Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ADALETİN DİNİMİZDEKİ YERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ADALETİN DİNİMİZDEKİ YERİ"— Sunum transkripti:

1 ADALETİN DİNİMİZDEKİ YERİ
ADALETLİ OLMAK ADALETİN DİNİMİZDEKİ YERİ

2 ADALET NEDİR??? Sözlük Anlamı:Doğrululuk, eşitlik, denklik, aşırılıktan uzak ve dengeli olma, her şeye hakkını verme, hak ve hukuka uygunluk. Terim Anlamı: Herkese hak ettiğini vermek. Haklıya hakkını verip suçluyu da işlediği suça denk bir ceza ile cezalandırmaktır.

3 ADALETİN DİNİMİZDEKİ YERİ
Hakk’ın (cc) emirlerine ve hukuk ölçülerine göre davranmaya adalet denir. Toplumları dirilten adalet ve hakkaniyet anlayışı olduğu kadar, onları yıkan unsur da gayr-i âdil uygulamalar olmuştur.     Âdil-i Mutlak olan Yüce Yaratıcı, adalet konusunda şöyle buyurmaktadır: “Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutan, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi adaletsizliğe sevk etmesin. Adaletli olun. Zira bu durum takvalı olmaya daha çok yakışır. Ve bunun aksini yaparak Allah’a isyandan sakının. Çünkü Allah yaptıklarınızı hakkıyla bilmektedir.” (Mâide Suresi, 5/8)

4 ADALETLE İLGİLİ BAZI AYETLER
 “Şüphesiz Allah size mutlaka emanetleri ehli olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman da adaletle hükmetmenizi emretmektedir.” (Nisâ Sûresi, 4/58)     “Mallarınızı aranızda haksız sebeplerle yemeyin. Kendiniz bilip dururken, insanların mallarından bir kısmını haram yollardan yemek için o malları hâkimlere (idarecilere veya mahkemedeki yetkililere..) vermeyin.” (Bakara Sûresi, 2/188)

5 ALLAH(C.C)ADALETE ÇOK ÖNEM VERİR…

6 Kimi insanlar temelde adaletin gerekliliğine inansalar dahi, kendi çıkarları söz konusu olduğunda adaletten taviz verilmesini meşru görürler. Adaletin yeryüzünde gerçekten uygulanabilmesi içinse, insanlara, adalet uğruna kendi çıkarlarını bir kenara bıraktırabilecek bir ahlaka ihtiyaç vardır. Bu ahlak, Yüce Rabbimiz'in bizlere öğrettiği ve emrettiği Kuran ahlakıdır. Çünkü Kuran ahlakı insanlar arasında hiçbir ayrım gözetmeden, sadece haktan ve doğrulardan yana, katıksız bir adaleti emretmektedir.

7 Allah (cc) Nisa Suresi'nde inananlara, kendi aleyhlerinde de olsa adaletli davranmalarını şöyle emreder:  "Ey iman edenler, kendiniz, anne-babanız ve yakınlarınız aleyhine bile olsa, Allah için şahidler olarak adaleti ayakta tutun. (Onlar) ister zengin olsun, ister fakir olsun; çünkü Allah onlara daha yakındır. Öyleyse adaletten dönüp heva (tutkuları)nıza uymayın. Eğer dilinizi eğip büker (sözü geveler) ya da yüz çevirirseniz, Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan haberi olandır." (Nisa Suresi, 135) 

8 PEYGAMBERİMİZİN ADALETE VERDİĞİ ÖNEM
Hz. Peygamber(s.a.v)şöyle buyurdular:’’Nasıl oluyor da bazı kimseler, Allah’ın kanunu karşısında aracı olmaya kalkışıyorlar. Sizden öncekilerinin mahvolmasının sebebi şudur:İçlerinden asil ileri gelen birisi hırsızlık yapınca onu serbest bırakıyor,zayıf ve fakir bir kimse hırsızlık yapınca ,onu cezalandırıyorlardı.Allah’a yemin ederim ki Muhammed’in kızı Fatıma hırsızlık yapsaydı,onun da cezasını verirdim.’’(3 BUHARİ HUDUD 12,MÜSLİM HUDUD,8-9.)

9 ADALET EN BÜYÜK İNANÇ VE SADAKAT’TİR!
‘’Ey iman edenler! Adaleti titizlikle ayakta tutan ,kendiniz,ana babanız ve yakınlarınızın aleyhine de olsa Allah için şahitlik eden kimseler olun.(Haklarında şahitlik ettikleriniz) zengin olsunlar fakir olsunlar,Allah onlara sizden daha yakındır.Hislerinize uyup adaletten sapmayın,(şahitliği) eğip büker (doğru şahitlik etmez) yahut şahitlik etmekten kaçınırsanız (biliniz ki)Allah yaptıklarınızdan haberdardır.’’( Nisa süresi 135.ayet )

10 Böyle bir adalet hedeflendiğinde, ne şahsi bir menfaat, ne dostluk, ne düşmanlık, ne de kişinin hayata bakış açısı, dili, ırkı, teninin rengi kararlarında etki edemeyecek, sadece ve sadece haktan yana karar verilecektir.  Kuran ahlakının yaşandığı toplumlarda gerçek adaletin, gerçek huzurun ve güvenin de yaşanacağı mutlaktır. Çünkü ancak Allah (cc)'tan korkan, hesap gününde tüm yapıp ettikleriyle hesaba çekileceğini bilen bir insan gerçek adaleti sağlayabilir. 

11 ADALETLE İLGİLİ GÜZEL SÖZLER
Adaletin kuvvetli, kuvvetlilerin de adaletli olmaları gerekir. (Pascal) Adaletin hakim olduğu yerde, silahın yeri yoktur. (J.Amyot)

12 BAKIRKOY LİSESİ RAMİS KILIÇASLAN BAKIRKÖY ANADOLU LİSESİ
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ HAZIRLAYAN :RABİA İREM GÜRCÜ 9\A 731


"ADALETİN DİNİMİZDEKİ YERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları