği ile de ilişkilidir.Beden diliniz girişkenliği desteklemiyorsa pek inandırıcı olamazsınız. Dinleme, Göz ilişkisi, Bedenin duruşu.

7 Saldırganlık Nedir? Saldırganlık, başkalarının kişisel haklarına aldırış etmeden , onları göz ardı ederek kendi ihtiyaçlarını karşılamaktır. Saldırganlık başkalarının haklarının yüzeye çıkmasına izin vermez,duygusal ve fiziksel zorlamayı içerir Canlıların temel iç güdülerinden , dürtülerinden biridir.Saldırgan davranışların , saldırganlığın kaynağına ilişkin çeşitli kuramlar ,varsayımlar ileri sürülmüş değişik yorumlar yapılmıştır.Bunlar iki grup içinde toplanabilir.Birinci gruptaki görüşler ,saldırganlığın içgüdüsel ve güdüsel; ikinci gruptaki görüşler toplumsal kaynaklı olduğunu kabul etmiştir.

8 Saldırganlığın Nedenleri Neler Olabilir?
Organik nedenler Çocuğun biriken enerjisini nasıl boşaltacağını bilememesi Çocuğun saldırgan birini model olarak alması Tv’deki şiddet görüntüleri Çocuğun şiddete maruz kalması Aile içindeki saldırgan ortam Şiddete tahrik eden ortam Ebeveynin saldırganlığı pekiştiren tepkileri

9 Çekingenlikle ilgili öğrencilerin verdiği tanımlar:
Soykan: Özgüveni olmayan , düşüncelerini söyleyemeyen insanlardır. Adem: Cesareti olmayan kişilerdir. Ersin: Kendine pek güvenemeyen kişidir. Esra: Rahat hareket edemeyen ,cesaretsiz başkaları ile ilişkileri iyi olmayan pasif kişidir. Seda: Kişinin istediği ortamda istediği hareketi yapamamasıdır.

10 Saldırganlıkla ilgili öğrencilerin verdiği tanımlar:
Adem:Konuşmayan insanlardır Ebru: Sinirli olan insanlardır. Ersin:Eğitimsiz kişilerdir. Esra: Medeniyetsizlik Seda: Bana çok uzak bir kelime.Saldırganlıkla insanların bir şeyleri çözebileceğine inanmıyorum. Sevcan: Şiddet uygulamak.

11 Girişkenlikle ilgili öğrencilerin verdiği tanımlar:
Seda:Atılganlık Mustafa: Kendini ön plana çıkarmak ve toplumda yükselmek isteyen kişilerdir. Soykan: Aktif olan kişilerdir. Esra: Kendini rahat ifade edebilen , insanlarla kolay iletişim kurabilen , düşündüklerini rahatça söyleyebilen kişilerdir.

12 Çekingen davranış türü ile ilgili bazı öğrencilerin verdiği örnekler:
Hoşlandığım çocukla ilk konuştuğum zaman çok çekindim.Çok utandım.O an oradan kaçıp gitmek istedim ve yüzümün çok kızardığını hissettim. Dershaneye gidiyordum,minibüse bindim ,paramı verdim .Şoför paramın üstünü vermedi ve ben çok fazla bir miktar olmadığı için istemeye çekindim.Sonra da arabadan indim. Derste hoca bir soru sormuştu.Cevabını bildiğime emindim;ama sınıfta kimse parmağını kaldırmadığı için ben de söylemeye çekindim.

13 Girişken davranış türü ile ilgili bazı öğrencilerin verdiği örnekler:
Milli bayramlarda öğretmenimiz okumamız için şiir verirdi.Kimse şiir okumak istemezdi ,ama ben hemen parmağımı kaldırırdım. Arkadaşımla beraber çarşıya çıkmıştık.Arkadaşım telefon alacaktı ve beğendiği bütün telefonların fiyatını bana sordurttu.Ben burada girişkendim ama arkadaşım son derece çekingendi. Ailemle beraber pastaneye gittik.Kardeşimin dondurmasından kıl çıktı.Hemen garsona çağırdım ve dondurmayı değiştirmesini rica ettim.

14 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ...


"ETKİNLİK 65 ÇEKİNGEN, GİRİŞKEN, SALDIRGAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları