Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HOŞGELDİNİZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HOŞGELDİNİZ."— Sunum transkripti:

1 HOŞGELDİNİZ

2 Prof. Dr. Ali AKPINAR 1963 yılında Konya'da doğdu.
ÖZGEÇMİŞ 1963 yılında Konya'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Konya'da tamamladı. 1984 tarihinde Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdi. 1988 de S. Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsünde Yüksek Lisans, 1993 de Doktorasını tamamladı. yıllarında Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalıştı. yılları arasında Avusturya'da bulundu. 1995 tarihinde Tefsîr Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Akpınar, 1996 da Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesine geçti ve 1999 da Doçent, 2005 de Profesör oldu. 2009 da Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesine geçti. Akpınar yıllarında Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde kurucu dekan olarak görev yaptı. 2014 Nisanında Konya İl Müftüsü oldu.

3 Akpınar‘ın Kitap Çalışmaları
Şehid Sahabîler, M. Fehmi'den çeviri, Konya, 1990. Kur’ân Aydınlığında Seyahat, Ankara, 1998. Kur’ân Niçin ve Nasıl Okunmalı, IV. Baskı, Konya, 2008. Dua ve Sureleriyle Namazın Anlaşılması, VI. Baskı 2008. Kur’ân’da Yer Adları/Kur'ân Coğrafyası, Ankara, 2002. Kur'ân'a Bakışlar/Meal-Tefsîr, Zeyneb el-Gazâli'den çeviri, Konya, Kur’ân Tercüme Teknikleri, Sivas, 2003. Kültür Dünyamızdaki Kur'ân Motifleri, II.Baskı, Konya, 2010. Yorumlarıyla Peygamber Duaları, Genişletilmiş V. Baskı, Konya, Gel Ey Muhammed Bahardır, Arif Nihat Asya’nın Na’t Şerhi, II.Baskı, Konya 2010. Mevlânâ Gözüyle Kur’ân’a Bakış, Ankara, 2007. Kur’ân Okumaları I, Konya 2008.

4 Akpınar‘ın Kitap Çalışmaları
13. Kur’ân Okumaları II, Konya 2008. 14. Benim Âmentüm, II. Baskı, Konya, 2009. 15. el-Emîn, Konya, 2009. 16. Kur’ân’dan Mesajlar, Konya 2010. 17. Veda Hutbesinden İnsanlığa Evrensel Mesajlar, 2010. 18. Kur’ân’ın Müminlere Çağrısı, 2010. 19. Kulun Huzurdaki Yakîn Duruşu: Secde, Konya 2011 20. Molla Fenarî’nin Fâtiha Tefsîri, Nasihat y, Ankara, 2013 21. Pratik Hazırlık Kitabı, (Müşterek) XX.Baskı, Konya 22. Soru Bankası, (Müşterek)III.Baskı, Konya 2012. Soruda Kur’ân ve Tefsîr -Soru Hazinesi, Konya

5 GENÇLİK VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
Prof. Dr. Ali AKPINAR KONYA İL MÜFTÜSÜ NEÜ. İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ

6 DİNİN BİZİ/DAVRANIŞLARIMIZI DEĞERLENDİRMESİ
NİYETLERİMİZ Sorumlu Kişinin Eylemleri (Efâl-i Mükellefîn) İNSAN BU SEKİZ MADDEYE GÖRE YAŞAR! A.Yapılması Gerekenler Farz Vacip Sünnet Müstehap Mubah B. Yapılmaması Gerekenler Haram Mekruh Müfsit. DÜŞÜNCELERİMİZ. SÖYLEMLERİMİZ. EYLEMLERİMİZ. ESERLERİMİZ...

7 HELAL BELLİDİR, HARAM DA BELLİDİR.
Sözgelimi meşru içecekler daha fazla ve zararsızdır. Haram içkiler ise zararlıdır. Meşru yiyecekler çeşit çeşit ve faydalıdır, haram yiyecekler ise sınırlı ve zararlıdır. Ne var ki şeytanın isteklerine boyun eğen insan, helalleri bırakıp haramları denemek ister. Oysa hiçbir günahın merak edilecek bir tarafı yoktur ve denenmeye değmez. Zira insanlık tarihi boyunca denenmedik günah kalmamıştır ve işlenen her günah insanın başına hep zararlar açmıştır.

8 GÜNAHLAR, HASTALIK VİRÜSLERİ GİBİDİR, YAYILIR, HASTA EDER VE ÖLDÜRÜR.
Gençliğimiz geleceğimizin temelidir. Temiz gelecek temiz gençlik üzerine kurulur. Temiz, huzurlu bir gelecek için gençliğimizi kirletmeyelim. Tevbe silgisi günahları silse de izi kalır. İşlenen her günah insandan/aklından bir şeyleri alır götürür. Her günah bir başka günaha davetiye çıkarır. Her günahta şeytana bir davetiye vardır.

9 Tüm versiyonlarıyla günah/haramlardan sakınmak gerekir.
BİR KÖTÜLÜĞÜ GÖREN ONU GÜCÜYLE DEĞİŞTİRSİN. Gücü yetmezse diliyle değiştirsin, ona da gücü yetmezse kalbiyle buğuz etsin. Bu ise imanın en zayıfıdır. Günahlara bağışıklık kazanmak günümüz insanının en yaygın hastalıklarındandır. Hiçbir günahı küçük görmemelidir. Zira şeytan bir takım şeyleri küçük göstererek bizlere yaklaşmak ister. Tüm versiyonlarıyla günah/haramlardan sakınmak gerekir. GÜNAHA İMRENME, GÜNAHI DÜŞÜNME, GÖNLÜNÜ BEYNİNİ GÜNAH KURGULARINDAN UZAK TUT!

10 ALLAH’A İBADET VE KULLUK İÇERİSİNDE BÜYÜYEN GENÇ,
MANEVÎ HAYAT SİGORTASI: DÜNYA VE AHİRETTE YÜCE ALLAH’IN KORUMASI ALTINDA OLABİLMEK İÇİN: ALLAH’A İBADET VE KULLUK İÇERİSİNDE BÜYÜYEN GENÇ, MAKAM MANSIP GÜZELLİK SAHİBİ BİR KADININ GÜNAH ÇAĞRISINA BEN ALLAH’TAN KORKARIM DİYEBİLEN BİR KİŞİ… HİÇ BİR KORUMANIN OLMADIĞI KIYAMET GÜNÜNDE İLAHÎ KORUMA ALTINDA OLACAKTIR.

11 ZARAR VERMEK DE YOKTUR, ZARARA UĞRATILMAK DA YOKTUR

12 Türkiye'de zararlı maddeleri kullananların sayısı
Sigara tiryakisi 22–23 milyon, Alkol dostu (!) 20 milyon, Alkol bağımlısı 5 milyon, İlaç bağımlısı 5 milyon kişi. Yapılan araştırmalara göre yirmi yaşından sonra sigaraya alışmak nadir rastlanan bir durum olmaktadır. Sigara içenlerin % 83 ü yirmi yaşından, % 93 ü ise 25 yaşından önce sigaraya başlamaktadır. Her yıl ülkemizde insanımız‎ erken yaşlarda sigaraya kurban vermekteyiz eğer önlem alınmazsa önümüzdeki 20 yılda bu sayı 'e çıkacak.

13 BİYOLOJİK SİLAH: BONZAİ Uyuşturucu Sektörü: Çağdaş Terörist
1995 de insanları esrarın esaretinden kurtarmak için Amerika’da sentetik olarak Bonzai üretildi. En az 20 çeşidi olan bu madde 2002 de internette satılmaya başladı. Bir iki kullanım bağımlılık için yeterli olmakta. 24 Kasım 2010 da madde uyuşturucu kapsamına alındı. Son bir yılda bu madde sebebiyle Türkiye’de ölenlerin sayısı en az 400. 2013 Tüik verilerine göre Bonzai 11 yaşın altına düşmüş, maddeye bağlı ölüm yaşı 14 e inmiştir. Uyuşturucuya bağlı doğrudan ölümler bir önceki yıla göre % 43 arttı, dolaylı ölümler % 155 artmıştır.

14 ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
Zararlı Düşünceler Kötülükleri düşünmek, kötülük kurguları kurmak, kötülükleri hayal etmek.. Zararlı Huylar Kin, öfke, kıskançlık, cimrilik.. Zararlı Sözler Küfretmek, yalan söylemek, dedikodu yapmak.. Zararlı Davranışlar Fuhuş, ahlaksızlık, tefecilik, terör.. Zararlı Yiyecek ve İçecekler Sigara, alkol, uyuşturucu..

15 ZARARLI ALIŞKANLIKLARA DÜŞME NEDENLERİ
Çevre Reklamlar ve Medyanın rolü Yanlış Bilgilendirme/Günahı bilmeme, Günahı Küçük Görme Merak ve Özenti Allah ve Ahiret Hakkında Eksik ve Yanlış Bilgiler

16 ZARARLI ALIŞKANLIKLARDAN KURTULMAK İÇİN
Asıl olan Zararlı Alışkanlıklara Hiç Düşmemek Bilgilenmek: İnanmak ya da bilgiyi içselleştirmek Azmetmek-Gayret Göstermek Yüce Allah'ı hesaba katarak yaşamak: Ahiret inancı ve hesap şuuruna sahip olmak: Toplumun kontrol mekanizmalarının çalıştırmak: Hep Güzel Örnek Olmak İyilerle dost ve arkadaş olmak Dua Etmek

17 Ülkemizde Sigara İçme Oranı
Ülkemizde 17 milyon insan sigara tüketiyor. 17 milyon çernobil patlıyor. Sigara dumanını ciğerine çekmemiş bir tek insan yok! Sigara içme oranı son beş yılda % 30 arttı. İstanbul orta okullarında sigara içme oranı % 34, liselerde % 77 olarak belirlendi.( Hürriyet)

18 Ülkemizde alkollü içki ve tütün tüketimi
11 milyar 27 milyon lira tutarında alkollü içki ve tütün ürünü tüketildiğini belirledi. Yeşilay Derneği’nin, Tekel, DİE ve Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, 2002 yılında toplam 3 milyar 607 milyon 736 bin 135 lira değerinde 340 bin 817 ton tütün ve tütün mamulü satıldı. Bu satışların 1 milyar 668 milyon 324 bin 41 liralık bölümünü TEKEL, 1 milyar 187 milyon 16 bin 459 liralık bölümünü de özel sektör yaptı. Geriye kalan 752 milyon 395 bin 635 liralık bölümü ise ithal edilen tütün ürünleri oluşturdu.

19 Kur’ân’ın Güzel İnsanları!
Örnek 1: Hz. Adem'in oğlu Habil, kendisini öldürmeye kalkan kardeşi Kabil’e karşı. Örnek 2: Hz. Yusuf, kardeş ve şehvet entrikalarına karşı. Örnek 3: Peygamberler,tüm şer odaklarına karşı. Örnek 4: Mağara ehli diye anlatılan bir grup genç. Örnek 5: Hz. Meryem. Örnek 6: Bahçe/Variyet sahibi iki arkadaş. Örnek 7: Kendisine zina teklifi yapan makam-mansıp ve güzellik sahibi bir kadına "Doğrusu ben Allah'tan korkarım" diyebilen kişi.

20 KUR'ÂN'IN GÜNAHLARDAN VAZGEÇİRME YÖNTEMİ
Alkolün aşama aşama yasaklanışı I. Aşama: "Hurma ve üzüm gibi meyvelerden hem sarhoş eden içki hem de güzel gıdalar edinirsiniz. İşte bunlarda da aklını kullanan kimseler için büyük bir ibret vardır." II. Aşama: "Sana, şarap ve kumar hakkında soru sorarlar. De ki: Her ikisinde de büyük bir günah ve insanlar için bir takım faydalar vardır. Ancak her ikisinin de günahı faydasından daha büyüktür. Yine sana iyilik yolunda ne harcayacaklarını sorarlar. 'İhtiyaç fazlasını' de. Allah size âyetleri böyle açıklar ki düşünesiniz

21 III. Aşama: "Ey iman edenler
III. Aşama: "Ey iman edenler! Siz sarhoş iken -ne söylediğinizi bilinceye kadar- cünüp iken de -yolcu olan müstesna- gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın… Şüphesiz Allah çok affedici ve bağışlayıcıdır IV. Aşama: "Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?"

22 Alkolün Yasaklanma Süreci
Mekke Dönemi (13 yıl) İman Eğitimi Medine Dönemi (10 yıl) Uygulama Dönemi 1.ayet Son sene 2. ayet İlk yıl 3. ayet 5-6.yıl 4.ayet Son yıl

23 ABD ve Türkiye’de İçki Yasağı
ABD’de yıllarında 13 yıl Türkiye’de 14 Eylül 1920 de kanun teklifi kabul edildi. 28 Şubat 1921 de uygulamaya kondu. 9 Nisan 1924 de uygulamadan kaldırıldı. Kanun 3.5 yıl yürürlükte kaldı.

24 Bazı Sorular ve Cevapları
Zararlı alışkanlıklardan kurtulmak mümkün mü? Evet mümkün, tarihte pek çok insan kurtulmayı başarmıştır. İçki içenin tevbesi kabul edilir mi? İçkiden vazgeçer ve içtenlikle tevbe ederse kabul edilir.

25 Bazı Sorular ve Cevapları
İçkinin azı faydalı mıdır, bazı hastalıklara iyi gelebilir mi? Hayır, onun azı da çoğu da zararlıdır, onda yarar ve şifa yoktur. Bir kadeh içkinin zararı nedir? Her kadeh, beyinde 2000 sinir hücresini öldürür. Vücut direncini azaltır, pek çok hastalığa davetiye çıkarır.

26 Bazı Sorular ve Cevapları
Alkolün sosyal zararları nelerdir? Ölümle sonuçlanan beş kazadan bir ya da ikisi alkolden kaynaklanmaktadır. Dört boşanmadan birinin görünen sebebi alkoldür. Ülkemizde yılda bin kişi boşanıyor, bin aile yuvası yıkılıyor. İşlenen suçların yarıdan fazlası alkolden kaynaklanmaktadır. İçkinin ol açtığı işsizlik, iş kaybı, hastalıklar, kazalar ekonomiyi baltalamaktadır.

27 Bazı Sorular ve Cevapları
Bira alkollü içki midir? Kesinlikle alkollü içkidir. Bira ve şarap vitamin içermez, bir gıda yahut bir ilaç değildir. Ülkemizde 1984 yılından itibaren bira alkollü içki içine alınmıştır. Arkadaş ve çevre hatırına birkaç kadeh içilse günah olur mu? Allah’ın hatırı her şeyden üstün ve öncedir. Müslüman, el adama ne der demeden önce Allah bana ne der demelidir.

28

29 ÖNERİLER Zararlı Şeylere Hiç yaklaşmamak. Hiçbir günah, bir kere bile denenmeye değmez. Günahların merak edilecek bir yanı yoktur. Zararlı alışkanlıkları dost edinmemiz, onların da bizi dost edinmesi anlamına gelmez. Sigara başta olmak üzere zararlı alışkanlıklara başlamak ve alışmak ücretsiz, son derece kolay ve zevkli olabilmektedir, ama onlardan ayrılmak ücretsiz, o kadar kolay ve zevkli olamamaktadır. Kur'ân'ın izlediği yöntemlerden yararlanmak. Çoğu zarar veren/sarhoşluk eden şeyin azı da zarar ve haramdır.

30 ÖNERİLER Zararlı olan günah kirleri, tıpkı maddî pislik ve kir zerreleri, tıbbî virüsler gibi en küçüğünden bile kaçınılmalıdır. Bilgilenmekte amaç, bilgiyi kullanmak, onu yaşamak olmalıdır. Eyleme dönüşmeyen, davranışlarımıza yansımayan bilgi, kuru ve ölü bilgi yükleridir. Yaptıklarımızı sürekli görüp gözeten Yüce Allah'ı hesaba katarak yaşamalı. Yalnızca kendimizin bu zararlı şeylerden uzak kalmasıyla yetinmemeli, elimizdeki tüm imkanları kullanarak insanlığı zararlı şeylerden korumaya gayret etmeliyiz.

31

32 Müminlerin dostu Yüce Allah’ın emri mi, Müminlerin tarihi düşmanı şeytanın emri mi?
Bakara168. Ey insanlar, yeryüzünde bulunan helâl ve temiz şeylerden yiyin, şeytanın adımlarını izlemeyin; çünkü o, sizin apaçık düşmanınızdır. 169. O size daima kötülük ve çirkin iş (yapmanızı), Allah hakkında bilmediğiniz şeyler söylemenizi emreder.

33 HERKES YAPTIĞININ SONUCUNA KATLANIR!

34 TEŞEKKÜRLER!


"HOŞGELDİNİZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları