Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NOTASYON SATRANÇ ÖĞRENİYORUM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NOTASYON SATRANÇ ÖĞRENİYORUM."— Sunum transkripti:

1 NOTASYON SATRANÇ ÖĞRENİYORUM

2 Satrançta Notasyon Nasıl Tutulur?
Satrançta her hamle notasyon denilen özel bir işaretleme yazısıyla notasyon kağıdına kaydedilir. Satranç tahtasında her karenin bir ismi vardır. Resimde gördüğünüz gibi kareler bulunduğu dikey harfi ve bulunduğu yatayın numarası ile isimlendirilir.

3 Piyonlar dışında ki diğer taşların yazılışı için taşların isimlerinin ilk harfi büyük şekilde yazılır. Şah: Ş Vezir: V Kale: K Fil: F At: A Notasyon yazarken sıralama şöyledir; Piyon hariç önce hamleyi yapan taşın  baş harfi sonra gittiği karenin adı yazılır. Örnek: Fg2, Af3….

4 Piyonları yazarken ise sadece gittiği karenin adı yazılır
Piyonları yazarken ise sadece gittiği karenin adı yazılır. Örnek: a2 deki piyon a3’e oynarsa “a3″ diye yazılır. Eğer piyon taş alma hamlesi yaparsa geldiği dikeyin harfi ardından x işaret ve gittiği karenin adı yazılır. Örnek: axb3 (a2 deki piyon b3 teki taşı aldı ve o kareye gitti) 

5 Hamlelerin notasyona yazılması
Notasyon yazarken her hamle özel bir işaretle ifade edilir. “x” = taş alma “+”= Şah çekme # = Şah -Mat ++ = Şah-Mat

6 Hamlelerin notasyona yazılması
“e.p”= geçerken alma (piyonun özel bir hamlesi) 0-0= Kısa rok (  şah kanadından rok yapma) 0-0-0= Uzun rok (vezir kanadından rok yapma)

7 Hamlelerin notasyona yazılması
PİYON TERFİSİ NASIL YAZILIR? Satranç tahtasının en sonuna kadar ulaşan piyon terfi ederek, daha kuvvetli bir taşa dönüşebilir. E8 karesine gelen piyounun vezire terfi etmesi notasyon kağıdına şöyle yazılır e8V (vezir çıkma) D1 karesine gelen piyounun kaleye terfi etmesi notasyon kağıdına şöyle yazılır d1K (kale çıkma)


"NOTASYON SATRANÇ ÖĞRENİYORUM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları