Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Öfke Kontrolü ve Stresle Başa Çıkma Semineri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Öfke Kontrolü ve Stresle Başa Çıkma Semineri"— Sunum transkripti:

1 Öfke Kontrolü ve Stresle Başa Çıkma Semineri

2 BUGÜN NELER GÖRECEĞİZ? 1- ÖFKE NEDİR? 2- ÖFKENİN NEDENLERİ 3- ÖFKENİN KİŞİDE OLUŞTURDUĞU ETKİLER 4- ÖFKE TÜRLERİ 5- ÖFKEYİ İFADE ETME BİÇİMLERİ 6- ÖFKE YÖNETİMİ

3 ÖFKE NEDİR? - İstediğini alamama,
Birey, mutlu olma ve sevinç dünyasını engelleyen herhangi bir durum, olay veya kişi ile karşılaştığında öfke duygusu oluşur. - İstediğini alamama, - Haksız davranışlara maruz kaldığını düşünme - Arkadaş kaybı, - Kaçırılmış fırsatlar, - Kavgalar, engellenme, - Anlaşılmama, saygısızlık vb. durumlar

4 ÖFKELENEN KİŞİLER ÖYLE YA DA BÖYLE BİR NEDENLE BİR ENGELLE KARŞILAŞIR
Her bireyin öfkelendiği durumlar farklıdır. Birinin öfkelendiğine bir diğeri gülüp geçebilir. Ayrıca bir birey aynı konuya bazen öfkelenirken bazen öfkelenmeyebilir. ÖFKELENEN KİŞİLER ÖYLE YA DA BÖYLE BİR NEDENLE BİR ENGELLE KARŞILAŞIR ENGELLENME ÖFKE

5 ÖFKENİN diğer duygulardan pek farkı yoktur; ancak bu duygu pek çok kişiye korkutucu geliyor.
Bu duygunun bireyin kendisine ve çevreye yansımaları oldukça olumsuz olduğu için kabul edilmesi de pek kolay olmamaktadır. Öfkelenen kişilere öfkeli olduklarını hatırlattığımızda genellikle şu sözleri söyler. HAYIR SİNİRLİ DEĞİLİM (O ANDA SESİ VE ELLERİ TİTRER ) NE DEMEK KIZGINSIN (İFADE YÜKSES SESLE VE SERTTİR) ÖFKE GENELLİKLE REDDEDİLİR

6 Bir türlü anlayamıyorlar.
Öfkenin reddedilmesi sonucu insanlar; “ÖFKELİ KİŞİYİ” VE “ÖFKESİNİN NEDENİNİ” Bir türlü anlayamıyorlar. Olumlu ya da olumsuz her duygu gibi öfkenin de bir ömrü var; bu ömür tamamlandığında da öfkemiz kayboluyor.

7 ÖFKE BİR ENERJİ (OLUMLU / OLUMSUZ)
Öfke, Organizma kendisi için tehdit algıladığı zaman, kendisini savunmasına ve savaşmasına yardımcı olacak güçlü fizyolojik, duygusal ve davranışsal tepkilerin ortaya çıkmasını sağlar. Bu nedenlerle, belli düzeydeki kontrollü öfke duygusu varoluş için gereklidir.  

8 - Kontrol edilemeyen kronik ve ani patlayan öfkenin kalp krizi ya da hipertansiyon(yüksek kan basıncı) gibi olumsuz etkileri vardır. - Kontrol altında tutulan öfkenin insan sağlığı için yararlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

9 SONUÇ ÖFKE DE HER DUYGU GİBİ GEREKLİ BİR DUYGUDUR. ÖFKE DUYGUSUNU KONTROLLÜ YAŞAMAK ÖNEMLİDİR. ÖFKE DUYGUSUNUN YAŞANMA BİÇİMİ ONU İYİ VEYA KÖTÜ KILAR. ÖFKE İNSANI DAVRANIŞA İTER, MOTİVE EDER (GÜDÜLER). SİZE BİRİSİ HAKARET ETTİĞİNDE ÖFKELENMEZSENİZ KENDİNİZİ SAVUNAMAZSINIZ. ÖFKE DOĞAL BİR DUYGUDUR... ÖFKE DUYGUSUNUN ORTAYA KONULUŞ BİÇİMİ ÖNEMLİDİR.

10 2. ÖFKE NEDENLERİ İÇ UYARANLAR DIŞ UYARANLAR

11 ÖFKE = BUZDAĞININ TEPESİ ÖFKENİN GERÇEK NEDENLERİ
İÇ UYARANLAR ÖFKE = BUZDAĞININ TEPESİ ÖFKENİN GERÇEK NEDENLERİ TEMEL DUYGULAR

12 İNSANLARI BİRÇOĞU BU DUYGUYU BUZDAĞININ TEPESİNDE YAŞAR VE ÇÖZÜMLENEMEMİŞ BU DUYGULARA SIKI SIKI TUTUNUR. ÖFKENİN KAYNAĞINI ORTADAN KALDIRMAYI BAŞARMAK İÇİN BUZDAĞININ ALTINDAKİ TEMEL DUYGULARIN ANLAŞILMASI GEREKİR.

13 SÖZÜ GEÇEN TEMEL DUYGULAR
KISKANÇLIK, ÜZÜNTÜ, MERAK, YALNIZLIK, İTİLMİŞLİK, KAYGI, HAYÂL KIRIKLIĞI, HAKSIZLIK, ANLAŞILAMAMAK AŞAĞILANMAK SIKINTI vb.

14 TEMEL DUYGULAR, BİRİKİP, SERTLEŞİP, KATILAŞINCA,
BUZDAĞININ TEPESİNDEKİ ÖFKEYİ OLUŞTURUR

15 İÇ UYARANLAR DIŞ UYARANLAR ÖFKE KISKANÇLIK ÜZÜNTÜ KAYGI ENGELLENMELER ALAN DARLIĞI DUYGUSAL ZEDELENME ACELEYE GETİRME HAKARET V.B....

16 3. ÖFKENİN KİŞİDE OLUŞTURDUĞU ETKİLER
a. FİZYOLOJİK ETKİLERİ - KAN ŞEKERİNİN YÜKSELMESİ NABZIN VE KAN BASINCININ ARTMASI SIK SIK VE ZOR NEFES ALMA BAŞ AĞRISI KAS AĞRILARI, SIRT VE BOYUN AĞRILARI.

17 b. ÖFKE VE ZİHİNSEL TEPKİLER :
- KONSANTRASYON BOZUKLUĞU - DÜŞÜK PERFORMANS - UNUTKANLIK - UYKUSUZLUK - DİKKATSİZLİK c. ÖFKE VE DAVRANIŞSAL TEPKİLER : - ALKOLİZM - SİGARA TİRYAKİLİĞİ - HUZURSUZLUK - ACELECİLİK - İLAÇ KULLANIMI - AŞIRI YEMEK YEME

18 SONUÇ ÖFKEYE NEDEN OLAN PROBLEMLERİN BİREYDE DEVAM ETMESİ VE ÖFKENİN UYGUN OLMAYAN YÖNTEMLERLE İFADE EDİLMESİ SONUCUNDA ZAMANLA BU DUYGU KİŞİNİN SAĞLIĞINI TEHDİT EDER. HİPERTANSİYON, PSİKOSOMATİK HASTALIKLAR (ÜLSER, ALERJİLER, CİLT RAHATSIZLIKLARI V.B.... ) YA DA DEPRESYON GİBİ SORUNLARA YOL AÇABİLİR.

19 4. ÖFKE TÜRLERİ a. SÜREKLİ ÖFKE b. DURUMLUK ÖFKE

20 SÜREKLİ ÖFKE * GÜÇLÜ İMAJ OLUŞTURDUĞU KONUSUNDA ÖĞRENME VE PEKİŞME SONUCU OLABİLİR… * KİŞİLİK BOZUKLUĞU OLABİLİR ( ANTİSOSYAL KİŞİLİK ) * İNCİNMEDEN ÇOK, İNCİTMEYİ TERCİH EDEBİLİR. SÜREKLİ ÖFKELİ KİŞİYE DURUMU FARK ETTİRMEK ONU DAHA DA ÖFKELENDİRİR... ÖFKESİNİ KABUL ETTİRMEK DE BİR HAYLİ GÜÇTÜR..

21 DURUMLUK ÖFKE * ÖFKE, OLAYA BAĞIMLIDIR. ÖZEL DURUMLAR KARŞISINDA ORTAYA ÇIKAR. * KİŞİYE ÖFKELİ OLDUĞUNU KABUL ETTİRİRSENİZ, ONU KONTROL ETMENİZ KOLAY OLUR. * ÖFKENİN KONTROL EDİLEMEMESİ DURUMUNDA DAHA SONRADAN UTANMA DUYGUSU OLUŞABİLİR.

22 5. ÖFKEYİ İFADE ETME BİÇİMLERİ
SALDIRGAN DAVRANIŞ : BAGIRMAK, KIZMAK, EŞYALARI TAHRİP ETMEK, DUVARLARA VURMAK GİBİ DAVRANIŞLARDA BULUNULUR... BASTIRILMIŞ DAVRANIŞ : SÜREKLİ ÖFKEYİ BASTIRMAK, SÜREKLİ KIZMIYORMUŞ GİBİ GÖRÜNMEK, SAKİN KALMAK, BELLİ ETMEMEKTİR. ( ZAMANINDA İFADE EDİLMEDİĞİ İÇİN BİRİKİP BİR YANARDAĞ GİBİ ORTAYA ÇIKABİLİR ) KONTROL ETME : BEN HİÇ BİR ŞEYE KIZMAM, ÖFKELENMEM DEMEK YERİNE, KIZDIĞIMIZ ŞEYLERİN FARKINA VARIP BUNLARI UYGUN BİR ŞEKİLDE İFADE ETMEMİZ, KULLANABİLECEĞİMİZ EN ETKİLİ YÖNTEMDİR.

23 6. ÖFKE YÖNETİMİ FİZYOLOJİK UYGULAMALAR (Gevşeme=Nefes Egzersizi–Kas Gevşetme–Spor ) DÜŞÜNCE DÜZENLEME TEKNİĞİ (Olaylara Bakış Açısını Değiştirme ) PROBLEM ÇÖZME YÖNTEMİ İLETİŞİM YÖNTEMİ MİZAHA BAŞVURMA ÇEVRE DEĞİŞİKLİĞİ ÖFKENİZİ KONTROL ETMEDE BİRKAÇ İPUCU DAHA


"Öfke Kontrolü ve Stresle Başa Çıkma Semineri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları