Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUKTA CİNSEL GELİŞİM VE SAĞLIKLI BESLENME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUKTA CİNSEL GELİŞİM VE SAĞLIKLI BESLENME"— Sunum transkripti:

1 ÇOCUKTA CİNSEL GELİŞİM VE SAĞLIKLI BESLENME

2 Cinsel gelişim kişinin kendi cinsi ile ilgili üreme organlarının büyüyüp gelişmesini ve bunlardan doğan sorunlarla ilgili davranış değişikliklerini kapsar.

3 ÇOCUKTA CİNSEL GELİŞİM
3 yaş civarında… Üç yaşındaki çocuklar artık kızların ve erkeklerin cinsel organlarındaki farklılıkları anlarlar. Bu farklılıkların nedenlerini ya annelerine sorarlar ya da kafalarında fikirler geliştirirler. Çocuk 3 yaşına geldiğinde kız-erkek ayrımlarını fark etmeye ve cinsellik ile ilgili sorular sormaya başlar.

4 Çocuklar bu yaşta vücutlarını tanımaktadırlar.
Cevaplar ayrıntılı, uzun, çocuğun kavrayamayacağı kadar karmaşık olmamalıdır. Sadece çocuğun sorduğu kadarı anlatılmalıdır.

5 ???????? Bebeklerin veya kendisinin nasıl meydana geldiğini sorar. Çocuğa bebeklerin annelerinin karnında oluştuğunu ve büyüdüğünü söylemek en doğrusudur. Çocuğun büyüdüğü yeri öğrenen çocuk bu defa nereden ve nasıl çıktığını sorar. Anne, "annelerin bacakları arasındaki bir açıklıktan" şeklinde cevap verebilir. Bu cevap yeterli ve doyurucudur. Daha ileri sorular sormaz ama aynı soruyu çeşitli defalar sorabilir.

6 5 Yaş Civarında… Annenin karnına nasıl girdiğini sorar. Annenin, bebek tohumunu babanın verdiğini söylemesi yeterlidir ya da çocuk yapmak istediklerinde "baba kendisinde olan bebek tohumunu penisi ile annenin doğum yoluna verir" diyebilir. Çocuklar birbirlerinin vücutlarını merak ederler. Böyle bir sahne ile karşılaştıklarında kızıp çocuğu azarlamamalı "merak ettiğin şeyleri bana sorabilirsin" demelidirler.

7 Cinsel Eğitim Cinsel eğitim ne çok erken, ne de çok geç olmalıdır.
Çocuğun gelişim düzeyine uymayan bilgi, güçlük yaratır. Çocuğa istendiği anda basit, kısa, gerçek, endişesiz cevap verilmelidir. Sağlıklı bir özdeşim ile sağlıklı bir cinsel kimlik kazanılabilinir.( model olma)

8 ÇOCUKLARDA MASTÜRBASYON
Sanıldığı kadar korkutucu bir durum değildir. İlgisiz büyüyen çocuklarda daha fazla görülür. Çocuk gizliliği konusunda belirli alanlara yönlendirilebilinir. Dikkatini başka yöne çekmek ve çocuklu yaşantısal olarak daha fazla ilgilenmek davranışın azalmasını sağlayabilir.

9 CİNSEL İSTİSMAR Çocuğun cinsel istismarı, bir çocukla yetişkin (ya da diğer bir çocuk) arasındaki çocuğun fail ya da gözlemcinin seksüel dürtüyle kullanıldığı her türlü etkileşimdir. Cinsel istismar dokunma davranışları içerebildiği gibi dokunma davranışları içermeden de gerçekleştirilmiş olabilir.

10 Çocukları cinsel istismardan korumaya yönelik tavsiyeler
1- Çocuklarınıza vücudun özel bölgelerinin doğru adlarını öğretin. 2-Sadece yabancıların tehlikeli olduğuna odaklanmayın. 3- Çocuklarınıza fiziksel güvenlik ve hangi dokunmanın normal hangisinin normal olmadığını öğretin.

11 DOKTORCULUK OYUNU Durum:Çocuğunuzun odasına giriyorsunuz ve onu arkadaşı Ayşe’nin muayene ettiğini görüyorsunuz. Oğlunuz elbiselerini çıkarmış, Ayşe oyuncak steteskopla onun kalbini dinliyor. Birinci adım:Kendi kendinize sorunuz --Niçin böyle yapıyorlar? -Birbirlerinin vücutlarını merak etmiş olabilirler. -Doktorun muayenehanesinde olanları tekrar ediyorlar. -Televizyonda gördüklerini tekrar ediyorlar. Mesaj örnekleri -Başka birinin vücuduna dokunmak yanlıştır. -Vücutlar mahremdir. Hatırlayınız Vücut konusunda merak normaldir. Çocuklar birbirlerinin cinsiyetleri konusunda meraklıdır.

12 Ailenizle sağlıklı bir yasam geçirmeniz dileğiyle:)


"ÇOCUKTA CİNSEL GELİŞİM VE SAĞLIKLI BESLENME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları